27.10.2011

Skarppausta

Katselin A-talkin karppauskeskustelua keskikokoisen suklaakakkupalan äärestä (terveyskeskusteluissa täytyy pitää yllä balanssia). Tajusin, että itse asiassa minäkin "karppaan". Olen nimittäin lanseerannut pullatorstain. Idea on sama kuin karkkipäivässä: kun saan luvan kanssa kerran viikossa siivun supernopeita hiilareita, voin kieltäytyä niistä kuusi päivää. Jos haluan. Näin imetysraivonälkämeiningeissä en useinkaan halua.


Olen enemmänkin skarppaaja. Pyristelen säännöllisin väliajoin irti sokerikoukusta. Olen nykyään tarkkana piilosokerin kanssa, lähinnä ipanan takia (..ja koska silloin voin vetää niitä irtiksiä). Viimeksi yllätyin siitä, että Elovenan vadelmapikapuurossa on 21% sokeria! Viidennes on ihan älyttömästi, puurossa. Myös jogurttien, murojen, myslien ja mehukeittojen tuoteselosteet syynään tarkasti.

Tämän parempaa karppaajaa minusta ei tule. Puurosta, ruisleivästä ja pastasta en luovu. Uudet perunat ovat parhautta. Riisin olen vaihtanut ohraan lähinnä ilmastosyistä. Olen sitäpaitsi perheemme ainoa, joka ei ole virallisten standardien mukaan hoikka - en todellakaan katsele vierestä muiden pullatorstaita. Laihdutusmuuveihini kuuluu liikunnan lisääminen (joka ainakin tämän uutisen mukaan on ihan ehdoton juttu) ja annoskoon pienentäminen. Siihen M-kokoon on vielä matkaa, mutta kahdet vanhat housut on jo saatu käyttöön.

17 kommenttia:

 1. Kyllä se niin on, että kohtuus on paras kaikessa. Kun 85 % ruokailuista on kunnossa, niin sen 15 % kanssa saa vähän lipsua. Ruokavalion, painonhallinnassakin, tulisi olla sellainen, että sillä pystyy oikeasti elää jatkossakin.

  Kovista rasvoista ja nopeiden hiilihydraattien vaikutuksista on aika lailla tutkittua tietoa, joten en usko, että kannattaa niitä ihan sumeilematta vedellä. Välimerellinen ruokavalio, joka on meidän oloihin sovellettuna Itämeren ruokavalio on aika lailla sitä, mihin minä uskon terveydenedistämisen ammattilaisena. Ja ennen kaikkea: kun kuluttaa sen minkä syö, ei voi mennä ihan metsään.

  VastaaPoista
 2. Mulla on kans se ongelma, että haluaisin ostaa lapselle 1v jotain muuta jugurttia kuin maustamatonta, mutta kaikissa on ihan törkeästi sokeria tai sitten makteutusainetta! Onko kenelläkään nakata hyvää vinkkiä jugurttiin, jossa ei ole lisättyä sokeria?`Jos siitä ei oo erikseen mainintaa niin eihän siitä purkista käy ilmi onko se hedelmän/marjan omaa sokeria vai lisättyä...

  VastaaPoista
 3. Mä yritän pitää lapsen maustamattomien jogurttien polulla: laitetaan itse marjat ja jos sitä makeutta joskus tarvitsee, niin sitten sitä sokeriakin. Olen itse sellainen sokeriaddikti, että yritän vähintäänkin lapseni pitää samasta kirouksesta erossa.

  Mutta karppauksesta: just eilen ärsytti kaupassa, kun kaikki jäljellä olevat leivät oli jotain karppisia. Mä haluan ihan tavallista leipää, harmittaa kun nyt hyllytilaa menee mun suosimalta leipämuodolta (ruisleipää, kiitos) tollasille trendileiville, joita en itse halua syödä.

  Musta tuntuu ton sokerin osalta, että oon sen verran addikti, että kohtuukäyttö ei vain onnistu. Joko en syö lainkaan tai sitten menee överiksi. Mut mä haluan vielä uskoa, että kohtuukäyttö onnistuu... ;)

  VastaaPoista
 4. Laura: Tämä on ehkä vähän typerä suositus koska omakohtaista kokemusta ei vielä ole, mutta olen kuullut niin paljon hehkutusta parilta kaverilta että uskallan suositella: http://www.koskenkotijuusto.fi/kotijogurtti.htm

  Myynti näyttää keskittyvän vain Lounais-Suomeen ja Helsinkiin kylläkin.

