8.4.2008

Äitiys uuteen pakettiin

Mä en ottanut taannoin äitiyspakkausta, joka sinällään on todella hieno (ja about ainut) käytännön kädenojennus tulevalle lapsiperheelle. Noviiseille ja muistin virkistämiseksi: viime vuoden paketti on tuolla. Anyway, Kelan asiakaskyselyjen mukaan muutoksiin ei ole tarvetta. Eipä.

Ensinnäkin noi vaatteet on nykyään jotain Koreassa väännettyjä halpiksia, joskushan ne oli Tuttaa. Vähennetään mieluummin vaatteiden määrää ja panostetaan laatuun: materiaaliksi bambua ja luomupuuvillaa ja tuotanto made in Finland. Eiks tässä olis hyvä työllisyyskanttikin? Toiseksi on selvää, että kun kaikkia yritetään miellyttää, ei miellytetä ketään: mä en ainakaan noista hailakoista väreistä ja kuoseista perustanut, saman tien ne voisi olla kaikki valkoisia, ostakoon kukin lisäksi sitä väriä mitä haluaa. Kolmanneksi ne vaatteet oli kokoa 60-70cm. Kyllähän mä nyt puolivuotiaalle olisin osannut vaatteita ostaa itsekin, olin hukassa 50-senttisten kanssa.

Siellä oli muutakin turhaa. Kylpylämpömittaria en oo kaipaillut, kai sen nyt jokainen kädellä tuntee millon vesi on sopivaa. Hiusharja ei ole meillä kulunut puhki. Aika optimistista on myös tunkea sinne kondomeja ja liukuvoidetta. Ja naisten kondomi! Kuolleen ruumiini yli. Sitäpaitsi paras ehkäisyväline on juuri syntynyt. Jostain syystä en jäänyt kaipaamaan niitä oppaitakaan. Osaako joku kertoa onko se vihkonen "Imetys, Yhteisen matkamme alku" yhtä imelä kuin otsikko antaa ymmärtää?

Sitten sieltä puuttuu aika paljon olennaisia teemoja ja sponsoreita. Esimerkiksi
- tutti: pari eriväristä ja -mallista tulppaa suuhun niin avot, kuulee uutiset.
- paketti eareja jos haluaa joskus nukkuakin.
- silmänympärysvoide perusvoiteen sijaan. Lumene mukaan!
- imetysreleet! Parit liivinsuojukset ei paljoo lämmitä! Haloo, missä on rintakumit, rintapumppu, pari tuttipulloa, buranaa, bepanthenia, imetysrintsikat ja -paita? Näihin upposi ainakin multa ihan törkeästi rahaa. Myös joku stressipallo, levyllinen rauhoittavaa valaiden ääntelyä & kilo suklaata olis tulleet tarpeeseen.
- alennuskuponkeja lastentarvikeliikkeisiin. Miten kellään opiskelijavanhemmilla on ikinä varaa turvakaukaloon/turvaistumeen, yhdistelmävaunuihin, sitteriin ja vauvakeinuun?
- ekotekona potta. Sellainen, johon sopii luisempikin hanuri.
- edullinen asuntolaina valmiiksi neuvoteltuna.

Nyt kommentteja: mitä itse sinne toivoisitte? Lähetän tän blogimerkinnän linkin Kelaan tiedoksi. ;)

- Mama

Ps. Mä muuten järkytyin täysin kun kuulin että se pahvilaatikko on nimeltään vuodelaatikko. Kauhistus! Onhan se kätevä, kun siinä on se kansikin, saa vauvan mukavasti yöksi kaappiin. Soitin heti mutsille ja tarkistin onko mua säilytetty öisin pahvilaatikossa. Ei oltu. Kiitos äiti.

10 kommenttia:

 1. Heheei, lämpömittaria ollaan käytetty innokkaasti mittaamaan meidän kämpän sisälämpötilaa (yleensä 22, nyt patteriventtilirempan jälkeen 24, joka on ihan liikaa).

  Niitä pumppuja, tuttipulloja ja tutteja ei ole siksi, kun Kelakin ilmeisesti tukee ns. rintafasisteja, eli ainoa oikea tapa lapsen saada maitoa on suoraan äidin tissistä. Siinä imetyskirjassakaan ei sanallakaan mainittu pumppaamista.

  Se pahvilaatikko on muuten hiton hyvä säilytyslaatikko vintille!
  -Karina

  VastaaPoista
 2. Mä oon niin onneton esikoisen äiti, että käytin KERRAN (sillä ekalla kylvetyksellä) tota kylpymittariakin.... Vaatteet vein hyväntekeväisyyteen pääasiassa käyttämättöminä (yhteiskunnallisesti tietty ihan kiva...).

