8.1.2020

Talviloma, johon kuuluu talviKuulun siihen häviävän pieneen talvikoulukuntaan, joka ei piittaa lumesta. Olen arkipragmaatikko. Vaikka valkoinen maailma on periaatteessa kaunis ja valoisa, lumi aiheuttaa vain muutenkin tiukkoihin aikatauluihin lisää kireyttä kun pyöräily menee vaikeaksi. Pakastuneessa loskaröpelössä ei nimittäin aja edes nastarenkailla. Olenkin ollut lähinnä helpottunut siitä, että lämpötila on pysytellyt plussalla, tähän asti.

Mutta olen valmis myöntämään, että pitkähkö joululoma ilman minkäänlaista talven häivääkään oli hieman vaikea. Lautapelien ja leffojen kanssa (mikä helpotus, kun Snadikin pystyy jo lukemaan tekstitystä!) saa toki aikaa kulutettua tiettyyn rajaan asti, mutta sen jälkeen kaikki olivat valmiita hyppimään seinille. Emme juuri viettäneet aikaa ulkona – mitä ihmettä siellä edes teoriassa voisi tehdä paitsi seistä kuralätäkössä? En kehtaa kersojakaan pakottaa jatkuvaan tuuleen ja vesisateeseen, johon en itsekään haluaisi lähteä.

Tuli vähän hiihtoa ikävä. Sitä on tiedossa talvilomalla, joka toivottavasti menee lumisemmissa merkeissä! Jännää. En ihan rehellisesti muista, olenko koskaan hiihtänyt hiihtolomalla.

Olemme yleensä viettäneet talviloman muutama tuhat kilometriä etelämpänä uima-altaan äärellä, mutta tällä kerralla päätimme pysyä kotimaassa hiilijalanjälkisyistä: lentäminen on toistaiseksi pannassa.

Aloitin kohdetunnustelut hyvissä ajoin, mutta kohteen valinta oli järjettömän vaikeaa. Huomasin, että tässä oli vähän sama ongelma kuin siinä maata pitkin matkustamisessa viime keväänä: olin niin tottunut lentämään, etten tiennyt, mistä Euroopan junamatkoja edes ostetaan. Olen matkustanut aina etelään enkä ikinä Suomessa. Siinä missä osaan valkata rauhalliset hotellit, joissa on lämmitetty lasten allas, en tiedä kotimaan hiihtokeskuksista mitään.

Viime talvena oli hetken aikaa viereisellä niitylläkin kelpo ladut.

Kaikki hakukoneen antamat kohteet olivat laskettelijoille, mutta rinteet eivät ole minun juttuni, eivät ole koskaan olleet. Yritin etsiä luontoelämyksillä, maisemilla ja latukartalla pröystäilevää murtsikkakeidasta, joka lupaisi, että perinteisen latuja ei ole tallattu sileäksi sohjoksi ja reitillä saa hiihtää ihan rauhassa. Ja että rannasta löytyy savusauna ja avanto ja hotellin aamiainen on laadukas ja tarkkaan valittu. Vaikeaa oli, erityisesti kun uskoni lähimatkailuun on valmiiksi heikko.

Kun osaaminen loppui, turvauduin someen: eniten ääniä sai Vuokatti, josta sain syyskuussa  ilmeisesti paikan viimeisen hotellihuoneen. Vuokatti vaikutti tarjonnaltaan monipuoliselta mestalta, josta löytyy myös tennistä, jos lunta ei sattuisi olemaan sielläkään. Lapsiperhehelvetin välttää kuulemma majoittumalle muualle kuin kylpylään. Nyt lähinnä arvomme, pitääkö kamojen kanssa lähteä sittenkin autolla, sillä jos juna on myöhässä, hiihtobussi ei kuulemma odota, ja paikan päällä tarvitsee autoa.

Jännittää, mutta vääristä syistä.

Missä te hiihtoloman vietätte? Ja jos olette Vuokatin asiantuntijoita, vinkit ovat tervetulleita!

27 kommenttia:

 1. Tervetuloa! Toistaiseksi on vielä lumikin maassa, vaikka vettä sataakin toista päivää putkeen. Sisäaktiviteettejä löytyy joka lähtöön, aina siitä tenniksestä Superparkkiin (joka kylläkin on lapsiperhehelvetti, mutta vesisateella oikein oiva paikka).

  Suosittelen omalla autolla tuloa tai vähintään auton vuokrausta, vaikka Vuokatti kohtuu kompakti paketti onkin. Välimatkat voi silti yllättää eikä busseja kulje kuin Mannerheimintiellä ratikoita.

