2.5.2019

Pääseekö junalla Kroatiaan?



"Onko kesälomasuunnitelmia?"

No on, mutten ole vielä esitellyt niitä perheelle! Ajattelin nimittäin ehdottaa, että lähdetään junalla Kroatiaan. Ja tähän sellainen kauhuemoji.

Tämä monella tapaa hieno kotimaamme sijaitsee helvetin kaukana kaikesta, paitsi Siperiasta, ja lentäminen on edullista ja nopeaa. Taksi kentälle ja – bling – olet muutamassa tunnissa Rivieralla palmujen varjossa. Täydellistä! Mutta jos meinaan vähentää lentämistä, on pakko miettiä muita vaihtoehtoja kuten lähimatkailua ja junailua. Ilmaston lisäksi minua kiinnostaa toinenkin näkökulma: lentokonepesuveden mukana menee myös matkustamisen koko pointti: itse matka. Parikymppisenä tein sellaisia reissuja, jossa ostin menolipun yhteen kaupunkiin ja paluulipun toisesta. Sitten hankkiuduttiin kaupungista toiseen milloin milläkin välineellä, myös Brasiliassa. Ja sehän oli muistaakseni hauskaa! Mutta olisiko se hauskaa lastenkin kanssa?





Kun sitten taannoin parkusin, että eikö täältä voi ikinä enää lähteä mihinkään, some tuli avuksi. Yksi ystäväni oli jo käynyt maitse Brysselissä. Toinen ystäväni taas oli puksuttanut junalla Helsingistä Kiinaan ja totesi, että maata pitkin pääsee pois kolmeakin reittiä. Keski-Euroopassa asuva ystäväni puolestaan huomautti, että Münchenistä Milanoon on suunnilleen sama matka kuin Helsingistä Jyväskylään. Valaistuin. Minultahan puuttui täysin ymmärrys välimatkoista. Keski-Euroopassa ei enää mikään ole kaukana.

Ongelmani ei ole se, että lentäminen on tapa, vaan se, että se on ainut tapa. Osaan kliksutella oikeat liput, näyttää boarding passia ja purkaa kamat linjastolle turvatarkastusjonossa, mutta en tiedä, mikä on Ruotsin junayhtiön nimi. Miten minusta onkin tullut tällainen monomaanikko? Olen niin tottunut siirtymään yhdeltä lentokentältä toiselle, etten osaa enää mitään muuta.



Päätin ottaa homman haltuun. Olen opetellut syömään tofua, eikä tämä voi olla vaikeampaa. Lisäksi kersat ovat nykyään harjaantuneita matkailijoita ja kantavat vaivatta omat reppunsa, joten voimme ihan hyvin lähteä palauttamaan matkustamiseen vähän seikkailua. Olenkin tällä viikolla tuijottanut Peruskoulun Kartastoa ("Äiti, mikä on DDR?") enemmän kuin koskaan ja surffannut Deutsche Bahnin ja SJ:n sivuja.

Vastaus otsikon kysymykseen on, että kyllä pääsee. Ajattelin, että lapsiystävällisintä olisi mennä yölaivalla Turusta Tukholmaan ja ottaa Tukholmasta aamujuna Köpikseen (sekin on oikeasti vain reilun viiden tunnin matka), jonne pysähdymme vähintään päiväksi. Sitten kun huvittaa, paukkaamme Müncheniin, minkä jälkeen palmut ovat vain muutaman tunnin päässä. Voiko tämä olla näin yksinkertaista?

Yllätyksekseni perhekin innostui. Puhuin ensin puolelleni kersat ("hei voidaan ottaa jätskit joka kaupungissa") ja sitten Koti-insinöörin ("junamatka Alppien läpi on toiminut ainakin yhden Bondin ja Star Wars elokuvan kuvauspaikkana + kaljatarjoilu on junassa paljon sujuvampaa"). Nyt väännetäänkin enää siitä, jatketaanko rantalomalle Gardalle, Venetsiaan vai Rovinjiin. Ja minulla on pitkästä aikaa ihan aidosti matkakuume.

Miten on, kiinnostaako aihe teitä? Osaatteko antaa vinkkejä, hyvässä tai pahassa? Kaikki neuvot ovat tervetulleita!

Ps. Jos innostumme junailusta vielä enemmän, interrail-liput ovat alle 12-vuotiaille ilmaiset.

