7.12.2020

"Aiotko ottaa koronarokotteen?"


Tunnelman tiheys himakökkimisessä alkaa olla sitä luokkaa, että ainoa asia, joka kiinnostaa on jonkinlainen deadline tälle hermosahaukselle. Koska itse uskon sairauksien hoidossa enemmän moderniin lääketieteeseen kuin joidenkin hyvinvointivaikuttajien suosittelemaan universumille hymyilemiseen, olen seurannut suurella mielenkiinnolla koronarokotekisaa.  

On suorastaan hämmästyttävää, millä vauhdilla rokotteita on saatu kehitettyä.  Alustavat tulokset ovat olleet hyviä ja Briteissä rokottaminen alkaa huomenna, täälläkin alkuvuodesta.  

Koronarokotteesta on kuitenkin tulossa jonkinlainen länsimaisen lääketieteen luottamustesti, kun joka hemmetin mediassa tiedustellaan halukkuutta rokotteen ottamiseen ja kommenttiosastot ovat täynnä eriasteista sekoilua. Julkisessa keskustelussa aika moni onkin ilmoittanut, ettei aio ottaa rokotetta lainkaan tai ei ainakaan halua olla "ensimmäisten joukossa", vaikka vielä keväällä neljä viidestä oli ilmoittanut ottavansa rokotteen, jos sitä hänelle suositeltaisiin. Pelot ovat inhimillisiä: millaisia haittavaikutukset ovat? Onko tutkimuksessa hutkittu aikataulupaineen takia? 

No, ensimmäisten joukkoon ei enää edes pääse, sillä ensimmäiset koeihmiset on rokotettu jo viime keväänä ja sen jälkeen piikin on saanut useampi kymmenen tuhatta ihmistä, hyvin tuloksin. Toiseksi täällä pussinperälläkin ensimmäisenä ovat jonossa hoitohenkilökunta ja sen jälkeen riskiryhmät. Kolmanneksi rokote ei muutu turvalliseksi odottelemalla. Jos sattuisit saamaan jonkun reaktion, saat sen myös myöhemmin. 

Koska todennäköisyyksillä pelaaminen tuo lohtua lähinnä insinööreille, pidän erittäin tärkeänä kansantajuistamista. Täällä oli erittäin hyvä selvitys siitä, miksi koronarokotteen kehittäminen on ollut sujuvaa ja ottaminen on suhteellisen turvallista.  

Vauhtia on siis haettu byrokratiaa nopeuttamalla, ei lääketieteellistä prosessia oikomalla. Lisäksi rokotteita kehitetään epidemioiden ulkopuolellakin. Koronaan tepsiviä täsmärokotteita on saatu kehitettyä SARSin pohjalta ja hyviä aihioita oli tarjolla useampia. Tutkimustyöryhmät ovat sattuneesta syystä saaneet ennennäkemättömän runsaskätistä rahoitusta työlleen. Ei ole yhdentekevää, onko käytössä yksi vai kymmenen labraa.

Itse luotan myös siihen, että näyttöä sekä tehosta, että turvallisuutta arvioi aina riippumaton elin. Rokote hyväksytään tieteellisen näytön perusteella ja tällä kertaa prosessia seuraa koko maailma. Olen lähinnä hämmästynyt tästä taidonnäytteestä.

Mahdollisuudet palata normaaliin elämään riippuvat paitsi rokotteiden tehosta ja kyvystä ehkäistä vakavan taudin lisäksi myös koronaviruksen tarttumista myös rokotemyöntyvyydestä, laumasuojasta. En ole tässä asiassa pakkorokottamisen kannalla, mutta pidän hyvänä sitä, että painetta tulee muualta: mitä jos julkisiin tilaisuuksiin kuten konsertteihin ja kansainvälisille lennoille ei ole menemistä ilman rokotusta? Sitten voi vapaasti valita, pysyykö vielä toisenkin vuoden himassa vai kaipaako jo ihmisten ilmoille. Itse todellakin otan rokotteen jos sen vain suinkin saan.

Koronan jälkipyykistä tulee varmasti muutenkin erikoista katsottavaa. Aikanaan selviävät niin vakavan taudinkuvan riskitekijät kuin poliittisten päätösten taloudelliset ja terveydelliset vaikutukset. Sitten voikin jäädä odottelemaan rokotetta, joka tekisi ihmisestä vastuskykyisen sille idiotismille, mikä tähän tilanteeseen johti.