  Nyt kun on aika hankkia lapselle joku käsittämätön välikausipuku, niin sellainen olisi ollut pakkauksessa hyvä (eikä se onneton vanupuku...). Jostain unipussista kuulin vasta, kun lapsi oli jo monta kuukautta, tällaisenkin olisi paketti voinut esitellä. D-vitamiineja piti hakea apteekista jo silloin, kun lapsi oli muutaman viikon. Olisi voitu eka pullo laittaa pakettiin.

  Plussaa paketissa (vm 2006, oli jaossa vielä keväällä 2007): oikeesti hyvät kynsisakset ja hyvän kokoinen huppukylpypyyhe (muut käytössämme olevat ovat paljon pienempiä). Ruokalappukin on käytössä, mutta missään nimessä tuo 140 euron arvo ei näillä täyty ;)

  Pahvilaatikossa odottavat pieneksi jääneet vaatteet seuraavaa käyttäjää/myyntiin laittoa.

  Kiva blogi!

  VastaaPoista
 3. ehdottomasti niitä 50 ja 56cm vaatteita pakettiin, ja valkoisena.
  en ymmärrä miksi tätä ei tajuta kelassa.
  ikeassakin on starttipaketteja ekaan kotiin muuttaville nuorille, ei sekään pakkaus sisällä pastakonetta tai leivänpaahdinta.
  ne ostetaan sitten, kun tiedetään mitä tarvitaan.
  miksei kela tajuu??!!

  VastaaPoista
 4. Ihan hyvä, että niitä kondomeja oli siinä pakkauksessa.. eilen meni yli vartin verran ennen kuin löysin meidän paikallisesta Prismasta kondomeja!! Ne oli onnistuttu piilottamaan miesten partavesien viereen, miten älyvapaa paikka! Ja eihän keltään kehdannut kysyä, vaikka kuinka oli kiire.. *nolo*

  VastaaPoista
 5. Mä sain mun kaverilta ihan oman äitiyspakkauksen, jossa oli kaikkea todella hyödyllistä: liivinsuojuksia, D-vitamiinia, septidiniä, vanupuikkoja, vanulappuja, manuaali vauvanhoitoon, perunajauhoja...Äitiyspakkauksen vaatteet ovat olleet lähinnä kummallisia. Olisi hyvä jos siellä olisi vastasyntyneelle juuri niitä valkoisia kietaisupaitoja ja bodeja nauhoilla sekä potkuhousuja, niin kuin sairaalassakin. Nyt on kaikkia kummallisia värejä ja ihmeellisiä vaatteita. Pään ylivedettävät bodyt on vastasyntyneen ja äidin kauhistus! Makuupussi on ollut hyvä vaunulenkeillä ja iltaisin. Täkki ja sideharsot on olleet myös tarpeellisia.

  - Maijas ja Pave 10 päivää

  VastaaPoista
 6. Kevätvauvalle tarpeellisia Kelan pakkauksessa olivat: -kylpylämpömittari! Tumpelo mama käytti sitä nimittäin mittaamaan makuupussissa olevan muksun lämpötilaa vaunukävelyillä. Indikoi kylmillä keleillä hyvin, olinko pukenut liikaa/liian vähän. Kun ei yhtään tiennyt.
  -Se makuupussi. Aivan järkyttävä 80-luvun oksukuosi tuossa 2006/2007 -pakkauksessa, mutta toimi kuin junan vessa. Käytin sitä eniten.
  -sideharsot. Niitä ei ollut ikinä liikaa tapaus puklujunalle.
  -ruokalappu. Olipas ruma mutta käytönnällinen. Niitäkään ei ole ikinä liikaa. Käytin kunnes homehtui.
  -se liukkari (edes silloin joskus harvoin!)
  -tumput ja tossut (ne olivat hyvät kylmillä keleillä!)
  -pahvilaatikko hyvä vaatteiden säilytyslaatikko
  -lakanat

  Vaatteista tuli käytettyä ainoastaan 60cm vetoketjullista yöpukua ja niitä 60cm valkoisia puolipotkuhousuja, joten loput meni uffille. En tajua, kuka edes jaksaa sitoa niitä olan yli napitettavia potkuhousuja.