  VastaaPoista
 5. Kumpuoti kumpulassa myy Ahon luomujugurttia, jossa oli puolet vähemmän lisättyä sokeria kuin esim. Valion jugurteissa. Ja villeintä on se, että mielestäni Ahon jugurtti maistui paljon makeammalle.

  http://fi-fi.facebook.com/pages/Kumpuoti/147189441972312

  VastaaPoista
 6. Katja, siinä keskitiessä on se hyvä puoli että ainakaan hirveäti ei mene metsään. Voihan sitä tuunata oman kroppansa hyvinvoinnin mukaiseen suuntaan.

  Laura, osta maustamatonta ja tuuttaa sekaan hilloa / hunajaa? Niin me tehdään.

  pilami, mä yritän myös uskoa selviäväni kohtuukäyttäjänä, mutta joudun kyllä tarkkailemaan itseäni koko ajan. Siinä vaiheessa kun tulee himo vetää vadelmahilloa suoraan purkista on taas vieroituksen aika..

  Anonyymi, kiitos vinkistä!

  Anonyymi, Ahon luomujuggea, joka muuten on tosi hyvää, taitaa saada ihan Stockaltakin ellen väärin muista. Mutta paljonkos siinä oli sokeria?

  VastaaPoista
 7. Mä ihmettelin koko 1990-2000-luvun sitä rasvahysteriaa. Sitten kun hetkeksi siihen tuli järki, mentiin hiilarihysterian puolelle. Mitä imetykseen tulee, imetyksen aikana tutkitusti nainen tarvitsee enemmän hiilareita, raskausaikana proteiinia. Itse huomasin siitä, että raskausaikana tekee mieli lihaa mutta muuten ei. Ja perunaa ja pastaa ja leipää vetää vielä isommassa määrin kuin yleensä, tulee vatsakipuja jos ei niin tee. Liittynee kovaan energiantarpeeeseen.

  VastaaPoista
 8. No ei tuollaisia kuvia missään nimessä (varsinkaan nyt, kun seuraavaan torstaihin on pisin mahdollinen aika)!!! ;)

  Valkoinen sokeri ja jauho, niitä kun onnistuisi välttelemään suurimman osan ajasta.

  Muuten en kyllä jaksa noudattaa mitään ravitsemuslahkojen neuvoja, nuo yllä mainitut taitavat olla pannassa lähes lahkossa kuin lahkossa.

  VastaaPoista
 9. Laura, meillä on alusta asti syöty maustamatonta jogurttia tai rahkaa, johon sekoitetaan milloin mitäkin. Makeutta saa oikeinkin riittävästi esim. kuivatusta taatelista tai banaanista. No toki riippuu miten makeasta itse kukin tykkää, minä ja poika vedellään puolukkaakin aina ehdottomasti ilman sokeria, vähäkin sokeri "pilaa" puolukan, ja yleensä marjan kuin marjan. Tykkään kyllä ällömakeista suklaistakin joten...

  Mysliäkin teen itse, tulee niin hyvää että en ikinä enää ostaisi kaupasta! Sokerillisia tuotteita ostetaan tosi harvoin, kun on herkuttelupäivä niin sitten monesti jäätelöä tms. ja sorbettia/jogurtti- tai rahkajätskiä teen itsekin, mutta harvemmin.

  Ja tämä teksti henkilöltä joka ei joskus ole talviaikana voinut ohittaa karkkihyllyä, tästä jo vuosia. Ei tee enää mieli, on auttanut ruokavalion skarppaaminen vaikkein epäterveesti ole syönyt juuri koskaan jos vertaa tämän päivän eineskulttuuriin.

  Karppaan ehkä siinä mielessä, että rajoitan itseltäni liialliset leivät, koska sitä voisin syödä vaikka aamupalaksi, lounaaksi ja päivälliseksi joskus. Mutta (ruis)leipää en voisi kokonaan kieltää itseltäni, koska vielä kymmenien vuosien elämä ilman sitä kuulostaisi kidutukselta.

