24.9.2020

Kukaan ei hae aborttia huvikseen


Minä olen tottunut pitämään Suomea modernina oikeusvaltiona. Tiedättehän, täällä voi luottaa vaalitulokseen, ostaa bussilipun mobiilisovelluksella ja asioida verottajan kanssa internetissä. Kaikki järjestyy. Jopa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasiat etenevät niin varhaiskasvatuksessa kuin rekrytointiprosesseissakin. Ja jos ei etene niin vapaassa kansalaiskeskustelussa nostetaan esiin erilaisia kipupisteitä. Mutta yksi asia on tähän asti ollut tabu.

Johtuisiko tästä luottamuksen kontekstista, että moni ei tiedä suomalaisen aborttilainsäädännön vertautuvan tiukkuudessaan konservatiiviseen Puolaan. Tämä on tullut yllätyksenä niin naisille kuin miehille. Erityisen järkyttävää tähän todellisuuteen on törmätä gynekologilla, jossa saa kauhukseen kuulla olevansa raskaana, vaikka sen ei todellakaan pitänyt olla mahdollista (oli käytetty ehkäisyä ja munasarjat eivät olleet toimineet normaalisti pariin vuoteen). Ja että tästä seuraa lausuntokierros ja ajanvarausruljanssi ja sitten pitäisi keksiä perustelut, miksi haluaa pyytää raskaudenkeskeytystä. 

Että mukavaa työpäivän jatkoa.

Tämänhetkinen tilanne on siis se, että Suomessa nainen ei saa aborttia omasta tahdostaan. Raskaudenkeskeytykselle pitää ensin hakea lausunto esimerkiksi terveyskeskuslääkäriltä (tai maksaa yksityiselle) ja toinen suostumus synnytyssairaalasta. Halu ja tarve abortille pitää myös perustella niin sanotuilla "sosiaalisilla syillä", paitsi jos naisen terveys on uhattuna. Itsemääräämisoikeus ei siis päde naisen elämän kannalta mitä henkilökohtaisimmassa ja rankimmassa päätöksessä. 

Olen jo aiemminkin kirjoittanut, ettei kyseessä ole mikään jalkahoito. Kukaan – ja toistan kukaan – ei hae aborttia huvikseen tai hetken mielijohteesta. Miksi ihmeessä siis pitäisi pitkittää ja vaikeuttaa muutenkin raskasta prosessia – kuka siitä hyötyy? Laki on todellakin aika päivittää ja päivitystä haetaan kansalaisaloitteen kautta

"Kun nykyinen aborttilaki vuonna 1970 säädettiin, raskaudet keskeytettiin kirurgisesti. Raskaus todettiin ensin perusterveydenhuollossa ja keskeytettiin sitten erikoissairaanhoidossa. Nykyään tilanne on toinen. Yli 97 prosenttia aborteista tehdään lääkkeellisesti, joten keskeytyksen voisi hoitaa kokonaan perusterveydenhuollossa tai esimerkiksi ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. 
OmaTahto2020-kansalaisaloite vaatii lakia muutettavan siten, että raskaus voidaan raskaana olevan pyynnöstä keskeyttää 12:nteen raskausviikkoon saakka. Toimenpiteen edellytyksistä tulee poistaa vaatimukset perustella pyyntöä esimerkiksi sosiaalisilla syillä. Raskaana olevan oman tahdon on riitettävä keskeytyksen saamiseen."

Kansalaisaloitteen takana ovat muun muassa Väestöliitto, Suomen Gynekologiyhdistys, Suomen Kätilöliitto, Sexpo, Amnesty Finland, Ihmisoikeusliitto ja lähes kaikki poliittiset naisjärjestöt. Ei kovin yllättäen kannatusilmoituksia on kertynyt vuorokaudessa yli 19000. 

Muutama muukin näköjään kaivoi pankkitunnukset esiin saman tien. Aloitetta voi kannattaa täällä

9 kommenttia:

  1. Ja samalla kun siellä kansalaisaloitesivulla on, voi allekirjoittaa aloitteen, jossa kielletään uhanalaisten eläinten tappaminen. Harva tietää, että se on Suomessa sallittua. :'(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7023?fbclid=IwAR3IYvNaOfIAQ2ajTihZYo_H6RAKDACmu6aoH1QDXyO2A-OVn_rJHpkVGJs

      Poista
  2. Kävin kuittaamassa. Eihän tuo ihan tätä päivää todellakaan ole.

    Mutta ihan suomen ainutlaatuisen kattavan tilastointihistorian vuoksi toivoisin, että jäljelle jäisi mahdollisuus _halutessaan_ kertoa, miksi aborttiin päätyi. Abortti kun ei todellakaan ole mikään jalkahoito, ja väestötasolla aborttien taustalla vaikuttaviin syihin on mahdollista puuttua, jos näistä syistä edelleen on mahdollista saada tietoa.

    Nykytilanne ei palvele tätäkään kovin hyvin, koska se oma halu peittyy useimiten varmaan juurikin niiden sosiaalisten syiden alle. Ja ei naisen itsenäisessä päätöksessä olla jatkamatta raskautta pitäisi ainakaan olla mitään erityisen sosiaalista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se olisikin kiinnostavaa dataa erityisesti jos sen voisi antaa henkilöitymättä.

