9.2.2021

Sinäkin riität, laiska nainen


Kun luin tätä Saarikon kuntavaalikampanjan avaustekstiä ja erityisesti hänen kiitostaan suomalaiselle ahkeralle naisihmiselle, jäin miettimään omaa paikkaani tässä modernissa maassa. 

Tekstissä ylistetään uutteraa suomalaista naista, joka hoitaa Wilma-merkinnät, rypyttää karjalanpiirakat, maksaa koulukuvat, haravoi naapurinkin tontin pihatalkoissa, kärryttelee tätiään hautuumaalla, kuskaa lapsia jalkapallotreeneihin ja vie jouluisin miehenkin sukulaisten haudoille kukat. Hän kuulemma tekee tarpeeksi töitä ja riittää. Jotenkin tämä liittyy siihen, että nainen haluaa olla kotona lasten kanssa.

Kääk. 

Minä kun olen luullut, että kelpaisin ja riittäisin paljon vähemmälläkin vaivalla. Että olisin arvostettu kotimaan sankari, vaikka olen ihminen enkä kodinkone. Jopa koska olen ihminen enkä kodinkone. 

Olen nimittäin juuri äitinä alkanut ajatella, tarvitseeko oikeastaan olla niin helvetin uuttera koko ajan. Että perhekuormaa olisi fiksua jakaa alusta lähtien sen kumppaninsa kanssa, mutta erityisesti silloin kun olen heikko, itkuinen, sairas ja/tai väsynyt, mitä joskus olen. Ja itse asiassa jätän sängyn petaamatta ja pöydän pyyhkimättä ihan hyvänäkin päivänä, koska en katso, että kumpikaan on erityisen tärkeä puhde. Lumityöt sen sijaan on pakko tehdä, koska muuten ulko-ovi ei aukea. 

Toiseksi olen ajatellut, että saan olla itsekäs ihan ilman kenenkään lupaa. Tarvitsen ilmoitusluontoisesti hiljaisuutta, liikuntaa, noutoruokaa, ystäviä ja puheenvuoron. En ajatellut ottaa hoitaakseni koko maailman asioita, sillä olen hoivaamisessa älyttömän huono, mutta nero keksimään kaksimielisiä sananmuunnoksia. Pidän myös hyvänä merkkinä sitä, että tiedän miltä näyttää pyykkivuori, kun en ole saanut aikaiseksi pyörittää yhtään koneellista pariin viikkoon: minulla on ollut kiinnostavampaakin tekemistä. Jes!

Olen myös ajatellut, että vuorokaudessani on 24 tuntia. Miksi juuri minun pitäisi siinä ajassa hoitaa paitsi omat asiani myös mieheni koti, mieheni sukulaiset, mieheni kauppavuoro ja mieheni lapset? Kas, kun ei tarvitse miehen palkkatöitä tehdä. Ehkä Saarikko ei tiedä, että miehillä ei todellisuudessa ole sen joustamattomampia töitä kuin naisillakaan, on vain ihmisiä, jotka luulevat niin, ja yhteiskunta, joka tukee näitä käsityksiä. Voin siis edellyttää osallistumista pakollisiin kotitöihin kaikilta, jotka kanssani saman katon alla asuvat, koska se on oikein, reilua ja järkevää. Minä tunnen riittäväni silloinkin, kun mukulat hoitavat aamupalan pöytään sillä välin kun minä sometan sängyssä. 

Lopuksi ajattelen, että nainen saa olla äiti, seksikäs, pälli, ylitöissä, omissa ajatuksissaan, krapulassa, väärässä, huolimattomasti sheivattu, oikeassa, epäkiinteä, laiska, ylimeikattu, sijoittaja, metsästäjä, keräilijä, yökukkuja, suurperheellinen, keski-ikäinen, romantikko, sinkku ja lapseton ihan ilman riittämättömyyden pelkoa ja hoivaamisvastuuta, joista muuten jälkimmäinen aiheuttaa ensimmäisen. 

