Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

16.10.2019

Millaisilla eväillä pärjää nuori ja urheileva kasvissyöjä?

Kaupallinen yhteistyö Teva Finland


Noin kaksi vuotta sitten Espoon koulujen oppilaat saivat ruveta asioimaan kasvisruokalinjastolla ilman erillisilmoitusta. Suurin piirtein yhtä pitkään Skidi on ollut kasvissyöjä. Hänen vakamuksensa taustalla on ilmastonmuutos ja helpoin tapa toimia on valita kasvisruoka aina kun voi. Ja onneksi nykyään todella usein voi!

Tämä muutos mullisti meillä myös kotiruoanlaiton: kun meitä olikin yhtäkkiä kaksi vaatimassa lihankäytön vähentämistä, viesti meni paremmin perille. Perheen kokki alkoikin kiltisti opetella kasvisruoan valmistuksen alkeita, nollasta tietenkin, koska aika harvalla osaaminen perintönä kulkee. Aluksi se aiheutti päänvaivaa kun piti päästä yli siitä ajattelusta, että kasvisruoka on makkarakeitto ilman makkaraa. Miten koostetaan tasapainoinen, terveellinen ja monipuolinen kasvisateria, josta saa kaiken, mitä sekä kasvava että aktiivisesti urheileva nuori tarvitsee?

Kasviskokkailu ei ole kovin vaikeaa, mutta mielikuvat ohrapuurosta ja keitetyistä porkkanoista istuvat keski-ikäisissä tiukasti ja ihan syystä –  kokemus 80-luvun kasvisruoista ei ole järin päräyttävä. En edelleenkään tiedä mitään hirveämpää kuin borssikeitto eivätkä haricots vertsit kuuluneet mummoni reseptiikkaan. Pinaattiletut menivät, jos mummo paistoi.

Tämä lienee Unicafen naudanlihagatenkin taustalla. Kun itse jätin punaisen lihan parikymmentä vuotta sitten, tein sen yksinkertaisesti jättämällä lihan pois ja syömällä pelkkiä lisukkeita ja hiilareita, koska vaihtoehtoja ei ollut. Kukaan ei kertonut, että tämä ei ollut erityisen terveellinen veto. Olisipa ollut Unicafe, josta olisi saanut ne kasvisproteiinit!Osa jengistä ei siis ymmärrä, miten ilman lihaa tulee toimeen. Tästä ehkä johtuu myös se, että yleisin valmentajien ja muiden vanhempien kasvissyöntiä koskeva huolenaihe tuntuu liittyvän juuri kylläisyyten ja jaksamiseen: proteiinin saantiin. "Ei meidän lapsi vain jaksa kasvisruoalla". Ei tietenkään jaksa, jos ateria koostuu pelkistä hiilareista. Mutta tuhdeilla kasvissafkoilla voi halutessaan vetää vaikka 200 metrin rataennätyksen 12-vuotiaiden sarjassa.

Ihmiset yllättyvätkin kun kerron, että Finelin mukaan kuivatussa lihassa ja soijarouheessa on saman verran proteiinia, noin puolet. Muitakin proteiinipitoisia lihankorvikkeita on nykyään joka makuun ja niitä on helppo ujuttaa jauhelihan tilalle niihin resepteihin, jotka löytyvät takaraivosta. Proteiini ei siis ole kasvissyöjälle ongelma sen koommin kuin rautakaan, jota on tarjolla leseissä, täysjyvässä, siemenissä ja palkokasveissa.

Ainoa, mistä kasvissyöjän ja erityisesti vegaanin kannattaa huolehtia on hermoston toimintaa tukeva B12-vitamiini, sillä sitä täysin vegaaninen ruokavalio ei sisällä sitä lainkaan. Erityisesti kasvisruokailijoille kehitetty Betolvex Vege sisältää B12-vitamiinin lisäksi myös D-vitamiinia, joka puolestaan tukee kalsiumin ja fosforin imeytymistä. Meillä käytetään vielä jonkin verran kananmunia ja maitotuotteita, mutta silti otamme vitamiinilisää purkista kuuriluonteisesti. Saantisuositukset ovat jo 12-vuotialle samat kuin aikuisille.

Keski-ikäisille myös tiedoksi, että B12-vitamiinin imeytymiseen saattaa vaikuttaa myös ikä, joten jos epäilet puutosta, kannattaa käydä mittauttamassa tasot.Hätäpasta eli maailman nopein linssikastike ja tortellinit


Tämä täyttävä pasta on kiireisten päivällistaikatemppujen vakionumero. Se valmistuu 20 minuutissa – ja jos olet nopea silppuaja, vartissa.