  Issikkavaellusta kannattaa harkita, lisätietoa facebookista Kainuun vaellustalli. Jo mainitussa Superparkissa on touhua aikuisillekin. Hiihtolatuja on niin maastossa kuin jäälläkin (jos vaan jää kantaa...). Vaeltaa voi pitkin Vuokatinvaaraa myös jalan, reitit on hyvin merkittyjä. Myös fatbikelle on omat reittinsä ja pyöriä voi vuokrata ainakin Katinkullasta, käsittääkseni myös Urheiluopistolta. Sulista, pingistä, leffoja, joogaa, hevosia, kylpylää, uimahallia, jumppaa, laskettelua...you name it, kaikkea on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän peukkuja, että olisi edes vähän lunta maassa! Tällä hetkellä säätiedotus näyttää siltä että etelässä on lumeton tammikuukin.

   Tuo issikkavaellus kuulostaa kyllä huippuhyvältä, se täytyy selvittää! Ja tennistä, hiihtoa, lumikenkäilyä ja saunomista tietty satasella! Missä se uimahalli on? Kylpylän ajattelimme kiertää kaukaa lapsiperhehelvetin tähden mutta uiminen olisi muuten tosi jees.

   Poista
  2. Uimahalli on ihan Sokos Hotellin, jäähallin ja Urheiluopiston kupeessa. Ladut ja pulkkamäet vieressä.

   Poista
 2. Vuokatti on kiva paikka "pienten" lasten kanssa (teinit voi kaivata enemmän säpinää), joskin olemme
  viettäneet lomamme siellä pääasiassa lasketellen. Auto on mielestäni ehdoton, etenkin, jos ette yövy kylpylähotellissa tai sen viereisissä mökeissä, vaan Sokos-hotellissa tms. Ja jos sattuu käymään niin, että on tarve päästä hankkimaan esim. lisävaatetta, on Sotkamoon ja Kajaaniin sen verran matkaa, että julkisilla käy hankalaksi. Muistaakseni myös Angry birds -puisto (tai onko nykyään SuperPark) on automatkan päässä. Vaikka ette laskettelisi, suosittelen ajamaan autolla vaaran huipulle, siellä on pari näköalatasannetta ja pieni "kuppila" Ripa's, joka on tunnettu mm. munkeistaan. Pöytiä on vain muutama, joten aina ei mahdu sisään. Toki huipulle pääsee myös ilman suksiakin tuolihissin kyydissä. Jos laskettelu yhtään innostaa, suosittelen lämpimästi hiihtokoulusta tuntia tai kursseja, opetus on ainakin meidän kohdalla ollut erittäin laadukasta. Iltasella on helppo käydä kävelyllä, kevyenliikenteenväylät on hyvin hoidetut ja valaistut. Kävelyyn soveltuvia metsäreittejä ei taida juuri olla, voin kyllä olla väärässäkin. Kylpylähotellin läheisellä järven jäällä on luistelumahdollisuus ja hyviä hiihtolatuja on paljon. Latureitit kannattaa tutkia hyvin, ettei eksy turhan vaativille kilpaladuille. Valoja ei muistaakseni kaikilla laduilla ole. Vuokatti on myös siitä kiva, ettei siellä vkolla 8 ole liian kylmä (pakkanen pysynee 0 ja -20°C välillä), toisin kuin lapissa. Ja pulkkamäki vanhan hyppytornin lähellä on mainio. Hesburgerin yhteydessä on ainakin ennen ollut sisätilassa "rengaskouru", joka on ollut meidän perheessä suosittu. Kaikkineen suosittelen liikkumaan alueella laajasti, ei vain kylpylärakennuksessa, vaikka siellä runsas ohjelmatarjonta onkin. Me olemme viettäneet Vuokatissa talvilomaviikot kuutena peräkkäisenä vuotena, sen jälkeen tuli tunne, että paikka on täysin "nähty" ja koettu. Ja, jos haluaa samalla reissulla järkyttyä, voi autolla ajaa ent.Talvivaaran alueelle. Läänin määrä, jolta luonto on pilattu, on mielestäni tolkuton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Autoa on kyllä moni suositellut, joten ehkä se on sitten pakko ottaa. Me ei olla kylpylähotellissa vaan jossain rinteiden ja tennishallin vieressä muistaakseni ja juuri sillä ajatuksella että kierretään mahdollisimman monipuolisesti kaikkialla. Me ollaan siitä kiitollista porukkaa että liikunta, sauna ja kirjan lukeminen on paras ohjelmanumero! <3

   Tuo pakkashomma oli muuten yksi syy miksi päädyttiin Vuokattiin.

   Poista
 3. Ja unohtaa ei kannata Sotkamon kahvilaelämyksiä ja shoppailumahdollisuuksia. Paikallinen Makee - kahvila on loistava ja Saastamoisen kenkäkauppa legendaarinen paikka, jonne tullaan kaukaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, täytyypä tutustua! Mitä ihmettä sieltä kenkäkaupasta saa kun siitä on moni ihan pähkinöinä? :D

   Poista
  2. Saastamoisella on ihan mieletön valikoima ja kauppa on ns. runsas :D Kannattaa käydä vaikkei ostaiskaan mitään!

