11.11.2019

Uusi linjaus: myös kouluruokailu tulisi pitää kirkossa



Paljon melua herättänyt apulaisoikeusasiamiehen linjaus siitä, että kirkko on uskonnon harjoittamiseen tarkoitettu tila, on saanut monet poliitikot pöyristymään. Kokoomuksen ja Keskustan johtohahmot ovat molemmat sitä mieltä, että kirkossa pitää voida käydä muissakin koulumaailman tilaisuuksissa kuten lakkiaisissa.

Toimittajamme Anna Hoosi kävi tapaamassa heitä.

– Mitä muuta kirkossa voisi järjestää kuin koulun kaikille yhteisen joulujuhlan ja lakkiaiset?
– Vaikka mitä! Kyllähän jokainen arjessa ymmärtää, että kun lapsia kuljetetaan niin kirkkohan on erinomainen osoite.
– Mutta osaatteko sanoa jonkin esimerkin? 
– Mikäpä kirkkoon ei sopisi! Olisi hyvä pohtia myös kouluruoan tarjoilemista kirkon tiloissa, siellähän on ehtoollistoiminnasta paljon kokemusta. Miksi ihmeessä käyttää syömiseen jotain ruokalan tapaista paikkaa! Hyi olkoon.
– Entä uimaopetus?
– En näe miksi ei! Olisihan se ahdasmielistä ajatella, että uimiseen tarvitaan vettä. Voihan myös viinissä uida, hehe.
– Mutta entäpä ihmiset, jotka eivät kuulu kirkkoon?
– He ovat myös tervetulleita kirkkoon, virsiähän voi myös hyräillä mukana ja mumista kädet ristissä jotakin epäselvää rukousten ajan. Ei se niin nokonuukaa ole.
– On muitakin ihmisiä, jotka oikeusasiamiehen tavoin katsovat, että kirkko ei ole arvovapaa kerhotila vaan itse asiassa edustaa sakraalia jumalan huonetta, ihan etymologisestikin. Mitä vastaatte heille?
– Etymologia kuulostaa kaiken maailman dosenttien hurskastelulta, hehe. Aina olen kirkkoon kuulunut ja sen hyväksi ratkaisuksi kokenut. Eikös niin sanota, että mikä sopii yhdelle, sopii kaikille?
– Niin, vastapuoli on sitä mieltä, että koulun liikuntasali, joka on toiminut joulujuhlan tapahtumapaikkana jo kymmeniä vuosia, voisi olla juuri tila, joka sopii kaikille. Kommenttinne tähän?
– Onpa vanhanaikainen näkemys. Miksi me turhaan näitä kirkkoja rakennamme, jos niissä ei voi edes tupareita pitää?
– Tupareita?
– No eipäs nyt tehdä kärpäsestä lippalakkia.
– Kiitos haastattelusta. 
– Aamen!

5 kommenttia:

  1. Haha, loistavaa satiiria taas vaihteeksi!

    Mutta minulle heräsi kysymys (toki myös paljon muuta muttei mennä nyt siihen) tästä kohusta: miksi kirkko, miksei vaikka synagoga? Ylen artikkelin mukaan Orpo ainakin sanoi näin: "Minusta mitään tilaa tai tahoa ei pitäisi kategorisesti sulkea pois" ja Kulmunikin kehottaa tutustumaan maailman uskontoihin, joten heidän mielestään ilmeisesti moskeijakin olisi ihan pätevä vaihtoehto peruskoulun joulujuhlan pitopaikaksi.

    Ai ei vai? Ja perustelut olivat...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, toki satiiri kirjoittaa ihan itse itsensä nykyään! Jos mitään tilaa ei pidä lähtökohtaisesti sulkea pois niin mennään toki johonkin pubiin tai metroasemalle joulua juhlimaan seuraavaksi. Ja on ihan loistava idea tutustua maailman uskontoihin, mutta ehkä Kulmunilta on mennyt ohi että esimerkiksi elämänkatsomustiedon tunnilla tehdään juuri näin.

      Ainoa asia, mistä olen tässäkin kohussa huolissani, on poliitikkojen älykkyysosamäärä.

      Poista
  2. Onneksi koulumaailma omassa helsinkiläisessä kuplassa on jotain muuta kuin Kouvola ja kepu-kokkaripoliitikkojen maailma. Lapsen koulun alkaessa ilmoitettiin, että lukuvuoden aikana on jumalanpalvelusretkiä 4 kpl, jokaiseen oli ilmoitettu (kiva!) korvaava ohjelma ja uskonnosta tai uskonnottomuudesta riippumatta huoltaja saa valita kumpaan lapsi osallistuu (valinta voi myös vaihdella eri kerroilla). Jumalanpalveluksessa mukana olleet kaverit kuunteli kateellisena et-lapsemme metsäretkestä ja saattaa olla että korvaavaan ohjelmaan joku lisäkaveri ilmoittautui. Ison koulun juhlasaliin ei mahdu kerralla koko koulun väki, joten joulujuhlat järjestetään kahdessa erässä (vaikka vieressä olisikin iso kirkkosali vapaana).