- Öljyä
- Sipuli
- 1 valkosipuli (maun mukaan)
- 2 porkkanaa
- Purkki punaisia linssejä
- Kasviliemikuutio
- Purkki valmispastakastiketta (esim. Pirkan tomaatti-basilika-pastakastike)
- Creme fraiche / Kaurafraiche
- Pippuria
- Sokeria

Pilko sipulit ja porkkana pieniksi paloiksi ja kuullota kattilassa reippaassa öljyssä. Heitä sekaan pastakastike ja huuhdellut, valutetut linssit sekä kasvisliemikuutio. Huljuta kastikepurkki desillä vettä ja kaada vesi vielä kattilaan. Hämmentele ja anna muhia kannen alla hetken aikaa (n. 10 min) niin että porkkanat hieman pehmenevät, mutta jäävät al denteksi.

Laita lopuksi sekaan creme frache tai vastaava kasvistuote ja mausta pippurilla ja sokerilla. Tämän jälken hienosäädä lopputulos joko a) yrteillä (timjami, oregano, basilika) tai b) suosikillani Ras el hanout -mausteseoksella ja anna hautua pienellä lämmöllä vielä hetken. Jos taloudessa on sihtaajia, vedä systeemi sauvasekoittimella tasaiseksi niin ei takuulla hierrä mikään.

Tämän kastikkeen kanssa sopivat tuoretortellinit tai -raviolit (valmista tulee parissa minuutissa), nauhapasta ja riisi / ohra. Mietin, että tästä voisi saada muussin kanssa myös hyvän sherpherd's pien.

Tsekkaa myös muut kotikeittiössämme testatut kasvisreseptit:

- Hernepesto ja paahdetut mantelit
- Apupapin papupata (postauksen perässä myös liuta lukijoiden hyviksi havaittuja kasvisruokia!)
- Halloumi-pinaattipasta
- Teriyaki-tofuvartaat
- Härkisbolognese

14 kommenttia:

 1. Nuoren liikkujan (varsinkin XX kromosomeilla varustettujen) ja kasvissyöjän kannattaa myös huolehtia raudan saannista.

  Samoista kantimista kuin sinä lähdin aikanaan kasvissyöjäski ja noh, anemiahan sitä tuli silloin. Se korjaantui rautatableteilla joita olisin muutenkin joutunut napsimaana runsaiden kuukautisten takia kuten myöhemmin kävi ilmi, mutta vissiin kasvissyönti avitti huonoa kehitystä. Eipä siinä, edelleen 20v myöhemmin olen kasvissyöjä, mutta ehkä vähän matkalla viisastunut. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkalla onneksi viisastuu ja nykyään rakenteetkin on viisastuneet! Mä olen ymmärtänyt että jos käyttää linssejä, soijaa ja täysjyvää, ei suurta syytä huoleen ole – kannattaa kyllä seurailla säännöllisesti. Ja sitten kun tytöillä menkat alkaa pitää kiinnittää huomiota vuodon määrään. Tajusin itse vasta kuukupin myötä, että menkat on mulle isompi rasitus kuin monelle muulle.

   Poista
  2. Rautaa saa myös osasta kasviksista, mutta kasviperäinen rauta imeytyy huonommin kuin lihasta saatu, ja ruokavalio on suunniteltava huolellisesti, jotta rautaa saa tarpeeksi. Usein tablettilisä voi olla välttämätön. Tuo raudan saaminen kannattaa oikeasti tarkistaa säännöllisesti labrassa, sillä jos ferritiini eli varastorauta laskee liian alas, seurauksena on monenlaisia ikäviä, joskin usein epämääräisiä oireita. Etenkin urheilu + kasvissyönti on sellainen yhdistelmä, että on kaukaaviisasta tarkkailla veriarvoja säännöllisesti. Itse aiheutin itselleni todella pahan rautavajeen urheilun ja kasvissyönnin yhdistelmällä, ja sitä korjataan vielä vuosia.

   Mielestäni jokaisen ruuhkavuosiaan elävän naisen pitäisi käydä mittauttamassa ferritiini, koska välttämättä se koomaa aiheuttava väsymys, aivosumu ja pikkuasioiden unohtelu ei johdukaan siitä, että on vaan vähän kuormittava arki, vaan siitä että rautavarastot ovat nollissa. Messuan tästä kaikille kavereilleni, ja niistä jotka ovat labraan asti menneet, vain niillä, joilla on hormonikierukka, on ollut normaalit arvot. Kaikki muut ovat päätyneet rautakuurille. Se, että jonkun emeritushematologin mielestä tämä ei ole niin kovin vakava vaiva verrattuna vaikkapa leukemiaan, ei poista sitä etteikö raudanpuute olisi siitä kärsivälle ihmiselle todellinen ja ikävä ongelma. (viite: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/05/23/ferritiinivillitys-jakaa-asiantuntijoiden-mielipiteet-monna-pursiainen-38-luuli) Joten yhteenvetona: rautaa on mahdollista saada myös kasviruokavaliosta, mutta se on haasteellista, ja siksi asia kannattaa tarkistaa verikokeella eikä luottaa mutu-fiilikseen.

