16.6.2019

Junalla Kroatiaan - näin se tapahtuu



Matkasuunnitelma etenee! Maata pitkin tapahtuvan Kroatian reissumme etapit on nyt lukkoon lyöty (ja maksettu) yhtä siirtymää lukuunottamatta ja tilanne näyttää tältä:

1. Turku – Tukholma Viking Gracella (yötä vasten), perillä Tukholmassa aamulla.
2. Tukholma – Kööpenhamina: Aamujuna (SJ) on perillä kahden maissa. Toivumme pari yötä Köpiksessä
3. Kööpenhamina – Hampuri: tämä on haastava väli ratatöiden takia, mutta bussi-juna -yhdistelmällä mennään.
4. Hampuri – Wien: reissun jännin siirtymä tehdään yöjunalla, kun ÖBB:n NightJet vie meidät aamuksi Wieniin, jossa ollaan yksi yö.
5. Wien – Rovinj: tälle välille ei oikein ole järkevää yhteyttä (paitsi Zagrebin kautta), joten todennäköisesti huristelemme vuokra-autolla alas rannikkoa pitkin ja otamme pitstopin Sloveniassa, jossa en ole koskaan käynyt. Illalla olemmekin sitten jo tutuilla huudeilla.

Muutamia huomioita valmisteluprosessista.

Herranpieksut, mikä varausruljanssi! Tähän tarvitsee keskittyä ihan ruutupaperin kanssa. Ei ole mitään järjestelmää, johon voisin syöttää lähtöpaikan ja määränpään ja järjestelmä tulostaisi mahdolliset reittivaihtoehdot, joista voisin valita itselleni sopivimman, lippuostoksineen tietenkin. En tajunnut noista reililippujen ohjeistakaan (alkaen että mitkä kaikki lasketaan matkapäiviksi) mitään, joten ihan paikkalipuilla mennään.

Maata pitkin -ryhmä Facebookissa on aivan ehdoton tietolähde kaikkiin kiemuroihin ja sieltä saa loistavia käytännön neuvoja juna-asemista, ratatöistä ja hyvistä eväskahviloista. Aluksi meidän piti mennä Milanon ja Venetsian kautta Kroatiaan mutta Italian junista sain niin huonoa inteliä että päätimme siirtää reitin suosiolla pohjoisemmaksi.



Tällaiseen matkaan tarvitsee aikaa. Kaksi viikkoa on ihan minimi kun lähtee täältä Pohjolan perukoilta laskettelemaan etelämmäs rennosti ilman, että istuu kolme vuorokautta tauotta jossain kulkuvälineessä / tiukoilla vaihtoajoilla. Alkuperäisenä ajatuksena oli palata takaisin kotiin Varsovan ja Baltian kautta, mutta 10 päivää ei riitä, koska perilläkin pitäisi ehtiä olla – toki tällainen matka tietysti muuttaa koko "perillä"-käsitteen. Ja arvatkaapa, onko pelkkä menolento yhtään edullisempi kuin menopaluu. Tulee paljon halvemmaksi lentää molempiin suuntiin, ja näinhän saadaankin ihmiset käyttämään lentoyhtiöitä.

Pakkaamiseen on syytä keskittyä etukäteen. Matkapakaasit (laukkuja myöten) on mietittävä tarkkaan travel light -hengessä, sillä jokainen kantaa ne itse asemalta hotellille ja takaisin, ja varsinkin yöjunavaunussa on hyvin rajallisesti tilaa. Kosmetiikkaan ja hygieniatuotteisiin on mietittävä joku perhestrategia, kirjat ja sarjat pitää tuupata kännyköihin ja luureihin ja vaatteita voi pestä matkan varrella. Kenkiä ei voi ottaa mukaan kuin kahdet. Sen sijaan tarvitsemme ainakin yhden kylmälaukun ja muuta eväidensyöntivälineistöä, mitä en perusreissulle pakkaa.

Lapset (8 ja 12 v) ovat juuri sopivan isot tähän kokeiluun. Jos juna hajoaa yöllä jonnekin Alpeille ja joudumme odottamaan korvaavaa bussivuoroa keskellä ei-mitään, on erittäin kiva – kaikella kunnioituksella nelivuotiaita kohtaan – että joukossa ei ole yhtään nelivuotiasta.

Kaikki muu saa pettää paitsi aikuisten hermot. Ja tämä pätee toki myös Muumimaailmaan, mutta nyt riskikerrointa on vähän enemmän. Tällaisella reissulla voi tapahtua kaikenlaista ja sitten vain yritetään luovia sen mukaisesti. Aion henkilökohtaisesti uida käsidesissä.

Päästötöntä matkustamista ei ole olemassakaan. Tähänkin reissuun kuuluu polttomoottorilla suoritettavia osuuksia ja risteilylaivojen päästöt ovat laskentatavasta riippuen (katsotaanko, että ihminen kulkee rahdin mukana vai toisinpäin) samaa tasoa kuin lentämisen. Päästötön vaihtoehto on lähimatkailu omassa kotikaupungissa.

