7.3.2019

Michelle Obama: Minun tarinaniOlen aloittanut taas äänikirjakävelyt (lue: -liukastelut) ja ennätin vihdoin tarttua Michelle Robinson Obaman tarinaan. Rupesin kuuntelemaan kirjaa suomenkielisenä käännöksenä, mutta harkitsen että vaihdan Michellen itsensä lukemaan versioon.

Olen päässyt vasta kohtaan, jossa pussaillaan tulevan presidentin kanssa, mutta en malta olla kirjoittamatta tästä paria sanaa jo nyt.

Olin tietenkin ex-presidenttiparin fani jo valmiiksi, joten odotin kirjaa kovasti, mutta pelkäsin vähän aloittaa tätä. En halunnut kokea sitä pettymystä, että fanittamani tyyppi paljastuukin vähän yksinkertaiseksi. Tarina alemman keskiluokan alueelta Valkoiseen taloon päätyneestä naisesta kuulostaa lähtökohtaisesti klisheiseltä, mutta kirja onnistuu välttämään turhan kultapölyn ja pateettisuuden.

Yllätyin siitä, että entinen First Lady kertoo hyvin suoraan ja häpeämättömästi vaatimattomasta lapsuudestaan ja nuoruudestaan Chicagon Southsidessa, joka hiljalleen ränsistyy segregaation myötä. Hän ei kainostele puhua poikaystävistään ja kertoa, että on ollut nyrkkitappelussa. Hän puhuu rohkean kriittisesti myös omasta afroamerikkalaisuudestaan ja etnisyyden kokemuksestaan kuten kohtaamastaan rasismista ja toisaalta vähemmistön edustajan ulkopuolisuudesta, jota hän myöntää itse kasvattavansa.

Heräsin tietenkin pohtimaan omaa kuplaani – enkä tarkoita nyt mitään liberaali-konservatiivijakoa – vaan sitä, kuinka montaa eri etnisyyttä minun tuttavapiiriini kuuluu. Arvaatteko vastauksen? Nolottaa. Jälkikasvulla sen sijaan on jo enemmän kontakteja muihinkin kuin kantasuomalaisiin.

Vaikka lapsuuden kodin asetelma on hyvin perinteinen (ydinperhe, jossa isä elättää perheen pienellä palkallaan), vanhemmat ovat kannustavia ja positiivisia olematta kuitenkaan yliholhoavia. Myös isoveljen pärjääminen vetää kilpailunhaluista Michelleä mukanaan lukioon ja yliopistoon. Tomera ja jo nuoresta pitäen hyvin oikeudentajuinen tyttö saa kasvaa suhteellisen turvallisessa ilmapiirissä ja käydä koulua juristiksi asti, mutta havahtuu vasta myöhemmin siihen, että ei oikeastaan halua olla juristi. Vaikka asuinalueen ja kodin olot ovat Amerikan mittapuulla vaatimattomat, perhettä kuvataan ahkeraksi ja sinnikkääksi. Erityisesti mieleeni jäi kohta, jossa äiti askartelee aina jouluksi takan, joka sytytetään taskulamppujen avulla.

Kasvutarinan lisäksi kirjan läpi kulkee myös luokkataustan teema, joka sattuneesta syystä kiinnostaa erityisen paljon. Michelle pohtii jo 80-luvulla nykyään hyvinkin trendikkäänä pidettyä diversiteettiä lakifirmansa rekrytointiprosessin kautta: keitä päästetään haastatteluun? Kurkistus amerikkalaiseen yhteiskuntaan on muutenkin kiehtova. Jako yksityiseen ja julkiseen on räikeä, tuloerot ovat uskomattomat ja yhteiskunnan turvaverkkoa ei juuri kokeilla. 

Erityisen siistiä kirjassa on se, että tarinassa ei ole vielä toistaiseksi lipsuttu puhumaan miehen valinnoista ja urasta, vaikka se monella tapaa määrittää pariskunnan suuntaa. Keskiössä pysyy naisen tarina ja näkökulma, joka olisi voinut olla sivustaseuraajan mutta ei ollut.

