14.1.2021

Menkat näyttävät tältä





Menin eräänä sunnuntaina jumppaan, vaikka ei olisi pitänyt. Ärtynyt mielentila ja väsymys olivat kaikki syitä skipata, mutta oli pakko tehdä jotain eikä ulos voinut mennä. Kun päätin kokeilla vielä tunnin loppuvaiheessa kunnon sykkeennostoa, vasemmassa pohkeessa napsahti. Jatkoin tietenkin loppuun, kuka hullu nyt väliin jättäisi, mutta kun linkutin kotiin mietiskelin kaikenlaista oman kehon kuuntelemisesta.

Se oli väärä treeni sille päivälle. Olisi pitänyt ottaa rauhallisemmin (tai hyväksyä että rauhallisesti ottaminen ei ole oikeastaan koskaan ollut vahvuuteni) ja mennä kävelylle äänikirjan kanssa, keleistä viis. 

Miksi ihmeessä päätin painaa kaasun pohjaan?
Ja miten ihmeessä kroppa ei kestä enää ollenkaan samaa kuin joskus?

Ja sitten näin artikkelin, jossa puhuttiin siitä, miten jalkapalloilijoiden kuukautiskierto vaikuttaa mm. eturistisidevammoihin. Huoh, jo mielentilasta olisi pitänyt tietenkin tajuta, että biorytmit olivat epäsuotuisat ja PMS:ssä mikä tahansa liikkuminen auttaa. 

Laitan toivoni siihen, että tytöstä polvi paranee. Kolmen naishenkilön perheessä aiheeseen törmätään jo nyt säännöllisesti ja haluan, että kynnys puhua kanssani kuukautisista on mahdollisimman matala. Olen alkanut puhua menkoista ja niihin liittyvistä lieveilmiöistä korostetun avoimesti. 

Itse sain kuukautiset 16-vuotissyntymäpäivälahjaksi enkä tajunnut ollenkaan, miksi kärsin järkyttävistä vatsakivuista. Ei koulussa tällaisesta puhuttu! Olisin varmaan soittanut itselleni ambulanssin ellei Mutsi olisi tuonut vaivihkaa paketillista siteitä ja vahvaa kipulääkettä huoneeseeni. Esittelyosuus oli siinä, mutta tehtäväkseni jäi päätellä että hänkin on kärsinyt menkkakivuista ja jopa niihin liittyvistä migreeneistä. 

Vaikka koulu ja ystävät hoitavat valistusprosessista oman osansa, minun roolini on toimia käytännön menkkatukena ja jakaa perimätietoa. Pidinkin ensimmäisen esitelmän likoille menkkastashini diplomaattisesta koskemattomuudesta jo muutama vuosi sitten, kun kävin hakemassa kuukuppini barbileikeistä, jossa se toimi pipona. Sittemmin olen jo esitellyt sisältöä yleisemminkin. Laatikosta löytyy niin kuppi kuin siteet, tamponit, kipulääkkeet ja sappisaippua. Minun menkkani näyttävät tältä, jollain muulla erilaiselta.

Olen oppinut kropastani vuosien mittaan paljon asioita, vaikka en signaaleja aina muistakaan kuunnella. Minulla on kokemusta runsaiden ja kipeiden menkkojen kanssa elämisestä muutamalta vuosikymmeneltä ja tulen sen verran vahvasta PMS-suvusta, että oireiden tunnistaminen auttaa ihan ihmissuhdetasollakin. Ovulaatioviikko taas kannattaa hyödyntää täysimääräisesti, sillä silloin kaikki sujuu. Näin jälkikäteen olisi ollut hyödyllistä tietää vaikkapa miten suvussamme vaihdevuodet ovat edenneet. Ja että valkoisia pellavahousuja ei kertakaikkiaan kannata käyttää KP 1-5 – tai jos laitat, älä ainakaan aivasta.

Lisäksi kuukautiset ovat naiselle tärkeä terveysindikaattori, jota kannattaa seurata samaan tapaan kuin muitakin arvoja. Kropan kuuntelemista voikin opetella mm. sovellusten kautta (yksi tosi basic on Period Tracker). Seuraan itse menkkojani Bellabeatin sovelluksella, jossa se on sivutoimintona, mutta se on juuri riittävä ihmiselle, joka ei suunnittele lisääntyvänsä. Nykyään laitan datan myös Ouraan, joka näyttää, miten kuukautisten alkaminen siirtää ongelmat yläpäästä alapäähän: lämpötila laskee, unen laatu paranee, syke alenee, HRV kohoaa. Näin munasarjojen elämän ehtoopuolella tämä taso riittää. 

14 kommenttia:

  1. Menkkaketjua voin täydentää siltä osin, että vaihdevuodet alkoivat 48 vuoden huippeilla, isi-Jussi ilmoitti oireiden ollessa "parhaimmillaan", että tee ittelles jotain. Tämä antanee suuntaa suvusta. Estrogeeni annoksella tasoitettiin tietä. Terveiset tytöille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on jo nyt joitain vaihdevuosien merkkejä kuten kuumia aaltoja öisin kierron loppupuolella, joten veikkaan että tässä on jo ihan kalkkiviivat käsillä. Ehkä sen estrogeenilisänkin voisi aloittaa jo vähän etuajassa ennen kuin muut kehittavat...

