25.10.2011

Raitista ilmaa - not

Olen joka syksy kirjoittanut tämän saman tekstin vähän eri sanoilla. On taas se aika vuodesta, jolloin heti ensimmäiseksi aamulla pohdin, miten pääsisin pikakelauksella maaliskuuhun. Niin, ettei koko aikana tarvitsisi mennä ollenkaan ulos.

Kesällä on kivaa. Rännässä, tihkussa, loskassa ja mudassa kahlaaminen ei ole kivaa. Eikä myöskään kinoksessa tarpominen nenäkarvat hyydyttävässä pakkasessa. Ei, talvella en poistu himasta (paitsi monot jalassa) vaikka siitä tulisi kuinka "raikas" ja "virkistynyt" olo tahansa. Jos haluan virkistystä, käyn suihkussa tai juon kupin teetä. Kohmettuminen ei virkistä. Vihaan nimittäin myös pynttäämistä. Erityisesti sukkahousuja, pipoa, pitkiä kalsareita ja kutittavia kaulaliinoja.

Voi perse.
Ajattelinkin tällä kertaa luopua suomalaiskansallisesta tavasta lykätä ipanat päiväunille ulos. Päikkäristressi on tuoreessa muistissa. Skidin töppöset oli aina hukassa, tumput eivät pysyneet käsissä ja pipo valui silmille. Skidi yleensä heräsi siihen pukemisruljanssiin ja sitten sain hyssyttää sitä teepaidassa uneen parikyt minuuttia. Homman saattoi viimeistellä myös lehtipuhaltaja, lasinkeräysauto tai potkuri-Aeroflot. Jos se nukahti, piti arpoa, oliko sillä riittävästi päällä ja satoiko vaunuihin lunta. Itkuhälytin ujelsi joka helvetin variksesta.

Juu ei. En tiedä, mitä astmakohtauksia tai myrkytysoireita siitä seuraa, jos lasta ei nukuta ulkona, mutta olen valmis ottamaan riskin. Kämpässä on sitäpaitsi niin huonot ikkunat, että ei tämä olohuone kaukana ulkoilmasta ole.

35 kommenttia:

 1. En ole koskaan nukuttanut (vaunuja vihaavia) lapsiani päiväunille ulkona. Mainitsemasi syyt vaikuttivat suuresti -ihan liian stressaavaa kaikille osapuolille.

  Vauvana sisällä nukutettu ja aina hyvin nukkunut esikoinen, nykyinen 15-vuotias teini, on kasvanut ja kehittynyt ihan normaalisti ja nukkuu muuten ihan loistavasti edelleenkin.

  Kohta vuoden täyttävä pikkulikka ei ole ollut sairaana vielä kertaakaan. Ei edes pienintäkään flunssaa ole ollut ja olen vankasti sitä mieltä, että sisäilmaa on kiittäminen. Se se on. Eliksiiri. ;)

  ps. Toki teini on ollut elämänsä aikana ties missä lastentaudissa, mutta sehän on normaalia. Korvatulehduksia on muuten ollut yksi ainoa, tokaluokalla.

  VastaaPoista
 2. Joo ei, en nukuttanut kertaakaan parvekkeella. Ihan liian vaivalloiselta tuntui se pukemisrumba. Peittoa päälle ja ikkunaa auki, huolimatta sukulaisten ja tuttavien maalailemista uhkakuvista! :D

  VastaaPoista
 3. ei oo munkaan lapset koskaan ulkona nukkuneet, eikä kumma kyllä kukaan ole koskaan sellaista ajatusta edes tuputtanut! :D Itsekin nukun paljon mieluummin sisällä niin ajattelin alusta asti toimia samoin lasteni kanssa x)

  VastaaPoista
 4. Myös meillä nukutaan sisällä, en ole yksinkertaisesti viitsinyt säätää ja kikkailla - lapsella on pinnasänky, miksi ihmeessä siinä ei voi päiväunia nukkua? Raitista ilmaa saa kyllä muutenkin ulkoillessa.

