11.6.2008

Kolmen ja puolen hampaan lääkäri

Maddella oli tänään hammaslääkäri. Aikaa varatessa legoja oli vain kaksi, joten piti hieman kiriä. Yritin käyttäytyä normaalisti, vaikka vihaan jo sitä ällöttävän makeaa antiseptista hajua, jota erittyy varmaankin tuoliin kuolleista ihmisistä. Koska potilaana oli Madde ja tarkoitus oli vain saada informaatiota ja vinkkejä suuhygieniaan, hymyilin väkinäisesti.

Tädillä oli agendalla vaikka mitä.

Ekana listassa oli streptococcus mutans, reikiä aiheuttava bakteeri, joka tarttuu vanhemmilta lapseen eli pitäisi varoa sylkikontaktia. Okei, hammaspeikko voitti ekan erän. Mä en oo yhtään varonut. Yritin puolustautua että jossain vaiheessahan se saa sen kuitenkin, mutta täti oli tuimana. Vasta viisivuotiaana suussa on niin monipuolinen bakteerikanta, että kariekselle ei jää tilaa kasvaa räjähdysmäisesti. Vanhempien hyvä suuhygienia kuulemma pienentää huomattavasti sen pöpön tarttumisriskiä. Köh. Myös sokeripitoisia tuotteita pitäisi välttää ja käyttää ksylitolia. Otan tästä pisteen, koska olemme nimenomaan välttäneet, sehän ei tarkoita että niitä ei olisi koskaan syöty. Janojuomaksi on vettä ja välipalat ovat hedelmää, jogurttia, ruisleipää ja sen sellaista. Ihan vain silloin tällöin syömme jädeä (samasta tötteröstä) ja suklaata. Ja Maddella ei ole suu tuohesta tehty, se on jo havaittu.

Toiseksi tutista pitäisi luopua viimeistään hoitoon mennessä. Jatkuva imeminen kun aiheuttaa hampaiden virheasentoja. Helppo piste. Madde ei ole koskaan ollut mikään tuttifani. Päivittäinen tuttiaika on 10 min luokkaa.

Sitten pitäisi olla säännölliset ruoka-ajat, joiden välillä on 2-3h. Oi kyllä, enemmänkin. Madde syö nykyään jo hyvin mutta ei niin hyvin että välipaloja kerjättäisiin ongelmaksi asti. Samoin kuulemma yösyötöt ovat hampaille haitallisia kun syljen eritys on olematonta. Piste siitäkin meille. Olin jo muutenkin täysin unohtanut joskus imettäneeni, saati sitten yöllä.

Lopuksi käytiin läpi hampaiden harjaus, joka pitää aloittaa heti, kun ensimmäinen naskali ilmestyy ikeneen. Taas piste. Jos siis riittää, että harjaa lähinnä pureskellaan kaksi kertaa päivässä. Kuulemma rittää. Tahnaa voi sitten alkaa käyttää kun lapsi osaa sylkäistä.

Lopputulos Madde 3 - Hammaspeikko 1. Ihan ok ekaksi kerraksi.

Mun kävi huonommin. Jouduin tunnustamaan, että olin käynyt viimeksi hammaslääkärissä muistaakseni -01 viisaudenhampaan poistossa ja varsinaista tarkastusta ei ole varmaan tehty sitten yliopistoaikojen eli -95. Pyyhkeet kädessä kävelin ajanvaraukseen. Se meni kiinni nenän edestä. Johdatusta, sanon minä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...