8.1.2021

Trumpin oppitunnit


Kun ilmaisin marraskuussa 2016 järkytykseni Trumpin vaalivoitosta, sain kommenttikenttään vastauksen, että Trumpia äänestettiin, koska ihmiset kaipasivat muutosta

"Trumpia aanestivat tyoteliaat, normaalit ihmiset pienissa kaupungeissa, kuten mieheni ja mina. BTW, olemme molemmat korkeasti koulutettuja ja hyvapalkkaisia."

Itse ajattelin silloin, että Trumpin sekoilun oli pakko vain olla osa vaaliteatteria. Myönnän yllättyneeni kun hän osoittautuikin johtajana täysin kampanjansa näköiseksi mieheksi. Hän todella toi poliittiseen kulttuuriin muutoksen: avoimen rasismin, vihan kylvämisen, demokratian halveksunnanihmisoikeuksien polkemisen sekä ympäristön tuhoamisen oman lähipiirin eduksi. Viime töikseen Trump vielä armahti tuomioitaan kärsineet, hänet valtaan vehkeilleet neuvonantajansa. Niljakasta.

Tämä muutos manifestoitui Capitol Hillillä loppiaisena täysin absurdilla ja järkyttävällä tavalla. Tänään olen ajatellut, että ehkä nämä tapahtumat tarjoavat meille kaikille muutaman oppitunnin, jotka väistämättä tarvitsimme. 

Voimme oppia jotain vallasta. Uholla, uhkailulla ja valehtelulla pääsee pitkälle, myös Suomessa. Valtaa todellakin voi tavoitella hinnasta piittaamatta, mutta lasku tulee aina perästä. Tämä oli myös täydellinen esimerkki valtaan liittyvästä vastuusta: aina löytyy ihmisiä, jotka tekevät sokeina niin kuin johtaja käskee. Toisaalta on ällistyttävää katsoa, millä vauhdilla hallinnon viranhaltijat pesevät käsiään trumpismista. Kun populistin valta alkaa kuihtua, loppuu myös hännystely. 

Voimme oppia jotain etuoikeuksista. Valkoinen mies todella voi suunnitella mellakkaa avoimesti ja rynnätä sarvet päässä kongressisaliin, sotkea patsaita ja tuhota edustajien huoneita, ihan kaikessa rauhassa. Jos samaa yrittää jollain muulla etnisyydellä, voi olla varma, että paikalla ovat koko maan asevoimat kolmessa minuutissa ja henki lähtee kyselemättä. 

Voimme oppia jotain hyssyttelystä. Trumpin mielipuolista, narsistista ja tempoilevaa käytöstä tuettiin oman puolueen suunnalta hyvin pitkään, hänen puheitaan siloiteltiin, ymmärrettiin ja painettiin villaisella. Varapresidentti Pence sentään veti lopulta isojen poikien housut jalkaan ja suututti Trumpin vahvistamalla vaalituloksen kaoottisen päivän jälkeen. Trumpin johtamistapa mahdollistettiin hiljaisella hyväksynnällä, sietämisellä, ja on olennaista miettiä, miksi sietäminen on vastustamista mukavampi vaihtoehto. On paljon helpompaa ajatella, että tämä taistelu ei kuulu minulle ja katsoa poispäin, erityisesti kun kritiikkiä antamalla pääsee helposti itse tappouhkausten maalitauluksi. Siksi on olennaista, että vihan kautta tapahtuvaan vallankäyttöön puututaan niin eduskunnassa kuin keskustelupalstoilla. 

Oppitunnin selkein anti minulle oli, ettei populisti muutu valtiomieheksi, kun hän muuttaa Valkoiseen taloon. En edelleenkään tiedä, oliko Trump tosissaan vai leikkikö hän vain jonkinlaista sairasta leikkiä, mutta minkäänlaista johdonmukaista arvomaailmaa hänellä ei ollut. 

Mutta eritysesti minua kiinnostaa, mitä republikaaninen puolue tekee seuraavaksi. Heidän johtajansa on neljä vuotta mellastanut mielensä mukaan, ja nyt kausi päättyi paitsi maksimaaliseen häpeään myös viiden ihmisen hengen vaatineeseen vallankaappausyritykseen. Mitä he ajattelevat demokratiasta, yhdenvertaisuudesta ja vapaudesta nyt? Joku asiantuntija sanoi, että tämä oli katharsis, puhdistus, joka pakottaa puolueen takaisin lähtöruutuun. Se olisi hyvä. Toivonkin, että voimme jatkossa oppia jotain aatteesta, jota konservatiiveiksi itseään kutsuvat ihmiset kannattavat. Toivon myös, että se on jotain sellaista, minkä voin hyväksyä, vaikka en sitä henkilökohtaisesti kannatakaan.