  VastaaPoista
 5. Tuoreessa Unihiekkaa ersimässä kirjassa viitattiin oululaistutkimukseen, jossa todettiin, että ulkona vauvat nukkuvat keskimäärin 1,5 tuntia pitempiä päiväunia kuin sisällä nukkuvat. Syytä tähän ei ole löydetty, mutta joku juju tuossa vanhassa perinteessä ilmeisesti on.

  VastaaPoista
 6. Mä en allekirjoita ainakaan tuota oululaistutkimusta. Minä nukutan tytön keskipäivällä parvekkeelle, kun se nukahtaa vaunuihin helpommin kuin sisälle. Joskus olosuhteiden pakosta tyttö nukahtaa vaunuihin ulos myös aamulla, jolloin nukutaan se sama puoli tuntia mikä sisälläkin. Itse ajattelen, että kukin tyylillään.

  VastaaPoista
 7. Meillä veti ulkona partsilla yleensä 4 h putkeen, sisällä vain lyhyitä pörpähdyksiä. Lapsi oli ja on onneksi vieläkin niin sikeäuninen, että nukkui partsilla vaikka kehä 1:sen räjäytystyöt oli just vauva-aikaan ja asuttiin ihan vieressä. Mutta ei kai sitä itselle stressiä kannata tuollaisesta ottaa, varsinkin jos tietää mikä itselle on helpointa. Enkä minä ainakaan usko, että ulkona nukuttaminen olisi mitenkään lapselle terveellisempää, ehkä päinvastoin. Muttakun oma nukkui niin hyvin ulkona, niin mulle se oli pääasia.

  VastaaPoista
 8. Meillä kuopus nukkui parvekkeella senkin takia, että esikoisen ei sitten tarvinnut olla hissukseen (asutaan pienessä asunnossa yhdessä kerroksessa) vauvan päikkäreiden aikana. Vaatetustakaan en kauheasti stressannut kun oli sellanen varmaan napavaellukseen tarkoitettu lämpöpussi josta aina kuoritui lämpöinen lapsi. Lehtipuhaltimet on saatanasta.

  VastaaPoista
 9. Meillä nukutettiin esikoista Arvo Ylpön oppien mukaisesti parvekkeella raittiisssa ulkoilmassa, mutta kuopusta ei. Kuopuksen otin päiväuniaikaan tissille ja siihen sammuttiin sitten molemmat vierekkäin. Ulkoilua ja raitista ilmaa kuopus sai iltapäivästä, kun lähdettiin hakemaan esikoista päiväkodista.

  Tämäkin on niitä asioita, joissa voi esikoisen kanssa hifistellä, hoitaa homman mahdollisimman oikeaoppisesti, mutta kuopuksen kanssa on pakko hoitaa homma niin, miten se helpoiten menee. Äidin päiväunista ei olisi tullut yhtään mitään, jos olisin pistänyt kuopuksen itkuhälyttimen kanssa parvekkeelle.

  Ja jos äiti ei saa nukkua tarpeeksi, niin sitten vie mörökölli!

  VastaaPoista
 10. Yksi mahdollinen selitys pidemmille unille ulkona on se, että lapsella on turvallinen olo ulkona vaunuissa kun on topattu lähes liikkumattomaksi, napakkaan pakettiin. Ihan sama syy miksi lapsia nukutetaan kapalossa. Vähän samanlaisen vaikutuksen sisällä nukkuvalle lapselle saa vaikka unipussilla.

  Mutta kai tämäkin riippuu niin paljon lapsesta (ja vanhemmista) ettei suotta kannata eri tapojen paremmuutta vertailla. Meillä vauva nukkuu ulkona maksimissaan puoli tuntia jos vaunut eivät liiku, sisällä hyvinkin kolme-neljä tuntia. En sitten tiedä, johtuuko jostain henkilökohtaisesta taipumuksesta vai yksinkertaisesti siitä, että on oppinut nukkumaan sisällä. Pääasia että nukkuu riittävästi.