22 kommenttia:

  1. Minä täällä suunnittelen junamatkaa Pariisin Disneylandiin. Tää ilmastotietoisuus on jotenkin pelottavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Tämä sama toive tuli myös Skidin suusta. Jonka jälkeen hän tajusi, että Lontooseenkin pääsee junalla. Joudumme varmaan vaihtamaan asunnon junalippuihin.

      Poista
  2. Tsekkaa ihmeessä tämä: https://maatapitkin.net/
    Näillä on hyvä julkinen ryhmä myös Facebookissa, mutta kävin itse vasta ihan äskettäin tuolla varsinaisilla nettisivuilla. Tosi näppärä tuo etusivun haku!

    Matkustin viime kesänä junalla Suomesta mm. Lontooseen ja Pariisiin. Tänä vuonna menen raiteita pitkin Skotlantiin.

    Koska mainitset aamujunan Köpikseen, oletan, että aiotte seilata Tukholmaan Turusta käsin. Hyvä! Se on nimittäin ympäristöystävällisintä (LNG:llä eli nesteytetyllä maakaasulla kulkeva paatti) ja aikaa säästävintä. Juna ja bussi vie suoraan satamaan ja aikataulut on synkassa laivojen kanssa molempiin suuntiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, kuulostaa hyviltä sunkin reissut! Ja toi maatapitkin-saitti on huippu, linkkaankin sinne tuolla tekstissä. Gracella mennään ja käytännössä ollaankin sitten seuraavana päivänä Köpiksessä. Hämmennyn edelleen tästä faktasta.

      Poista
  3. Kiinnostaa kansainvälinen junailu! Meidän neljän hengen perhe on pisimmillään matkustanut junalla Ruotsista Hampuriin. Sitten ollaan junailtu muutenkin Euroopassa, mm. Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Saksassa, Itävallassa ja nyt viimeseks Bosniassa, mikä oli ihan mahtavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällähän pyörii aivan ammattilaisjunailijoita! Onko kaunista reittiä suositella?

      Poista
  4. Täsmälleen samat ajatukset! Meille DHL:n pakettiauto kiikutti juuri interrail-liput (2 alle 12-v lasta ��) En tiedä, tuleeko kiva loma vai ei, mutta jo nyt olen saanut meidän perheen ja monen kaverin ajattelemaan uudelleen konseptia nimeltä matkailu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jahuu, hyvä sinä! Toivotaan että seikkailu vie mennessään! Lähdettekö Pietarin kautta?

      Poista
  5. Münchenistä terveisiä! Piipahdimme juuri pääsiäislomalla Veronassa, tosin autolla (koska nelijalkaisen kanssa vaihtoehtona olisi ollut lähinnä yksityinen luksushytti). Auto sitten mahdollisti kyllä ihan eri tavoin seikkailun esim kansallispuistoissa ja Gardajärven rannikolla. Tosin kun nyt jo huhtikuussa meinattiin pakahtua helteeseen niin minä en ehkä kesällä niihin suuntiin pyrkisi. Sen sijaan vuoristossa voisi olla kaltaiselleni punapääolmille suotuisampi ilmasto... Btw jos haluat vinkkejä Müncheniin niin olen käytettävissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on kaikki siinä ihan hollilla, en kestä! Ja otan mieluusti kaikkia, mutta erityisesti hotelli/airbnb-suosituksia vastaan kotikaupungistasi! Ja jonkun uimalan osoite olis hyvä olla myös. Me ollaan Pohjois-Italian leveyspiirin kanssa yhteensopivia, testattiin Rovinjissa.😊 Vasta siitä etelämpänä menee vaikeaksi.

      Poista
  6. Euroopassa on junailtu moneen kertaan ilman lapsia, myös Kroatiaan. Hyvin kulkee. Junalla pääsee kesällä jonkun kerran viikossa Malmöstä Berliiniin ilman Köpistä (juna ajaa laivalla, wohoo) ja laivallahan pääsee myös suoraan Saksaan.

    Perheenä ollaan reissattu junaillen kerran Tšekkiin ja Sveitsiin alle kaksivuotias rattaissa ja pienempi yksilö mahassa. Yli raskauden puolivälin jatkunut pahoinvointi ei juuri haitannut, laattasin vain pari kertaa koko matkan aikana. Kun lämpömittari näytti yli 35, oli vähän tukalaa, mutta oishan se ollut ilman mahaakin.

