28.1.2019

Meksikolainen apupapin papupata



Kaikissa Espoon alakouluissa on viime keväästä lähtien ollut tarjolla päivittäin myös kasvisruokavaihtoehto. Ei ole siis tarvinnut erikseen ilmoittautua kasvissyöjäksi vaan kasvispuolelta on saanut ottaa lounaansa, jos on kiinnostanut. Ja kas, tämän muutoksen myötä Skidi on hiljalleen siirtynyt melkein kokonaan kasvissyöjäksi.

Myönnän, etten nähnyt tätä tapahtuvaksi. En vaikka ilmassa oli merkkejä sekä ruokahalun kasvusta että lisääntyneestä kiinnostuksesta kokeilemaan uusia ruokia. Ja sitten toisaalta en yllättynyt ollenkaan. Tämä ennakkoluuloinen sihtikurkku on aina ollut syömisasioissa hyvin päättäväinen kun sille päälle sattuu.

Tästä on tietysti syntynyt paineita myös kotikokeille: kasvisruokaa vaaditaan nyt ruokapöytään kahdella suulla ja se on jo puolet perheestä! Liittolaiseni toiveita myös kuunnellaan jostain syystä paljon tarkemmalla korvalla kuin minun.

Ajattelinkin laittaa jakoon Koti-insinöörin hätäsafkan, meksikolaisen papupadan, jota syö myös allerginen Snadi. Idea lähti siitä oivalluksesta, että fajitaksien sisälle tehtävä mustapapukastike on oikeastaan aika hyvä ihan ilman lettuakin.



Meksikolainen apupapin papupata


Laita kiehumaan täysjyväriisiä (voit käyttää myös tavallista) neljälle. Täysjyvässä on vähän parempi purutuntuma.

Tee sitten kasvisbase.

- Selleriä pilkottuna
- Valkosipulia (reilusti)
- 1 sipulia hienonnettuna
- 1 porkkana pieninä paloina
- Pieni keltainen paprika pilkottuna
- 1 tölkki tomaattimurskaa
- 2-3 tuoretta, kypsää tomaattia kuutioina
- 2 purkkia valmiiksi liotettuja mustapapuja
- Sokeria 1-2 rkl
- Yrttisuolaa
- Omenaviinietikkaa 1-2 rkl
- Chipotlea maun mukaan
- Limemehua (tuore on parempaa)

Muhittele kasviksia kattilassa hi-taas-ti ja miedolla lämmöllä (sanoisin et vähintään 20 minsaa että tomaattien neste haihtuu). Lisää samalla mausteet niin että kastikkeesta tulee hieman hapanimelä ja miedosti tulinen. Kun soossi on mielestäsi kondiksessa, lisää pavut (huuhdeltuna) ja kypsä riisi samaan kattilaan. Sekoittele ja anna hautua kannen alla hetken niin että riisiin tarttuu makua. Kiehauttaa ei enää tarvitse ja lopputulos saa olla aika kostea.

Annostele lautasille ja purista annosten päälle limemehua. Lapa päälle vielä ruokalusikallinen ranskankermaa/kaurafraichea ja toinen guacamolea ja sitten vain pöytään. Tulisuuden ystävät voivat heittää päälle vielä extra chipotlet.

Tämä aika edullinen ja helppo safka valmistuu reilussa puolessa tunnissa riippuen miten nopea pilkkoja olet tai paljonko lapsityövoimaa saat pilkkomiseen valjastettua.

Saa laittaa jakoon muita hyviä luottokasvissafkoja!


9 kommenttia:

  1. Meillä on löydetty nää härkikset, murut ja mifut. Esim. tää maistuu kaikille. Tex-mex-härkistä + kidneybeansseja + taco-maustepussi + tomaattimurskaa/chili sin carne -purkki ja niistä sitten riisin kanssa tarjottava kasvischili. Mukaan voi pilkkoa sipulia, valkosipulia ja tuoretta chiliä mutta sekään ei ole välttämätöntä. Viikonlopuna tehtiin Mifu jauhiksesta tacoja ja lasagnea. Ei sitten yhtään hävinnyt jauhelihalle, kunhan mifut paahtaa kunnolla rapeiksi.