      Poista
  3. Itse haluaisin uskoa, että jos prosessi on pidempi, niin on myös aikaa miettiä päätöstään, että on varma kanssa, että sitä haluaa eikä tee päätöstä esim. Shokista, epävarmuudesta tai muiden päätöksestä. Se kun on aika lopullista ja voi alkaa myöhemmin kaduttamaan. Asian helpottaminen myös ei ainakaan vähennä teiniraskauksia kun "aina voi tehdä abortin, helppo homma". Raskausasiassa myös miehellä on hirveän vähän päätösvaltaa ja hirveän vähän vastuuta. Siinä painitaan isojen asioiden kanssa. Äiti voi järkytykseltään haluta abortin, mutta mietittyään syitä ja miksi haluaa, voi mieli muuttua. Eri asia on jos todella on yritetty huolehtia ehkäisystä, pistetty piuhat poikki tai kyse on esim raiskauksesta, silloin voisi kynnys olla matalampi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota, kyllähän se lapsikin voi alkaa kaduttamaan, mutta aika harvalta kai kysellään että oletko ihan varma, että haluat tähän ryhtyä. Ja jos nämä päätökset ovat yhtä lopulliset, miksi vain toiseen tarvitsee jonkinlaisen harkinta-ajan? Jep, mieli voi muuttua suuntaan ja toiseen, mutta tätä prosessia on helpotettava, jotta se oma tahto toteutuisi tässäkin päätöksessä.

      Poista
    2. No tuota, ei se nyt ilman tuota lääkäriltä toiselle pallotteluakaan mikään vartin homma ole. Pitää varmistua raskauden kestosta ja valita metodi, pitää järkätä valvoja kotiin tai osastopaikka. Lopulta pitää lääkkeellisen keskeytyksen tapauksessa tehdä ihan itse se päätös niiden lääkkeiden ottamisesta, ei niitäkään kukaan ulkopuolinen sinne suuhun kaada. Siinä on ihan mainiosti aikaa miettiä ja pyörtää päätöksensä, jos ei lopulta sitten tunnukkaan oikealta.

      Ja kahdessa abortissa tukienkilönä olleena voin taata, ettei yksikään teini-ikäinen (tai vanhempikaan, ei sillä) sitä aborttia toista kertaa tarkoituksella tee, vaikka ensimmäiseen menisikin vähän vähättelevin asentein. Toistuvasti teininä raskautuvilla ne ongelmat ovat jossain ihan muualla, eikä abortin saamisen helppous tai vaikeus niitä paranna.

      Tässä oma tahto-aloitteessa ainoa kohta, joka muuttuu on lääkäriltä toiselle palloittelu ja täysin turha jännityselementti siitä, myönnetäänkö aborttia vai ei. En ole kuullut yhdestäkään tapauksesta, jossa aborttia ei olisi myönnetty ennen 12 viikon takarajaa, mutta jo se että abortin epääminen olisi periaatteessa mahdollista on pöyristyttävää modernissa oikeusvaltiossa.

      Eikä omaan tahtoon perustuva abortti tarkoita sitä, että kaikki tukitoimet abortin ympärillä lopetettaisiin. Nykyäänkin pakettiin kuuluu ehkäisyneuvontaa ja mahdollisuus käydä puhumassa tapahtuneesta.

      En ole ihan tuoreimpia tilastoja kolunnut, mutta muutama vuosi sitten lukumääräisesti suurin osa aborteista tehtiin äideille, joilla oli jo lapsia. Ei teineille, ei sitoutumiskammoisille ikisinkuille joilla oli menkat hukassa baarisäädön jälkeen, vaan äideille, jotka kyllä tiesivät, mistä ovat luopumassa. Ei ole mitään syytä, miksi prosessista joka on muutenkin raskas ja tuskallinen suurimmalle osalle ei voisi tehdä edes tältä ehdotetulta osin helpompaa.

      Poista
    3. Kiitos, tämä oli tosi perusteellinen kommentti! Noiden tukitoimien riittävyyttä ja saatavuutta en tunne, mutta ainakin seksuaalikasvatus on paljon paremmalla tolalla kuin 80-luvulla ja Espoossa tarjotaan maksutonta ehkäisyä alle 20-vuotialle.

      Poista
    4. Ymmärtääkseni nuorille tarjotussa ehkäisyssä on myös ryhdytty suosittelemaan erityisesti pitkävaikutteisia ehkäisykeinoja, kuten hormonikierukkaa ja implanttia pillereiden sijasta. Tällä tavoin vähennetään unohduksista ja inhimillisestä virheestä johtuvia vahinkoraskauksia.

      Eihän tässäkään tavoitteena ole mahdollisimman paljon abortteja vaan se, että kun tarve on, niin abortti on mahdollisimman hyvin saatavilla. Aborttien tarvetta ei voine myöskään edes kunnollisella ehkäisyneuvonnalla jne poistaa, joten se on oltava saatavissa ehkäisytoimenpiteistä (heh) huolimatta.

      Safe, legal, rare!

      Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...