26.12.2022

Hyvä joulu yksin


Millaista on viettää joulu yksin? (Spoiler: Ei itse asiassa yhtään niin kamalaa miltä se kuulostaa.)

Vuoroviikkoelämä rullaa läpi arjen ja juhlapyhien, myös joulun. Joissain eroperheissä vaihtorutiinit vedetään tiukasti läpi, joissain vietetään suosiolla edelleen joulu yhdessä ja joissain taas sumplitaan pyhien aikatauluja kompromissiksi vaihtelevin keinoin. Me kuulumme sumplijoihin. Tänä vuonna jouluviikko osui eksän tontille, joten puolitimme aaton. Sen jälkeen siirryin sinkkuelämään.

Tiesin jo pari vuotta sitten, että jonain vuonna olisi repäistävä tämäkin laastari irti ja vietettävä soolojoulu. Juhannuksena voi mennä vieraaksi mökkibileisiin, mutta joulu on suomalaisessa traditiossa niin tiukasti perhejuhla ettei kuokkiminen kavereiden luona oikein tule kyseeseen. Ja kyllä se etukäteen vähän jännitti. Vaikka olen aiemminkin viettänyt omituisia jouluja eikä joululla ei ole minulle samanlaista arvolatausta kuin monille muille, mietin että mahtaa tuntua oudolta ilman lapsia. 

Odottelin tämän postauksen kanssa Tapaninpäivään, etten tulisi katumapäälle, mutta en ole tullut. Tämä oli aivan hyvä joulu.

Kävin marketissa ostamassa aivan liikaa ruokaa (lanttulaatikkoa!) ja heräteostoksena huonekuusen, jonka raahasin pakkasessa kotiin. Bingetin Crownin viidennen kauden, pelasin mobiilisudokun uuteen ennätykseen, sytytin kaikki tuikut, tein ja söin tofuskagenia, join ripassoa ja nukuin älyttömän hyvin. Ei pitäisi olla yllätys, että jos viihtyy itsekseen, viihtyy itsekseen myös jouluna. Soolojoulu liudentuu vain hieman erikoisemmaksi illaksi sinkkuviikolla. Ja kun ihmisellä on koira, ei ole koskaan yksin. Jalkapöytäni päällä on aina karvainen pylly, kun teen voileipää. 

Näitä omia vahvuuksiaan ei aina oikein näe. Minä voin aivan hyvin vaihdella joulusuunnitelmiani tai lähteä reissuun, sillä mitään tiukkoja perinteitä ei lapsuuden perheellämme koskaan ollut. Kaikki olivat kuka missäkin. Vahvemman jouluperinteen omistajat vetävät magneetin lailla puoleensa niitä, joilla ei ole lukittuja suunnitelmia. Silloin ei omia perinteitä koskaan synny. Vaikeampaa minulle olisikin järjestää lapsille aatto, joka kilpailisi edes jollain tavalla eksän suvun joulutunnelman kanssa.  

Se oikeasti yksinäinen joulu on niillä, jotka ovat muutenkin koko ajan yksin, tahtomattaan. Pistin lahjoituksen menemään SPR:n joulukahvilatoimintaan.

Rauhallisia välipäiviä sinulle siellä ruudun takana, millaista joulua ikinä vietätkin. <3


6 kommenttia:

 1. Itse olen oivaltanut et joulu ei ole yksi päivä joka pitää suorittaa tietyllä kaavalla. Jopa helpompaa kun aatto ei ole jaettu. Joka toisena jouluna voi jatkaa 25. päivä aivan hyvin ja 24. Käyttää osin vaikka vielä paketoimiseen viinilasin kera. Lasten kanssa ne joulun tärkeimmät ehtii kyllä. Se paine tuli enemmän ulkopuolelta että onhan se kamalaa jos lapset ei ole aattona tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan totta että paineet siirtyvät omaan päähän muualta kuin omista toiveista. Me käytettiin jo edellinen viikko skidien kanssa jouluiluun mutta musta aatto oli ihan kiva jakaa ja katsella aamupäivälä Lumiukkoa lineaarisesta tv:stä riisipuuroa syödessä. :)

   Poista
 2. Hassua kyllä miten eri tavalla ns. samasta kulttuuripiiristä olevat ihmiset kokee joulun. Vaikka olen myös keski-ikäinen valkoinen suomalaisnainen, koen, että tiukasti oman perheen jutun sijaan joulu on juhla jolloin pöytä olisi hyvinkin avoin kaikille, jotka vaan haluavat tulla. Meillä on vuosien varrella istunut joulupöydässä milloin mitenkin kaukaista serkkua ja tuttua, jotkut ovat jääneet yöksikin jos kotimatka on ollut hankala. Suku tai lähiperhe ei edes ole kovin suuri, joten mistään Hurstin joulun kilpailijasta ei kuitenkaan siis ole kyse...ehkä enemmän siitä, että karjalainen asenne ruoanlaittoon takaa, että ruokaa kyllä riittää, vaikka pari ylimääräistäkin lautasta ilmestyisi pöytään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaisen ajattelun soisin kyllä leviävän laajemmalle. Voisi moni tahattomasti yksinäinen ilahtua.

   Poista
 3. Itsekin vietin ”sinkkujoulun”. Oli niin paljon menemistä, että olisi ehjä pitänyt sittenkin olla yksin kotona, vaikka olikin todella kiva joulu. Hemmottelua ja hyvää seuraa👌

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...