    VastaaPoista
  2. Hätävara kasvisruoka. Valmista muutamassa minuutissa: valmiit (ja kotona lämmitettävät) härkispihvit sämpylän väliin eri kasviksilla ja mausteilla. Syötiin näitä jo ennen perheen ensimmäisen kasvissyöjän aloittamista, koska teolliset jauhelihapihvit ovat minusta karmeita.
    Muut reseptit menevät helposti keittokirjan kanssa tai soveltaen mm Murua, soijaruohetta tms. Kasvissyöjäteini hoitanut toistaiseksi tofuruoat.

    VastaaPoista
  3. 1-2 kesäkurpitsaa viipaleiksi ja ruskista erissä melko kuumalla.pannulla. Mukaan ruskistumaan voi laittaa myös lohkotun sipulin. Vatkaa 4 kananmunaa haarukalla, mausta suolalla ja pippurilla ja kääntele kypsät kasvikset joukkoon. Laita pannulle öljyä, paista munakasta muutama minuutti, kunnes alkaa ruskistua ja hyytyä. Käännä lautasen avulla (varmista ensin, että saatavilla on hieman pannua isompi lautanen) ja paista toinenkin puoli. Aikaa menee yhteensä puolisen tuntia.

    Toinen luottoruoka ovat wokit. 3-4 eri kasvista suikaleiksi, nopea paisto wokkipannulla erissä, kasvisproteiinin ruskistus/lämmitys yhdessä chilin, inkiväärin ja valkosipulin kanssa. Lopuksi kaikki sekoitetaan yhteen wokkipannulla ja maustetaan soija-, kala- ja osterikastikkeella. Sekaan voi laittaa myös keitettyjä nuudeleita tai tarjoilla riisin kanssa.

    VastaaPoista
  4. https://52weeksofdeliciousness.com/2017/01/02/uunibataatit-linssi-fetasalaatti/ tämä

    Bataateilla menee kokonaisina uunissa melko kauan, mutta aktiivista työvaiheeseen menee vain 10 min

    VastaaPoista
  5. Yritän ilmastoangstissani siirtyä kasvissyönnistä vegaaniseen suuntaan. Tässä pari ruokaa, jotka sopivat herkkävatsaisillekin, jos linssit ja pavut tuottavat ongelmia.

    Shepherd's pie tempehistä

    Tee peruna- tai juuresmuussi, tarpeeksi isoon uunivuokaan parin sentin kerrokseksi. Vuoan pohjalle tulee seuraava täyte: kuutioi puolikas kesäkurpitsa ja pari porkkanaa pieneksi ja paista pannulla lähes kypsäksi. Murusta joukkoon paketti tempehiä. Mausteeksi savupaprikaa, valkosipulijauhetta, suolaa, timjamia maun mukaan. Kaada lopuksi joukkoon purkki pippurikaurakermaa ja pussin verran sulatettuja pakasteherneitä. Täyte vuokaan ja muussi päälle, 20-30 min uunissa. Päälle voi tipotella ennen paistoa vegaanisesta margariinista nokareita tai vegaanista parmesaania.

    Tempeh toimii myös perus spagetinkastikkeessa, jos vatsa ei siedä soijarouhetta tai härkistä.