Ps. Esimoderointi päällä, joten 5G-hörhöjen on turha yrittää as usual.

14 kommenttia:

  1. Kiitos asiallisesta pohdinnnasta. Itse otan mielelläni rokotteen. Olen keski-ikäinen, lievää riskiryhmää ja minulla on useita iäkkäitä rakkaita sukulaisia, joita haluan tavata pelkäämättä heidän puolestaan. Luotetaan asiantuntijoihin, ei mutulaisiin. En muutenkaan karsasta rokotteita, olen tuntenut kaksi henkilöä, jotka vielä 50-luvulla sairastivat polion ja vammautuivat, kun eivät olleet saaneet rokotetta. Ihmiset eivät vain enää muista, millaista elämä oli ennen rokotteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, se on juuri noin – me olemme niin terveitä, että emme enää ymmärrä ettei se ole omaa ansiotamme. Tällä hetkellä lähinnä epäilen, etten saa rokotetta kuin vasta 2022 koska olen perusterve keski-ikäinen.

      Poista
    2. Tämä! On helppo huudella, ettei rokotteita kannata ottaa, kun siinä ratsastetaan niiden kustannuksella, jotka ottavat ne rokotteet ja kantavat mahdolliset riskit. Jos kaikki kieltäytyy, niin tilanne on ihan toinen. Jos esim. oma lapsi sairastuu Polioon, en tiedä paljon auttaa positiivinen asenne ja hengitysharjoitukset. Ja tarkoitan tässä nyt ihan kaikkia perus rokoteohjelmaankin kuuluvia rokotteita.

      Poista
    3. Näin se juuri menee. Harva ajattelee ruokakaupassa olevansa niin tärkeä ihminen, että ansaitsee päästä jonon ohi ja saada alennusta loppusummaan, mutta rokotekeskustelussa tätä jengiä löytyy yllättävän paljon.

      Poista
  2. Bittiavaruus söi Iijoki-sarja-vastaukseni, mutta tiivistys:
    Sain kesällä hermovaurion ja palleahalvauksen hyvin todennäköisesti eräästä rokotteesta mutta tämä ei ole juurikaan horjuttanut vakaata luottamustani rokotteisiin vaan valitsen mieluummin rokotteen ja mahdolliset Eurojackpotin todennäköisyydellä tulevat haittavaikutukset kuin koronan ja sen aika kouriintuntuvat riskit ja uhat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa koronarokotteessa on lisäksi vielä se uskomaton puoli että rokote ei sisällä elävää/heikennytteyä/kuollutta virusta vaan immuunivaste saadaan aikaan koodaamalla RNAn kautta vasta-aineita koronaviruksen *antenneille*. Ja koska RNA hajoaa helposti, ei sen pitäisi elimistössäkään pitkään vaikuttaa eli jos jotain haittavaikutuksia tulee, ne eivät kestä pitkään. Lainaus täältä:
      "Lähetti-RNA:t ovat itse asiassa niin herkkiä hajoamaan, että niiden eristäminen tutkimusmielessäkin on vaikeaa. Tämän tietää kokemuksesta jokainen biokemian peruslaboratoriotöitä tehnyt opiskelijakin 😁 Paitsi että molekyyli on biokemiallisesti herkkä, sitä hajottavia entsyymejä on kirjaimellisesti IHAN KAIKKIALLA. Niitä kutsutaan RNAaseiksi, ja niitä on kaikkialla juuri sen vuoksi, että lähetti-RNA:n hajotus on elämän kannalta tärkeä asia - kun viesti on viety, lähetti pitää tuhota, jotta viestin välitys päättyy. Tämä on keskeinen osa kaikkea elollista toimintaa tällä planeetalla. Ja tämä herkkyys selittää myös sen, miksi Pfizerin rokote vaatii sen paljon puhutun superkylmän säilytyksen/kuljetuksen. Moderna on kehittänyt paremmat säilytys-/tuotantojärjestelmät."

      Poista
  3. Iso peukku tälle! Osasit pukea sanoiksi mun ajatukset, vaikka introverttinä kotikonttori ei ole ollut maailmanloppu. Konsertteja ja illallisia ystävien kanssa kaipaan silti minäkin. Taidan linkata tän sun kirjoituksen mun faceen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Musta olisi tosi hienoa jos media ylipäätään keskittyisi sanoittamaan ratkaisua eikä ongelmaa.