      Poista
  2. en ole Unknown, en osaa noita nimiä liittää. Terveisin Terttu-täti

    VastaaPoista
  3. Itselläni kesti melkein nelikymppiseksi ymmärtää yhdistää ajoittaiset mielialanheittelyt PMS:ään, ja tämän haluan myös tyttärelleni teroittaa. Ei tarvitse hänen sitten kerran kuussa miettiä onko sekoamassa kun mieliala on totaalisen alhaalla ja kaikki itkettää. Ja todellakin, epäilen että itsellänikin on jokunen parisuhde ottanut osumaa kun en ole nuorena ymmärtänyt että v*tutus ja itkutus johtuu vain siitä että on tietty aika kuusta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän! Mä olen muutenkin aika lyhytpinnainen ihminen mutta pari päivää ennen menkkoja välttelen ihan tietoisesti ihmisten kanssa puhumista koska en voi sietää juuri mitään mielipiteitä.

      Poista
  4. https://yle.fi/uutiset/3-11216894

    Ylen artikkeli tuossa yllä antoi kivasti näkökulmaa itselle. Kaksi päivää ennen menkkoja olo on masentunut, itsetuhoinen ja on valmis lyömään hanskat naulaan kaikilla elämän osa-alueilla. Äitiydessä, parisuhteessa, perhesuhteissa ja uralla. Lisäksi kukaan ei ole ikinä ollut niin kuvottava ja epärakastettava. Pari päivää myöhemmin se sumu hälvenee sormia napsauttamalla kun vuoto alkaa. Nyttemmin olen oppinut pitämään kirjaa menkoista, sovellus ilmoittaa kaksi päivää etukäteen ja siinä mustuudessa voi velloa sillai itseironisesti, buhuu. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa hurja artikkeli, en tiennytkään että joillain voi olla noin huono meininki. :/ Ja olen samaa mieltä että kyllä se tiedostaminen auttaa koska sitten se on lokeroitavissa.

      Poista
  5. Mies tuli tänään pyytämättä kotiin maxisidepaketin ja Fazerin sinisen kanssa, kun tiesi että tämä viikonloppu menee taas kuukautiskurimuksessa, äidin menkoista tietää siis vähintään koko perhe ja todennäköisesti mummu myös :D

    Ennen ehkäisyrengasta kärsin luultavasti siitä PMS:n rajummasta kaverista PMDD:stä, joka ilmaantui synnytysten jälkeen. Vaikka nykyäänkin sattuu, vuotaa ja ketuttaa, on tämän kaiken kesto 3 viikon sijasta 3 päivää, enkä yhtenäkään niistä vajoa pohjattomaan ahdistukseen. Siitä olen ihan tavattoman kiitollinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten jo tuolla yllä kommentoinkin en ollut tiennytkään että siitä on tuollainenkin versio! Minun parin päivän ärtyvyyteni ei ole mitään tuohon verrattuna. O_o Hyvä että löytyi joku hoito!

      Mä olen paljon miettinyt kohdusta eroon hankkiutumista kun eihän sitä nyt enää mihinkään käytetä.

      Poista
  6. Mulla hormonikierukka on tasannut PMS-oireita jo yli 10 vuotta.

    Oma jälkikasvu on pelkkiä poikia, ei olla kovin syvälle menty keskusteluissa, mutta siteet ja tamponit on kylppärissä esillä ja kun olivat pienempiä kyselivät myös niistä ja kuukautisista. Teinipoikia ei äidin hormonit niin kiinnosta, mutta olen ajatellut että poikienkin on syytä tietää mitä se että puolet ihmisistä omistaa kohdun tarkoittaa käytännössä.

    VastaaPoista
  7. Runsas vuoto on syvältä. Pahimpina päivinä toivon todella, että ei osu kahden tunnin palaveria. Kadehdin niitä, jotka voivat tyhjentää kuukupin pari kertaa päivässä. Mun on pakko parin tunnin välein ja keskellä yötä ainakin kerran. Lisäksi siteet.

    VastaaPoista
  8. Olin 35, kun minulle selvisi (lääkärillä) että on olemassa kuukautismigreeni joka on todella yleinen. En vaan osannut yhdistää tätä puuduttuvaa jomotusta (johon ei liittynyt kuitenkaan näköhäiriöitä) kuukautisiin vasta kuin 8 kk:ta siitä kärsittyäni. Migreeni laukesi vuosi esikoisen syntymän jälkeen kun lopetin imetyksen ja ja kuukautiskierto normalisoitui. Sitä ennen ei koskaan mitään migreenintyyppistä. Tuntui lähinnä käsittämättömältä, että kukaan tuntemani migreenikko ei koskaan ole maininnut tästä kytköksestä.

    VastaaPoista
  9. Itsellä kuukautiset alkoivat 11-vuotiaana, tuntui silloin kauhean häpeälliseltä. Tämäkin muuten aihe, josta aika vähän puhutaan, noista ajoistahan kuukautisten alkamisiät ovat vielä laskeneet. Muutenkin tuo ikä oli hankala kun oli ns. varhain kehittynyt ja monia muita isompi (he menivät kyllä myöhemmin ohi) Ja sitten vielä tämäkin, en ollut itse yhtään osannut odottaa enkä edes alkuun tajunnut mistä oli kysymys.

    VastaaPoista
  10. Kannattaa viedä tyttäret kunnon gynekologille jos kuukautisvaivoja on ja ne haittaa. Ja sama neuvo tietysti itselle.
    Gynekologi voi monessa tapauksessa auttaa ja tietää hoidon joka lievittää vaivoja.
    Mulla on kolme tytärtä ja kaikki olen vienyt omalle luotto gynelleni n. 15-16 vuotiaana, juuri noiden kk kipujen takia ja myös siksi, että alkoivat olla siinä iässä että aloittelivat seksielämää. Hoitona minipillerit, jotka auttoivat kipuihin ja hoitavat myös ehkäisyn.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...