13.3.2020

Miksi juuri vessapaperia?



Tunnustan. Minä laitoin eilen perheen ostoslistalle vessapaperin. Edellisessä paketissa oli enää kaksi rullaa jäljellä, mutta rehellisyyden nimissä annamme sen yleensä kyllä loppua ennen kuin sitä kukaan muistaa ostaa lisää. Taustalla on siis jotain muutakin. Kun tungin täyden paketin kaapin perälle, tuntui... hyvältä. Vessapaperissa on selvästi jotain rauhoittavaa. Mutta mitä?

Koko aivokuoreni käy ylikierroksilla tästä mysteeristä. Mikä ihmeen taika juuri vessapaperissa piilee? Miksi en saa samanlaista mielihyvää hammastahnasta tai purkkihernarista?

Jos virus ei uhkaa vesijohto- tai sähköverkkoa (eli wifiä), rationaalisesti ajatellen vessapaperi ei voi olla se seuraava merkityksellinen hankinta. Ymmärtäisin, jos kyseessä olisi ripuliepidemia, mutta oletan, että taudissa, johon ei nähtävästi liitetä vakavaa niistämistä, pehmopaperivarastot ovat turhia. Eikä sen loppuminen edes ole mikään suuri katastrofi, sillä hanurinsa saa tietenkin putsattua myös käsisuihkulla. Edes kotivarapostauksessani en maininnut sanallakaan vessapaperia. Ämpärin kävin kyllä ostamassa, vaikka en siellä aktiivisesti vettä säilytäkään.

Ehkä joku symbolien merkityksiä tutkiva ihminen osaisi vastata tähän paremmin, mutta itse löysin vessapaperihimoon kolme selitystä.

Koska kaikki muutkin ostavat sitä. Sosiaalinen paine vie mukanaan. Olen usein aivan kassalla kaikesta, mitä ihmiset normaalisti tekevät, joten on loogista olettaa, että unohdan tässäkin asiassa jotain olennaista. Ehkä sitä todella tarvitaan! Ja tästä taas seuraa tyhjien hyllyjen syndrooma: jos sitä tarvitaan, vessapaperi loppuu. Mutta vaikka yhteiskunnan ovia teljettäisiin enemmänkin, ei ruokakauppoja tietenkään voi kokonaan sulkea.

Koska tällaista tilannetta ei ole ennen ollut. Olemme tottuneet varautumaan lähinnä parin päivän sähkökatkoihin tai lakkohin, joten toimimme ihmiskontaktien välttelyssä ehkä vähän epärationaalisesti. Vaikka harrastuksia, kilpailuja, esiintymisiä ja tapahtumia on peruttu, valtava määrä ihmisiä käy edelleen töissä. Social distancing kuuluu kiinteästi työsuhde-etuihini vuoden ympäri, mutta kaikilla aloilla ei todellakaan tehdä töitä kotoa. Kouluissa ja päiväkodeissa järjestetään edelleen opetusta, hoitoala pelaa, bussit kulkevat, apteekit, pankit ja postikonttorit ovat auki. Ja kauppojen hyllyt täyttyvät taas huomenna.

Koska olemme pohjimmiltamme metsästäjä-keräiljöitä. Voimme leikkiä sisältöstrategia, tutkijatohtoria ja liikkeenjohdonkonsulttia, mutta epämääräistä uhkaa torjutaan varustautumalla. Ihan sama millä.

Tai sitten maalailuni on täysin turhaa ja wc-paperipaketit ovat vain niin isoja, että hyllyt näyttävät tyhjiltä, vaikka niitä on ostanut vain kymmenen ihmistä.

Uusi kauppareissu on kuitenkin tarpeen. Ostan viikonlopun safkat kuten aina ennenkin, mutta ostan saippuan lisäksi perusvoidetta. Käsien pesu 148 kertaa päivässä on liuottanut käytännössä orvaskeden pois, joten oletan, että se loppuu seuraavaksi. Sitten jonkinlaiset hanskat, jotka estävät naaman hiplaamisen ja lopuksi Alkon kautta kotiin. Illalla mahdollisesti pehmopaperivalmistajien osakkeita.


6 kommenttia:

  1. Olen kuullut, että tämä hamstraus on lähetenyt liikkeelle maista, joiden vessapaperit tulevat pääasiassa Kiinasta (esim. Japani, Australia), ja ihmisissä on herännyt pelko, että vessapaperin saannissa voi oikeasti tulla ongelmia. Suomessa vessapaperin hamstraus on todella epärationaalista, sillä vessapaperituotanto on lähes kokonaan kotimaista. Suomessa on peräti kaksi tehdasta, joissa varmaan paahdetaan nyt ekstravuoroa ihmisten seottua. Mutta lisäksi juuri vessapaperin hamstraus on hullunkurista maassa, jossa lähes jokaisessa vessassa on vakiovarusteena nerokas keksintö - käsisuihku! Pepun saa puhtaaksi, vaikka viimeinenkin arkki olisi käytetty... Mutta ei hätää. Pehmopaperitehtaat toimivat niin automatisoidusti, että vaikka maahan iskisi laaja-alainen epidemia, ei ole todennäköistä että juuri ne pitäisi sulkea. Ruoantuotanto ja terveydenhuolto vaativat moninkertaisen määrän ihmisiä töihin. Niistä kannattaisi olla enemmän huolissaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. On vaikeaa ymmärtää miksi hamstrataan juuri sitä hyödykettä, jonka Suomi pystyy tuottamaan.

      Poista
    2. Mä mietin ihan samaa: onko ihmisillä epäselvyyttä siitä, mitä tuotteita valmistetaan edelleen Suomessa? Että wc-paperin ja ruisleivän luullaan tulevan jostain rajan takaa, vaikka meillä on omavaraisuutta juuri niiden suhteen yllinkyllin. Meidän lähikaupasta oli loppu punaiset linssit ja se hieman otti päähän.

      Poista
    3. Ihmiset kai osti kärrykaupalla kaikkea, jotta ei tarvitse mennä lähiaikoina uudestaan kauppaan vaan voi olla kotona. Ja tyhjenevät hyllyt varmaan sai monen osallistumaan tähän hamstraukseen.

      Miksi kanssaihmisten motiiveja pitää aina miettiä niin, että ne toiset olisi mahdollisimman tyhmiä. Vaikea uskoa, että suomalaiset luulisivat nimenomaan vessapaperin tulevan ulkomailta.
      Toki itsekin eilen kaupassa käyneenä ihmettelin tyhjiä hyllyjä. Vessapaperi oli kauppalistalla, mutta jäi saamatta. :) Onneksi on vielä muutama rulla ja käsisuihku. ;)

      Poista
    4. Eihän sille mitään voi, jos sosiaalinen paine vie mennessään, mutta ehkä just sen faktan tiedostamisella, että vessapaperi ei Suomesta lopu, olis voinut jäädä paketti muillekin tarvitsijoille.

      Poista
    5. Kyllä sitä vessapaperia riittää kaikille tarvitsijoille. Pitää vaan mennä heti aamusta kauppaan niin vessapaperi- ja pastahyllyt vielä pullistelee.

      Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...