    Kvinoasalaatti tofulla
    Valmista kvinoa paketin ohjeen mukaan. Muista maustaa kasvisliemijauheella ja lorauksella öljyä. Keittämisen jälkeen kvinoan kannattaa antaa tekeytyä kannen alla vielä 15 min, jolloin loppu vesi imeytyy ja rakenne paranee. Tässä vaiheessa voi lisätä kuuman kvinoan joukkoon paketin kirsikkatomaatteja ja kourallisen revittyä lehtikaalia halutessaan. (Tai jos ne lapsille kelpasvat)

    Paista pannulla pilkottuna puolikas kesäkurpitsa, yksi paprika, 1 iso porkkana raasteena. Kun vihannekset ovat melkein kypsiä, lisää puoli pakettia savutofua pilkottuna. Mausteeksi riittää suola ja pippuri sekä valkosipulijauhe, mutra ras el hanout -mausteseos on kanssa toimiva. Sekoita kvinoan joukkoon ja tarjoa sirarchan ja kaurafraichen kanssa.

    Maailman helpoin uunivuoka

    Laita uunivuokaan n. Kolmannes riisipaketista, jotain kasvisproteiinia (oumph on erityisen toimivaa tässä) ja paketti pakasteherneitä ja/tai maissia. Lisää yksi kasvisliemikuutio, savupaprikaa, valkosipulijauhetta, mustapippuria, jotain yrttimaustettaja kaada päälke vettä niin että vuoka on melkein täynnä. Lorauta vielä joukkoon reilu loraus rypsiöljyä. Pistä uuniin n. 200 astetta, n. Tunnissa tulee valmista. Sekoita välillä. Halutessasi voit lisätä purkin tomaattimurskaa kypsennyksen loppuvaiheessa.

    Välipalat oli minusta myös vaikeita keksiä, mutta näitä syödään meillä:

    - avokado-savutofuleipää
    -ruisleipää Lidlin hummuksilla ja tomaattisiivuilla
    -maissikakkuja maapähkinävoilla
    - hummusta ja porkkanatikkuja (taaperolle raasteena)
    - tuorepuuroa kaurajugusta, pakastemarjoista, kauramaidosta, vegeproteiinijaugeesta ja chian siemenistä, pikkuloraus siirappia tarvittaessa joukkoon

    Vegaanisia juustojakin olen katsellut, mutta niissä vaikuttaa olevan aika ikävä rasvakoostumus normaaliin 17 % juustoon verrattuna, tuplasti kovaa rasvaa. Pizzan päällä yms varmasn ihan jees nekin.

    VastaaPoista
  6. Mies teki tätä maanantaina ja olin ihan yllättynyt siitä, miten hyvää se oli. Lapsetkin söi aivan innolla. http://Www.reseptitaivas.fi/reseptit/marokkolainen-kasvismureke

    VastaaPoista
  7. Ihan tajuttoman hyvä keitto, jota voi varioida loputtomoin: https://www.viimeistamuruamyoten.com/meksikolainen-tomaattikeitto-v/
    Muutenkin kaikki tomaattipohjaiset linssi- tai papukeitot <3

    Hyvin pienen vaivan pasta:
    https://www.soppa365.fi/reseptit/kasvis-arjen-nopeat-pastat-ja-risotot/marinoitu-kasvispasta

    Ihana curry, ei tarvi kaverikseen riisiä vaan naanleipä on täydellinen kombo tämän kanssa: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://anna.fi/reseptit/kasviscurry-perunasta&ved=2ahUKEwiDzZ--sZbgAhXnlosKHQLqALoQFjACegQIDRAQ&usg=AOvVaw07mQbjhAjRTpKHALy1QW5e

    Linssicurrytkin hyviä. Ja kaikenmaailman wokit, esim tofusta.

    VastaaPoista
  8. Nyhtiskiusaus
    1,5 kg perunasipulisekoitusta
    1 pss hernemaissipaprikaa (ei välttämätön)
    1 maustamaton nyhtislaatikkoa
    3 DL kaurakermaa tai ruokakermaa

    N. 1/4 tl valkopippuria
    2 tl tai enemmän salviaa
    Suolaa maun mukaan, esim. 1 tl yrttisuolaa. Itse en laita kuin 1/2 tl

    Kootaan kuten kinkkukiusaus. Paistetaan 200°C tai 185°C jos on kiertoilma

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...