25.3.2016

Halki, poikki ja pinoon

Mökkitontilta kaadettiin talvella puu. Nyt se piti laittaa paloiksi.


Tuli mieleen siinä kirveen kanssa heiluessa, että halkosavotasta voi löytää yhden jos toisenkin elämänviisauden.

Et ikinä tiedä, miten käy. Uuden pöllin kimpuun pitää käydä ennakkoluulottomasti, yli- tai aliarvioimatta. Paksukin pölli saattaa haljeta helposti kun taas pienestä mutta oksaisesta pätkästä lentää vain säleitä silmiin ja lopuksi joudut hakemaan sahan.Kokemus on voimaa tärkeämpää. Tärkeintä operaatiossa ei ole raaka voima vaan tukeva jalansija, syvät vatsalihakset, kunnon vipuvarsi ja hyvä halkosilmä.

Sinnikyys kannattaa. Se puun juuren ensimmäinen pätkä vaikuttaa täysin mahdottomalta. Kun kymmeneskään isku ei tuota tulosta, on valmis siirtymään tikanheiton pariin. Ja sitten se halkeaa sillä 11. kerralla. Tuosta noin vain.Yksin et onnistu. Yhtään halkoa et saa tehtyä ilman kunnon kirvestä. Kiila ja pikkumoukari jeesaavat vaikeissa tapauksissa.

Lepää välillä. Väsyneenä ote lipsuu. Tuijota pilviä taivaalla, kuuntele lintujen viserrystä ja haistele kostean puun tuoksua. Ja jos hermo meinaa mennä, kannattaa nukkua yön yli. Seuraavana päivänä onkin nimittäin lihakset niin kipeät, että on pakko antaa vuoro seuraavalle.Huomenna haravointijoukkoihin.

7 kommenttia:

 1. Ihania kevätpuuhia teillä. Ja se puun ihana tuoksu.
  Ei tämä tölli kovin pohjoisessa ole, mutta vielä eilen käytin lumikolaa. Ja kyllä tuossa vielä tovi menee, että piha paljastuu lumen alta ja saa tarttua haravaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, Suomi on pitkä maa, tänään ollaan jo lehtikasoja rakennettu. Ja jäät pitää kauheaa mekkalaa. Veikkaan että viimeistään maanantaina lähtee. :)

   Poista
 2. Toi on niin hyvää terapiaa! Lähtee kiukku ja ylimääräinen energia helpolla. Partioretkillä olin aika usein vapaaehtonen, jos klapeja tarvittiin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halonhakkuu on siitäkin hyvä että siihen on pakko keskittyä. Ei voi kertakaikkiaan ajatella juuri muuta ettei ole kirves sääressä. Pää on ihan tyhjä tunnin setin jälkeen. :D

   Poista
 3. Kumma kun tänne sivulle eksyin. Minä kainuun mummi. Mutta hyvän neuvon antaisin, ja vielä kysymättä! Siis laita ne puut joita aiot pieniä autonrenkaan sisään niin aina osuu kun lyöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täällä saa Kainuun mummitkin viettää aikaa. :) Mutta tarkennus: autonrengas siis lappeelleen ja pöllejä siihen pystyyn useampi? Se ehkä estää myös halkojen lentelemisen pitkin mäkeä. Kiitos vinkistä, täytyypä kokeilla! :)

   Poista
 4. Minä ihmeen vuoksi käytätte kirvestä halkomiseen. Erinomainen väline on halkomakone. Vanhemmillani on sellainen mökillä ja suuretkin pöllit olen saanut pienittyä todella näppärästi ja täysin ilman kiiloja ja moukareita. Koneella voi tehdä niin pieni klapeja kuin haluaa. Rakastan näitä puuhommia juuri halkomakoneen vuoksi. Hintakin on 200-300 e.
  Tässä hyvä video:
  https://www.youtube.com/watch?v=U389n7WCMHo

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...