  VastaaPoista
 11. Pääasia, että päiväunia nukutaan, sama se sitten missä niitä kukin koisii. Meillä pikkumies nukkui vuoden vanhaksi vaunuissa ulkona, verannalla tai autotallissa (mieheni oli ihan järkyttynyt, kun naapurin metelöidessä kävin vain laittamassa oven kiinni autotallista). Niin kauan kuin se toimi, se toimi hyvin. Unet kesti vähintään kaksi, välillä jopa 4,5 tuntia, allekirjoittanut sai myös nukkua rauhassa ja sen jälkeen puuhata omia kivoja juttuja, myös niitä meluisia. Ja että milloin tämä autuus loppui? Siihen, että lapsi ei enää äännellyt mitään herätessään. Silmät auki, pussista pois, pieni taistelu itikkaverkon kanssa ja hän ryhtyi kiipeämään kärryistä pois. Se oli varmaan se "äidinvaisto", joka sai mut kurkkaamaan ikkunasta ennen kuin mitään tapahtui. Muistaakseni näin kävi kolme-neljä kertaa, sitten siirryttiin sisällä nukkumiseen. Mietein kyllä jo turvavöitä tai valjaita, mutta ei se tuntunut oikein mukavalta ajatukselta :) Nyt lapsi nukkuu päiväunet sisällä. Päiväkodissa.

  terveisin, etl

  VastaaPoista
 12. 9-kuukautinen vetelee tälläkin hetkellä kolmatta tuntia unia parvekkeella. naapuriasunnossa vaihdetaan ikkunoita, joten meteli on kova. eikä lehtipuhaltimetkaan haittaa. ja ei, en lyki sitä unille vaan heitän unipussiin joku eisbären tms) ja jätän vaunuun. se katselee vähän aikaa taivasta ja kai nukahtaa. ainakin se on hiljaa.

  kärryynkin se nukahtaa, kun äiti spurttaa pururataa ympäri. hyvä niin.

  sama se missä se nukkuu, kunhan nukkuu. joku viisas kertoi, että nukkumisen aikana ne kasvaa ja kehittyy, tiedä häntä

  VastaaPoista
 13. Jännä että tästä sisällä/ulkona nukuttamisestakin kiistellään vähän samaan tapaan kuin imettämisestä/imettämättömyydestä.

  Joskus hämmästyttää kun sisällä lapsiaan päiväunille nukuttavat äidit ilmeisesti tuntevat tarvetta todistella miksi sisäpäikkärit on ihan yhtä hyvät kuin ulkona nukutut. Ei kai se asian pihvi nyt missään "raikkaan ulkoilman" tarpeessa ole, vaan siinä että kaikki tenavat ei yksinkertaisesti suostu sisällä nukkumaan kuin lyhyitä torkkuja jos niitäkään. Toiset ei sitten vastaavasti nuku vaunuissa.

  Oma lapsi ei kuukauden iästä lähtien suostunut nukkumaan päiväsaikaan sisällä kuin max 40 minuuttia, eikä muuten suostu vieläkään. Vaunuissa partsilla posottaa 3-4 tuntia. Eli miksi nukutan ulkona? No tietysti siksi että se siellä suostuu nukkumaan. Syy voi olla, niin kuin joku mainitsikin, että on ikään kuin kapaloituna kun on lämpimissä ja pehmeissä vaatteissa suojaisissa vaunuissa, ahtaammassa kuin sisällä voisi hikoilematta olla. Tai sitten ihan jotain muuta. Mutta mitä väliä kunhan saa päikkärinsä otettua. Helpompaahan se vaan olisi jos yhtä hyvin nukkuisi sisälläkin :)

  VastaaPoista
 14. Asiat on hyvä tehdä niin, kuin itse omaan päiväjärjestykseen sopivammaksi näkee. Meillä lapsi oli paljon helpompi nukuttaa vaunuihin kuin sisälle ja kun on yksi nelijalkainenkin asukki, niin tuli sen lenkityksetkin hoidettua siinä samalla.

  Mun mielestä jollain ihan hirveällä kelillä (sade, tuuli jne.) on usein tosi kivaa olla ulkona, kunhan sinne ensin vain saa lähdettyä. Kun on pukeutunut oikein, niin on tosi mukavaa reippailla koiran kanssa ja ihmetellä, miten kivan rauhallista on, kun ketään ei tule vastaan... :) En mäkään näistä pimeistä vuodenajoista kauheasti pidä, mutta silti olen sitä mieltä, että sää on useimmiten pukeutumiskysymys.