  Olisin katsonut tarpeelliseksi
  -D-vitamiinipullo ja septidin-pullo
  -lanoliinivoide kun kerran sitä imetysnatsismia tuetaan (au au au joo ei se imetys satu...)
  -NIITÄ VALKOISIA 56-sentin kietaisuvaatteita!
  -unipussi/kapalo
  -Jotain äidillekin! Vaikka käsirasva edes (kun joutuu sitä peppua pesemään sen sata kertaa)
  Summa summarum: vähemmän kamaa, mutta laatua. Kestovaippanäyte oli niin järkyttävän huonolaatuinen, että lisää kyllä Liberon asiakkaita.
  -K

  VastaaPoista
 7. Maijas! Ihana kuulla susta! :D Tuli tosta makuupussista mieleen että kapalo (sekä ohjeet että kangas) olis ollu erittäin tervetullut lisä pienen sätkyilijän kanssa.

  Ja on myös totta, että apteekkiin upposi kivasti rahaa. Deetä, nestemäistä panadolia tai suppoja ekaan kuumeeseen, sitä desinfiointiainetta, rela-tippoja, vanupuikkoja, itselle kalkkia..

  Herää kysymys keille niitä Kelan tyytyväisyyskyselyitä lähetetään!

  VastaaPoista
 8. Mies liesussa, 8 kk huomenna täyttävä typy nukkuu ja mä viihdytän itteeni näillä sun vanhemmilla teksteillä. Hauskoja, uudelleenki luettuna. Harrastan muuten muissaki blogeissa samaa, kelaan taaksepäin kunnes blogin päähenkilö tai elämäntilanne on sama ku meillä nyt. Vertaistukea arkistosta.


  Mä olen aika paljon äitiyspakkaustuotteita käyttänyt lapsella, jopa rumaa kierrätysmuovipulloista tehtyä haalaria paitsi en sen hattua joka näytti tsingis-kaanin varusteelta..


  Huonoks koin just suurimman osan vaatteita vaikka muutama helmikin siellä oli kuten body josta sai käännettyä hihat tumpuiks ihan pienellä. Persikan värinen kollegeasu sekä noi perinteiset potkuhousut jäi käyttämättä. Imsevimse-kestovaippoja käytin pari kertaa koska en osannu lukee käyttöohjeita ennen ku ne oli jäämässä pieniks.

  Haluaisin pakkaukseen just näitä mitä täällä ootte maininnu ja SUOMALAISIA tuotteita enempi. Ei sais ostaa siihen ulkomaisia.

  VastaaPoista
 9. Löysin blogisi viime viikolla sen jälkeen, kun olitte olleet telkkarissa kirjanne tiimoilta. Aivan mahtava blogi, kiitos!

  Äitiyspakkauksesta: mekin olisimme kaivanneet niitä 50 cm kietaisubodyja ja potkuhousuja, sillä nyt sai heti sairaalasta tultua lähteä vaateostoksille. Lähiprisman 50 cm valikoima ei toki päätä huimannut, suurimmaksi osaksi koot alkoivat 56:sta ja lapsi hukkui niihin 50-senttisiinkin. Ainakin äitiyspakkauksen 50 cm kietaisubody (se ainoa, jos oikein muistan) oli todella iso 2011 pakkauksessa. Samoin talvihaalarin saimme käydä ostamassa heti, kun pakkauksen haalari oli 70+ kokoa. Muuten pakkauksen tavarat ovat kyllä olleet aika hyvin käytössä meillä, mitä nyt muutamassa saman valmistajan vaatteessa (potkuhousut ja 2 bodya) on huonot nepparit, jotka eivät meinaa pysyä kiinni.

  D-vitamiinin me saimme neuvolatädiltä, kun hän kävi kotona lapsen ollessa n. 2 viikon ikäinen, joten sitä ei kaivattu pakkauksesta. Mutta esim suppoja, vanupuikkoja, lanoliinivoidetta ja muuta käytännöllistä siellä olisi kyllä voinut olla.

  VastaaPoista
 10. Heh, lueskelen järjestyksessä nyt näitä tekstejä, löydettyäni tän blogin pari kuukautta sitten. Pakko kommentoida: minua on vauvana säilytetty kyseisessä äitiyspakkauslaatikossa. :D Yhdenkin valokuvatodisteen mukaan _istun_ siinä laatikossa syömässä filmipurkkia. Eli nähtävästi vietin laatikossa aikaa (nukkumisen lisäksi) ihan reilun aikaa, en vain vastasyntyneenä. Ekosänky!

  T: Parin vuoden sisään lisääntymistä yrittävä 27-vee

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...