   Poista
  3. Ehdottomasti kannattaa tarkistuttaa säännöllisin välein omat arvonsa (tästä olen aiemmin jo kirjoittanutkin d-vitamiinikatastrofin jälkeen), mutta tuossa linkkaamassani tutkimuksessa ei oltu havaittu juuri kasvissyönnin aiheuttavan anemiaa. Toisaalta raudanpuutetta voi esiintyä myös sekasyöjillä, sillä harvaa vetää veri- ja maksaruokia ja toisaalta moni aikuinenkin juo litrakaupalla maitoa, joka heikentää raudan imeytymistä. Yhteenvedosta olen siis kanssasi lähes täysin samaa mieltä. :)

   Poista
 2. Mua huvittaa Unicafe-gate ministerin nihkeilyineen :D Siis miksi, voi miksi ministeriä kiinnostaa yksityisen firman tarjoamukset...aika erikoista.

  Siis oon keski-ikäinen sekasyöjä, jonka työpaikkaruokala on nimenomaan Unicafe ja mä pidän Unicafen keinoja kasvissyönnin lisäämiseen tosi hyvinä. Siis nythän siellä on kasvisvaihtoehdot ekana vastassa ruokalistassa ja linjastossa, mikä on oikein hyvä, kun sit tulee tsekattua kasvisvaihtoehdot ekana. Vielä parempi juttu on että kasvisruuat on (ainakin osa) aidosti hyviä ja salaattipöydästä löytyy aina joku papu/linssilisäke. Eli voi rohkeasti ottaa pääruuan jossa tietää olevan vähän vähempi protskua, kun tietää että salaattipöydästä löytyy maukas papulisäke. Niinpä on tullut syksyn mittaan kokeiltua kasvisruokia aina silloin tällöin ja en oo pettynyt (esim. porkkana-falafelpihvit oli eka falafel-safka joka ei ollut puisevan kuiva, jesh). Eikä tosiaan harmita ees tuo naudasta luopumisimoituskaan, vaikka naudanliha on musta ihan älyttömän maukasta ja hyvää. Sen ilmastokuorman takia kun en näe että on tarvetta nautaa popsia turhan usein (ts. en pihvistäni luovu, mutta se on juhlaruokaa, ei arkeen...ja jokaperjantainen bolognese on hyvää myös muusta lihasta tehtynä tai soijasta :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin just, ja parasta mainosta on hyvänmakuinen kasvisruoka! On oikeasti huvittavaa että kun joku iltapäivälehti meni haastattelemaan opiskelijoita skandaalihakuisesti JOKAINEN haastateltu (paitsi jostain käytävältä löydetty "Mies, 38) oli sitä mieltä, että hyvä juttu, jää ehkä kaipaamaan lihaa mutta ymmärtää kyllä. In your face, iltis.

   Poista
 3. Eiköhän suurin huoli naudanlihan puolestapuhujilla ole esimerkin voimasta. Siitä, että ennestään ahtaalla olevia tuottajia ahdistetaan tällä naudan demonisoinnilla lisää. En ole ihan varma, onko ulkomailta rahdattu soija eettisempi vaihtoehto kuin nurmirehulla kasvanut nauta. Eikä yksi gate kaada välttämättä yhtään tilaa, mutta jos näitä tulee laajemmin, ollaan aika ison ongelman edessä. Tiedän varsin hyvin, että pääkaupunkiseudun vinkkelistä on hankala ymmärtää tätä puolta asiasta, mutta täällä maalla surraan jokaista menetettyä tilaa, joka on samalla menetettyä elinvoimaa ja yhteisöllisyyttä maaseudun asujille, mikä taas tarkoittaa yhä kauemmas siirtyviä palveluita. Ja uskokaa tai älkää, ette halua meitä syrjäseutujen asujia kaupunkiin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän on ratkaisu se, että esim. naudanliha muuttuu luksukseksi, eikä arkiruuaksi. Tuotantomäärät pienemmiksi (ja vähempipäästöisiksi) ja hinta korkeammalle, laatu ja ympäristö huomioiden. Silloin saa saman rahan pienemmällä karjamäärällä. En jaksa uskoa että kukaan tykkää bulkin tuottamisesta hampaat irvessä. Kannattaa ehkä ajatella hieman out-of-the-box, eikä itkeä että buhuu kun kaupunkilaiset ikävästi kieltäytyy syömästä meidän lihaa.

