Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

19.7.2019

Maata pitkin: yöjunan henkiHavahdun siihen, että juna on pysähtynyt, asemalta hiipii hyttiin yön raskas tuoksu. Yritän miettiä, mitä kello on ja missä olemme. Lähdimme Hampurista kohti etelää illalla, ja nyt on aivan pimeää. Mitä on matkan puolivälissä?

Pimeässä makuuvaunussa matkustaja on mekaniikan armoilla. Hän makaa kovalla, kapealla laverillaan tietämättä, mitä ajoittaiset turbulenssia muistuttavat ravistukset tarkoittavat. 

Junan äänikimaran voi jakaa neljään kategoriaan: a) rominat ja kolinat, b) ujellukset ja suhinat, c) kihinät ja kirskunnat sekä d) hurina ja muut tasaiset äänet (matala meeeeeee). En osaa päättää kuuluuko vonkuminen beehen vai ceehen. Ääniin yhdistyvät vaunun liikkeet, nopeuden vaihtelut ja kaarteet, hytkynnät ja tärinät (tu-tum tai tu-tum-tum-tum). Tästä yhdistelmästä löytyy raidematkailun henki.

Yhtäkkiä kuuluu ulinaa ja kirskuntaa, juna hiljentää ja kallistuu voimakkaasti. Vesipullo putoaa pöydältä Snadin sänkyyn ja koiranunta nukkunut mies poimii sen, silittelee lapsen takaisin uneen. Ohi kiitää läheltä toinen juna, makuuvaunu huokaisee paineaallosta ja nytkähtää jälleen liikkeelle. Junat väistivät toisiaan yössä. 

Havahdun uudestaan siihen, että juna seisoo. Konduktööri puhuu hiljaisella äänellä, matkalaukun pyörät rullaavat pitkin muovimattoa. Tsihhhh, ovet aukeavat. Raotan silmiäni ja tällä kertaa verhojen takaa kajastaa ujonvaaleaa valoa, sellaista vuorten takaa nousevaa, joka kerää tehoaan vielä tunnin tai kaksi. Minä en saa enää unta.

Aamulla, kun Alpit jo näkyvät, selviää, että siirryimme yöllä ratarikon takia kiertoreitille, ja olemme aikataulusta kaksi tuntia myöhässä. Ei haittaa, Wien odottaa kyllä.

6 kommenttia:

 1. Kyllä. Sinusta tulee uuden sukupolven Paul Theroux. Kässäriluonnosta tässä jo hahmotellaan selvästi. Minulle tuli tästä vahva polte että pitäisi päästä (ehkä kuitenkin mieluummin ilman lapsia...) junalla jonnekin Euroopan kolkkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, kiitos! Kyllä junamatkailua voi suositella yöjunaa lukuunottamatta ihan perheenkin kanssa, lapset ovat viihtyneet yllättävän hyvin. Toki matkailu aikuisten kesken on lähes meditatiivista. 😊

   Poista
 2. Heh, tuo äänikategorisointi sai nauramaan ääneen, oot selvästi hetken pohtinu tätä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu! Oli useampi tunti aikaa maata niitä kuuntelemassa. ;)

   Poista
 3. Korvatulpat on pelastanut monta yöjunamatkaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon! Lapset laittoivat korvakittiä ja nukkuivat suht hyvin, mä olisin tarvinnut vielä jotain vahvempaa.

   Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...