Ps. Ehkä voisin lähettää Saarikolle vielä sellaiset terveiset, että olen onnekas hyväosainen: minulla oli varaa valita ja kustantaa isän kotonaolo, sillä vanhempainvapaiden oikeudenmukaiseen jakamiseen ei varsinaisesti vuonna 2007 yhteiskunnan taholta kannustettu, vaikka lapsi on myös isänsä. Mutta minä olenkin vähän tällainen kummallinen nainen, joka iloitsee siitä, että jo 9000 vuotta sitten on ollut naisia, jotka mieluummin laukkasivat hevosen selässä pitkin preeriaa kuin kuorivat alkuperunoita kersoille. Ennen oli tosiaan paremmin.

19 kommenttia:

  1. Ei jeesuksen perkele, mitä tekstiä... Siis Saarikon, sun oli oikein hyvä. No, enpä oo ikinä ollut kepun äänestäjä, eikä musta ainakaan tuolla myyntipuheella sellaista tule. Hitto että sylettää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä vaaleista tulee näköjään kaikille oikeistopuoleille kuka muistuttaa eniten persuja -kisa. Ihanaa.

      Poista
  2. Meidän vihreiden naisten pillastuminen sataa suoraan Keskustan laariin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletan, että ne, jotka tuohon 50-luvun laariin hinkuvat, varmaan löytävät sen muutenkin. 🤔

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Ei hyvää päivää. Haluaisin nähdä kuinka monta Saarikon sankaria Suomesta löytyy. Veikkaan ettei kovin monta.

    Tämän päivän politiikassa on ongelmana se, että mitä enemmän puolueiden periaatteita lukee, sitä vähemmän tekee mieli äänestää ketään. Itselleni mm. ympäristöarvot ovat tärkeitä, mutta tukijärjestelmä pitäisi kokonaan rukata uudelleen ja työnteon pitäisi aina olla kannattavaa. Eikä tämän hetkinen lainanotto ole mitenkään kestävällä pohjalla. Turvetuotannosta puhumattakaan; tuotanto Suomessa lopetettiin ympäristösyihin vedoten ja nyt voimaloihin tuodaan turve itärajan takaa. Vielä vähemmän kestävä ratkaisu...

    Toki niitä kotitöitäkin saa (ja pitääkin) tehdä, mutta valitettavasti kotitöillä ei tämän maan tilannetta paranneta. Eikä kyllä saada omaa ääntäni. Mutta äänestämään täytyy mennä ja onneksi Suomessa on edelleenkin vaihtoehtoja. Myös parempia kuin esim. itärajan tai rapakon takana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaalipuheet ovat aina vaalipuheita ja niihin kannattaa aina suhtautua kriittisesti sillä ne sisältävät poikkeuksetta jonkinlaista populismia. Olen kyllä ihan samaa mieltä siitä että sellaista täydellistä puoluematchia on vaikea löytää näistä vaihtoehdoista, jotka toki ovat parempia kuin muualla.

      Poista
  5. Ah, kiitos. Virkistävä ja tärkeä puheenvuoro. Aargh, miten aina pompahtavatkin esiin nämä lypsytaloushyveet, jotka ovat muodostavinaan sen "riittävän naisen". Varhaiset aamunousut ja sen jälkeen energistä juoksemista kaikkien asioilla. NOT.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä tosiaan oli ristiriitaisuuksia vaikka muille jakaa: on hyve olla ahkera, mutta nainen on ahkera, hän voi hyvin olla poissa työelämästä tehden ahkerasti ilmaista hoivatyötä. Öööö.

      Poista
    2. Saarikko on Keskystan puheenjihtaja ja Keskustalle kotihoidon tuki on tärkeö, koska moni heidän äänestäjistäön työskentelee maataloudessa. Kaupunkilaisena en nyt ihan tarkkaan tiedä, miten maalla työnjako nykyään menee, mutta eikös siellä nyt lapsien perään katso se, joka talon töiltä paremmin joutaa? Kun lapsia ei kuitenkaan päivähoitoon laiteta, niin kotihoidontuesta nipistäminen on suora tulonmenetys. Samoin Keskustaa äänestäville lestadiolaisille kotihoidontuki onmerkittävä etuus.

      Tuolta Saarikon listalta olen tehnyt kaikkia muita hommia paitsi huolehtinut appivanhemmist, koska heidän muut lapsensa asuivat lähempänä.