   Poista
 4. Meillä on siitä onnellinen tilanne ettei vielä kertaakaan ole tarvinnut viettää hiihtolomaa viikolla 8. Lapset ovat olleet sen viikon mummoloissa ja nyttemmin isompi jo yksin kotona. Hiihtolomaillaan sitten yleensä maalis-huhtikuussa. Varsinaisesta hiihtolomaviikosta ei siis ole kokemusta, mutta muuten voin vastaisuuden varalle suositella lämmöllä Muoniota. Sinnekin tarvii auton, mutta on ihanan rauhallista ja latuja riittää sekä ihania paikkoja lumikenkäilyyn. Laskettelemaankin pääsee, jos haluaa, mutta isoja keskuksia ei ole. Hotelli Jeriksestä löytyy savusauna ja avanto, jonne pääsee vaikkei ko. hotellissa majoittuisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä hyvä tilanne. Musta hiihtolomaviikkojen tasaisempi jakautuminen koulukohtaisesti esim. helmi-maaliskuulle olis loistoidea sekä matkailijan että yrittäjän kannalta.

   Poista
 5. Saariselkä tai Äkäslompolo ovat hienoja hiihtopaikkoja. Omasta mielestäni Saariselän latuverkosto on paras, koska siellä saa helposti tehtyä lenkkejä hiihtämättä silti 40 km... Ja taukopaikkoja on sopivasti. Rinteet ovat tylsät, se ei ole laskettelupaikka. Äkäslompolo on Ylläksen vieressä, joten siellä on myös laskettelumahdollisuus. Muonio on varmasti myös kiva, siellä en ole lomaillut, ajellut vain ohi ja syönyt sacheria paikallisessa Swiss cafessa. Myös sille suositus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saariselkä oli yksi mitä mietin mutta sitten vilkaisin missä se on. Sinnehän on Rovaniemeltäkin vielä 300 kilsaa. O_O Ja pistetäänpä tuo Äkäslompolokin korvan taa, sillä mä ehkä olisin just tylsien rinteiden ihminen! :D

   Poista
  2. Saariselälle kanssa vahva suositus, jos myöhemmin tekee mieli lähteä vähän kauemmaksikin! Meillä on toki aina ollut ajomatkaa vähemmän, joten siellä on käyty tuon tuostakin (koko perheen vakipaikka, vanhemmat kävivät jopa häämatkanaan vaeltamassa siellä). Vuokattia ajatellen komppaan muita, että parempi lähteä omalla autolla. Jos haluaa liikkua yhtään mihinkään muuten kuin kävellen, sitä tarvitsee. Paikka on sen verran kompakti, että ehkä viikon aikana haluaa käydä jossain muuallakin lähialueilla katselemassa. Kuusamokin on todella mukava paikka missä on tullut vietettyä useampikin talviloma, ja porukan junnuillekin on löytynyt tekemistä.

   Varokaan vaan, kun kerran lähtee yhtään pohjoisemaan, niin sinne tekee herkästi mieli lähteä uudestaan ja aina vain ylemmäs. Itsehän lähden koulimaan tuosta puoliskosta Lapin reissaajaa nyt kesällä, katsotaan miten käy kun pohjoisin paikka jossa se on Suomessa käynyt on Oulu, jonne sen jonkin aikaa sitten vein :D

   Poista
  3. Krhm, taitaa olla munkin pohjoisin paikka Kuusamo ja sekin siksi että isoveli asui siellä. Ja se olikin kivaa matkailua kun tuttu natiiviopas näytti paikkoja. Vitsit, olisko hyvä matkailukonsepti, jos pohjoisen matkailukohteen asukkailla olisi mahdollisuus adoptoida aloitteleva etelän turisti!? " :D

   Poista
 6. Ruotsin puolella Tärnaby-Hemavan on mukava paikka, sekä lasketteluun että maastohiihtoon. Viikolla 8 on tilaa, koska norjalaiset tulevat yleensä myöhemmin. Löytyy myös muuta tekemistä mutta meidän perhe laskettelee, joten uimistaaa lukuun ottamatta emme ole muuta tehneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa mitä, mä yritin etsiä myös Ruotsin puolen kohteita kun oli pakko laajentaa hakuparametrejä. Kiitos siis tästä!