  VastaaPoista
 15. Olen noudattanut jostain lukemaani neuvoa, "tee niinkuin itse koet parhaaksi" Luojan kiitos näin fiksuista ihmisistä. Meillä oli toisinpäin eli ipana nukahtaa päikkäreille vaunuissa kuin taikaiskusta, kun taas pinnasänkyyn ei.. meillä se on se maaginen heijausliike. :D Mä olen aina ajatellut niin, että äitini teki niinkuin parhaaksi näki ja ei minusta tämän hullumpaa tullut..:) Minua on nukutettu sisällä ja ulkona..

  VastaaPoista
 16. Meille on vasta tulossa ensimmäinen lapsi ja jo olen saanut osakseni silmienpyörittelyä ja kauhistelua kun en aio lasta parvekkeella nukuttaa.

  Me asumme hissittömässä kerrostalossa ylimmässä kerroksessa ja parveke on noin neliön kokoinen. Että olkaa hyvät vaan, te kauhistelijat, ja kantakaa ne vaunut tänne ylös. Samaan syssyyn jos voisitte yrittää taittaa ne vaunut ovesta parvekkeen puolelle.

  Lisäksi naapurin rouva polttaa röökin kerran 40 minuutissa ja kesäisin parvekkeelle paahtaa aurinko koko päivän. Raitis ilma... yeah right.

  VastaaPoista
 17. Meillä taas lapset on tottuneet niin ulkonukkumiseen, että sisällä ei ole onnstunut. Kivasti sitten kummassakaan mummolassa (kerrostaloja) ei ole parveketta niin on sitten kävelty ympäri kaupunkia tunti jos toinenkin. Vielä viime kesänä työntelin 4,5-vuotiaan kuopuksen rattaissa päiväuneen, jalat roikkui jo aika lailla ulkona. Sisällä ei vaan nukahtanut. Samaa mieltä jonkun edellisistä kanssa, että ihan sama missä lapsi nukkuu, kunhan nukkuu. Ja loppukevennyksenä kerrottakoon kuinka tuttu oli kertonut jossakin ulkomailla kuinka Suomessa kaikki vauvat nukkuu ulkona, ihmetellyt kuulijoiden kauhistuneita ilmeitä ja vasta kotona tajunnut ettei ollut maininnut vauvojen nukkuvan PÄIVÄunia ulkona :-D. Ei meidänkään lapset ole yöllä ulkona nukkuneet vaan (huonosti) sisällä, ois varmaan pitänyt kokeilla...

  VastaaPoista
 18. Ihan loistava harhautus - sehän se oiskin, kun vauvat laitettaisiin yöksikin ulos. -35 mittarissa ja vällyä vain päälle! :)

  Pakkasrajat onkin sitten taas se toinen keskustelu - mihin se ulkoilman ihannointi katoaa kovilla pakkasilla? Silloinhan nimenomaan _pitää_ pysyä sisällä, sanovat nuo...

  VastaaPoista
 19. Vähänkö meitsi oli kade niille vanhemmille, joiden penskat suostui nukkumaan vaunuissa... Tai yleensäkään päikkäreitä mitenkään järkevästi. No, yritän ajatella, että se mikä päikkäreissä on hävitty, on yöunissa voitettu ;).

  H

  VastaaPoista
 20. Mä koin kans esikoisen kanssa ihan liian stressaavaksi sen ulos nukuttamisen kun en oikein tajunnut missa jarjestyksessa se pitais hoitaa. Syksyllä vielä kokeilin muutaman kerran, mut talvella en sit enää... Toi makuupussi on hyvä idea (daa), ei vaan tullut koskaan mieleen. No en kyllä tajunnut sitäkään et se saattais nukkua pidempään ulkona. Ehkä täytyy kokeilla kuopuksen kanssa.
  Olisko Ylpön aikaan ongelmana ollut just huono sisäilma, varsinkin kaupunkien hellahuoneasunnoissa? Ehkä ulkonanukuttamista siksi suositeltiinkin ja Ylppö itsehän diggas muutenkin et lapsia pitää "karaista", jotta niiden fysiikka ja immuunipuolustus kehittyy. Tiedä häntä..