7 kommenttia:

  1. Aika moni tulee vielä oppimaan, ettei pidä rikkoa lakua edes presidentin yllyttämänä. Ja jos rikkoo, niin ei ainakaan kannata jakaa siitä hyvästä kuvaa someen.

    Kansalaistottelemattomuus on asia erikseen. Mutta silloinkin on hybä tietää, mitä tekee eikä vain mennä joukon mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuuntelin juuri podcastin, jossa Conan O'Brien juttelee Ron Reaganin kanssa loppiaisen tapahtumista, suosittelen! Lopussa nousee esiin pointti siitä että vaikka Trump lähtee linnaan, hänen lahkonsa ei ole menossa minnekään. Miten heidän kanssaan ylipäätään aloitetaan keskustelu tällaisen jälkeen? https://www.stitcher.com/show/conan-obrien-needs-a-friend/episode/ron-reagan-200212849?fbclid=IwAR1QwBlKH7rhjfDXEkXODgsGMn3xF_evBZwi6brUuL2Q4ThZq_Tl7yDDEUY

      Mä miellän kansalaistottelemattomuuden väkivallattomaksi toiminnaksi. Tässä mentiin ihan suunnitellusti ja tarkoituksella virittelemään pommeja demokraattisesti valittujen edustajien työpaikalle ja tuhoamaan paikkoja aseiden kanssa. Onneksi sali saatiin evakuoitua, väkijoukko olisi takuulla lynkannut kenet tahansa vastaantulleen.

      Poista
  2. Hitsi, että kirjoitit hyvin! Alusta saakka ajattelin, että Trump on vaarallinen mies ja pelkäsin, että herra sekoittaa koko maailman rauhan, mutta sekoittikin oman maansa. Kahta asiaa en voi ymmärtää: miten Yhdysvaltojen kokoisessa maassa ei alunperinkään löytynyt ketään muuta potentiaalista pressaehdokasta republikaaneilta ja miten 70milj. ihmistä on voinut laittaa aivot narikkaan ja seurannut vuodesta toiseen Trumpin sekoilua hänelle uskollisena. Toisaalta, vain heikot ihmiset ylentävät itsensä alentamalla muita. Itse näen Trumpin lähinnä heikkona ihmisenä, joka on ylentänyt itsensä alentamalla muita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se juuri on, pikkulapset tavoittelevat hyväksyntää ja valtaa noilla Trumpin keinoilla. Minä uskon myös, että hänellä on joku persoonallisuushäiriö, joka on vain pahentunut vuosien myötä. Ja olen samaa mieltä siitä, että maa kaipaisi hieman lisää vaihtoehtoja tuohon kahden puolueen valta-asetelmaan.

      Poista
    2. Suosittelen Mary Trumpin kirjaa 'Too much and never enough'. Minulle se ainakin selkeytti DJT:n persoonallisuutta aika lailla. Spoiler: kaikki on lähtöisin vanhemmista, eritoten isästä.

      Poista
  3. Mä olen miettinyt tota valkoisen miehen etuoikeutta ja sitä, että kaikessa karmeudessaan tämä nykytilanne kyllä kummasti tasa-arvoittaa väkisinkin poliisin toimintaa. Valokuvista päätellen melko kalpeaa sakkia olivat nämä capitolin rettelöitsijät, joten senaattoreihin kohdistuvia uhkia harkitessa ei enää voi mennä värikartta edellä kun päätetään ketä kuulustellaan ja ketä ei.

    Siitä olin kyllä erittäin yllättynyt, ettei kuolonuhreja saati pidätyksiä tullut sen enempää. Yleensä kun tuntunut olevan poliiseilla se liipasinsormi vähän herkemmällä jo vähemmänkin uhkaavissa tilanteissa, mutta toisaalta...tuollaisen väkijoukon kanssa tilanne on eri kuin yhden pakenevan pikkurikollisen.

    Toinen mikä meinaa aina unohtua on se, että USAssa on todella iso nukkuvien puolue, ei tuohon poliittiseen soppaan halua moni paikallinenkaan lusikkaansa työntää...

    VastaaPoista
  4. Trumpin valinnan yhteydessä en ikinä uskonut sitä, että ihmiset halusivat muutosta, vaan todellisuudessa vaadittiin paluuta 30 vuoden takaiseen. Trump lupasi mm. palauttaa tehdastyöt Keskilänteen ja muurin Meksikon rajalle. Molemmat asioita, mitä moni äänestäjä halusi kuulla. Eikä osa ko. äänestäjistä muuttanut kantaansa, vaikka tehtaat jäivät pitkälti toteuttamatta ja muuriakin syntyi vain pieni pätkä.

    Valitettavasti samaa populismia löytyy Suomesta (ja toki muualtakin maailmasta) ja äänestäjiä riittää, kun riittävän julkisuuden saanut poliitikko lupaa maat ja taivaat. Etenkin alemmalla koulutustasolla on helppo mennä mukaan tällaiseen.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...