9.5.2019

20 kirjavinkkiä äitienpäiväänMinulta on ruvettu kyselemään kirjasuosituksia, koska olen kuulemma nykyään inessä skenessä. Jestas, tuli paineita! Äidin ja Hyvän kirjan yhyttäminen on melko vaativa tehtävä, eikä vähiten siksi, että tänä keväänä on tarjolla ihan älyttömän kiinnostavia kirjoja ja on sula mahdottomuus mainita kaikkia hyviä yhdessä postauksessa.

Kokosin kuitenkin hätäpäissäni tällaisen vinkkilistan, josta ehkä löytyy jokaiselle jotain. En ole näitä kaikkia ehtinyt vielä itse lukea, mutta olen poiminut ne lukulistalleni odottamaan kesäiltoja.

Eskapismia kaipaavalle


Katja Lahti, Ina Westman: Arkisatuja aikuisille (S&S)

Oma kirja ojassa! Jos haluat antaa äitienpäivälahjaksi muutaman naururypyn ja liikutustyrskähdyksen, tartu tähän! Arkisadut on armollinen kirja kaikille kiireisille joilla omat hengähdyshetket ovat harvinaista herkkua. Lyhyiden tarinoiden kokoelmasta löytyy vertaistukea niin arjen tallomille miehille kuin naisillekin, eronneille, duunareille, lapsettomille ja yksinäisille. "Tämähän on aivan helvetin hauska", totesi eräs keski-ikäinen mies kirjakaupan promotilaisuuden yleisöstä. Huom! Tee toki joutessasi myös Arjen sankari -testi täällä!


Elizabeth Strout: Nimeni on Lucy Barton (Tammi)

Tässäpä kirja äiti-tytär -suhteesta. Ja köyhyydestä. Ja painolastista. Setuppi menee niin että keski-ikäinen nainen joutuu viikkokausiksi hoitoon sairaalabakteerin takia. Paikalle pelmahtaa yllätysvieraaksi äiti, jota hän ei ole nähnyt vuosiin. Lukaise kirjailijakollegani Inan blogautus kirjasta, jos haluat lukea syvemmän analyysin!Nolottaa, etten ole saanut tartuttua tämän kehutun kirjailijan teoksiin aikaisemmin, mutta rakastan Cuskin soljuvaa kerrontatyyliä ja mutkatonta dialogia, jossa ei tunnu olevaan mitään liikaa. Molemmissa kirjoissa toimii kertojana Faye, englantilainen, eronnut kirjailija, joka ei oikeastaan kerro itse mitään vaan tekee havaintoja maailmasta muiden kertomusten reflektoijana. Molempien kirjojen teemoista löytyy tarkkanäköistä parisuhdepohdintaa ja ajatuksia ihmisenä olemisen omituisuudesta.

Teknologiasta kiinnostuneelle 


Maija-Riitta Ollila: Tekoälyn etiikkaa (Otava)

Miten olisi naisen kirjoittama kirja tekoälyn uhkista ja mahdollisuuksista? Teknologiaa ja filosofiaa yhdistävässä teoksessa osoitetaan, miksi algoritmien ja koneoppimisen ajassa pitää myös pohtia, millä arvoilla tulevaisuutta rakennetaan. Mukana on paljon filosofiaa: Ihminen luo tekoälyä omaksi kuvakseen, joten pohdinta tekoälystä johtaa kysymykseen, mitä on olla ihminen.

Digitalisaatio: Murroksen koko kuva (Tammi)

Luotan Aleksi Neuvosen ja Roope Mokan ajattelutaitoihin siinä määrin, että kehtaan suositella tätä teosta, vaikka en ole itse ehtinyt sitä lukea. "Tämä kirja auttaa ymmärtämään tuon radikaalin murroksen logiikkaa ja hahmottamaan, miten digitaaliset teknologiat (kuten sensorit, massadata, keino- ja lisätty todellisuus sekä keinoäly) ja tietenkin kaiken taustalla oleva prosessointitehon ja verkottumisen kasvu näkyvät yhteiskunnassa nyt ja tulevaisuudessa." Sopii luettavaksi ihan kenelle vain, joka haluaa katsoa isoa kuvaa ja pohtia, mihin olemme matkalla.

Bookbeatin lahjakortti

Yksi syy, miksi ehdin nykyään lukea enemmän kuin koskaan aikaisemmin, ovat äänikirjat! Kun hankin vastamelukuulokkeet ja latasin itselleni Bookbeatin-sovelluksen, olen kävellyt ympäri kaupunkia varmaankin satoja kilometrejä, mutta mikään ei estä kuuntelemasta kirjaa myös ruokaa laittaessa tai pyykkiä viikatessa. Eikä tässä edes tarvitse valita puoltaan: sekakäytän edelleen myös printtiä ja nyt on kesken myös yksi e-kirja.

Bongaa kuvasta arkisadut!


Feministille 


Tiina Piilola: Kalevalan naiset (S&S)

Tämä on kertakaikkisen hämmentävä teos, jossa pohditaan kansalliseepoksessamme tarjoiltua naiskuvaa. Mietipä, millainen on mielikuvasi Louhesta? Viheliäinen ja sotaisa noita-akka, eikö vaan? Mutta sitten kun miettii, että kaikenlaista ukonkäppänää tunki pyytämättä ja yllätyksenä tontille pöllimään tyttäret ja Sammon, niin totta vie, olisin minäkin ollut aika raivona. "Kalevalan naiset näyttävät konkreettisesti, miten maailmalle pannaan tarpeen tullen hanttiin ja pidetään oma pää ja myös sen, miten elämän muutoksiin mukaudutaan ja niistä selvitään, vaikka kuinka pelottaisi - välttämätön taito epävarmassa ja nopeasti muuttuvassa nykymaailmassakin." Tämän jälkeen ei Kalevalaa koskaan katso samalla tavalla.

