7.12.2018

Mikron nappula 150€Mikroaaltouunin käynnistysnappula putosi keittiön pöydälle kuutisen viikkoa sitten. Namiska oli alkanut hieman löystyä jo vuosi takaperin, mutten osannut arvata, että se kokonaan luovuttaisi. Laite oli sen jälkeen käyttökelvoton. Ensin ajattelin että noh, onneksi onneksi hajosi vain mikro eikä esimerkiksi pesukone, mutta aloin perua puheitani viikon jälkeen.

Tajusin tarvitsevani aktiivisesti tuota mustanpuhuvaa kapistusta, joka räjäyttää poikkeuksetta puurot seinille, jättää pakastepullat toispuoleisen jäisiksi ja jonka kello edistää niin, että ajan lapset kouluaamuisin ovesta ulos aivan liian aikaisin. Teemme yleensä isoja satseja ruokaa, jota sitten lämmitetään annos kerrallaan treeniaikojen mukaan. Mikro sulattaa pakastepinaattikeiton 10 minuutissa ilman pohjaanpolttamista, lämmittää kaakaon minuutissa ja eilisen tähteet kahdessa. Kalakeitto menee täydelliseksi soseeksi, kun se on kolmatta kertaa liedellä. Ymmärsin suhteeni intensiivisen luonteen viimeistään kaivaessani murentunutta karjalanpiirakkaa leivänpaahtimen sisuksista.

Kattilapoppareita en uskaltanut edes kokeilla. Lähinnä siksi, etten tiedä, missä sammutuspeitto on.

Odotimme nappulaa kuusi viikkoa. Ja kun asentaja tuli tänään sen vaihtamaan, kävi ilmi, että vika ei ollutkaan nappulassa vaan taustalevyn takana olevassa säätimessä, joka oli vain "pudonnut" kannattimiltaan. Tyyppi paikkasi systeemin nippusiteillä ja laskutti vartin projektista 150 euroa.

Kun kysyin, että mikäs homma, tyyppi totesi, että kyseinen valmistaja käyttää jonkun toisen merkin tekniikkaa eikä taustaviritys ole kummoinen. Mahtavaa, keskinkertaista laatua kauniissa kuorissa.  Kun keittiötämme silloin muutama vuosi sitten suunniteltiin halusin nimenomaan laatua. Jos joskus vielä joudun kodinkoneostoksille, design-merkit ovat nyt minun puolestani nähty nappuloineen. 

Tästä laskusta oli kuitenkin se hyöty, että tajusin, kuinka paljon rakastankaan kodinkoneita, kaikkia niitä. Ne vapauttavat mielettömät määrät aikaa, helpottavat, nopeuttavat, sujuvoittavat ja mahdollistavat elämän, jossa ehtii tehdä kaikenlaista.

Yritin miettiä, mistä kodinkoneesta luopuisin, jos yhdestä pitäisi luopua. Jos telkkari lasketaan, niin siitä. Toiseksi sitten kuivuaskaapista, vaikka sekin on tuikitarpeellinen juuri minun pyykkäystaktiikalleni (yhtenä päivänä viikossa kolme koneellista) ja noin 9 kuukautta vuodesta.

Pienempien kojeiden kanssa sama homma. Olen jopa ruvennut tekemään viikonloppuisin smoothieita, joten blenderikin on aktiivikäytössä. Vain silitysraudan töpseli näkee harvoin pistorasiaa. Sen voittaa vain raclette-pannu.

Mikä tämän tarinan opetus oli? Jos olet hankkimassa kodinkoneita, juttele korjaajan kanssa. Hän ehkä osaa kertoa jotain sellaista, mitä kodinkonekauppias ja google ei.


14 kommenttia:

 1. Luopuisin: televisio, silitysrauta, monitoimikone.

  Elintärkeitä: pyykkikone, tiskikone, mikro (kolme harrastavaa lasta), sauvasekoitin.

  Bubbling under: syksystä kevääseen rättipatteri. En tiedä, onko varsinainen kodinkone, mutta toimii kun laitan pistorasian seinään. Pelastaa arjen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. *siis töpselin pistorasiaan

   Syytän perjantairyytymystä.

   Poista
  2. Ääni kyllä täältäkin rättipatterille! Täytyykin otta selvitykseen josko eteisen toisen patterin saisi seinäversioksi.

   Poista
 2. Silitysraudalla ei kyllä tee yhtään mitään. Varsinkin kun hamahelmetkin on jo passé meidän perheessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ihan muutama vaate, jotka näyttää huomattavasti paremmilta jos niitä vähän silittää mutta muuten voisi kyllä olla taloyhtiön yhteinen vehje...