    Matkustimme lähinnä yöjunilla ja se toimi hyvin, kun ei tarvinnut viihdyttää lasta pitkillä matkoilla. Ipana tottui konseptiin nopeasti ja leikki tyytyväisenä junan tarjoamilla vesipurkeilla. Varasimme koko 6 hengen loossin aina itsellemme taataksemme oman ja muiden yörauhan. Ei lisännyt kuluja merkittävästi (vaikka kalliiksihan koko lysti tuli) ja toisaalta säästettiin majoituskuluissa.

    Mieli tekis matkaan uudestaan, mutta tänä vuonna tyydytään Tanskaan. Lapset nyt 3 ja 5 vee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kokemusten jakamisesta! Tämä lisää luottamustani junamatkailuun! Tuo kulupuoli on kyllä kiinnostava että millaiseksi muodostuu. Me pyritään matkustamaan yöllä, jolloin säästyy hotelliyö.

      Poista
  7. DB on hyvä, mutta yksi, jota ei ehkä tule ajatelleeksi ja joka ajaa myös ympäri Eurooppaa on Itävallan rautatieyhtiö ÖBB. Heillä on myös yöjunvaihtoehtoja. Siirryimme eläkkeelle jäätyämme kokonaan junamatkoihin, myös lastenlapset ovat tykännneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tämä oli loistovinkki! Täytyykin heti tsekata millaisia vuoroja näillä olisi.

      Poista
  8. Alkoi juuri vietävästi harmittamaan, sillä tänä kesänä ei ole varaa matkustaa ja ensi kesänä lapsi on just täyttänyt 12. Olen haaveillut junamatkailusta jo jonkun aikaa eikä Michael Portillon matkaohjelmat todellakaan vähennä mielenkiintoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillista! Reililippu on kyllä alle 18v lapselle halvempi kuin aikuiselle. En ole koskaan katsonut matkaohjelmia, ehkä pitäisi?

      Poista
  9. Hahaa, kuulostaa tosi hauskalta. Hyvä siitä tulee.
    Mä oon reilannut 3 vk joskus 17-18 v. sellaista päämäärätöntä haahuiluahan se oli, mutta mahtavaa silti.
    Nykyään ollaan tehty useampia perhematkoja autolla, ajettiin muunmuassa juuri Gardalle. Kuukauden reissuun mahtui hyvin erilaisia vaiheita. Kylttyyrilomia kaupungeissa, ns. etelänlomaa ja käytiinpä kavereillakin Sveitsissä. Mä olisin ihan valmis junareissuille lasten kanssa. (En edes aja autoa) Mies ei jostain syystä halua.
    Tänä vuonna tod.näk lähdetään johonkin itäiselle kierrokselle. Ei yleensä suunnitella oikeastaan mitään, vaan päädytään vaan jonnekin. Lähinnä suotuisia sääkarttoja seuraten.
    Ehdottomasti lähdette matkaan ja teet hyvän reportaasin reissusta. :)

    Sylvia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän mua mietityttää kun meidän loman aikaikkyna on vaan 10 päivää että miten ehditään takas kotiin kun pitäis just olla joku 3 viikkoa aikaa haahuilla. Mut ehkä se mies siitä tokenee kun kertoo miten rentoa junailu on! Meillä taas ei oikein kukaan enää halua ajaa autoa kun Koti-insinöörikin on päässyt joukkoliikenteen makuun metron myötä.

      Poista
  10. Moi! Me lähdetään tänä kesänä myös ekaa kertaa lennottomalle matkalle: kulkuneuvona auto ja Finnlinesin laiva Travemundeen ja sitten suunnaksi Italia Saksan ja Sveitsin kautta. Juna ehkäpä olisi vielä ekologisempi, mutta automme on onneksi uudehko hybridi ja toisaalta mahdollistaa joustavan matkanteon ja poikkeamiset junan tavoittamattomissa paikoissa. Voin kertoa sitten loppukesästä kokemuksia tästä matkustustavasta. Mutta joo, yllättäviä noi pienet etäisyydet, kartan tutkailu on täälläkin ollut iltapuhteena :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toteutimme juuri tämän samantyyppisen reissun Italiaan (paluumatka oli Itävallan ja entisen Itä-Saksan kautta) kohta 20 vuotta sitten. Mieleenpainuvinta aikakaudella ennen navigaattoria ja/tai mobiilikarttoja oli tulkita paperikarttaa Milanon monikaistaisella motarilla ja arpoa mikä liittymä on se oikea. Voin kyllä suositella tätä vaihtoehtoista Itävallan paluureittiä ihan muutenkin, hienoja maisemia ja vähän suorempi tie.

