18.7.2019

Maata pitkin: uneton laivalla

Kun juna syöksyi Malmön jälkeen tunnelista ulos ja ikkunasta alkoivat vilahdella tutun teräsrakennelman palkit, itketti vähän. Tässä me nyt olimme! Ensimmäinen legi olisi kohta takana, lentämättä metriäkään. 

Hyppäsimme Leppävaarasta Turun junaan, joka ajoi meidät parissa tunnissa satamaan. Kun nousimme junasta, Viking Grace jo peruutteli laituriin. Tuli tyhjä olo, sillä siihen hetkeen matkailunouhauni loppui, seuraavista etapeista en tiennyt etukäteen mitään. Vaikka laivakyyti oli valtavan tasainen, en nukkunut silmäystäkään. Mielessäni pyörivät asemakuulutukset, raiteet ja päivämäärät. Se on projektipäällikön osa.

Olimme perillä Tukholmassa valtavan aikaisin (meidän kronotyyppiimme nähden) ja aamu oli viileä, jopa epäruotsalaisen kylmä. Great. SJ oli ilmoittanut muutamaa päivää aikaisemmin että varaamani juna jäisi Malmöhön, joten jouduin buukkaamaan piletit myöhempään, puoli yhdentoista junaan. Aikaa olisi siis tapettavana useampi tunti. Lisäksi Tegelvikshamnin terminaalissa ei ollut kahvilaa, joten aamupala jäi väliin. Ratatöiden vuoksi Kööpenhaminan juna lähti Centralin sijaan pieneltä Södran asemalta, jonne olisi voinut ehkä kävelläkin, mutta ulinariski oli sen verran merkittävä, että otimme taksin. Bröd och saltin tuore sämpylä ja kuppi kahvia hälvensivät sekä orastavan päänsäryn että lievän synkkyyden ja virittelimme viereisen puiston kentälle futismatsin. (Mind you, puistoon tuli pelkkiä isiä lastensa kanssa.)

Kun viimein istuimme pikajunan pehmeille penkeille, olo oli suorastaan voitonriemuinen. Kyllä näin voi matkustaa, lastenkin kanssa. Erilaiset -köpingit, järvien rannat lumpeineen ja mustavalkoiset lehmät vilahtelivat ohi, niiden katsominen oli meditatiivista. Lapset toki paheksuivat, että wifi tökki, mutta hitto, olimme kuin olimmekin matkalla ja perillä yhtä aikaa. Nukahdin hetkeksi. Next stop Tivoli.

Ps. Matkaa voi seurata instan puolelta: etsi käyttäjä @project_mama tai ota seurantaan tunnus #junallakroatiaan

6 kommenttia:

 1. Jos ette jo ole menneet Köpenhaminan ohi niin suosittelen lämpimästi aamiaispaikaksi Bowl Market-kahvilaa. Se on kävelymatkan päässä juna-asemalta ja valikoimissa on erilaisia puuroannoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juuri siirryimme eteenpäin ja meillä oli hotellissa aamupala, mutta loistovinkki kyllä seuraavaa kertaa ajatellen! Muistaakseni Motherissa on huikea brunssi, jos sellainen kiinnostaa!

   Poista
 2. Huomasin juuri instasta että olittekin jo Köpenhaminassa, joten seuraava vinkki tulee Wieniin: Shottentorin metroasemalta hyppätte ratikkaan nro 38, jolla jatketaan päättärille asti Grinzingiin. Perillä kaikki joiden nimessä on "Heurigen" ovat lähialueen viinitilojen tavernoita.

  Reippailunhaluiset voivat jatkaa ratikan päättärin välittömästä läheisyydestä bussilla 38A Kahlenbergin huipulle, josta on upeat maisemat ja kevyt kävely viiniviljelmien lomassa alamäkeen kohti kaupunkia. Aikaa kuluu pari tuntia riippuen tietysti siitä miten moneen heurigeniin pysähtyy matkalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yöjunan myöhästymisen ja sysipaskan yön takia meidä aktiiviaika Wienissä jäi niin lyhyeksi että juuri ja juuri ehdittiin edes Schönbrunniin. Mutta mun on pakko palata Wieniin jo näiden vinkkien takia! 😍

   Poista
 3. Ruotsissa on kyllä jotenkin silmiinpistävåå, miten puistot ovat täynnä isiä ja lapsia. Tavarayalossa piti (11 vuotta sitten) mennä vaihtamaan vaippa miesten puolelle! Kun en itse hokannut, niin mimut ohjattiin sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh! Mutta se ON suomalaiseen status quoon tottuneelle hämmentävää.

   Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...