   Poista
 3. Meillä hajosi pesukone, kun olin viimeisilläni raskaana. Mies halusi välttämättä korjata koneen. Poistopumppu hajosi ja hän tilasi uuden ja sai jopa itse vaihdettua sen. Ei mennyt kuin reilu kuukausi ja laakerit hajosivat. Onneksi taloyhtiössä on pesutupa, mutta ei ole herkkua ravata siellä kolmen pienen lapsen kanssa. Mies edelleen halusi korjata koneen ja tilasi uudet laakerit. Kone on toiminut nyt vuoden. Olin varma että ei kahta ilman kolmatta. Nyt jos hajoaa vielä niin vaadin uuden koneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta puuhakas mies sulla kun jaksaa korjailla! Minkä merkkinen kone? Mun nykyinen Askon pesukone jyskyttää nyt kahdeksatta vuotta menemään ja alan olla suht vakuuttunut laadusta.

   Poista
  2. Se on 10 vuotta vanha AEG. Ja sitä on ihan tosissaan käytetty. Siinä on pyöritetty kolmen lapsen kestovaipat melkein viimeiset 6 vuotta. Ja tietenkin lisäksi kaikki muu pyykki, joka ei lopu koskaan.

   Poista
 4. Mistä niitä korjaajia saa kiinni, ennen kuin jotain hajoaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samasta paikasta kuin hajoamisen jälkeen ellei ole tuttua tyyppiä. Merkkihuolto ei varmaankaan kerro totuutta mutta yleinen kodinkonekorjausliike kyllä tietää. Hitto kun olisikin joku neuvontapalvelu johon soittaa jos haluaa välttyä paskoilta ostoksilta.

   Poista
 5. Mä olen löytänyt erittäin pätevän kodinkonekauppiaan, enkä enää osta mitään keneltäkään muulta. Hän osasi kertoa, että esim. Mielen jääkaapeissa ei ole Mielen oma tekniikka, mutta pesukoneissa taas on. Niinpä pesukoneet ovat huippulaadukkaita, mutta kylmäkoneet kannattaa ostaa toiselta merkiltä. Ja samaa rataa muidenkin kodinkoneiden kanssa. Merkki ei - hämäävää kyllä - kerrokaan yksiselitteisesti laadusta. Sen sijaan olennaista on selvittää, mikä valmistaja on parhain missäkin kategoriassa. Olisin vannonut Mielen nimeen kaikessa mahdollisessa, mutta siis kylmäkoneissa ei kannata. Nyt tiedän sitten tämänkin.

  VastaaPoista
 6. Meillä hajosi n.kk sitten liesitaso-uuniyhdistelmän virtanappula. Ja luonnollisesti pe iltana. Olisi tarkoittanut sitä että ruokaa ei oltaisi laitettu koko vkl. Onneksi saatiin vielä korjaaja paikalle. Ystävällinen henkilö joka tuli vielä pe iltana käsin jälkeen paikalle.

  Liesi on 12 v vanha eli osia ei saa...korjasi sitten liimavirityksellä niin että virrat sai päälle. Ja ohjeisti että jos hajoaa uudelleen tökätkää nappula pois edestä ja sitten liesi päälle jollain välineellä reikään tökkäämällä. Uusi joudutaan hankkimaan jossain vaiheessa mutta ei just nyt ole budjettia siihen. Varsinkin kun korjaus maksoi sen parisataa.

  Tuosta korjaamasta tuli kyllä kertaheitolla meidän luottokorjaaja....

  Olen varma että vuoden sisään meillä kosahtaa kaikki keittiön kodinkoneet. Kaikki kun on hankittu samaan aikaan taloa rakentaessa. Sitä parin tonnin laskua odotellessa....

  VastaaPoista
 7. Tänään ku silitin ekan ja vikan kerran tänä vuonna, mietin että ilman silitysrautaa kyllä pärjäisin. Mulla on myös kolme eri kahvikonetta ja olen ainut talouden kahvinjuoja, joten ehkpä yhdestä voisin luopua... Mutta vain yhdestä, no okei kahdesta jos ois ihan pakko, mutta joku kahvinkeitin on kyllä koko perheen hyvinvoinnin kannalta jopa tärkeämpi kuin nuo pesukoneet!

  VastaaPoista
 8. Olemme jo useamman kerran luottaneet hankinnoissamme kodinkonekorjaamon valikoimaan.
  Sieltä ovat tulleet jääpakastinkaappi, pesukone ja tiskikone hajonneiden "laatulaitteiden" tilalle.
  Kyllä, nämä härpäkkeet ovat rumia ja niissä on vain kaksi tai kolme ohjelmavaihtoehtoa, mutta niissä ei myöskään ole oikeastaan mitään mikä voisi hajota.

  En luota häivänkään verran kodinkoneliikkeiden nuorten provisiopalkkaisten puheisiin. Luotan kodinkonekorjaajaani, joka on kuljettanut pois joka ikisen hajonneen koneen, tuonut uuden tilalle ja leperrellyt korjaushommia tehdessään kissoillemme. (ja selvennyksen vuoksi, ensin on yritetty korjata niitä hajonneita "laatukoneita", sitten korvattu uusilla ja yksinkertaisemmilla.)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...