   Poista
 7. Kiva että menette Lappiin! Se on ihan ihana paikka mihin vuodenaikaan hyvänsä. Vuokatista ei ole kokemusta, mutta ollaan hiihdelty kauniissa tunturimaisemissa Äkäslompolossa. Sinne pääsee helposti junalla (Kolarista bussilla), eikä autoa tarvitse, kun kuuluisa Jouninkauppakin on lähellä. Seuraavan kerran sitten siis sinne :)

  Ja mielelläni kuulen Vuokatin kokemuksista, meillä koko perhe odottaa innolla että milloin taas lähdettäisiin, syksyllä kun talsittiin ruskamaisemissa Pallaksella (myös hyvä kohde ilman autoa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No täytyyhän tämä nyt kokeilla! Mä olin kerran lokakuun alussa Kuusamossa, melottiin Ounasjoella ja oli niin hieno retki että haluaisin tehdä toistekin. Harmi että syksyn sesonki on niin lyhyt ettei se oikein kestä syyslomalle asti. Ja merkitään pöytäkirjaan että Äkäslompololle jo toinen ääni! ;)

   Poista
  2. Vuokatti ei ole Lapissa (lähelläkään Lappia), vaan Kainuussa. Siitä on vielä aika paljon matkaa Lappiin...

   Poista
  3. Kiitos Kisu täsmennyksestä! Tällaista tämä on etelänihmisen elämä, vähän noloa :) Mutta siis, kaikki uusi oppi Vuokatista ja muustakin on tervetullutta :)

   Poista
 8. Mä liputan Ylläksen puolesta; ja autojunalla Kolariin ehdottomasti. Jostain syystä kotiin jaksaa aina ajaa (varmana se alamäki...).Vakio kohde meille mutta ei koskaan vk 8 koska ollaan sen verran erakoita.

  Mrs G

  VastaaPoista
 9. Mites Koli? Me oltiin siellä jouluna, ja onhan ne maisemat aivan mahtavia. Osa porukasta kävi hiihtämässä ja toiset kävelemässä huippuja katselemassa - kenkiin laitettavien jääpiikkisysteemien kanssa tosi kivaa puuhaa myös talvella!

  VastaaPoista
 10. Ylläs!! Me ollaan täällä jo toista viikkoa (neljättä kertaa) ja rakastan paikkaa :-)

  VastaaPoista
 11. Vuokatti/Sotkamo on kyllä Kainuun helmi. Lämmin suositus Vuokatti Safariksen huskysafareille. Mahtava henkilökunta ja koiria arvostava ote toimintaan.
  Vuokatin hiihtoladut kyllä ovat varsin haastavat - Heikkisen heleppo -reitti ei ole kyllä helppoa nähnytkään :D

  VastaaPoista
 12. Lappi on ihan maailman paras paikka talvisin. Kesäisinkin lukuunottamatta räkkää :). Muuttaisin ihan heti Espoosta pohjoiseen, jos se töiden ja perheen kanssa onnistuisi. Mutta asiaan:

  Me ollaan liputettu Ylläksen puolesta. Koosta huolimatta harvaan kaavoitetut alueet. Hiihtolomaviikollakin saa olla aika rauhassa ja jos intoa riittää, on hiihto otsalampun valossa auringon laskun jälkeen hienoa puuhaa eikä ruuhkaa laduilla taatusti ole. Ainoa paikka, mistä varmuudella löytää muita, on Jounin kauppa. Latukuppilat ovat todella sympaattisia paikkoja ja lasten kanssa kannattaa käydä ainakin Aurinkotuvalla.

  Muita kokemuksia mm. Levistä (enemmän kaupunkimainen ja paljon turisteja, mutta kyllä sieltäkin rauhaa löytää), Pallaksesta (keväthangilla todella hieno paikka), Saariselältä (Suomen pisin pulkkamäki kannattaa kokea, mielellään isommalla porukalla riittävän monen alamittaisen kanssa), Pyhältä (erityisesti hienoja reittejä rinteen ulkopuolella), Vuokatista (vuoden vaihteessa ollut -30...-37 säässä, välillä vähän palelsi), Rukalta ja Kolilta. Yllättävän hyviä paikkoja hiihtolomailuun ovat myös Tahko ja Sappee.

  Kaikissa kohteissa omat hyvät ja huonot puolensa, mutta ikinä en ole reissuun pettynyt. Tosin odotukset kannattaa pitää maltillisina, mm. säälle ei voi muuta kuin pukeutua kunnolla.

  VastaaPoista
 13. Hei, Vuokatista löytyy kiva Haapala www.haapalabnb.fi/, jossa voi käydä myös vain syömässä ja heillä myös oman panimon oluita ��

  VastaaPoista
 14. Jos auto on käytössä ja haluatte uimaan, suosittelen Kajaanin uudehkoa uimahallia Kaukavettä. Katinkullan uimahalli on kallis ja ruuhkainen, urheiluopiston uimahalli puolestaan kulahtanut. Kaukavesi on uusi, edullinen ja monipuolinen. Vuokatista Kajaaniin on 30 km. Kajaanista löytyy myös mm. R-Collectionin tehtaanmyymälä.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...