      Poista
  6. Itse asiasta olen vahvasti samaa mieltä, mutta nyt kuuluu rikkinäisen puhelimen rätinää. Kaivoin esiin Saarikon tekstin, ja kyseinen kohta kuuluu: "Hoidat työn, hoidat lapset, hoidat lapsenlapset, omat vanhempasi, appivanhempasi; harrastat, teet vapaaehtois- ja talkoohommia – ja istutat poisnukkuneiden haudoille kevään tullen kukat."
    Kyllä, on käsittämätöntä että näitä asioita pidetään ilman muuta naisten hoidettavina. Ja sitten kehdataan puhua valinnanvapaudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ymmärsin tuon kohdan siten että naisen hoivavastuu on niin suuri, että hänen työssäkäyntinsä on liikaa. Senhän voisi nimenomaan ajatella toisinpäin.

      Poista
    2. Nimenomaan, toisinpäin.
      Jäin oikein miettimään, mitä Saarikko oikeastaan sanoo ja kenelle. Ilmeisesti hän sanoo naisille "teillä on liiankin kova työtaakka" ja isäntämiehille "säilytetään se työnjako, että nainen hoitaa kotiasiat". Tämä olisi pirullisen taitavaa kaksoisviestintää.
      Veikkaan, että näistä lähtökohdista ns. valinnanvapaus tuottaa useimmiten sen tuloksen, että nainen ei sitten kartuta omaa eläkettään.
      Mirja (se yllä oleva nimetön)

      Poista
    3. Olin jo aivan ihmeissäni, että olenko ainoa joka ymmärsi puheenvuoron (näin sen videona) nimenomaan niin, että naiset venyvät elämässään ja kantavat vastuuta jo ihan riittävästi. Olen ihan pesunkestävä vihreä, mutta minuun video kolahti - olen varmaan sitten vähän nolo. Elämäntilanteesta johtuen arki pyörii minun harteillani 85 %:sti, teen päivän töissä ja toisen työpäivän kotona. Korona rajoittaa juuri sellaista avunsaantia, mikä olisi minulle hyödyksi. Se, että joku sanoo "sinä riität" on todella tärkeää ja videota katsoessa tajusin, että kukaan ei oikeastaan koskaan sano sitä minulle. Sen sijaan minulle sanotaan usein "koita pärjätä". Varmaan ymmärrätte eron. Itsemyötätuntoa voi toki harjoittaa, mutta ei se siltikään ole sama kuin myötätunto joltain toiselta. Minusta video oli taitavasti tehty. (En silti äänestä keskustaa.)

      Poista
  7. Toisaalta HS:n mukaan Saarikkoa suututtaa puheet siitä,että naisten pitäisi tehdä enemmän töitä. Tämä huomio vie ajatukset enemmän samaan suuntaan tämän kirjoituksesi kanssa,ainakin itse tulkitsen niin.

    VastaaPoista
  8. En tulkitse Saarikon tekstiä aivan yhtä raivoisana kuin sinä, mutta toisaalta yhdyn jokaiseen kirjoittamaasi sanaan. Tasa-arvoisen vanhempainvapaan vastustaminen tuntuu pohjautuvan ajatukseen, että naisella on sukuelimiensä vuoksi ylivoimainen kyky vanhemmuuteen, vaikka imettämistä lukuunottamatta näin ei käsittääkseni minkään tutkimuksen mukaan ole.

    Saarikko vastustaa puheita siitä, että naisten pitäisi tehdä enemmän töitä, mutta jo vuonna 1989 lanseerattu termi "second shift" ja sitä kartoittavat tutkimuksen esim. Yhdysvalloissa osoittavat, että mitä epätasa-arvoisemmin ja epäinhimillisemmin vanhemmuuden ja työssäkäynnin yhdistäminen on yhteiskunnassa järjestetty, sitä enemmän naiset itse asiassa tekevät töitä: ensin töissä ja sitten huomattavasti miespuolisia kumppaneitaan enemmän kotona. Tai joutuvat tekemään valintoja, joita eivät halua tehdä. Liian usein kodinhoidontuen poistaminen tai puoliksi jaettu esitetään valinnanvapauden poistamisena vaikka itse asiassa kyse tuntuu olevan enemmän siitä, kuten itsekin kuvaat: kenellä valinnanvapaus on ja missäkin tilanteessa.

