21.4.2015

Uhka nimeltä sima

Muistan lapsuudesta vain pari Mutsin ruoanlaittoon liittyvää episodia, joille on naureskeltu jälkeenpäin.

Tämä häviää simalle 100-0.

Yksi oli lanttulaatikko. Tulkkasin alakouluikäisenä reseptiä ja kehotin lorauttamaan soossiin 12 dl siirappia, koska en hiffannut että 1/2 dl tarkoittaa puolikasta. Mutsi alkoi onneksi epäillä jo toisen desin kohdalla, että olikohan tämä nyt näin.

Toinen muisto liityy omatekoiseen simaan. Luulin, että kaapissa melskasi räyhähenki, mutta simapullojen kumiset korkit ne vain pamahtelivat kattoon ja pullot kaatuilivat kolisten.

Koska oletettavasti kärsin jostain juurettomuuskriisistä, olen saanut päähäni pakkomielteen yrittää tehdä itse simaa. Hanketta tukee se, että tänä vuonna olisin kerrankin ajoissa. Mutta uskallanko? Kun keittiö on suhteellisen uusi enkä viitsisi nolata itseäni enempää perheen edessä.

Koko prosessi vaikuttaa samanlaiselta salatieteeltä kuin leipominen (hiivan käyttö on aina vähän jännittävää). Ja valitako muovipullo vai lasipullo? (Ja mistä niitä saa?) Pitääkö korkki laittaa tiukkaan kiinni vai ei? Miksi pullotusvaiheessa pitää laittaa sokeria pohjalle? Mistä tietää, että hiivaa on riittävästi? Miten taataan poreilu? Ja ennen kaikkea mistä tiedän, että tästä tulee lapsille sopivaa tavaraa eikä kiljua?

Help! Olisi nimittäin yksi kivikovaksi jämähtänyt fariinisokeripakettikin kaapin perällä.

34 kommenttia:

  1. Kerran opiskeluaikoina päätin tehdä simaa äidin reseptillä. Siihen tarvittiin kuivattua humalaa ja marketistahan sitä ei saanut. Kävelin apteekkiin ja pyysin pussillisen. Minua katseltiin todella epäilevästi ja lopulta apteekkari kutsuttiin paikalle. Häne tenttasi mihin minä sitä humalaa tarvin, ja vastasin tietysti, että teen simaa, kohta on vappu. Ei tullut kauppoja, oli kuulemma humala loppu. (Sori, en osaa auttaa sinua noissa kysymyksissä.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kamalaa. Mutta apua, en tiennyt että humalaakin tarvitaan? Mitä se tekee simalle?

      Poista
    2. Kai humalaa lisätää ihan vain maun vuoksi? Sen voi muuten korvata pullollisella olutta per ämpärillinen simaa. Lisätään hiivan kanssa samaan aikaan.

      Poista
  2. Siman tekeminen on ihan helppoa. Katsot vaan ohjeen siitä fariinisokeripussin kyljestä. Ei haittaa, vaikka sokeri olis jämähtänyt, kyllä se sulaa veteen.
    Mä laitan aina ensin ämpäriin ja pullotan ohjeen mukaisen ajan jälkeen limupulloihin. Korkki löyhähkösti kiinni, ja aina välillä availen. Joka kerta on onnistunut, eivätkä lapsetkaan ole vaikuttaneet simaa juotuaan humalaisilta :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännittää kyllä kovasti. Ja just tajusin et tarviin *ämpärin* - en ehkä viitti noita siivous-/oksutautiämpäreitä... Olipa hyvä että aloitin tän proggiksen jo hyvissä ajoin!

      Poista
  3. Siman teko on helppoa, kun muistaa, että hiivaa laitetaan vain tosi vähän! Perusohjeeseen vain herneen kokoinen nokare.

    Itse olen laittanut sitruunaa reilusti enemmän kuin ohjeessa ja välillä lisännyt mukaan tuoretta inkivääriä.

    Pullotus ehdottomasti lasipulloon, maistuu raikkaammalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei inkivääri kuulostaa hyvältä. Paljonko laitat sitä?

      Poista
  4. Suosittelen sydämeni pohjasta tätä: http://isoaidinreseptilla.blogspot.fi/2011/04/sima.html
    Löysin reseptin kaksi vuotta sitten ja simasta tarkka isäni sanoi maistettuaan, että parasta mitä hän on ikinä saanut. Enkä mä mihkää lasipulloihin pullottanut, vissypulloihin ja hyvä tuli! Kuivatun humalan löysin luontaistuotekaupasta. Reseptiä en vaihda enää ikinä, huono puoli tuossa on että simaa tulee vedettyä ihan liikaa kun se on vaan niin juukelin hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jahas, kiitos, minäpä tsekkaan! Mutta mitäs tuo humala aiheuttaa?