      En olisi itsekään uskonut että kaipaan näin paljon esimerkiksi toimistolle, teatteriin tai Tampereelle.

      Poista
  4. Asuttuani yli vuosikymmenen maissa missä rokottamattomuuden seurauksia näkee päivittäin, todellakin otan rokotuksen heti kun sen vaan saan!!

    VastaaPoista
  5. Tauti on nyt todellakin paljon pahempi riski kuin rokotus, tuloksena voi tällä tietoa olla pysyvä keuhkovaurio. Ja tauti leviää kunnes lähes kaikki ovat sairastaneet, paitsi jos otamme rokotuksen.

    Jossain siteerattiin twiittiä: Ei pitäisi puhua rokotuskriittisyydestä, vaan kulkutautimyönteisyydestä.
    Mirja

    VastaaPoista
  6. Itseäni on koronarokote epäilyttänyt, mutta se on pohjannut ennemmin tunteeseen kuin tietoon (suhtaudun ylipäätään kaikkeen uuteen hieman epäluuloisesti). Tieto kuitenkin voittaa tunteen tässäkin asiassa, joten lisää (kansantajuista) tietoa, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan sama juttu, mäkin olen suhtaunut vähän epäillen rokotteeseen (koska mielessä pandemrix ja narkolepsia), mutta mitä enemmän olen nyt aiheesta lukenut, sitä enemmän on alkanut tuntumaan siltä, että aion ottaa rokotteen.

      Poista
  7. No ei minulla oikestaan ole kovin vahvaa mielipidettä koronarokotteesta, mutta en vain ymmärrä, miksi mediassa ja keskusteluissa epäilys koronarokotetta kohtaan niin innokkaasti halutaan niputtaa yhteen ns. yleisen rokotokriittisyyden kanssa? Että jos nyt epäilyttää koronarokote sen nopean aikataulun takia, ei ole välttämättä perehtynyt rokotekehitysprosessiin ja on tietoinen sikainfluenssasta ja narkolepsiasta, niin on tuosta noin vain rinnastettavissa hopeavesiporukkaan? Että sen toteaminen, että pitkäaikaisvaikutuksia ei ole mahdollista tällä aikataululla todeta, on hörhöilyä?

    Kyllä minusta näin maallikkona koronarokote olisi syytä rinnastaan sikainfluenssarokotteeseen ennemmin kuin mpr-rokotteeseen tai poliorokotteeseen.

    Rokotteiden turvallisuuttaa on tähän asti myös ihan yleisesti perusteltu sillä, että ne ovat olleet pitkään käytössä! Nytkö kunnon kansalainen pyyhkii tämän tiedon mielestään?

    No, koronarokotteesta en tiedä. Tähän asti on otettu kaikki rokotteet mitä tarjotaan. Katsotaan koska sitä olisi edes tarjolla. Mutta mediaan suhtaudun nykyään yhä kriittisemmin. Holhoamista tahoilta, jotka eivät näytä itse osaavan edes esittää kriittisiä kysymyksiä. Ikään kuin tiede olisi tähän asti ollut erehtymätöntä.

    VastaaPoista
  8. Lisään vielä: Käsitykseni nykytilanteesta on se, että rokotetta/rokotteita on tutkittu niin paljon kuin tällä aikataululla on mahdollista, eikä mitään suurempaa ongelmaa ole ilmennyt. Nykytilanne koronatoimenpiteiden kanssa on niin raskas, että rokotteen mahdolliset pienet (vaikutuksiltaan pienet tai sitten rokotetuista niin pieni osuus) riskit on parempi hyväksyä, että nyt päästään tästä eteenpäin.

    Tätä ei haluta millään tapaa sanoa suoraan. Toimittajat eivät joko itse halua ajatella tätä (riskejä!), tai eivät usko kansalaisten kestävän ajatusta (ne tyhmät eivät sitten ota rokotetta, eikä päästä elämään normaalisti), joten nyt mediat tuottavat kilvan juttuja poliorokotteen hyödyllisyydestä tai muusta yhtä epärelevantista. Uutisointi muuttuu mössöksi, jossa menee sekaisin jo se, että suojeleeko rokote edes muita kuin ottajaansa, miksi koronarokote on kaikkien pakko ottaa (vs. influenssarokote) ja mikä on minkäkin asian riski minkäikäiselle. Onneksi lapsille ei nyt ole tarjolla rokotetta, niin kenenkään ei tarvitse mitata luottamusta rokotteeseen omilla lapsilla.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...