Summa summarum: olemme kaikki edelleen innoissamme tästä pilotista. Näemme tällä reissulla paljon enemmän Eurooppaa kuin lentokoneen ikkunasta koskaan. Tämä on nyt matkailua sanan varsinaisessa merkityksessä. Ja samaan hengenvettoon totean, että olispa Tallinnan tunneli, sähkölentokoneet ja mökki Saksassa.


15 kommenttia:

  1. Mä olen lapsena, siis suunnilleen tuollaisena 8-12-vuotiaana matkustanut vanhempieni kanssa junalla Budapestiin Wienin kautta. Melko elämyksellistä. Tuolta reissulta itse matkustamisen osuus on jäänyt huomattavasti paremmin mielen kuin miltään muulta kesälomamatkalta, sillä silloin sattui ja tapahtui kaikenlaista, juuri niin kuin oletatkin :) Jälkeenpäin lapsen näkökulmasta jännittävä matka. En ole tullut kysyneeksi, mitä mieltä vanhempani asiasta jälkikäteen olivat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kysy nyt! :D Mikä sulle itsellesi jäi parhaiten mieleen?

      Poista
  2. Tuo lentoyhtiöiden hinnoittelu tosiaankin harmittaa. Mä matkustan työasioissa joskus Pohjois-Suomeen lentokoneella. Usein tarvitsisin vain yhdensuuntaisen lipun. Yhdensuuntaisen lennon hinta vain on tässäkin tapauksessa todella paljon kalliimpi kuin meno-paluu-lippu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, aivan perseestä. Todellakin toivon että tämä muuttuu, tuskin ilman pakkoa kuitenkaan.

      Poista
  3. Kurjaa, että junayhteyksiä ei ollutkaan Kroatiaan asti...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, olisihan niitä ollut, jos olisi kiertänyt Zagrebin kautta, mutta siinä tuli tuo aikataulu vastaan, sillä olisimme olleet vasta yöllä perillä.

      Poista
  4. En tiedä oletteko jo menneet tai menettekö, mutta junamatka Ljubljanasta Zagrebiin on erittäin upea! Suuri osa matkasta mennään joen viertä kahden vuoren välissä! Hintakin on vain 9 euroa. Suosittelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei olla menty, mutta uskon että on upea! <3 Nyt kun tämän matkailun makuun olemme päässeet, kaikki tällaiset vinkit pääsevät korvan taakse.

      Poista
  5. Vau! Hats off. Tuossa matkassa olis mulle kirjaimellisesti pari (jopa kolme) liikkuvaa osaa enemmän kuin nuoruuden inter-raililla (neljä kertaa käyty). Matka jää tekemättä ihan mieheni takia - hän stressaa kaikenlaista säätöä niin paljon että missään nimessä ei voitaisi perheenä tuollaista matkaa tehdä. Lasten kanssa saattaisinkin kolmistaan lähteä, junamatkailu Euroopassa on ihanaa, tosin mun ajoista on jo lähemmäs, kröhöm, 30 vuotta aikaa :D :D Taitaa aika moni asia olla muuttunut. Todella mielenkiintoisa kuulla kuulumisia matkan varrelta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän surkea paineensietokyky miehiä vaivaa, sama ongelma oli meilläkin, mutta lasten painostus ratkaisi tilanteen. :D Mutta me ollaan kyllä tehty matkasta aika rento eli yövytään useammassa kaupungissa ja siirtymissä on pitkät vaihtovälit ettei vaan tarvitse juosta kieli vyön alla paikasta toiseen. Eniten ehkä jännittää pakkaaminen!

      Poista
  6. Kun pääsette Sloveniaan niin mietitte että miksi edes matkustaa enää Kroatiaan :) Pienessä maassa on ihmeellisesti kaikkea mahdollista ympäröivää kulttuuria (germaanista/alppimaista, keskieurooppalaista, italialaista/välimerellistä)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuullut tämän väitteen aiemminkin ja Fb:n puolella vinkattiin jo hyviä pysähdypaikkoja! Odotan innolla tämänKIN maan näkemistä!

      Poista
  7. Nyt on onneksi tosi kivoja pieniä kylmälaukkuja ja ohuita kylmäkalleja. Mä reissasin julkisilla taaperon ja rattaiden kanssa KOLME viikkoa ympäri Suomea ja Viroa. Pitää vain päättää, että tämä onnistuu ja sitten se onnistuu.

    Teille tulee mahtava reissu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, luulen näin! Ja siis retkeilykaupat on ihan best! Löytyy vaikka mitä haarukka-lusikkavälineitä ja ohuita pyyhkeitä ja kunnon rinkkoja. <3

      Poista
    2. Hei ihan parhaat reissupyyhkeet saa Linalta. Lina.fi -> smart size -pyyhkeet. Toimiskohan suora linkki ��

      https://www.lina.fi/epages/lina.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014020302/Products/%22Ranta%20Smart%20size%22

      Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...