Päällimmäiseksi nousee hämmennys siitä, miten tunnistettavia havaintoja ja kokemuksia voi naisena olla, vaikka elämässä ei olisi juuri mitään yhteistä, välissä olisi Atlantti ja ikäeroa vuosikymmenen verran. Ylisuorittaminen on edelleen loistava tapa peittää epävarmuutta. Ja nainen kävelee ilmeisesti joka puolella maailmaa avaimet sormien välissä.

Suosittelen siis lämpimästi! Jos olette jo lukeneet, mitä tykkäsitte?

16 kommenttia:

 1. Luin! Tykkäsin! Kirja vaan paranee loppua kohden. Yksi vaikuttavimpia kohtia on se kun M kuvailee Trumpin virkaanastujaistilaisuutta. Koko kirja oli kyllä
  aivan tosi upea.

  VastaaPoista
 2. Luin ja pidin. Ja todella hyvin tuo esiin monia ongelmakohtia yhteiskunnassaan.
  Kuuntelin suomenkielisena äänikirjana. Nopeammin olisi päässyt kirjassa eteenpäin, kun olisi itse lukenut. Mutta sai työmatkakävelyt uuden piirteen, kun kulki samalla halki toisen elämän. Ja tuli tehtyä monet tylsät kotityöt luurit korvilla.
  Arvotus nousi vielä suuremmaksi tätä naista kohtaan. Arvostan myös sitä, miten pystyi kaikken keskellä kasvattamaan kaksi tasapainoisilta vaikuttavaa lasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos jotain niin tämä kirja saa arvostamaan suomalaista koulutus- ja päivähoitojärjestelmää. Amerikkalaisen mutsin arki vaikuttaa suht kamalalta!

   Poista
 3. Komppaan! Harvoin innostun omaelämäkerroista, mutta nyt inspiroiduin niin, että olisin halunnut kirjoittaa Michellelle oikopäätä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sama! Ja se itsekseen huokailu, että MÄ TIEDÄN MILTÄ SUSTA TUNTUU MICHE!!!

   Poista
 4. Tämä on BookBeatissa lisätty kuuntelulistalle, mutta vielä en ole saanut aikaan kuunnella kun on muita kesken. Tämän suosituksen perusteella pärähtää kyllä seuraavana kuuntelulistalle. :)
  Ilosta naistenpäivän iltaa!

  VastaaPoista
 5. Rakastin. Kuuntelin tämän BookBeatista Michellen itsensä lukemana, ja suosittelen vahvasti. Oli minulle henkilökohtaisesti ehkäpä puhuttelevin kokemus vuosiin.

  Upea teos, ihailtava nainen, paljon samaistuttavaa - ja toisaalta myös monia kiinnostavia, itselleni vieraampia näkökulmia.

  6/5

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heittämällä paras elämäkerta mitä olen lukenut!

   Poista
 6. Oli todella vaikuttava. Inhimillinen, inspiroiva ja itkettävä. Suosittelen kuuntelemaan englanniksi Michellen itsensä lukemana. Painettua kirjaa pläräilin sen verran, että tutustuin siinä olevaan kuvaliitteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen jo niin pitkällä tuossa suomenkielisessä että kuuntelen ehkä uudestaan englanniksi!

   Poista
 7. Kirja resonoi tosi paljon! Kommentoin miehelleni yhta ja toista kirjaan liittyen, han rupes jo naureskelemaan mun uudesta bestiksesta. Michelle tulee tanne kotikaupunkiini esiintymaan ja tarkistin, olisiko lippuja saatuvilla. Olihan niita, mut 200 E jaahallin piippuhyllylla oli vahan liikaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Mä taas kertoilen lapsille koko ajan että tiedättekö mitä Michelle Obamakin on käynyt läpi, että ei huolta, kaikilla on ihan samoja ongelmia. :D Mutta suht suolaisen hintainen esiintyminen kyllä.

   Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...