6.3.2020

Hei sinä nuori mies, joka ajat valkoista autoaHei sinä nuori mies, joka ajoit valkoista autoa AirPodit korvillasi ja lippis päässä. Tämä kirjoitus on sinulle.

Koska koulureitit ovat meidän perheessämme olleet, mitä ovat olleet, olen käynyt lasten kanssa monen monta liikennesääntökeskustelua, ihan kynän ja paperin avulla. Nämä juttutuokiot ovat aina olleet käytännön valossa täysin absurdeja. Se, että noudattaa liikennesääntöjä ja käyttäytyy itse varovaisesti ei riitä mihinkään. Jalankulkijoita loukkaantuu eniten suojatiellä. Heijastin ei takaa mitään. Joistain ajoneuvoista ei näe kunnolla ympärilleen. Joku parkkeeraa jalkakäytävälle ja pakottaa kevyen liikenteen ajoradalle, koska hänen oikeuskäsityksensä niin vaatii. Autoa voi ajaa paitsi idiootti, myös kännissä, ajatuksissaan, väsyneenä, kiireisenä, puhelimessa ja/tai kokemattomana.

En tiedä, mikä sinun syysi oli. Lopputulos oli se, että et pysähtynyt suojatien eteen, johon toinen ajoneuvo oli jo pysähtynyt antamaan tietä jalankulkijoille. Et ehkä tajunnut, että viereistä kaistaa käyttänyt bussi ei pysähtynyt pysäkille. En tiedä, eikä se oikeastaan edes lohduta. Tyttäreni pääsi näkemään sinut todella läheltä, valkoisia kuulokkeitasi myöten. Hänen kätensä tömähtivät konepellillesi, kun iskit jarrut pohjaat viime hetkellä, keula jo suojatiellä.

Voin vain kuvitella, miltä suojatien eteen pysähtyneenstä bussikuskista tuntui.

Ehkä eniten minua syö se, mitä sen jälkeen teit suojatiegiljotiinisi jälkeen. Nostit kättäsi ja jatkoit matkaa. Huomasit siis, että nyt ei mennyt ihan putkeen, mutta hei, eteenpäin. Olisi ollut olennaista paitsi pyytää anteeksi myös tarkistaa, oliko lapsi kunnossa ja pystyykö hänkin jatkamaan matkaansa järkytykseltään.

Miksi mesoan tästä? Läheltä piti -tilanteitahan sattuu kaikille. Kalliollakin voi kaatua.

Juuri siksi! Ei ole mikään luonnonlaki, että asiat vain nyt ovat näin. Liikenneturvallisuudelle on tehtävissä paljonkin sikäli kun tahtoa löytyy. Koska tielläliikkujien mielentilaan, ajokuntoon tai ajotaitoon ei juurikaan voida vaikuttaa autokoulun jälkeen, kaupunkiympäristö on tehtävä sellaiseksi, että hengellä leikkiminen minimoituu.

Tämä kirjoitus onkin yhtä lailla eräälle kaupungin virkamiehelle, jolle olen valittanut kyseisestä risteyksestä useita kertoja. Asukkaiden kesken horror-risteyksenä tunnettuun tienylitykseen ei kuulemma tarvita tärinäraitoja, hidasteita, liiketunnistimella toimivia valoja tai mitään muutakaan parannusta. Koska läheltä piti -tilanteet eivät maksa kaupungille mitään.

Olen aina arvostanut sitä, että Suomessa voi liikkua ulkona itsenäisesti jo lapsesta. Kävely on mitä parhainta hyötyliikuntaa ja jalat ilmainen kulkuneuvo, kun niitä vain tottuu käyttämään. Jos lasten todella halutaan heuluttavan jalkojaan turvallisesti muuallakin kuin auton takapenkillä, on suunniteltava kaupunki sellaiseksi, että se onnistuu. Kyse on oikeasti vain priorisoinnista. Onneksi ja valitettavasti.

4 kommenttia:

 1. Ai kamala! Onneksi ei käynyt pahemmin!
  Tuohon Espoon kaupungin suhtautumiseen liikenneasioihin. Niin tuttua...
  Meidän kotikatua remontoitiin viime kesänä ja suunnitteluvaiheessa pyydettiin että saataisiin pari hidastetta tähän meidän kohdalle. Perusteena se, että tiellä ajetaan kovia ylinopeuksia 30 km/h alueella. 99 % ajaa 50-60 km/h ja loput vielä kovempaa.
  Ei kuulema ole tarvetta koska meidän puolella on jalkakäytävä ja tarvetta tien ylitykseen ei ole.
  Perusteluna meillä oli myös kadun varressa sijaitsevat jäähalli, jalkapallohalli ja laskettelurinne, jotka luonnollisesti lisäävät liikennettä kadulla.
  Mikään ei auttanut, hidasteita ei saatu ja ralli jatkuu. Lohduttavaa tietty on että nyt on tuo jalkakäytävä. Aikaisemmin kävelimme piennarta pitkin samassa tilanteessa.
  Aikuisellekin on pelottavaa kun auto hujahtaa 10 cm päästä kuuttakymppiä...puhumattakaan siitä että joutuu hyppäämään ojaan kun traktori ajaa niin läheltä tien reunaa että on vähällä jäädä alle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsingissä erään koulun vieressä on laitettu kolme (3) hidastustöyssyä tielle, mutta kovimmalla käytöllä oleva suojatie, joka on töyssyjen jälkeen ennen suuremmalle tielle kääntymistä, on ihan perinteistä lattamallia. Tarkoittaa siis sitä, että autoilijat töyssyistä selvittyään eivät kyllä katso sen suojatien kohdalla enää mitään muuta, kuin sitä isommalle tielle siirtymäänsä.

   Kaikkein hienointa hommassa on kuitenkin se, että tien toisella puolella ei edes ole mitään, minkä takia lapset tietä siinä töyssyjen kohdalla edes ylittäisivät. Ylityspisteet ovat töyssykolmikon etu- ja takapuolella, jossa ajonopeudet on toki jo skaalattu takaisin omanapa-alueelle.

   Poista
  2. Juu ei ole Espoossa kiire ajatella kevyttä liikennettä, sen sijaan valtaviin parannuksiin autoilijoiden osalta ei adresseja tarvita vaan moottoritie vedetään suoraan parkkihalliin. -_-

   Ja toinen anonyymi: jestas, on vaikea ymmärtää mitä ihmettä tuossa kohtaa on ajateltu. Missä tämä risteys sijaitsee?

   Poista
  3. https://www.google.fi/maps/@60.2481195,24.8847691,17z/data=!3m1!1e3

   Töyssyt on runonlaulajantiellä kannelmäessä.


   Töyssyt näkyy vaaleiden raitojen pareina. Liikenneympyrästä pääsee vaikka minne, toisessa päässä isohko omakotialue, jonka ainoa sisään-ulos reitti autoille tämä kyseinen tie on. Liikennettä siis on, etenkin aamuisin. Muinoin tossa rakennuksessa oli vain yläaste, mutta nykyään alakoululaisiakin.

   Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...