1.8.2018

Töihin tömps!Muutama vuosi sitten soitin töihin lomalta. Minulla oli vielä viikko lomaa jäljellä, mutta halusin tietää, mitä projekteille kuuluu. Esimies oli huolissaan, että stressaan työasioita lomalla, mutta vakuutin, että asianlaita on ihan päinvastoin. Minähän olin lomaillut jo ihan tarpeeksi ja halusin tulla töihin!

Olen ehkä suht yksin tämän ajatuksen kanssa, mutta olen aina tykännyt siitä päivästä, kun saa kesän jälkeen pukea päälle siistit vaatteet, laittaa avainkortin kaulaan ja fillaroida duuniin. Töihinpaluumaanantai on paljon mukavampi kuin se yhdeksään asti illalla venähtänyt lomallelähtöpäivä! On kiva nähdä jengiä ja käydä läpi kaikki lomaltapaluuvitsit salasanoista ja toimenkuvan epäselvyydestä. Kaikki ovat vähän pihalla (paitsi kesäduunarit ja ne, jotka tulivat jo edellisellä viikolla), kalenterissa ei ole vielä yhtään palaveria (hyväksymistä odottavia kylläkin) ja joku muu on keittänyt kahvit. Sitten vain lomavastaaja pois päältä ja sähköpostin kimppuun.

Ai että!

Work timepas!

Tämä on tietysti seurausta siitä, että olen aina tykännyt työstäni ja työkavereistani. Jos työpaikassa ei ole mitään vikaa, perusarki on ihan tervetullut - jopa helpottava - muutos. Yksikään esimieheni ei ole ollut mulkku, olen osannut duunini ja saanut hyvin vapaasti tehdä hommiani ja tiimissäni on aina ollut loistavia tyyppejä. Minulla on paljon läheisiä ystäviä, joihin olen tutustunut töiden merkeissä.

Toinen syy voi olla se, että lomailisin mieluummin useammassa viikon tai parin pätkässä kuin tällaisessa suht haastavassa viiden viikon setissä. Olen ehkä vähän turhan vaihtelunhaluinen ja väkisinkin näin pitkässä lomassa menee päiviä "hukkaan" pyykinpesussa tai muussa siirtymässä. Lyhyemmät lomat ovat tiivistä laatulomaa.

Mutta! Nyt olen pulassa.

Kun yrittäjänä lomalla ja arjella on aika vähän eroa eikä kukaan kotona erityisemmin potki tuhtoani liikkeelle, huomaan, että tarvitsisin tähän vaiheeseen jonkun oman siirtymäriitin. Loma on käytännössä loppu, mutta en tiedä miten nämä duunit nyt oikein aloitetaan. En saa vaihdetta silmään saati että muistaisin ollenkaan, mihin jäin kesäkuussa. Miten hitossa saan simuloitua ensimmäisen työpäivän tunnelmat kotitoimistoon? Jollain virtuaalitodellisuutta hyödyntävälä sovelluksella ehkä.

Kertokaa, miten te muut yksinyrittäjät erotatte työn ja vapaa-ajan? Ja sitten joku teistä voisi kysellä sellaisella pirteällä otteella, että mites mun lomat meni ja katsotaanko hei iltapäivästä miltä syksy näyttää, mutta ota nyt kahvia ensin. Töihin tömps!


15 kommenttia:

 1. Minustakin töihin palaaminen on kivaa! Tykkään minä lomaillakin ja eikä loman jatkuminenkaan haittaisi. Mutta kyllä sitä tässä vsiheessa lomaa huomaa, että päähän alkaa tulla kaikenlaisia ideoita, mitä kaikkea sitä oppilaiden kanssa taas ensi vuoden aikana touhuaisi ja on tosiaan kiva päästä näkemään työkaverit ja oppilaat pitkän kesän jälkeen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, meitä on muitakin! Ja ihanaa, että on ollut ikävä oppilaitakin! <3

   Poista
 2. Lähde pois kotoa tekemään töitä johonkin hubiin eka työviikoksi. Itselleni ainakin se toimi usean freelancer-vuoden ajan kun käynnistyin hitaalla lomien jälkeen. Esimerkiksi Otaniemen Design Factoryssä tai Helsinki Think Companyssä saa hyvin työvaihteen päälle kun muutkin tekevät töitä ympärillä. Eka päivänä kalenteri kuntoon ja sähköpostin perkausta, toka päivälle joku konkreettinen tavoite jne. Niin, ja sovi lounastreffejä! Elokuun alku on oivaa aikaa sopia uusia töitä ja saada uusia asiakkaita, kaikki muutkin kun ovat lomaltapaluuhorkassa ja ovat innoissaan mahdollisuudesta paeta toimistosta laillisesti :D -Sara-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tässähän tuli aivan loistavia vinkkejä, kiitos! En tiennyt että Otaniemessä on joku työtila jota saa vapaasti käyttää. O_o Taidan olla vähän kassalla näistä modernin työn apuvälineistä!

   Poista
 3. Heeeei, katos lomalainen! Miltä laitumilla näytti? Kaikki rytmit mullin mallin niinku onnistuneeseen lomaan kuuluu?
  Toivottavasti sait akut täyteen, tääl on nimittäin auringonpistospäissään suunniteltu niin megalomaanisia överikunnianhimosia proggiksia syksylle, että pitkät vapaat on hengissä selviämisen edellytys ��
  Kävin hakee tosta naapurin leipomosta töihinpaluupullat tiimille, käys nappaa sieltä nopeita hiilareita niin jaksat muistella salasanoja. Erja pisti just vartti sitte uutta kaffee tulemaan.
  -Maaja

  VastaaPoista
 4. Olin kanssa ehdottamassa tuota, että lähde johonkin muualle ainakin muutamaksi päiväksi tekemään töitä, jos se auttaisi orientoitumisessa.

