12.7.2019

Maata pitkin: mitä pitkälle junamatkalle kannattaa pakata?



"Mitä mä unohdan?" Tätä olen hokenut itselleni nyt pari viikkoa. Maata pitkin kulkeva Euroopan lomareissumme lähestyy uhkaavasti ja mitä lähemmäksi matka käy sitä kuumottavammaksi käy myös pakkausprojekti.

Pakkaaminen vaatii aina hiukan keskittymistä, mutta nyt vasta tajuan miten iso osa koko pakkaamisprosessia tulee selkäytimestä, kokemuksesta. Vanhemmuus on nimittäin yhtä pakkaamisvalmennusta. Se viimeinen kassi, jonka pakkaat vain itsellesi on synnystyssairaalan kamat. Sen jälkeen saatkin perehtyä jonkun muun tarvikkeisiin: mm. hoitolaukun, päiväkotirepun, uimakamojen, kuoroleirikassin ja jumppapussin sisältöön. Pakko myöntää, että osaan nykyään pakata omatkin kamat paljon paremmin kuin parikymppisenä (olettaen että saan tehdä sen kiireettömässä tilanteessa), jolloin toki riitti, että muisti talvella ottaa takin.

Olen päätynyt perheemme pakkausvastaavaksi (kuten varmaan suurin osa maailman naisista), joten treenattu on. Osaan nykyään sujuvasti latoa kasseihin kahden viikon mökkikamat, lajittelemaan käsimatkatavarat ja ruumaan menevät ja yökyläilyreput. Ehkä siksi etten ole edelleenkään unohtanut sitä kun vaipat loppuivat lentokoneessa, Snadin lomakassi unohtui eteiseen tai kun pakkasin päiväkotiin omat pikkarini.

Mutta nyt olen uuden edessä: mitä tarvitaan mukaan matkalle, jossa liikutaan jalan, intercityllä, laivalla, yöjunalla, bussilla, junalla, joka menee laivassa (!) ja autolla? Hyvien kenkien lisäksi kaikkien pitää myös pakata mahdollisimman kevyesti, sillä jokainen kantaa omat kamansa. Tällä kertaa less is more eikä kamoihin todellakaan sullota viime tingassa ylimääräisiä lenkkareita, tennismailoja, varavaatteiden varavaatteita tai vielä yhtä shampoopulloa. Onneksi meillä on päivittäiskosmetiikassa käytössä koko perheen unisex-tuotteita, vain dödöissä on eroja.



Aloitin hommaamalla nyssäköitä. Nyssäköittämisen olen oppinut anopilta, jolla on aina ollut kyläilykorissaan hieno bag-in-bag -systeemi. Nopeuttaa ihan sutena kamojen etsimistä, kun tietyt artikkelit löytyvät yhdestä paikasta eikä vasemman jalan sukasta. (Tämä Baggun GoPouch-setti oli Nudgen kesäalessa).

Sitten on tietysti eväshommat. Ostamme kioskeista ja kaupoista take awayta ja eväitä, joten jonkinlainen spork (lusikan ja haarukan yhdistelmä) on tarpeen (näitä saa retkeilykaupoista ja näkyi olevan Clasullakin tarjolla neljän setti) ja aikuisten eväisiin korkkiruuvi! Ja ehkä jonkinlainen eristetty eväsrasia, joka pitää kylmät kylmänä. Juomapullo? Ehkä ei.





Yksi tarvike, minkä kaikki reilaajat säännöllisesti vinkkaavat, on jonkinlainen ohut, nopeasti kuivuva pyyhe, joka toimii tarpeen mukaan myös pimennysverhona, peittona tai rantavaatteena. Olen jo itse Linan hamam-pyyhkeisiin mieltynyt, mutta nyt saivat kersatkin omansa.

Pitkillä junamatkoilla tarvitaan myös elektroniikkaviihdykettä, vaikka uskon, että katselen itse suurimmaksi osaksi vain ikkunasta ulos. Hommasin kunnon varavirtalähteen, sillä en luota siihen, että junissa on a) pistorasia ja b) sopivaa virtaa. Yksi nyssäköistä pitääkin uhrata johtopussiksi, sillä  perheessä on kolmea erilaista latauspäätä (ARGGGH).

Päätin myös investoida omaan pieneen käsilaukkuun, johon menevät vain passit, matkadokumentit ja rahat. Erinomaisesti palvellut jättikassini nielee tarvittaessa vaikka kolmen hengen sohvan, mutta nyt olisi optimaalista säästää olkapäätä ja sulloa rinkkaan kaikki se, mitä ei ole välttämätöntä kantaa käden ulottuvilla. Tämä lienee myös taskuvarasepäystävällisempi versio.

Laukun alla on uusi hameeni. Se edellinen jäi kuin jäikin pinnojen väliin, jolloin rikki meni sekä pyörä että hame. 

Että mitähän vielä? Tämän reissun jälkeen olen viisaampi! Ja loppuviimeksihän sitä tulee toimeen ei-millään ja hätä keinot keksii, varmasti myös lasten kanssa. Tämän havaitsin trooppisella pikkusaarella, kun joku oli pöllinyt hotellin säilöstä käsimatkatavarani, jossa olivat ainoat puhtaat vaatteeni, passini ja lompakkoni lisäksi.