      Poista
    2. Kuten joku jo vastasikin, humala tuo omanlaisensa makuvivahteen. Hyvän, imho. :) Niin ja tosiaan, pussissa on juurikin kuivattuja humalan kukintoja, ei mitään epämääräistä taikajauhetta (niin kuin itse kuvittelin ennen kuin sain tuotteen käsiini. :D)

      Kai näissä vois aina oikoa, sitruunan sijaan laittaa mehua ym, mutta ite ajattelin jotenkin, että kun kerta vuoteen tätä tekee niin tekee sitten kunnolla. Ja jotenkin kuvittelen, että se voittamaton maku johtuu juuri tuosta "vanhan kansan" ohjeesta ja oikeista raaka-aineista.

      Ämpäri piti täälläkin tätä varten käydä ostamassa. :D Niin joo ja kuten myös kommenteissa joku jo laskeskeli, tässä ehtii hyvin tehdä koe-erän ennen vappua. Ite tein silloin ekana vuonna, puolikkaalla reseptillä, että jos tulee pahaa niin ei mee turhan paljon hukkaan. Eipä ollut pelkoa!

      Poista
  5. Sima <3 Tuo vanhan ajan kesäjuoma, mummolan lastenherkku.. Salaisuus piilee siinä että hiivaa on mahdotonta laittaa liian vähän, mutta hyvin helppoa laittaa liikaa! Eli jos epäröit onko hiivaa tarpeeksi niin puolita aiottu määrä.. 10l simaa tehdessä käytän yhden herneen kokoisen palan tuorehiivaa. liika hiiva se pamauttaa pullot ja tulee pahaa simaa :D
    Yhtä hyvää simaa tulee niin lasi- kuin muovipulloissakin. Itse olen tehnyt vieraille tarjottavaa pöytään tulevaa simaa niihin halpakaupoissa, prismoissa ym myytäviin litran lasipulloihin missä keraaminen kumitiivisteellinen korkki on kiinni lasipullossa metallilankasysteemillä. Sitten olen tehnyt tyhjiin mehukatti- ym tiivistemehupöniköihin (ongelmana saatavuus kun ei itse juoda noita tiivisteitä) ja esim 1,5l vichypulloihin jne. Ei tunnu juuri vaikuttavan lopputulokseen. Pitäisi olla kierrekorkki tms joska kuplien paine lennättää pelkät kumikorkit.
    Kun sima on huoneenlämmössä vain ohjeenmukaisen ajan -"yön yli" eli alle vuorokauden, tunnin päälle nämä hommat ei ole- ennen pullottamista ja viileään siirtämistä ei kiljuisuutta tarvi pelätä. Käyminen jatkuu kylmässäkin vielä hyvin hitaasti eli kesällä ei vapulta jäänyttä simaa enää kannata tarjota perheen pienimmille. Maku kyllä toisaalta muuttuu jo siinä vaiheessa aika kuivakaksi...
    Pieni sokerimäärä pulloon lisätään jotta hiivalla riittää potkua kuplien tekoon. Toisaalta en ole aina laittanut ja silti tulee kuplia, siinä voi mennä vähän kauemmin. Kuplien tekeytymiseen menee noin viikko, rusinat muuttuu pulleiksi ja nousee pintaan kun kuplaisuus on muodostunut ja siitä viikon tai reilun päästä alkaa olla jo vähän liiankin kuohuvaa. Eli ei kannata aloittaa LIIAN hyvissä ajoin. Hiivaa lisätessä nesteen lämpötila vaikuttaa: liian kuuma vesi tappaa hiivan eikä mitään simaa tule. Liian viileä vesi toimii ihan hyvin mutta hiivalla kestää kauemmin toimia, joten täytyy antaa käydä pidempään ennen pullotusta. Itse kun olen surkea arvioimaan lämpötilaa "kädenlämpöisyyden" mukaan (omani ovat aina joko jäässä tai kuumissaan) niin käytän aivan rohkeasti paistolämpömittaria..
    Vanhanajan simaan lisättiin sitruunoiden joukkoon noin 1dl kuivattuja humalan kukintoja ja ne tuo kyllä hyvän maun! En tiedä saako kuivattuja kukintoja nykyään muualta kuin olutliikkeistä, itse tilasin Lappo-nettikaupasta.
    Jos sattuu käymään niin hyvin että jälkikasvu mieltyy simaan (ei itsestäänselvyys) voi seuraavaksi kokeilla erilaisia variaatioita! Esim raparperisima on hyvää. Mukavaa siman valmistusta! Ei se salatiedettä ole vaikka joskus poksuu.. seuraavalla kerralla sit onnistuu! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, kiitos erittäin asiapitoisesta kommentista! Tällaisia proggiksia pitäisi aina tehdä ekan kerran asiantuntijaohjauksessa. :D