    Myöskin "kriisinhallinta" toimii hyvin, sillä syksyllä oli tapaus jossa koulusta mentiin Temppeliaukion kirkkoon ei-uskonnolliseksi kerrottuun konserttiin (tästäkin sai kieltäytyä) ja kun vasta ovella opeille paljastui ettei tilaisuuden luonne ollutkaan sovitunlainen (ohjelmassa selkeytä uskonnollisia elementtejä), muutettiin retki lennossa läheiseen leikkipuistoon tutustumiseksi. Itseä vähän hihitytti kuinka vakavasti tämä ohjelmasekannus otettiin, mutta arvostan koulun toimia. Otettiin selkeästi koppia että ei mennyt niinkuin luvattiin (tiedotusta ja pahoitteluja tuli rehtorilta asti) ja toimittiin lasten hyväksi. On siis vahva luotto, että uskonnonvapaus oman lapsen kohdalla toteutuu koulussa hyvin!

    VastaaPoista
  3. Olen 40-vuotias ja lapsena kävin "korvaavassa ohjelmassa", joka oli yleensä videon katsomista pulpetissa istuen. Juhlan tuntu oli kaukana. Olisi äärettömän mukavaa, jos omista lapsistani edes nuorimmainen saisi nauttia joulujuhlasta. On ihan perustavanlaatuisesti perseestä, että on juhla ja sitten "korvaavaa ohjelmaa". Kuinka moni työyhteisön jäsen tykkäisi siitä, että muut lähtevät juhlaan ja itse jää töihin juomaan mehua ja katsomaan telkkarista kanavaa, jota ei saa itse valita. Ihan paskaa.

    VastaaPoista
  4. Olen asiasta kahta mieltä.

    Toisaalta: kirkko on sikäli sopiva juhlatila, että esim. lakkiaisiin koulun juhlasaliin ei nykyisissä suurissa yksiköissä välttämättä mahdu edes koko lakitettavien porukka, saati sitten että saisi edes yhden vieraan mukaansa. Muut juhlatilat saattavat olla sen verran hintavia, ettei koulun budjetissa ole sellaiselle tilaa, ja ehkä mahdollisimman neutraalien tilojen määrä saattaa myös olla hyvin rajallinen.

    Toisaalta: alakoulun joulujuhla on luonteeltaan aivan toisenlainen kuin esim. edellä mainitsemani lakkiaiset.
    En ole ihan varma, miten kirkkotilaan sopivat tonttutanssit, lumiukkonäytelmät ja vastaavat. Kirkkotilaan ehkä mahtuu tarvittava yleisömäärä, mutta mahtuvatko esiintyjät mukavasti tilaan? Puhumattakaan siitä, millaiset esitykset mihinkin rytmiryhmän sakraalitilaan sopivat...?

    Toisaalta siis puolustan perinteistä luterilaista kirkkotilaa (miksei muutakin vastaavaa, jos se tilan omistajalle sopii) juhlatilana osassa koulun juhlia - esim. juuri lakkiaistilana - koska juhlan luonne on arvokas, mutta ei uskonnollinen.
    Toisaalta olen sitä mieltä, että koulun perinteinen joulujuhla (tai kevätjuhla) sopisi mieluummin viettää jossain muualla kuin kirkkotilassa. Erityisesti joulujuhlalla on niskoissaan niin monentasoista rasitetta ettei siihen enää tarvita lisäksi tilan mukanaan tuomaa ylimääräistä kuohua.
    Mieluummin koulun yhteisempi juhla. (ja tässä kohden soisin ainakin toistaiseksi juhliin mahtuvan sen yhden enkelitaivaan /suvivirren verran myös "sitä" elementtiä)

    Oma nuorisoni on kuluttanut koulunpenkkiä äärettömän monikulttuurisessa yhteisössä.
    Päiväkodissa ja alakoulussa ryhmille on ollut uskonnollisten tilaisuuksien osalta rinnakkaisohjelmaa ja joulu- ja kevätjuhlat ovat olleet koko koululle yhteisiä, ja ne juhlat joihin olen itse yleisössä osallistunut, ovat olleet perinteisen monipuolisia juhlia monenlaisine ohjelmanumeroineen.
    Muutamia aivan ääritapauksia lukuunottamatta koko koulun väki on näihin yhteisiin juhliin osallistunut.

    Olen muutamana vuonna hiippaillut koulun joulukirkkoon vaikka omaa nuorisoa ei siellä ole ollutkaan.
    Jostain syystä siitä on tullut minulle yksi jouluun valmistumisen keskeinen elementti.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...