Omia neuvoja saa mielellään antaa!


23 kommenttia:

  1. Minä ole lähtenyt lasten kanssa siitä periaatteesta, että jo sudenpentu pakkaa itse kamansa ja ne on pystyttävå myös kantamaan itse. Jotain koulutuksessa on mennyt pieleen, koska he kyllä pakkaavat nykyään kamansa itse ja osallistuvat yhteisten kamojenkin pakkaamiseen PAITSI, jos edessä on partioleiri. Silloin itketään öitiä avuksi sullomaan kamat rinkkaan.

    Tässä vinkiksi yhden vaelluksen varusteluettelo: jos jättöä kirveen, makuupussin yms pois ja vaihtaa karttalukun tilalle käsilaukun, niin näillä pärjää myös urbaanissa ympäristössä.

    http://www.kaukapartio.fi/2019/04/22/4499/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kyllä menee sen verran erikoista kamaa vielä 12-vuotiaallakin mukaan että joudun vähän kurkkimaan olan takana. Mutta ehkäpä hekin tässä nohevoituvat ajan mittaan.

      Ja kiitos linkistä, hyvin perusteellinen setti!!! Tuo oma muovipussivarasto on kyllä olennainen, roskat, oksut, pyykit jne...

      Poista
    2. Kyllä meilläkin keskustellaan, kuinka isoja pehmoleluja on viisasta pakta mukaan, mutta ei noi enää oikein edes luota, että muistain kaiken. Kun omiakin tuppaa unohtumaan.

      Vaelluksilla ja yleensäkin telttamajoituksessa kannattaa ainakin vaatteet pakata vielä rinkan sisällä muovipusseihin, jotta kamat pysyvät märälläkin kelillä kuivina. Tai nykyään on kai on olemassa ihan tähän tarkoitukseen tarkoitettuja pusseja. Tyypillisesti ensin yksi ja matkan edetessä toinenkin muuttuu likavaatepussiksi.

      Sporkkeja kannattaa ottaa matkaan ylimääräisuä. Ne tuppaavat hajoamaan ennemmin tai myöhemmin.

      Poista
  2. Eurooppalainen sairaanhoitokortti tai tilaa viimeistään nyt sen väliaikainen versio. https://www.arkipaskaruokaa.fi/2019/06/eurooppalainen-sairaanhoitokortti-ehic.html -Katta/Arki(paska)ruokaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja ottakaa mukaan myös roppkaupalla hyvää mieltä! Ihanaa reissua ja ikimuistoisia kokemuksia keräämään. 😊

      Poista
    2. Kiitos! <3 Googlaan heti tuon kortin! Rento fiilis on kyllä ihan ensimmäinen pakattava asia, josta ollaan käyty keskustelua ääneen lastenkin kanssa: tällaisella reissulla ollaan perillä jo matkalla ja etappien välillä voi käydä yhtä ja toista. Jos kaikki asennoituvat jo etukäteen, että hässäköistä selvitään tavalla tai toisella, sumpliminenkin on paljon iisimpää.

      Poista
  3. -Käsidesi ja wet wipeseja. Molempia saa lisää matkalta, mutta olikaan Lv:n desi sellainen, joka kertoo tehoavansa noroonkin.
    - rinkkaan ja matkalaukkuun hyvä nyssäkkä on vakuumipussi (itse ostan Clas Ohlsonilta rullattavia) ei kevennä taakkaa, mutta saa taiottua lisätilaa. Pyykkiin meneviä vaatteita ei haittaa ryppyyntyminen. (Pyykistä tuli mieleen, että mikäli tarkoitus käyttää itsepalvelupesuloita, niin ottaisin omaa pulveria mukaan, jos perheessä herkkiksiä, sillä niissä myytävät pienet pakkaukset harvoin ovat tuoksuttomia.)
    -tosi pieneen tilaan menevän pyyhkeen saa ostamalla kangaskaupasta itselle mieluisan pätkän vaippaharsoa, johon ompelee päärmeet. Ulkonäöllisesti hamam-pyyhkeitä kurjempi toki.
    -viihteestä tuli mieleen, että Hesarilla on tilaajalahjana ilmainen Bookbeat 6 viikoksi.

    -Eeva

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistovinkkejä, kiitos! Olipa vahva suositus LV:lle! Apteekkikierros vielä tekemättä, joten tsekkaan! Oman pulveripussin otan aina mukaan ihan jo siksikin että voi hoitaa lavuaarissa jonkun hätäpyykin jos tarpeen.
      Ja Bookbeat jo löytyykin mutta täytyy ottaa sivutilaus myös että kersatkin voi kuunnella.

      Poista
  4. Pelikortit. Eivät vie paljon tilaa, mutta voi pelata monia eri pelejä tai pasianssia. Alias-kortit (pelkät kortit siis) on myös kivaa viihdykettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Nämä on aina mukana! Varsinkin suht vetisen kesän aikana ollaan lätkitty kuin kasinolla. 😬 Aliaksesta pitääkin tsekata onko tullut uudistetut kortit!