  VastaaPoista
 10. Ahon jugurtissa on yhteensä saman verran sokereita, kuin muissakin maustetuissa jugurteissa, mutta tuplasti enemmän marjoja, joten lisättyä sokeria pitäisi siis kaiken järjen mukaan olla vähemmän..

  VastaaPoista
 11. Mutta eihän tuossa uutisessa sanottu, että liikunta auttaa laihtumaan; siinä sanottiin, että se auttaa ylläpitämään saavutettua painoa.

  Sinänsä ihan sama, mutta koska liikunta voi vituttaa, sitä kannattaa varmaan harjoittaa oikeista syistä - muuten loppuu herkästi motivaatio. Ainakin itse liikun lähinnä siksi, että omasta kropasta tulee parempi fiilis - siitäkin huolimatta, että laihduttava vaikutus omalla kohdalla on nolla.

  VastaaPoista
 12. Mekin vältellään maustettuja jogurtteja lisätyn sokerin takia, mutta ratkaisu on helppo: maustamattoman jogurtin sekaan vauvojen maustamattomia hedelmäsoseita.

  t. äitä

  VastaaPoista
 13. Mä kannatan hyväkarppia; syö vain sellaisia hiilareita, mitkä maistuu hyvälle! Simppeliä! Tuloksia en takaa. Mutta sokerihumala ja kakkukännit on taattuja!

  VastaaPoista
 14. Kirsi L, mä olen jotenkin proteiinivammainen. Joudun ihan tosissani etkemään töitä sen eteen että edes jostain saisin proteiineja. Eläisin pelkillä hiilareilla ja rasvalla jos voisin. "Kyllä kroppa tietää", my ass. :)

  Anonyymi, no näinpä!

  Anonyymi, täytyykin ostaa purkki niin voin tehdä vertailua.

  Liina, mä tulkitsinkin ton niin että jos elimistö pyrkii koko ajan lihomaan niin liikunta estää sitä eli laihduttaa. :D Mut siis sekin on tutkittu juttu että laihdutus ei yksin riitä liikunnan harrastamisen motivaatioksi vaan se aina lopahtaa jossain vaiheessa. Ainoastaan aito liikunnan ilo (esim joku joukkuepeli) kantaa läpi elämän. Ärrh.

  Äitä, olipas hyvä vinkki! Varsinkin kun noita soseita ruvetaan kohta roudaamaan meille.

  Vinkeän äiti, mä niin allekirjoitan ton määritelmän hyvistä hiilareista! :D

  VastaaPoista
 15. Meillä myös harrastetaan vauvojen hedelmäsoseita + maustamatonta jugurttia. Helppoa ja nopeaa. Joskus olen kätevä emäntä ja laitan (käytännössä survon) pakastemarjoja + jugurttia ja jos on kirpeitä marjoja niin lisään hedelmäsokeria/hunajaa (joita joku pitää varmaan ihan kamalina) + ehkä vaniljasokeria. Hyvin kelpaa eskarillekin.
  Vaikka kuinka moni on saanut apua karppaamisesta, luulen, että ovat siitä saaneet apua järkevämpiin ruoka-aineisiin (enemmän vihanneksia) ja annoskokoihin (peruna/pasta/höttöleipä pois). En silti nää kyllä mitään syytä jättää pois täysjyväruisleipää/kaurapuuroa. Jo ilmastonkin takia. Ja rahapussin;)

  VastaaPoista
 16. Mulla on päiväannokseen kelpuutettu 70g pastaa (kuivapaino) ja yksi sämpylä (noin 90g). Ilman niitä menisi kai elämänhalu, tai toi pasta on kyllä enemmän sellainen käytännön järjestely kun noi meidän perheen makaroonit...

  Muuten olen aika tyytyväinen siitä että xl:stä olen päässyt l-kokoon. Seuraava muuvi on kai hieman liian pienten nappilevisten ostaminen ja nälissään patsasteleminen niin kauan kun ei istumaankaan vielä pääse :D

  VastaaPoista
 17. Aihetta liipaten, tykkäsin päivän fingerporista: http://www.hs.fi/fingerpori/1135269777080
  -Krista

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...