      Poista
  11. Mulla on mietinnässä ensi talvelle maatapitkin-loma Saksasta Lappiin. Että sitten varmaan reittiä Berliini-Köpis-Tukholma ja Ruotsin puolta ylös Suomen rajalle asti. Sääli että tuo Hampuri-Malmö-juna on vaan kesäisin, ja vähän mietityttää (kun täällä on koulupakko) että saadaanko koululaiselle muutama päivä lisälomaa viikon talviloman kylkeen. Muuten ei ehkä jää kovin montaa päivää perillä oloon...

    Reittiä suunnitellessa Deutsche Bahnin hakukone on kyllä huippu, kun ne on integroineet muidenkin yhtiöiden aikataulut tietokantaansa. Ihan kaikille matkoille (esim just Ruotsin Lappiin asti) eivät pysty näyttämään hintoja, mutta ajat kuitenkin :)

    VastaaPoista
  12. Olen matkustellut junalla Iso-Britanniassa ja Keski-Euroopassa. Teidän reissua vastaava oli seikkailu Tukholma - Pohjois-Portugali - Tukholma. (Tukholmaan laivalla Turusta.) Mun mielestä teidän suunnitelma on jo nyt oikein hyvä. Tosiaan kannattaa miettiä etukäteen missä pysähtyy hieman pidempään ja mitkä välit ollaan vain ohikulkumatkalla. Koska junalla ei ole pakko tulla Manner-Euroopassa ihan samoja jälkiä takaisin, voi myös harkita pysähtyykö pidemmästi eri paikoissa meno- ja tulomatkoilla. Eri paikassa tullessa pysähtyminen ylläpitää seikkailuhenkeä kotimatkallakin, eikä iske samalla tavalla kotiinpaluuväsymys (itsellä ainakin).

    Interrail passia saattaa kannattaa harkita, vaikka onkin menossa A:sta B:hen ja takaisin A:han, koska sen voi ostaa koko perheelle yhteisenä ja niissä on eri vaihtoehtoja esim. 5 matkapäivää / 30 päivän sisällä, jolloin Interrail-passi voi ehkä tulla erillisiä lippuja edullisemmaksi, riippuen matkakohteesta (kalliissa länsieurooppalaisissa maissa varmaan joo, itäblokissa tiskiltäkin saa liput huokeasti). Interrail-passin kanssakin joutuu tosin joskus varaamaan paikkalipun esim. nopeista kalliista junista, yöjunista jne.

    Kannattaa tarkistaa peruutus- ja muutosehdot eurooppalaisissakin junissa. Muistaakseni meidän pisimmillä reissuilla DB oli ainoa, joka oli myöhässä, mutta se olikin sitten molempiin suuntiin todella reippaasti. Jos matka perustuu peräkkäisiin eri yhtiöiden yhteyksiin, Interrail-passissa on etua, se kun tuo joustoa vaihtoihin. Erillisten lippujen ostelijalle ennakkovaraajan etu -meininki on nykyään Suomenkin junissa niin se on tuttu, mutta tosiaan käytössä monessa muussakin paikkaa (eli epäsuositummat vuorot ja matkustusajat huomattavasti halvempia).

    Vaunut ovat eri maissa ja eri junissa erilaisia, toisinaan suomalaisittain penkit jonossa mutta usein myös erikokoisia looseja. Mun mielestä ihania, toisten mielestä nihkeitä. Yöaikaan jos meinaatte junailla niin kannattaa selvittää ihan tarkoin, millaiseen paikkaan mikäkin lippu oikeuttaa, niitä on kaikenmoisia versioita ja virityksiä.

    Eväisiin kannattaa panostaa, koska nälkäisenä matkustaminen on ankeaa ja junissa on usein vielä huonommat ja kalliimmat tarjoilut kuin Suomessa. Kannattaa myös jo pakkausvaiheessa miettiä veska, johon kunnon satsi eväitä mahtuu mukavasti kulkemaan matkatavaroiden lisäksi, mukaan lukien juotavat, joista kertyy painoa. Edelliseltä pysäkiltä hankitut paikalliset eväät ovat junamatkailun luksusta!

    Hyvää matkaa!

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...