      Poista
  6. Ai hyvä kun muistutit tästä ! Tykkään tehdä simaa, mutta yleensä muistan koko homman päivää ennen aattoa...

    Mä teen kans koko satsin ämpäriin ja siitä sitten ohjeen mukaan pulloihin muhimaan. En ole koskaan lisännyt sokeria enää pulloon. Sitä tulee niin älytön määrä jo perusohjeeseenkin, että hyvin on kuplinut jo silläkin. Pulloina käytän mitä sattuu löytymään. En ole tullut edes ajatelleeksi, että maku olisi parempi lasipullossa. Pitänee joskus kokeilla.

    Hiivaa tosiaan toooosi vähän, kuten muutkin jo neuvoneet. Liian hiivainen sima on kamalaa jo tuoreenakin. Ja mä en todellakaan halua, että simapullot räjähtelee ympäriinsä :P

    Voisko inkiväärin lisääjä vielä paljastaa, että missä muodossa ja miten paljon inkiviääriä kannattaa lisätä ? Haluaisin kokeilla :)

    t. KotletistaTriatleetti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kato kerrankin mä olen ajoissa. Hyvä pointti tuo sokerisuus, mä kun olen kirpeän ystävä. Hmh, vaikea tämä eka kerta kun ei ole mitään kosketusta siihen mitä lähden tavoittelemaan. Muuta kuin sitä ei-kiljua. ;)

      Poista
  7. mun paras simamuisto on se, kun tein sitä ekan vappuna opiskelijayksiössäni, jääkaappi oli pieni joten laitoin sellaisen seinään muuratun "kylmäkaapin" pohjalle tyhjiin lasitölkkeihin. ja nehän räjähtelivät :D

    olen tainnut tehdä simaa sittemmin lähes joka vuosi eli noin 20 kertaa, aina fariinipussin ohjeella (4 litraa) ja hyvää on aina tullut. suosittelen, siitä tulee jotenkin hirveen pähee olo!

    wandis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, kiva: vesivahinko *simalla*. Ja päheyttä tässä tavoitellaan. Haluan että kersoilla on edes joku muisto äidistä joka teki *jotain* perheen juhlapöytään. Perinteet, falskeja mutta tärkeitä. ;)

      Poista
  8. Juu ei korkkeja tiiviisti kiinni. Tai jos laittaa, niin pitää availla säännölisesti. Nimim. lasiset simapullot alkoi räjähdellä yksi toisensa perään istuessani vauvan kanssa muutaman metrin päässä... Sirpaleet ei onneksi osuneet meihin, mutta se sotku.

    VastaaPoista
  9. Laita sinne jämähtäneeseen fariinisokeripakettiin tilkka vettä, ja koko hoito ilmatiiviiseen minigrip-pussiin. Sokeri muuttuu taas irtonaiseksi :)

    Simaa en ole koskaan yrittänyt tehdä, enkä yritä..

    VastaaPoista
  10. Jos oikein helpolla haluat päästä niitä käytä valmista sitruunamehua keltaisissa pienissä sitruunanmallisissa pulloissa sitrushedelmien sijasta. Muutoin noudata fariinisokeripussin ohjetta.

    Mä teen siman suuressa kattilassa enkä aina edes pullota (muovisiin limsapulloihin). Kansi vaan päälle ja kattila kylmiöön.

    Mun mielestä sima on parhaimmillaan 3-4 päivää, sitten raikas maku muuttuu jotenkin sameaksi. Jos sitä on tuonikäisenä vielä jäljellä niin en tarjoa enää lapsille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tosiaan, eihän se pullotus nyt oikeastaan ole tarpeellista! Tosin tällä kertaa varmaan teen sen, koska menemme landelle ja Koti-insinööri tuskin ottaa ämpäriä takakonttiin. :)

      Poista
  11. Sima... Lapsuuden kesien janojuoma. Simakausi alkoi vapusta ja jatkui syksyyn. Meillä kun oli lapsuudenkodissa paljon porukkaa tehtiin simaa ämpärillinen viikossa.