  Itse olen lomaltapaluurakastaja. Loma tekee hyvää, mutta nyt kun on lapsen kanssa pakotettuna pitämään 4-5 viikkoa putkeen niin tuntuu että lomasta häviää jotain oleellista. Pitää vaihtaa viikon välein maisemaa, naamoja tai aktiviteettia että jaksaa ja silti on ihan kypsä menemään töihin. Mä lomailisin mieluiten kesällä ehkä jonkun 2+2 viikkoa omavalintaisesti ja loput sit ripoteltuna muuhun vuoteen. Kaunis idea joka toimi vähän ennen lapsia, ehkä se taas joskus sit tapahtuu uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonain päivänä vielä! Ehkä tää töihinpaluun ihanuus korostuu just ruhkavuosieläjillä?

   Poista
 5. Minä valmistelen lomalta paluun jo ennen lomaa: Oma työni on todella paljon minun muistini varassa. Helpotan töihin paluuta sillä, että viimeisellä työviikolla alan kirjoittelemaan itselleni lappuja / muistioita, joihin kirjoitan ne asiat, jotka ovat jo valmiina, jotka ovat kesken ja jotka pitää aloittaa. Koska loma tai loman aloitukseen liittyvä stressi voi pyyhkiä näitä pois mielestä. Ja loma pyyhkii pois sen tekemisen tahdin. Järjestän jo etukäteen itselleni muutaman sellaisen asian loman paluun jälkeen, joka edesauttaa työrytmin löytämistä, jotta saan kiinni niistä vähemmänkin mukavista töistä. Koen aina lomalta paluun jälkeisen viikon menevän vähän hitaalla koneistolla. Menen töihin nykyisin aina pätkäviikolla. Turhautuminen omaan koneistoon jää lyhyemmäksi, sillä viikonlopun jälkeen toisella työviikolla tuttu rytmi alkaa jo löytyä. Nämä eivät ehkä toimi muilla, mutta minulla toimivat tänä vuonna jo erittäin hyvin. Pakkaa sekoittaa aina lomarytminen perhe, jonka vuoksi harkitsen muuttavani hotelliin vähäksi aikaa, että univaje ei kasvaisi kamalasti.
  Teen kuitenkin hyvin erilaista työtä, joten nämä eivät välttämättä sovi kaikkiin töihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tämä olis järkevää ja ensi kerralla (jos sitä tulee) teen varmasti juuri näin: teen to do listan itselleni paluuta varten. Ja tuo lomarytmisen perheen läsnäolo on kyllä suht haastavaa, ja kohta varmaan alkaa koulunalkujännitys...

   Poista
 6. Lapset menivät vielä viikoksi mummolaan kun aloitin työt. Hiljainen kotitoimisto (hiljainen!!) ja iltavapaat tuntuvat ihan lomalta. Tein myös ennen lomalle jäämistä itselleni muistiinpanoja; mitä pitää hoitaa ekaksi, mikä on kesken ja mistä päin pilvipalvelun syövereitä tarvittavat aineistot löytyvät. Pätkäviikko voisi olla hyvä ajatus, koska todellakin aivot käyvät vähän hitaalla. Ihan tämän helteenkin takia.

  Ensimmäinen asiakaspalaveri on juuri sovittu ensi viikolle, samoin lounastreffit kaverin kanssa. Vaikka päiväkoti ja koulu eivät vielä kellota elämää, laitan herätyksen aamuihin jotta saan hommat tehtyä ajoissa ja ehdin iltaisin jotain kivaa. Ja viikonloppu tuntuu sitten viikonlopulta. Ruokailussakin pieni ryhtiliike (lue: iltapäivätissuttelun lopettaminen) auttaa arjen löytymisessä.

  Summa summarum; vain maanantaina tuntui siltä, että teki mieli käpertyä työpöydän alle sikiöasentoon itkemään. Kyllä se tästä taas. Ja viisi viikkoa lomailua putkeen on tosiaan liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kyllä se tästä! Juuri kilahti huomiseksi palaveri kello 9:00, jonka sain vinguttua puoli tuntia myöhemmäksi. :DD

   Poista
 7. En osaa auttaa :) Mutta samaa mieltä lyhyempien lomien ilosta, nyt kun mulla vihoviimein olis ollu mahollisuus pitää pidempi loma, halusinkin sen lyhyemmissä pätkissä ja melkein tuntui että siltikin sitä oli "liikaa" ;) (ehkä helteestäkin johtuen)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olispa kiva tietää kuinka plajon meitä pätkälomailun ystäviä on! Mä kyllästyn siihen tyhjäkyntiin tosi nopeasti ja haluan ruveta tekemään jotain. Nyt tietysti oli lomalla päällä myös romaanin viimeistely, jota pystyi tekemään vain 22-01 välisenä aikana koska seksihelle.

   Poista
 8. Mä tarvitsisin tämän normiloman lisäksi vielä toisen pätkän jolloin saisin rauhassa duunailla kotona kaikenlaista. Hommia olis mutta niitä ei jaksa työpäivän jälkeen tai viikonloppuna määräänsä enempää tehdä. Olis kaikenlaista Askartelua ja raivausta joka olis mukavaa kun olis kokonaisia päiviä aikaa tehdä.

  Ja vieroitusoireita on loman pituudesta kun viimeiset 5 vuotta olen käytännössä pitänyt 2 kk loman... nyt 3 vko tuntui todella lyhyeltä. Tuossa 2kk loman aikana kun ehti tuota duunailuosastoakin tehdä ihan eri tavalla.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...