14.5.2019

Maata pitkin: Yöjunassa ei ole muita palveluita kuin murhaaja


Junalla Eurooppaan -seikkailumme ohjelma alkaa muotoutua: olen ostanut jo liput laivalle Turusta Tukholmaan (yötä vasten seilaava Grace käyttää LNG:tä ja roottoripurjetta) ja junamatkan Tukholmasta Kööpenhaminaan, jossa lepuutamme pari yötä ennen seuraavaa etappia. Lasten kanssa on syytä ottaa suht rauhallinen matkustustahti, sillä aikuisten hermojen on syytä pitää. Enkä ole aivan vielä toipunut kaikista vauvamatkailun traumoista.

Kun selvittelin, miten siirrymme matkan pisimmän etapin Kööpenhaminasta Alpeille, pallottelin monia eri reittejä ja vaihtoehtoja (suosittelen lämpimästi Maata pitkin -sivustoa ja Fb-ryhmää, jossa käydään koko ajan kiinnostavaa keskustelua reittivalinnoista.) Todennäköisesti fiksuinta olisi puksuttaa Kööpenhaminasta Hampuriin ja sieltä yöjunalla Wieniin, vaikka München olisi enemmän "matkan varrella". Matka kestää kuitenkin yli puoli vuorokautta, joten olisi kätsää tehdä se yötä vasten.

Mutta vastaanotto ei ollut järin innostunut. Kun esittelin perheelle yöjunan konseptia, vain yksi kiljui riemusta.

"En ole koskaan nukkunut silmäystäkään yöjunassa", totesi koti-insinööri.
"Yöjunassa on murhaaja", huomautti Christiensä lukenut Skidi.
Riemusta kiljui vain Snadi, joka on nukkunut päiväkoti-ikäisenä metrotyömaan päällä eikä varsinaisesti hätkähdä nukahdettuaan mistään.

Minä en oikeastaan tiennyt, mitä mieltä olisin ollut. En ole koskaan matkustanut yöjunalla. Olen matkustanut Lappiin kerran, ja senkin lentokoneella.Junaa ei meidän perheessämme mielletä miksikään mukavuusvälineeksi. Eivätkä ne sitä olekaan. Penkit ovat yleensä kovat, selkänojia ei saa taakse ja ostan aina eväät asemalta, koska kasvissyöjälle ei ollut ravintolavaunussa 10 vuotta sitten mitään enkä ole sen jälkeen edes käynyt siellä.

Mutta yö lentokoneessakin on kammottava, junassa on sentään makuuvaunu!

Tämän reissun suunnittelu on pistänyt miettimään matkustamisen tulevaisuutta. Ei matkustelu lopu. Ihminen on utelias ja vaeltanut aina, aikaisemmin villisikojen ja nykyään elämysten perässä. Mutta matkailun on muututtava siinä missä ihmisenkin, jotta se voi jatkua.

Junassa on valtavasti etuja lentoon verrattuna: lentokentät sijaitsevat aina kaupunkien ulkopuolella, joten lentäessä menee aikaa ja rahaa myös kentälle/hotellille siirtymiseen kaiken matkalaukku- ja turvahärdellin lisäksi. Juna-asema taas sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, jalkatilaa on enemmän, kyyti on tasaista ja wifi toimii useimmiten. Mutta junamatkailusta puuttuu palvelumuotoilu: kukaan ei tarjoile kylmää kuohuviiniä paikalleni, selkänojissa ei ole ruutuja ja lasten nurkkauksessa on 50 cm liukumäki muumidiscon sijaan. Junan bisnesluokkakin voisi olla jotain muuta kuin lasikoppi, jossa on yksi pistorasia neljälle ihmiselle. Ymmärrän toki, että jos junassa olisi kampaaja, kuntosali ja kirjasto, ilmaantuisi nopeasti myös kapasiteettiongelmia, mutta kevyttä, ei-tilariippuvaista viihdettäkin olisi aika helppo konseptoida (teen tällaista konseptointia ja sisältöjä työkseni, saa ottaa yhteyttä!) Ja miksei voisi olla erikoisjunia? Spa-vuoro Ouluun lähtee raiteelta kaksi! Kyllä sinne yrittäjä löytyisi.