      Poista
  5. Palashampoo (minigrip-pussiin), jolla voi pestä myös kehon. Kevyempi kuin mikään nestepohjainen shampoo tai suihkusaippua. Jos yksi palashampoo kestää omassa käytössä kuukausia, eiköhän sillä yhden nelihenkisen perheen pesutarpeet hoidu viikon tai kahden ajan. Näitä saa ainakin Ekolosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedätkö, mä inhoan palashampoota. 😑 Testasin männävuosina useampaakin eri laatua, mutta en löytänyt hyvää: ja mun tukka jäi niin niljaiseksi ja klähmäiseksi ja kasvosaippua taas kuivatti korpuksi joten päätin hylätä koko tuotteen. Mutta käsille ja muulle iholle voisikin toimia rasiassa.

      Poista
    2. Jaa, no onpas harmi juttu! Onhan ne kutrit kieltämättä erituntuiset ja saippuoissa on eroa, se on ihan totta (oma suosikkini on rasulsavi). Minä puolestani tykästyin siihen, kun muuten liukkaat ja ohuet hiukset muuttuivat hieman "karheammiksi" ja pystyin vähitellen harventamaan pesukertojakin. Vaikutukset taitavat olla aika yksilöllisiä. Kasvosaippuana olen huomannut saman, kuivaa ihoa. Mikä harmittaa, kun tuotteessa olisi muuten niin vähän mitään turhia lisäaineita.

      Poista
    3. Riippuu varmaan täysin hiuslaadusta ja varmaan myös saippuasta, toimiiko yhdistelmä vai ei. Mulla on todella taipumattomat ja liukkaat hiukset ja saippua oikein jumittui niihin, näytin siltä kuin olisi jatkuvasti hikoillut päänahan kautta. Olen näitä testejä vuosien mittaan tehdessäni päätellyt että jotkut lisäaineet on kyllä ihan tarpeellisia. :)

      Poista
  6. Lista. Jokaiselle erikseen. Ennen lähtöä tarkastus, tsek tsek tsek.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Meillä on vakiopakkauslista lapset/aikuiset jaolla. Muuten ei tulisi mistään mitään!

      Poista
  7. Merino villasukat, veitsi, kynsisakset, pullon/korkinavaaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes! Lämpimät sukat ovat kyllä tarpeen jos tulee joku yli-ilmastointi, mutta kynsisakset ajattelin jättää kotiin – olisko niille siis tarvetta? Sporkissa on muuten myös veitsi siinä haarukan kupeessa ja korkkiruuvi mulla tuolla jo lukikin!

      Poista
    2. Mä kans kannatan veistä, jos on tarkotus mennä kaupasta saatavilla eväillä. Ei siis muovinen spork-veitsi vaan sellaisesta kunnollinen terävä veitsi jolla saa halki rapeakuorisen sämpylän, viipaloitua manchegon ja kuorittua päärynän. Mulla on yleensä reissussa mukana yleistyökalu jossa on sekä korkkiruuvi, pullonavaaja, veitsi ja sakset.
      Ja pieni leikkuulaudaksi kelpaava alusta (meillä on stoccalta sellainen A5 kokoinen "leipälauta" joka toimii myös lapsen piirustusalustana)jos ei nyt erityisesti tykkää viiltojäljistä kalenterin kannessa...

      Pääasiassa kun sivistysmaissa reissaa niin puuttuvat asiat saa ostettua myös matkan varrelta. Enemmän melkein on harmittanut ne jutut joita tulee raahattua kahden maanosan halki ja takaisin kertaakaan käyttämättä (paitsi jos kyseessä on vaikkapa ensiaputarvikkeet). Tarpeeseen hankituista tavaroista tulee myös parempia matkamuistoja, kuten nyt vaikka siitä paikallisten taiteilijoiden maalauksilla kuvioidusta emalimukista, jotka ostettiin kavereiden kanssa pienestä tsekkiläisestä kylästä (jonka nimi taisi olla pelkkiä konsonantteja) että saadaan viinipullo jaettua.

      Poista
  8. Ai niin ja pienet vihot kaikille matkapäiväkirjoja varten, jokaiselle oma. Niihin on kiva kirjoitella/piirrellä matkamuistoja yhdessä ja erikseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on ihana vinkki, lapset vois ainakin kynäillä jotain! <3 Mä kirjoittelen varmaan digimuotoon ja julkaisen säännöllisesti ajatuksiani instan puolelle, kun FB:ssa ei näy enää mitään keenllekään.

      Poista
  9. Apteekkikamoista: micropore-ihoteippirulla, jolla laastaroi mitä tahansa. Kelpaa jopa miltei ommeltavien haavojen paikkaukseen. Precosa-jauhe: jos vatsavaivat yllättävät toimii mhb paremmin. :)

    VastaaPoista
  10. Kotiuduttua reissusta: EI uusille kengille, edes crockseille, KYLLÄ rakkolaastarille.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...