    En tiedä, mitä viivan alle milläkin asetuksilla jää, mutta voisi toivoa, että kodinhoidon tuen sijaan ohjattaisiin lisävaroja kaikkien lasten varhaiskasvatukseen, jotta puoliksi jaetun 18 kuukauden jälkeen sen naperon voisi hyvillä mielin jättää ammattilaisen hoidettavaksi. Osa-aikaisen työnteon tunnustaminen ja sen tarpeen tunnistaminen liittyy myös vahvasti tähän pakettiin.

    On ylipäätään aika alkaa nähdä naiset ihmisinä ihmisten (miesten) rinnalla, eikä jollain tapaa toisenlaisina, joilla on automaattisesti toisenlaiset haaveet, motivaatiot ja kunnianhimot. Saa olla ja voi olla -- mutta ei automaattisesti ole eikä ole pakko olla.

    P.S. Suosittelen lämpimästi Anu Silfverbergin kirjaa Sinut on nähty. Ei käsittele vain naisia elokuvissa vaan naisia maailmassa. Silfverberg ja Pettersonin Historian jännät naiset yöpöydälläni alan uskoa tulevaisuuteen.

    VastaaPoista
  9. En ota kantaa siihen, mitä kukakin on tarkoittanut alkuperäisellä kommentilla. Pettersonin Historian jännät naiset saivat minut ajattelmaan vahvemmin sitä, minkälainen meidän maailmamme olisikaan, jos koko pallolla olisi ollut tasa-arvo sekä eri sukupuolten välillä, sukupolvien välillä ja eri rotujen välillä. Edes 100 tai 200 viimeistä vuotta. Olisimmeko silloin myös ilmastokatastrofin partaalla. Olisiko sotia vähemmän (pitäisi olla). Olisiko esim. arvot erilaisia.

    Olen hyvin onnellinen siitä, että minulla on aikaa löhötä sohvalla, lukea kirjoja, tehdä tarpeetonta. Kuuntelin vasta iäkkäämmän naissukulaisen lähes yh-äiti vuosista (puoliso asui kaukana). Aamu alkoi pullan/leivän paistamisella, työpäivä välissä ja uusi satsi kotihommia työpäivän jälkeen. Vaikka olen aamuisin suht järjissäni, en kyllä ikinä ennen klo 8 alkavaa työpäivää paistaisi yhden yhtä pullaa.

    VastaaPoista
  10. Mä olen siitä lähtien, kun kuulin että arkeologisten vainajien sukupuolenmääritys tehdään hautalöytöjen perusteella pitänyt koko ajatusta vähän kyseenalaisena. Lähinnä siksi, ettei yhdelläkään vielä olemassaolevalla alkuperäiskansalla ole absoluuttista sukupuolijakoa oikeastaan mihinkään, ja joustavuus heimojen sisällä eri roolien suhteen on lopulta todella suurta. Kun ei ole modernin maailman mukavuuksia ei ole varaa sanoa ei jollekulle, joka haluaa ja kykenee jotain tekemään. Tottakai normeja on, ja tiettyjä asioita saatetaan pitää sopivampina toiselle sukupuolelle jne, mutta jos nyt yksilö osoittaa kykyjä ns. väärällä alueella niin useimiten ratkaisu ei ole survoa nuijalla takaisin lokeroon. vaan saada poppamieheltä jonkinlainen maailmankuvaan sopiva selitys sille, miksi korkeammat voimat nyt vaan ovat sattuneet antamaan tälle henkilölle vähän erilaiset kyvyt...

    Itse uskon, että naisten ja kotitöiden epäterve suhde on alkanut muodostua siinä vaiheessa kun siirryttiin metsästäjä-keräilijähommista pysyvämmin maatalouden piiriin, silloin ravintotilanne parani sen verran että naiset alkoivat synnyttää 'luonnollisen' 3-4v sijaan jo parin vuoden välein. Jokainen vauvavuoden läpikäynyt hahmottaa kyllä, miksi ajatus heikommasta sukupuolesta on saattanut alkaa nostaa päätään, jos nainen on ensin lapsi ja sen jälkeen 20 vuotta putkeen raskaana tai imettää...

    VastaaPoista
  11. Onneksi en ole vihreä, enkä punainen nainen. Niin kapea-alainen.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...