28.9.2018

Ennen kuin muutun paahtoleiväksi

Kaupallinen yhteistyö Suomen Blogimedia ja Vegyu


Palkkatyössä on muutamia loistavia puolia. Kaipaan yrittäjänä erityisesti kolmea asiaa
- hyvää esimiestä (ai että kun saisi vain keskittyä niihin oikeisiin töihin)
- pikkujouluja (voin toki lähteä yksin glögille, mutta ei se ihan sama ole) ja
- työpaikkaruokailua.

Näistä tuo viimeinen palelee tällä hetkellä kaikkein pahiten. Lounas on perinteisesti ollut minulle se päivän tärkein ruokailu: ateria, jolloin olen aina syönyt a) kasvista b) eniten ja c) salaattia. En ole koskaan tehnyt eväitä duuniin, koska hyviä lounasravintoloita on ollut työpaikkojeni ympäristössä pilvin pimein. Mutta nyt homma on muuttunut.

Kotitoimistolla edut ovat huomattavasti huonommat. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun Koti-insinööri on kotiin tullessaan kysynyt, mitä olen syönyt lounaaksi, enkä ole osannut heti vastata. Useimmiten vastaan, että en mitään tai sitäsuntätä. 

Tämä pahan kierre kumpuaa siitä, etten ole kovin ruokaorientoitunut ihminen, siis sellainen henkeen ja vereen kulinaristi, jonka päivä menee pilalle ylikeitetystä pastasta. Olen viime keväänä elvyttänyt uudestaan ruoanlaittotaitoani, mutta ei se mikään intohimolaji ole.

Syöminen kyllä sujuu, mutta ei samalla tavalla kuin suurimmalla osalla jengistä. Nälkähälytykseni on viritetty huomauttamaan vasta, kun olen ollut kuusi tuntia syömättä ja juomatta, kun joillain ihmisillä tämä suht kiukkuinen hälytys iskee kolmen tunnin välein.

Kolmanneksi pystyn keskittymään kirjoittamiseen niin, etten oikeastaan huomaa maailmaa ympärilläni enkä ajan kulua. Saatan iltapäivällä havahtua vasta siihen, kun koululaiset tulevat kotiin. Tästä aiheutuu se, että päädyn etsimään kaapista paniikkiratkaisuja. Ne harvemmin ovat ruokaympyrää nähneetkään. En yhtään ihmettele, että keripukki tekee paluuta nykyihmisen terveysongelmiin.

Kahden kotitoimistoihmisen kohtaaminen: keitä siinä riisit, minä tuon kastikkeen! Voisin tietenkin laittaa puhelimeen lounasherätyksen ja lähteä syömään lähistön lounasravintoloihin, mutta ilman lounareita se on suht kallista. Näin yksinyrittäjänä syön siis kotona sitä mitä kaapista löydän. Mutta jos ihminen on sitä mitä syö, muutun pikakahviksi ja paahtoleiväksi ihan näillä hetkillä!

Koska en voi tässä suhteessa muuttaa itseäni, olen yrittänyt löytää terveellisempiä paniikkiratkaisuja ja hamstrata viikon lounaat etukäteen jääkaappiin.

Kun tutustuin Atrian uuteen Vegyu-tuotesarjaan, tiesin heti, että meistä tulee kaverit. Karjalanpiirakan ja pinaattikeiton seuraksi muuttivat pysyvästi Vegyun kasviskastikkeet, kasvisbolognese, marokkolainen tagine ja intialainen kasviscurry (gluteenittomia ja vegaanisia). Kastikkeiden seuraksi voi keittää ihan mitä haluaa, couscousia, riisiä, pastaa tai mitä ikinä. Kastikkeissa on reilusti kasviksia ja jopa mausteita (sitäkin voi tuunata haluamaansa suuntaan) ja se on paljon esteettisempi kuin se bravuurini eli pannuasia, johon roiskitaan kaikkea mitä jääkaapista sattuu löytymään.

Lisäksi yhdestä vähän reilu kolmen euron purkista riittää kahteen lounaaseen, jolloin työpäivän kulurakennekin pysyy maltillisena. Yrittäjä ja suolistomikrobit arvostavat, kiitos!3 kommenttia:

 1. Kun tuossa aikaisemmin tein paljon töitä kotona mä söin lounaaksi aina edellisen päivän päivällisen "jämiä". Tein aina päivällistä sen verran reilusti että seuraavalle päivälle jäi 1 annos lounaaksi. Siihen sitten lisäksi salaattia (jota en aina jaksa tehdä...).
  Tämä toimii meillä vieläkin. Nykyisin mulla etäpäivänä ja mies ottaa töihin mukaan näistä jämistä korostetun lounaan, koska työpaikalla ei kunnon lounasmahdollisuutta. Lapsetkin saattaa syödä jämiä koulusta tullessaan, kosk päivällinen on meillä tapana syödä klo 19-20 välillä aikaisintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on hyvä malli kyllä, mutta vaatisi meillä arkiprosessin muutoksen, koska meillä yleensä sama safka tehdään kahdeksi päiväksi. Jämiä ei siis oikein jää ja jos jää niin sen verran vähän että joudun jatkamaan sitä hyvin vaihtelevin tavoin. 🙄

   Poista
 2. Bongasin tällaisen - ihan tosi magea idea musta! https://www.facebook.com/events/897470797043551/?active_tab=discussion

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...