18.3.2019

Kevättä tekemässä
Kun olin pieni, meillä oli Papan kanssa tapana auttaa kevättä. Pappa heilui rautakangen ja minä muovilapion kanssa. Jäätä piti hakata paloiksi, lumikasoja levittää sulamaan laajemmalle alueelle ja painaumien sulamisvesille kaivaa puroja. Rintamamiestalon hiekkapiha oli parissa tunnissa ojitettu niin, että seuraavana päivänä saattoi jo aloittaa pihaleikkikauden.

Siirsin tätä tärkeää perimätietoa eilen ipanoille, kun pihallemme syntynyt tekojärvi piti käydä poistamassa. Plussaa oli ollut jo useamman päivän putkeen, mutta sadevesikaivot olivat edelleen jäätikön peitossa. Jouduin käyttämään myös kannullisen kiehuvaa vettä, koska jääpeite osoittautui parikymmensenttiseksi.

Mutta mikä palkitseva riemu syntyikään, kun lorina alkoi vihdoin kuulua. Löysin taloyhtiön varastosta rautakangen ja kävin kevätpäissäni hakkaamassa kaikki muutkin pihatien kaivot auki. Tänään hartioita särkee.


Naapuri kulki ohi ja totesi että jaha, kevättä tekemässä. No juuri näin! Kaikki tunnistavat nämä hommat.

Olemmeko tässä asiassa yhtenäiskulttuurin äärellä? Suomessa kevättä on joskus pakko auttaa ja pienellä huhkimisella saadaan aikaan suuria voittoja: skuuttirata, hyppynarupaikka ja katuliitukausi auki. Ainakin täällä etelärannikolla tämänvuotisesta keväänauttamissesongista tulee pitkä ja hikinen.


11 kommenttia:

 1. Kyllä on sulatettu kaivoja urakalla ja manailtu, kun jäätyivät välissä kertaalleen uusiksi. Kohta pitäisi alkaa lemppaamaan lumikasoja pienemmiksi. Ihan lempparihommaa jo lapsena :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on niin ihanan konkreettista tekemistä eikä mitään näpertelyä netissä. ^_^

   Poista
 2. Kyllä, "autetaan kevättä"! Se on myös hauskaa hyötyliikuntaa aikuiselle, kun lapset könyää kuralätäköissä. Eilen lapioin terassilta lumet pitkin pihaa sulamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä hiki tulee! Mutta selkänsä saa myös kipeäksi ellei ole tarkkana.

   Poista
 3. Keski-Suomessa tehtiin kesää :) Muuten samat kuviot kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keski-Suomessa selvästi positiivisempi vivahde näissä hommissa! ;)

   Poista
 4. Kiitos tästä kirjoituksesta. Yhtäkkiä muistan ihan elävästi kuinka oltiin isän kanssa samoissa hommissa 70- ja 80-luvuilla. Nyt minulla on vierähtänyt jo parikymmentä vuotta ulkomailla asuen, joten lumien sulamisen aikaa ei ole paljon tullut ajateltua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jään rikkomisessa on plajon symboliikkaa! Tavallaan vuodenajat ovat kyllä kivat, kun niihin kuuluu tällaisia siirtymäriittejä.

   Poista
 5. Pirkanmaallakin 'tehtiin kesää' jo omassa lapsuudessa. :)

  VastaaPoista
 6. Joo, kevättä autetaan täällä Etelä-Savossakin. :)

  VastaaPoista
 7. Kymenlaaksossa tehdään myös kesää. Talvella lunta kolailee hampaat irvessä pois kulkuväyliltä mutta keväällä samoja lumia levittelee into piukeena :)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...