12.6.2008

Laumasielujen sympatiaa

Taas vituttaa. STT tiesi kertoa joulun tienoilla, että kaksi kolmesta isästä käyttää oikeuttaan isyys- tai vanhempainvapaaseen, mutta he ovat perhevapailla vain lyhyen aikaa. Suurin osa isistä oli joko isyys- tai vanhempainvapaalla viime vuonna enintään kolme viikkoa. Vain muutama prosentti isistä oli vapaalla yli kaksi kuukautta. Tilasto on Pohjoismaiden heikoin. Eipä yllätä. Suomalaiset ovat juuttuneet jurakaudelle perheen nimikäytäntöjen lisäksi myös vanhempainvapaiden käyttämisessä - ja tämä asennevamma koskee sekä miehiä että naisia.

Kelan tutkimuksen mukaan miehet perustelevat laistamistaan ennen kaikkea taloudellisilla seikoilla. Väestöliitto kuitenkin selvitti, että jos äiti palaa töihin, progressiivinen verotus korjaa kuilun lähes ennalleen. Ennakkoluulojen paikkansapitävyyden voisi siis kukin perhe tarkistaa etukäteen, kotihoitohan tulee joka tapauksessa järkyttävän kalliiksi.

Tutkimuksessa selvisi sekin, että isien mielestä äidit hoitavat lasta paremmin ja tämä taitaakin olla koko jutun ydin. Löytyykö maailmasta todella tehtävä, jota miesihminen ei usko hallitsevansa? Oho. Kertokaapa sitten, että miten ihmeessä esikoisen äiti olisi yhtään sen pätevämpi lastenhoitaja kuin isäkään? Ei imettäminen siirrä äitiä mihinkään pyhään tietoisuuteen kaikista maailman vaippaihottumista. Toki siinä tippuu kelkasta, jos ei pidä minkäänlaisia isyyslomia ja osallistu perheen uuteen arkeen vaan jatkaa elämäänsä samaan malliin luottaen siihen, että kyllä se äiti osaa ja jaksaa. Miehet ovat laumasieluja. Kun yksi uskaltaa, toinenkin rohkenee tehdä perässä, mutta niitä harvoja pioneereja vain on liian vähän. Naisten pitää myös ryhdistäytyä! Vaatikaa osallistumista ja luovuttakaa vastuuta isälle. Muutama kuukausi yhteistä aikaa on korvaamaton kokemus sekä isälle että lapselle. Äidin rooliakin katsotaan sen jälkeen ihan uusin silmin.

Kolmas perustelu on se, että työ ei vain yksinkertaisesti anna periksi. Aika erikoista. Mietitäänpä asiaa toista kautta: miksi naisten työt sitten joustaa? Eivät kai miehet tosissaan kuvittele olevansa omissa töissään korvaamattomampia kuin naiset..? Vain yksityisyrittäjällä on mielestäni hyvät perustelut, jos firma yksinkertaisesti menee nurin ilman omaa työpanosta. Tiedän kyllä yhden yksityisyrittäjä-äidinkin. Mutta hei, naisethan jaksavat kyllä.

1 kommentti:

  1. Niin totta!
    Meillä tilanne on se, että mä lähden kohtapuoliin töihin ja daddy jää 4kk tyttömme kanssa kotiin puoleksi vuodeksi. Daddy on innoissaan. Ulkopuolisten kommentit on tyyliä: "Onpa loistavan mahtavaa omistautumista isältä" (Entäs se äidin omistautuminen tähän asti??!?) ja "Miten sä äitinä pystyt olemaan hetkeäkään erossa sun pienestä lapsesta?? Mä en ainakaan pystyisi."
    Joopa joo, mä lasken päiviä, että pääsen töihi. Ja samalla myönnän, että saletisti tulee ikävä. Niin muskua kun aivot-narikassa-sohvalla-pötköttelyäkin muksun nukkuessa 3h päikkäreitä.

    Terv. Blogisi uusi seuraaja

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...