Saara Turunen: Sivuhenkilö (Tammi)

Mainio feministisellä kierroksilla kirjoitettu taiteilijaromaani. Pidän kirjoista, joissa suhde päähenkilöön muuttuu matkan varrella. Olen ylistänyt Turusta myös näytelmäkäsikirjoittajana, mutta tätä(kin) kirjaa lukeissa teki mieli tehdä alleviivauksia.

Minja Koskela: Ennen kaikkea feministi (Karisto)

Tämän feminismistä bloggaavan tutkija-opettajan kirja on niin tuore etten ole itse sitä ehtinyt vielä käsiini saada, mutta kuvauksen perusteella se vaikuttaa kelpo johdatukselta feminismin nykytilaan. Veikkaisin, että kirja voisi olla parhaimmillaan feminismin perusteet tuntevalle naiselle, joka on ehkä jo 60-luvulla jo vaatinut palkkatasa-arvoa työpaikan kahvihuoneessa. Mistä feminismin neljännessä aallossa on kyse? Mitä feminismillä nykyään tarkoitetaan? Käsittelyyn pääsevät niin äitimyytti, sukupuolen moninaisuus, populaarikulttuuri kuin vihapuhe.


Pikkulapsivaiheeseen


Kaija Puura: Näin kasvatat mukavan aikuisen (WSOY)

"Mukavalla aikuisella on terve itsetunto, hän hyväksyy itsensä ja muut, toimii ajatustensa ja arvojensa mukaan, on johdonmukainen ja pyrkii sovittelemaan ristiriitoja rakentavasti. Kaikkeen tähän riittää, että lasta kuuntelee, tukee ja kannustaa." Eikö kuulostakin ihan... rentouttavalta kaiken vessahätäviestinnän keskellä? Jos tuntuu, että omalta kohdalta teos tulee liian myöhään, ei haittaa. Aina voi pohtia, mikä meni vahingossa oikein.

Matthew Walker: Miksi nukumme (Tammi)

Hyvää yötä! Olen unifriikki ja minua ottaa suunnattomasti päähän, miten vähän ihmiset tietävät tästä merkittävästä hyvinvoinnin ja terveyden lähteestä. Moni tietääkin vastauksen kysymyksiin, miksi ei nuku, mutta harvemmin tulee mietittyä mitä unen aikana tapahtuu. Jos tuntuu, että tunnet jonkun joka nukkuu liian vähän tai hyväksyy sen että huonosti nukkuminen nyt vain kuuluu elämään, anna hänelle tämä.

Irene Naakka: Hullu kuin äidiksi tullut (Minerva)

Tämä ei ole kevään uutuus, mutta aihe ei vanhene. Mutsie-blogin Irenen suorapuheinen tarina tarjoaa vertaistukea niille, joiden vanhemmuuden alkutaival ei ollut se helpoin mahdollinen. Kirja paljastaa tuoreen äidin tunne-elämän koko kirjon raskaudesta ja vauva-arkeen, pilvilinnoista todellisuuteen, mutta kertoo myös selviytymisestä. Tasapainon löytämiseen saa tarvita apua.

Lukupinoni. Mutta onneksi se nykyään myös pienenee!


Elämäkertojen ystävälleLisa Brennan-Jobs: Pikkusintti (WSOY)

Tätä kuuntelen paraikaa äänikirjana. Vaikka kirja on makuuni vähän turhan yksityiskohtainen, toimittajataustaisen tyttären näkökulma Steve Jobsista on kaikessa erikoisuudessaan kiehtova. Millaista on elää perheessä, jonka isä on yksi maailman kuuluisimmista ihmisistä, mutta tunneilmaisussaan täysi nolla? Tyttären isänkaipuu ei liene suomalaisessa yhteiskunnassa liikaa käsitelty aihe.


Michelle Obama: Minun tarinani (Otava)

Miten chigacolaisesta mustasta naisesta tulee FLOTUS. Hehkutin tätä kirjaa jo siinä vaiheessa, kun olin päässyt puoliväliin, enkä turhaan: kirja vain paranee loppua kohti! Ainoa, minkä tekisin toisin on, että kuuntelisin suoraan Michellen itsensä lukeman englanninkielisen version.


Suvi Ahola: Mitä Minna Canth todella sanoi? (WSOY)

Minna Canthista on julkaistu jo useampi teos, mutta tämä on mielestäni kiinnostavin: mitä Suomen ensimmäisen feministi lausahduksillaan tarkoitti? "Minna Canth pohtii naisena ja ihmisenä olemista, lapsuutta, rakkautta, erotiikkaa ja elämän tarkoitusta lehtiartikkeleissa, teoskatkelmissa ja kirjeissä. Suvi Ahola taustoittaa ja tulkitsee raikkaasti 1800-luvun naisasianaisen särmikkäitä mutta joskus myös ristiriitaisia ajatuksia."


Tykkäättekö kirjavinkeistä? Vinkkailen nimittäin mielelläni, jos jaksatte lukea! Olen tahattomasti kallellaan WSOY:n (ystävä töissä siellä) ja S&S:n suuntaan (oma kustantamo), joten otan itse lukulistalleni uusia ehdotuksia oikein mielelläni!


2 kommenttia:

  1. Musta lukuvinkit on just huippuja! Sekä ne nuorten/lasten että nämä äitien. Oon monta kertaa piipahdellut niissä jälkeenpåinkin, kun olen miettinyt, että mihinkähän seuraavaksi tarttuis. Laura

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes! Ja hyvä pointti, kirjavinkkilistat ei oikeastaan vanhene, vaikka uusiakin tulee.

      Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...