Väitän, että siinä missä lentomatkailussa kehitys on jo pitkällä, emme ole vielä nähneet raidematkailun tulevaisuudesta kuin alkutahdit. On pakko hyväksyä, että (ainakin toistaiseksi) junassa matka-aika on tiettyjen reunaehtojen jälkeen pitempi kuin lentokoneessa, mutta matkustamisen ei tarvitse olla tylsää. Junaan voisi poimia sekä vapaa-ajan vieton, ostoskeskusten, lentämisen että hotellien parhaimmat puolet! Voisin käyttää matkakassaani junassakin viihtymiseen, lisäpalveluihin ja matkustusmukavuuteen, mutta toistaiseksi parasta mitä tarjolla on, on lemmikkivaunu. Missä sakkaa? Minä en hae sitä mahdollisimman edullista matkustustapaa (sekin on lentokone) vaan päästöttömyyttä.

Ehkä junamatkustamisen tulevaisuus alkaa siitä, että osa turisteista siirtyy Oak Barrelin edestä skoolaamaan lomalle juna-aseman baariin.

16 kommenttia:

 1. Kyllä! Siitä on jo aikaa, kun työmatkareissaajaporukalla kaivattiin junaan esim. hierojaa (pitkän matkan pendelöijistä täyttyisi varauskirja nopeasti) ja kampaajaa (koska ikinä ei ehdi).
  Junassa on aika hyvä työskennellä. Harvoin on yhtä tehokkaita hetkiä kuin puolitoista tuntia Helsingin ja Tampereen välillä.
  Luulisi että palveluille olisi kysyntää, joiden avulla on rennossa loma moodissa jo lomapaikalle saapuessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, junassa olisi kerrankin aikaa kaikkeen muuhun paitsi pyykinpesuun! Hieroja olis upea!

   Poista
 2. Hmm tämäpä oli mielenkiintoinen näkökulma asiaan. Jäin pohtimaan ja itse lähtisin tuotteistamaan tätä aivan toiseen suuntaan: en toisi "tuntemaamme hupielämää" sellaisenaan junaan vaan pyrkisin löytämään sen alkuperäisen glamourin ja elämykset mitä junamatkailuun on vielä 100 vuotta sitten liittynyt. Esimerkiksi Euroopassa pgs-paikannusta hyödyntävä kuulokkeilla kuunneltava ja vetävästi kirjoitettu tietotarina niistä maisemista ja alueista mitkä juuri nyt näkyvät ikkunasta -> elämyksellinen maantiedon ja historian oppitunti. Ravintolavaunu tietysti 1900-luvun alun henkisesti kauniisti sisustettu, laadukasta ruokaa ja erinomaista palvelua. Perheille sopivista hupijutuista hyväksyisin ehkä mysteerihuoneen, sehän sopisi junaan kun sieltä on päästävä tunnissa ulos ;) Työelämän kasvaviin vaatimuksiin vastaava "pysähtyminen vauhdissa" eli seminaari junavaunussa (joka voisi kyllä olla vuorovaikutusta edistävämpi sisustukseltaan) - tiettyinä päivinä eri koutsi vetämässä jostain teemasta workshopin. Siinä hutkahtaisi kummasti ainakin Hki-Oulu-väli kun ensin kuunneltaisiin ja keskusteltaisiin ja sitten tehtäisiin parit harkat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä! Tämä olis niin huikea konsepti, että ihme miten tätä ei ole vielä keksitty alkaa markkinoimaan!
   Mä just mietin itekin, että onhan ihminen aina reissannut, ja laivat ja junat on se miten on ensin päästy pitkin poikin Euroooppaa, nopea lentäminen on vaan syrjäyttänyt ne junat ja laivat.

   Mutta jotain vanhaa glamouria höystettynä nykyajan mukavuuksilla, niin ihme jos ei ihmiset innostuis.

   Poista
  2. Noihan ei sulje pois toisiaan, pitäisi vain tutkia noita asiakadsegmenttejä ja heidän toiveitaan ja vähän tehdä pocia. Näen tuon gps-matkaoppaan juuri mainitsemanani aineettomana viihteenä ja erinomaisena esimerkkinä miten matkaan saadaan lisää sitä matkaa. Ja työnäkökulmasta olis vaikka mitä tykyideoita!

   Poista
 3. Entäs Kööpenhamina-Berliini-Wien? Lyhentäisi vähän pidempää matkaa JA Berliini on varsin ihana ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on vähän aikataulurajoitteita, mikä tavallaan yllätti ja tavallaan ei: 10 päivää ei riitä mihinkään! Berliinissä en ole ikinä ollut mutta ei oikein ehdittäisi pysähtyä enää sinne kun Köpiksessä menee pari päivää ja Wienissä toiset pari ja perilläkin pitäisi ehtiä olla. Nytkin jo näyttää siltä että pakko lentää takaisin, koska Koti-insinöörin keikka-aikataulu ei anna periksi. :((

   Poista
  2. 10 päivää asettaa kyllä omat esteensä. Eurooppa onkin yllättävän iso kun liikkuu junalla. Mä myöhästyin joskus muinoin uudesta duunista päivällä, koska Milanosta kestää yllättävän pitkään päästä junalla (ja laivalla) Helsinkiin ��.
   Ihanaa reissua teille, on varmasti elämys, vaikka kaikkia välejä ei ehtisitkään junailla. Ja ilmastoasioissa on jo todella hyvä, jos toisen sivun voi hoitaa lentämättä!