  VastaaPoista
 21. Meillä ei myöskään lapset parvekkeella nukkuneet. onneksi sain synninpäästön neuvolassa jossa ohjeistivat nukuttamaan sisällä koska ulkoilma täällä pääkaupunkiseudulla ei ole kauhean puhdasta (on moottoritietä, junarataa ja lentokonetta). Tein siis lapsilleni PALVELUKSEN laittamalla heidät omaan sänkyyn parvekkeen sijaan.

  VastaaPoista
 22. Mielestäni on ihan sama missä lapsen nukuttaa päiväunensa ja meillä ei ole koskaan nukkunut parvekkeella (paria kertaa lukuunottamatta kun on nukahtanut ulkoreissulla rattaisiin). Tämä ihan siitäkin syystä alussa, että asuessani ulkomailla olisi varmaan luultu ties mitä jos olisi nähty lapsen nukuttaminen parvekkeella (tuotahan ei muualla ymmärtääkseni tapahdu, on vain suomalainen ilmiö) ja toisekseen en olisi uskaltanutkaan sillä kaikkialla se ei ole yhtä turvallista. Meiltä löytyi kerran mm. yläkerrasta tipahtanut kana kotkottamasta parvekkeelta. Ötökät yms.

  Ja ei ole muksua tarvinnutkaan nukuttaa hyvien unien toivossa ulkona sillä hyvin tuo on nukkunut nyt noin 1-vuotiaasta ja nukkuu edelleen. Niin uskomattomat unenlahjat, että yleensä viikonloppuisinkin pitää käydä herättämässä ettei nuku älyttömästi. Kyllä äidin kelpaa, unikeko ja aamuntorkku kun olen itsekin!

  VastaaPoista
 23. Ehkä tuossa ulkona nukuttamisessa on taustalla sekin ajatus, että lapsi saa ikään kuin ulkoilla samalla. Pienen vauvan kanssa ei välttämättä lumisena talvena tule lähdettyä vasiten ulkoilemaan, joten parvekeunet ajavat sen asian.

  Oman kokemuksen mukaan jo pieninä parvekeunille (ja ääniin) totutetut vauvat nukkuvat ulkona pitempään kuin sisällä. Tässä tietysti on aina poikkeuksia, joten ymmärrän, jos jonkun mieltä kiristää yleistykset. Nämä oululaistutkimukset ja muut perustuvat tosiaan keskiarvoihin, eikä käyrän päässä olevia poikkeamia siinä oteta huomioon - tutkimuksissa kun tupataan hakemaan nimenomaan lainalaisuuksia.

  Päivittäisillä ulkoiluilla (olivat ne parvekeunia tai vaunulenkkejä tms.) ja suht säännöllisillä päivärytmeillä (otetaan huomioon se, ettei kyseessä ole alle 3kk beebi) on vauvalle ja lapselle monenmoista hyötyä. Turha lienee siitä sen enempää alkaa.

  Jokainen varmaan löytää oman tapansa hoitaa nämä raitisilmamyrkytykset jälkikasvuilleen. Itselle parvekeunet olivat kuin lahja taivaasta. Inhoan edelleen leikkipuistoja, joten nyt taaperoikäisen kanssa on pakko istua hiekkalaatikon reunalla. Voi niitä autuaita pitkiä unia ulkona vaunuissa! Byää!

  VastaaPoista
 24. Meillä yliopistolla (lastentarhanopettajan koulutus) eräs lehtori on monesti maininnut, että syy siihen, että lapset joskus aiemmin nukutettiin päiväkodissakin ulkona, oli ns. "karaistumispedagogiikka". Ajateltiin, että lapsia pitää karaista ja mikä siihen nyt olisikaan parempi kuin kylmä ulkoilma. Tuskin siitä hyvin puettuna mitään haittakaan ole, mutta ei varmasti välttämätöntäkään. (No, perinteenä tästä (?) on sitten päiväkotien nukkarit, ne päiväunihuoneet, usein tuuletettu huolellisesti - siis usein jääkylmiä..)