    Äitini tekee siman fariinisokeripussin ohjeella, kuin myös minäkin.
    Ohjeen sokerimäärä tosin puolitetaan, jolloin simasta tulee raikkaampaa. Makuasia, mutta meillä kaikki tykkää simasta hieman sokerittomampana.

    Pullotus joko lasi tai muovipulloihin en ole huomannut eroa kumpaa käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, miksi se nyt pitäisi vappuun jättää! Mä taidan tuon sokerimäärän myös puolittaa kun en ole mikään sokerifani. Mutta tuleeko siis poreita tuolla pienemmällä määrällä?

      Poista
    2. Kun sokerimäärän puolittaa itse simassa ja laittaa pulloon pienen tipan sokeria tulee siihen myös hyvät kuplat. Ehkä vajaa teelusikallinen per litra on hyvä määrä. Ja tosiaan rusinat, jotka nousee pintaan pullon suuhun kun sima on valmista.

      Mä muuten en laita sitruunamehua vaan sitruunat laitetaan ohuina viipaleina siihen simaan käymisen ajaksi. Tämä on myös mun äidin tapa.

      Kakarana aina syötiin ne sitruunat pullotuksen yhteydessä. Ne on aika vinkeen makuisia kun niihin imeytyy sitä siman makua.... en tiedä olisko niissä ollut myös prosentteja, tosin siihen aikaan ei tälläsiä mietitty yhtään.

      Poista
  12. Kirjotin jo pitkästi ja sitten tuli yksi pieni tahmakäsi ja hakkasi kirjotuksen bittiavaruuteen. Lyhyeste: hiiva tarvitsee sokeria ruuaksi. Aineenvaihdunnan tuotteena tulee etanolia ja hiilidioksidikuplia, siksi simassa on aina vähän viinaa. Kyllä sä osaat, ei ole rakettitiedettä. Itse poikkean fariinisokeriohjeesta laittamalla sitruunan lisäksi pari appelsiiniä. Jos käytät siman sisällä niin ehdit kokeilla yhden satsin ja tehdä sitten vielä uuden vapuksi. Jos teet heti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan rakettitiedettä mutta kyllä mä olen näistä neuvoista rohkaistunut. ;) Mutta siis: laitatko appelsiinin mehut vai myös kuoret? Ja mitä että käytän siman sisällä? En tajuu mitn.

      Poista
  13. Voin lohduttaa, että yhden työpaikan ruokalallakin meni yksi vuosi sima pieleen. Eli ei se aina onnistu ammattilaisiltakaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, otan tän kuitenkin jossain määrin rohkaisevana. :D

      Poista
  14. Tietääkö kukaan herkullista simaohjetta, johon käytetään kuivahiivaa? Täältäpäin ei saa tuorehiivaa.

    -Niina

    VastaaPoista
  15. Mä olen tehnyt sokerifirman reseptillä, joskus yhdistin siihen jotain hesarin reseptiäkin vähän. Juotavaa on tullut joka kerta! Kunhan et laita liikaa hiivaa, varmasti onnistuu! Ja mä olen tehnyt kuivahiivalla, sen kanssa vaan saa olla tarkkana, ettei meni liikaa (eli pitää malttaa mieli, vaikka tuntuu ettei hiivaa mene ollenkaan).

    Mä olen tehnyt siman isoon kattilaan (tai kahteen) ja kaatanut sitten limpparipulloihin. Kattila huoneen lämmössä suunnilleen vuorokauden, sitten voi laittaa litkun pulloon ja kylmään. Jos näyttää, ettei valmistu ajoissa (eli rusinat ei nouse pintaan), voi nostaa takas lämpimään vaikka päiväksi. Mulla on yleensä juurikin tuo ongelma, kun en koskaan oo ajoissa liikkeellä.

    Viime vuonna pullo vähän "räjähti" kun eka kuskasin sen kaverille ja siellä se vielä tippu lattialle - eli kävi ns. vanhanaikaisesti avausvaiheessa. Muuten on mennyt aina hyvin, vaikka maku onkin hiukan vaihdellut.

    VastaaPoista
  16. Ajattelin tänä vuonna koittaa tällä reseptillä hunajasiman tekoa:

    http://www.hunaja.net/resepteja/juomat/hunajasima/

    Perusfariinisokerisimaa tehnyt monena vuotena, ei ole vaikeaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai hitto, kuulostaa tääkin idea hyvältä. Jos tekis puoliksi hunajasta. Tuu kertomaan millaista tuli!

      Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...