TILAA MÖRÖKÖLLIKIRJAKaikki alkoi lapsista. Ne vaihtoivat jossain vaiheessa ulvomisen kysymyksiin kasvamisesta, elämästä ja ihmisistä. Olin säännöllisesti pulassa jo eskari-ikäisen kysymysten kanssa, mutta sitten alkoi koulu. Eteen tulivat ensimmäiset isot vastoinkäymiset ja itkut.

Siinä missä aikaisemmin kaipasin tietokirjaa fyysisestä kasvamisesta kuten hampaiden vaihtumisesta, huomasin puhuvani yhä useammin henkisestä venymisestä: siitä, mikä on oikein ja väärin, mitä on ystävyys ja ystävällisyys, mikä on rohkeaa ja mikä vain pöhköä.

Olin etiikan opettajaksi hieman valmistautumaton, mutta onneksi näkökulmat menivät paremmin läpi tarinoiden kautta. Kirjoitin Pikkiksen seikkailut ja jatko-osan lapsille vertaistueksi: millaista on toheloida, voittaa ennakkoluulot, tutustua uuteen ystävään ja olla oma itsensä.

Olen myös kirjoittanut tarinat niin, että Pikkiksen sukupuolen lapsi saa päättää ihan itse. Sukupuolella ei nimittäin ole merkitystä, kun rohkeudesta puhutaan ja päähenkilöön voivatkin samaistua kaikki Pikkiksen sielunkumppanit, olivat he sitten aikuisia tai lapsia, tyttöjä tai poikia, tai ihan mitä ovat.

Kirjasta voi lukea maistiaisia täältä.


Pikkis, rohkea pikku mörökölli (2017)Mistä se kertoo? Ensimmäisessä mörököllikirjassa tutustutaan perheeseen, johon kuuluu viisi mörökölliä ja yksi korppi. Pikkis, perheen keskimmäinen lapsi, täyttää viisi vuotta ja saa aloittaa itsenäisen metsän asioiden hoitamisen kaikkien isojen mörököllien tavoin, ilman vanhempien valvontaa. Samalla Pikkis alkaa ansaita jymykiviä, joita ilmestyy tyynyn alle aina, kun hän osoittaa luonteenlujuutta. Pikkis lähteekin hoitamaan tehtäviään innolla ja joutuu kaikenlaisiin seikkailuihin itiöemien, pörömanian ja Sumusilmän kanssa.

Millainen se on? Kirja on iso (A4) ja siinä on 72 vesiväreillä nelivärikuvitettua (by Annukka Palmén) ja FSC-sertifioitua sivua. Kirjassa tarjoillaan yhdeksän iltasatuslottiin suunniteltua tarinaa joko yhdessä tai itsenäisesti luettavaksi. Sivuilla seikkailee pieni Elo-hiiri nuorempien kuulijoiden viihdykkeeksi ja keski-ikäisen vanhemman iloksi fonttikoko sopii iltasatuhetkeen hämärässä lastenhuoneessa.

Kenelle se sopii? Kirja sopii noin 4-8 vuotiaalle lapselle, joka aloittelee itsenäistä elämää ja laajentaa elinpiiriään kodin ulkopuolelle, mutta voi olla, että huumori ja Pikkiksen hupsu luonne vetoavat vielä kymmenvuotiaaseenkin. Erityisesti kirja sopii sellaiselle,

 • jolla on edessä uusia jännittäviä juttuja,
 • jolla menee liian pelottavista örkeistä yöunet,
 • jolla on loputon varasto ;miksi-kysymyksiä,
 • joka käyttää säännöllisesti maitojunaa,
 • jota naurattaa kommellukset ja peffajutut ja
 • joka rakastaa vesivärejä ja metsää.

Pikkiksen tähänastisen elämän suuri seikkailu (2018)
Mistä se kertoo? Jatko-osassa mörököllimetsä herää uuteen kevääseen pitkän talven jälkeen, mutta kaikki ei ole niin kuin pitäisi. Pikkis huolestuu, kun hänen paras ystävänsä Kirppa ei saavukaan tutulle tapaamispaikalle. Pian selviää, että koko Kirpan perhe on kateissa. Mitä ihmettä on tapahtunut? Pikkis lähtee etsimään ystäväänsä ja joutuu elämänsä huimimpaan seikkailuun: virran vietäväksi, metsänpeittoon, ukkosmyrskyyn ja rotkoon. Löytyykö Kirppa? Ja mikä kumma Pikkiksen otsassa kihelmöi? Seikkailun lomassa Pikkis pohtii ystävyyttä ja kasvamista.
Millainen se on? Kirja on 72-sivuinen, nelivärikuvitettu ja jatkuvajuoninen lastenromaani, jonka luvut ovat muutaman sivun mittaisia. Pienempi koko (160 x 230 mm) takaa sen että kirja mahtuu reppuun eikä paina liikaa. Annukka Palménin upeat kuvitukset herättävät henkiin tapahtumarikkaan seikkailun keväisessä luonnossa.
Kenelle se sopii? Kirja sopii hyvin 6-10-vuotiaalle koululaiselle pulpettikirjaksi ja ensimmäiseksi itsenäiseksi lukukokemukseksi, mutta myös iltasaduksi.Kirjan mörököllit ovat kilttejä, melkein oikeita otuksia, vähän ujoja vain. Meillä mörököllit ovat olleet ruokapöytäapureita, joiden avulla on harhautettu erityisesti Skidiä syömään aamupuuro loppuun.Iloisia lukuhetkiä!

Toivoo
Katja


Ps. Lue myös, mitä muut ovat kirjasta ajatelleet!

5 kommenttia:

 1. Tarvitaan jatko-osa! Ja äkkiä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatko-osa on tulossa lokakuussa! On kooltaan pienempi ja ehkä hieman jännittävämpi kuin tämä joten sopii pulpettikirjaksi. :)

   Poista
 2. Moi! Tuo tilaamaan kyltti näkyy aika huonosti. En tiedä, olenko harmaavihersokea, mutta ehdin jo ihmetellä, miten tilaan. Ettei vaan kenelläkään jää sen takia tilaamatta. Katselen tätä puhelimen näytöltä.
  T.Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos huomiosta, se näkyi editorissa ihan toisella tavalla! O_o

   Poista
 3. Olen halunnut tutustua Pikkikseen siitä asti, kun ensimmäinen kirja tuli ulos, mutta jotenkin tilaaminen aina jäänyt syystä tai toisesta. Nyt löysin kirjan kirjastosta ja otinkin lainaan, jotta saan kokeiltua, kuinka uppoaa tuohon lapseen, joka vastustaa kaikkea uutta (ja jännää). Nyt ollaan hurjan alkuvastustuksen jälkeen luettu 3 lukua putkeen eikä haluaisi millään lopettaa. Niin, että kiitos! Tällä otannalla voisin kuvitella, että pakko tilata myös omaksi.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...