  Olen kyllä itse sitä mieltä tässä(kin) asiassa, että jokainen tyylillään ja kokeillen, mikä juuri ko. lapselle sopii.

  VastaaPoista
 25. Minä nukun itse parhaiten viileämmässä ja varmana sama pätee lapsiinkin. Tiedän myös monia lapsia, jotka ovat nukkuneet ekat täydet yönsä partioleirillä teltassa. Meillä kävikin esikoisen kanssa niin, että hän nukkui parvekkeella neljän tai viiden tunnin päiväunet, mutta yöllä heräiltiinkin tunnin välein.

  Leikittelinkin ajatuksella, että pistäisin vauvan yöksi parvekkeelle ja hakisin aamulla sisään, kun alkoivat nuo yövalvomiset tosissaan ottaa voimille...

  VastaaPoista
 26. Asioilla on puolensa. Meillä vauva oppi nukkumaan vaunuissa, kun oli pakko (koiraa oli lenkitettävä). Sitten se kääntyi niin että se ei enää muualla ois nukkunutkaan kuin mieluiten liikkuvissa vaunuissa. Saihan siinä ainakin liikuntaa. Päiväkoti-ikäisenä tartti sit aloittaa sisälle nukuttamien opettelu, koska päiväkodissa eivät viitti lykkiä ympäri kyliä. Lisäksi 1 v alkoi olla jo niin utelias että viimeseen asti tahto katsella maailman menoo pystyasennossa.

  VastaaPoista
 27. Milloin se lapsi sitte ulkoilee? Kun äiti ei tykkää olla ulkona ollenkaan? Vai voiko ulkoilun unohtaa noin vaan kunnes päivähoitajat ulkoiluttaa? Halvemmaksikin tulee kun ei tarvita ulkovaatteita eikä vaunuja. Vai?

  VastaaPoista
 28. Ihan aiheen viereestä, vaikka joo, inhottaa ajatuskin loskasta ja lykkiä kärryjä niissä, mutta ei antanut tätä laittaa kirja-postaukseesi (onnea) joten laitan tähän:olethan olethan lukenut Tom Hodgkinsonin Joutilaat vanhemmat? P A R A S kirja ikinä ja luulen että olisit monista asioista samaa mieltä, se on kirjoitettu niin hauskasti että kahvit pursusi nenästä ja junassa piti esittää mielipuolta hihittäjää kun sitä luki. Vakavaa sanomaa "haloo vanhemmat, relatkaa ja jättäkää lapset rauhaan ja keskittykää omaan onnellisuuteenne niin lapsistakin tulee onnellisia ja itsenäisiä" huumorilla kirjoitettua tekstiä perfektionisti/suorittaja äideille/isille. Lue, pliiiiis! Jos saatte vähääkään samaa sanomaa teidän kirjaanne niin WAU!

  VastaaPoista
 29. Kuulostaa tutulta. Mä olen nyt ensimmäiset puoli vuotta kuunnellut neuvolan ohjeita, että kyllä sun lapsen unet pitenee, kun vaan opetat sen nukkumaan ulosa. Ei muuten ole pidentyneet. Unet kestää saman puoli tuntia, nukkuu se sitten ulkona tai sisällä. Erona vaan on se, että ulos pitää pukea ja sen myötä huudattaa lasta eli kyllä jää helposti ulkounet väliin silloin, kun ei ole muuten asiaa ulos.
  Tänään taas oli hieno päivä ja mieluusti kannoin lapsen ulos. Haravoin sen puolen tunnin aikana ja sain sen myötä miehenkin hyväksynnän kotiäitiydelle.

  VastaaPoista
 30. Kiitokset taas kommentoineille! En tuosta oululaistutkimuksesta tiennytkään. Olin kyllä itsekin siinä uskossa että ulkona ne nukkuvat paremmin mutta kun esikoinen ei nukkunut päikkäreitä ulkona eikä sisällä niin lopetin sen shown. Snadin kanssa ulkoillaan kuitenkin vaunulenkillä. Toivon vähälumista talvea, koska missään metrisissä nietoksessa en rupea vaunuilla auraamaan.