   Poista
  3. Antakaa insinöörin lentää, mutta tulkaa te muut junalla takaisin!

   Poista
 4. Mä olen yöjunakonkari (Suomessa siis), sillä opiskeluaikana matkasin vanhempien ja opiskelupaikkakunnan väliä yöjunalla. Tykkään konseptista kovin (etenkin jos ei tartte ostaa yksittäistä hyttipaikkaa toisin kuin opiskelija-aikoina) ja aion nyt tutustuttaa tyttären tähän konseptiin kesälomamatkalla (valitettavasti Savon radalla ei yöjuna enää kulje, joten pitää mennä Oulun kautta). Mä tykkään junasta matkustusmuotona (nooh, satoja tunteja junassa on tullut istuttua, myös päivisin) ja en tiedä kaipaisinko muuta kuin parempaa ruokaa (viihdyke tulee niin helposti mobiiliverkon kautta nykyään). Keski-Euroopassa maisemien katselu on myös loistavaa hupia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuo, että nykyään mobiilidatan kautta saa kaiken tarvitsemansa viihteen ja isoilla lapsilla on jo omat ruudutkin. Facen puolella oli juuri tämä havainto, että jos junailu ei ole aiemmin kuulunut tiiviisti elämään niin se näyttäytyy jotenkin epämääräisenä. Onko sulla hyviä vinkkejä yöjunailuun?

   Poista
  2. Korvatulpat on ehdoton juttu (äänieristys on kehno, etenkin VR:n uusissa vaunuissa). Hyvät eväät (koska ravintolavaunun antimet ei mieltä ylennä) ja kiva kirja luettavaksi. Niin ja hytti kokonaan omalle porukalle (mikään ei ole niin karseeta kun olla 3 hengen hytissä, jossa itse matkustaa klo 20-07 ja yksi tyyppi tulee klo 23, toinen klo 01, eka lähtee klo 05 ja suihkii koko (allergia)hytin täyteen haisukemikaaleja...tää ei ollut ehkä paras keikka tää).

   Poista
  3. Niin, ravintolavaunujen palveluissa olisi kehitettävää... Jos olen vaikkapa 6 tunnin matkalla pisteestä A pisteeseen B, arvostaisin sitä että junasta saa säällistä särvintä. Liian usein ravintolavaunu on ihan kaljakuppilana, eikä oikein mihinkään pöydänkulmalle mahdu nakertamaan sämpylää. Se ei ole vaihtoehto, että kantaisin kahvin omalle paikalleni heiluvassa junassa.
   Eikä olisi kaukaa haettua, että yöjunissa myytäisiin asiallisia aamiaispaketteja. Nehän voisi vaikka tilata etukäteen!
   Mirja

   Poista
 5. Tästä tuli mieleeni reissu Perussa, jossa liikuimme pari etappia bussilla. Emme odottaneet mitään kovin kummoista liikennevälinettä, mutta bussissa olikin valtavat istuimet kaikkine mahdollisine kallistuksineen ja jalkatukineen sekä "pöytiintarjoilu". Rinnakkain oli vain kolme istuinta ja jokaisen paikan pystyi erottamaan toisesta pimennysverhoilla. Lapset olivat haltioissaan. Tällaisessa voisin matkustaa itse öisinkin.

  VastaaPoista
 6. Jos ostatte etapeille erikseen lippuja ja meette Saksan kautta niin täällä on kyllä on jo vähän herätty palvelumuotoiluun: Deutsche Bahnin junassa kun ostaa ykkösluokan lipun niin alle 14-vuotiaat pääsee ilmaiseksi mukaan. En just nyt ehdi paneutua enempää aiheeseen mutta onneksi Jonna onkin jo vähän alustanut sitä: https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2018/08/16/junan-ykkosluokassa-berliinista-kolniin/

  VastaaPoista
 7. jos ja kun tähdätään päästöttömyyteen, ei tule laittaa juniin kovin tilaa vieviä viihdykkeitä. Laivoista pitäisi myös saada esim viinakaupat pois, niin alkaisivat nekin olla kilpailukykyisiä

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...