21.7.2019

Maata pitkin: Matkustamisen raskaus ja keveys


"Kaikki sitten kantavat omat laukkunsa". Heh heh. Hiki valui selkääni pitkin, kun kannoin kahta reppua ja vedin omaa laukkuani samalla kun tihrustin Google mapsista reittiä hotellille. Nuorimmaiselle oli vielä vähän vaikeaa kantaa reppua ja vetää laukkua, jopa siinä määrin, että hän vaati mukulakiviosuuksilla vapautusta kummastakin. Kotioloissa olisin ollut ankarampi, nyt otin hänenkin reppunsa kantaakseni, isänsä hoiti vetolaukun. Jos on liian raskasta, on liian raskasta. Tärkeämpi sopimus oli valituksen ja ulinan minimointi.

Toisen, eri tavalla painavan ajatukseni matkustamisen raskaudesta koin Hampurin rautatieasemalla. Matkan pisin ja jännittävin legi oli siirtyä 800 kilometriä itään vuorokaudessa. Kokemattomuus yhdistettynä haastavaan bussi-juna-laiva-juna-yöjuna -yhdistelmään nosti hikeä matkanjohtajan kämmenpohjiin, sillä vastuullani olivat aikataulut, kamat, liput, eväät, vaihdot ja laiturit. Ja jotenkin kummallisesti myös mielialat.

Mutta kun kaikki sujuikin hyvin, laiturit löytyivät ja junat nytkähtivät liikkeelle, alkoi ihon alla paisua vastavoima: matkanteon tuoma kupliva huuma! Kun on vihdoin päässyt kyytiin, saa päästää irti ja antautua kuljetettavaksi. Nojaan taaksepäin ja annan ohikiitävien maisemien pyyhkiä hien otsaltani ja kaiken hetkellisyyden tyhjentää mielen: merkityksellistä on vain tuulenvire kellanruskealla viljapellolla, vihreää rinnettä täplittävät lehmät ja yhtäkkiä avautuva, sokaisevan välkehtivä järvi, joka on kahden sekunnin päästä poissa. Välillä tulee tarve hipaista ikkunaa kuin älyruutua, katsoa uudet viestit, mutta ruutu tarjoaa seuraksi vain oman naaman. Sekin näyttää kärsimättömältä ja huutaa että eteenpäin.

Hätkähdän kun puhelin piippaa. Iloinen tekstiviesti toivottaa tervetulleeksi uuteen maahan ja kertoo olennaisimman eli roaming-hinnat. Miksi ei jotain muuta? Kiitos tiedosta. Laitan silmät kiinni ja päätän, että palvelumuotoilen viestejä vasta kotona. Nyt on katsottava ikkunaohjelmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...