  Suomen - ja Helsingin seudun erityisesti - talvi on ankea. Mua säälitti jättää 1,5 vuotias päivähoitoon - ei siksi että sillä joku eroahdistus oli ollut vaan siksi, että se joutui tönöttämään michelininä leikkipuistossa pari tuntia kelissä kuin kelissä. Hyi saatana. Vaikka vähemmän sitä varmaan haittasi kuin mua.

  VastaaPoista
 31. Ulkonanukuttamisohje on Arvo Ylpön aikainen. Eli siltä ajalta kun sisällä yleisesti tupakoitiin. Taatusti oli silloin joskus ipanoille parempi koisata ulkoilmassa kuin kessuttelijoiden kanssa savupirteissä. Nykyään ei ehkä ole ihan yhtä itsestäänselvää, että se ulkoilma olisi raikkaampaa ja terveellisempää, joten se tapa millä piltti parhaiten uinuu, lienee se perheelle paras.

  Ja sitten ihan toiseen aiheeseen: Meinasiko hän lähteä sille kantokiertueelle mukaan? Kun nyt näyttäis olevan niin, että joko kukaan aiempi testaaja ei ole uskaltanut antaa kunnon kritiikkiä tai sitten se reppu oikeasti on harvinaisen toimiva vekotin. Tää tahtois tietää, ennenkuin tekee sijoituksia.

  Reetta

  VastaaPoista
 32. Reetta, mä en ole päättänyt vielä! ;) Vähän luulen että suurin kritiikki koshdistuu siihen, että se jää multa käyttämättä kun en keksi missä tilanteessa se olisi parempi kuin vaunut - reppumerkistä riippumatta. Eikä viikon testiperiodi riitä kyllä mihinkään. Mut jos oikeasti tarttet sellaisen repun niin luulen että mikä tahansa merkki käy, en ole keltään haukkuja kuullut.

  VastaaPoista
 33. Siis mitä, voiko sen tehdä niinkin, että napero nukahtaaa ENSIn ja SITTEn puetaan? Miten se on mahdollista sellaisen olennon kanssa, jolla on telepaattinen sensori heräämiseen jo siitä, että AJATTELET jättämäsi sen johonkin itkuhälyttimen varaan. Meillä muuten on haapoja talon vieressä, joten pelkkä tuulenvire riitti pitämään itkuhälyn koko ajan päällä.

  Ulkonukuttamisen hylkääminen rinnastuu samanlaisen kansalliseen terveysskeneen kuin kaikkivoipa maito, ksylitoli, hiihtäminen ja Arvo Ylppö. Niitä ei voi hylätä, muuten on ihan outcast.

  Minun äitiyteni kunniamerkkeihin kuului siis vaunujen kanssa lumihangessa kyntäminen liki auraamattomilla Vantaan perukoilla viime- ja toissavuonna. Piti nimittäin ulkoiluttaa koiraakin. Missä niitä mitaleita jaetaan?

  VastaaPoista
 34. Tulee vähän jälkijättöisesti tämä, mutta olen kuullut vanhemmilta äideiltä, että vauvan ulkona nukuttaminen talvisäässä on sama asia kuin tilais sen korvatulehduksen. Mene ja tiedä.

  VastaaPoista
 35. Itselläni on 7 kk ikäinen vauva ja on nukunu ulkona ihan laitokselta kotiin tullessa, katsos 2014 kesä oli ihan karmee helle kesä ei puhettakaan että olisin saanu lasta sisälle nukkumaan. Joten eiku rantasaunalle ja vauva vaunuihin rannalla oli viileämpää. Nyt tuli talvi ja pakkanen lapsi nukkuu edelleen ulkona. Yritin kyllä sisällekin opettaa mutta unet oli katkonaisia ja 30 min kestäviä ei jaksanu. Kun ulos vaan niin unet kestää 2-3 tuntia. Meillä kun yöt hyvin katkonaisia muutenkin, nautin kun saan päivällä edes pari tuntia vaan huilia kun vauva vetää unta vaunuissa. Eikä ole ollu vauva kipeä, ei yhtään nuhaa eikä korvatulehdusta joten itse suosittelen, edelleen lämpimästi kaikille ulkona nukuttamista vaunuissa jos vain mahdollista.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...