   Poista
  2. Ja itse esim. vältän soijaa mahdollisimman paljon. Esim. härkäpapua saa hyvin kasvatettua Suomessa.

   Poista
  3. Musta on omituista puhua "demoinisoinnista" tai hähmäisestä "pääkaupunkiseutuvinkkelistä" kun hiilijalanjälkilaskelmat perustuvat ihan tutkittuun tietoon. Tuotteen hiilijalanjälki muodostuu melkein täysin alkutuotannosta, kuljetusten osuus on marginaalinen. Soijan kierrättäminen ruoaksi eläimen kautta on siis ravitsemuksellisesti tehotonta.

   On minustakin sääli jos suomalainen viljelijä ei pysty mukautumaan elinkelpoisen planeetan säilyttämiseksi tarvittaviin toimenpiteisiin vaan ainoa vaihtoehto on ostaa ruotsalaista härkäpapua. Toivon todella että tämä ongelman edessä halvaantuminen menee myös maaseudulla nopeasti ohi.

   Poista
  4. En ole itse tuottaja, mutta seuraan sitä maailmaa sivusta. Ulkopuoliselle duunia tekevän on helppo "mukautua" ja vaihtaa duunia sen mukaan, mikä on kannattavaa. Ihan niin sujuvasti se ei tuotannossa käy, vaikka tahtotila olisi. On tehty miljoonainvestoinnit tavoitteeseen a, ja seuraavana päivänä vaaditaankin b:tä. Mutta näistä on turha itkeä, kumpikaan ei täysin kykene näkemään toisen näkökulmaa, vaikka mitä puhuisi.
   Peace.

   Poista
 4. Kyllä voi sitten rassata tämä kasvisruokakeskustelu. Meidän perheessä pääasiallisesti syömme kasvisruokaa tai mereneläviä, mutta myös liharuokaa. Lähinnä riistaa, mutta ehkä noin 20% ruuasta.

  Töissä joudun keski-ikäisiltä keskivartalolihavilta (varsinkin miehiltä) kuuntelemaan tätä propagandaa miten salaatilla ei jaksa ja lihaa tarvitaan joka päivä puolet lautaselta.

  Olen muutaman kerran asiasta vihjassut, että kurkatkaa siihen oman vyötärön kohdalle. Tekisi varmasti ihan hyvää vähempi syöminen ja selvästi ette kärsi mistään puutteesta. Jaksamisen puuttuminen johtuu enemmän liikasyömisestä, kun mistään puutteista.

  Kumma, että meillä kilpaurheilevat teinit ja työmatkapyöräilevät ja urheilevat aikuiset jaksavat ihan hyvin ilman mitään ongelmia jaksamisessa, nukkumisessa eikä paino-ongelmissa. Veriarvot ym. loistokunnossa (aikuiset +40v). Mutta nämä autolla liikkuvat toimityöläiset, jotka eivät urheile. He eivät selvästi pysy hengissä ilman päivittäistä pihviään, eivätkä vaan jaksa. Heti suorinvartaloin iskee kuolema o.O

  Kyllä tuo on vaan henkisestä jaksamisesta kyse ja herkuttelutarpeesta.

  Energia ei tule edes proteiinista, se on lihasten rakennusaine. Hiilarit ja rasvat on energiaa. Liha on rasvaista, kasviproteiini ei. Tämän saa helpolla korvattua lorauksella hyvää öljyä.

  Onneksi nuoremmat jyllää asioita eteenpäin ja asenteet muuttuu. Nostan hattua kyllä tuleville sukupolville. Ovat selvästi meitä fiksumpia asenteissa, rasismin kitkemisessä ja globalisaatiossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella, tästä syystä äänestin viime vaaleissa itseäni 15 vuotta nuorempaa tyyppiä! Mutta olen myös huomannut valonpilkahduksen yleisessä keskustelussa: lihan fanaattinen puolustaminen on mennyt niin överiksi, että joka oman ikäluokkani miehistä on alkanut näkyvästi puolustaa kasvisruokaa (ja puhua muutenkin ilmastoteoistaan). Tämä on merkittävä muutos verrattuna viiden vuoden takaiseen tilanteeseen, jossa kaikki ympäristöpuhe oli naisten hallinnoimaa.

   Poista
 5. Tää pastakastike oli hyvä, testasin! Mulla sattui olemaan joku Pirkan mascarpone pastakastike,käytin sen tähän. Tuli niin hyvää, et teki mieli vetää kauhalla kattilasta :D

  VastaaPoista
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...