29.7.2018

Suomen kesä yllätti ihmisenKesä 2018! Olen aina pitänyt itseäni hyvänä helleihmisenä. Olen suurimman osan vuodesta palelija, jolla ei oikeastaan voi olla liian kuuma. Totun nopeasti lämpöön, hikoilen aika vähän enkä turpoa jaloista/käsistä. Mutta kun taulussa on nyt useamman viikon ajan ollut kymmenen aikaan illallakin 28 astetta, on alkanut vähän jännittää.

Helteestä on helppo keksiä hyviä puolia enkä kadehdi ollenkaan Satua, joka on vetänyt toppatakissa ja pipossa pari viimeistä kuukautta. Kerrankin on kunnon kesä eikä ole tarvinnut värjötellä sisätiloissa! Varsinaisia pukeutumisongelmia ei ole (kaikki, jotka kehtaavat ovat nakkena) paitsi että hellevaatteita on hyvin rajallinen määrä. Eli kahdeksi päiväksi. Lisäksi kellään ei ole valtava nälkä ja vesi kelpaa kerrankin janojuomaksi. Ja minulla on ensimmäistä kertaa ehkä 30 vuoteen ruskettuneet jalat.

Mutta kun tropiikki kestää viikkotolkulla, alkaa olla hankaluuksia sekä henkilökohtaisella että yhteiskunnallisella tasolla, jopa enemmän kuin sadekesässä. Mistä tahansa epämiellyttävästä saa valittaa, helteestä vieläpä hyvällä syyllä. Tämä heinäkuu on nimittäin näyttänyt, miten huonosti olemme ihan kansakuntanakin varustautuneita erilaisiin erikoisempiin sääilmiöihin.

Kaikissa asunnoissa on jonkinlainen lämmitysjärjestelmä, mutta harvassa on viilennys. On omituista että julkiset rakennuksetkin ovat totaalisia pätsejä. Tämä näkyy myös siinä, että helteestä selviytymiseen on tarjolla valtavasti omituisia vinkkejä (kenen pakkaseen mahtuu lakanat? Ja nehän lämpenevät heti!), jotka eivät helteestä oikeasti kärsiviä auta yhtään. Pieni pöytätuuletin on lähinnä ärsyttävät, jos asunnossa on kuumempaa kuin ulkona. Sen sijaan mökille asennettu ilmalämpöpumppu, jolla sisätilan saa viilennettyä yöksi, tuntuu nyt nerokkaalta hankinnalta.Mutta mitäänhän tällä kelillä ei oikeastaan voi tehdä, paitsi istua varjossa pelaamassa tai lukemassa. Sain lähes lämpöhalvauksen, kun lakaisin kaikki miljoonat koivunsiemenet terassilta tai poimin puutarhassa kirsikoita. Myös kaikki urheilu muualla kuin ilmastoidussa hallissa on kaukana nautinnosta. Meinasin pyörtyä kesken äänikirjakävelyn, kun osuin iltapäivällä paahteiselle peltoaukealle. Sopivaa tekemistä tarjoaakin lähinnä merivesi, joka on meidän mittareillamme silkkaa kylpyvettä. Mutta sinilevästä ei ikinä tiedä. Meillä ei onneksemme ole ollut mökkirannassa leväraitoja kuin yksittäisinä päivinä, joten olemme uineet tuntikaupalla 25 asteisessa vedessä sen kymmenen astetta kylmemmän sijaan.

Sääliksi käy myös rutikuivaa luontoa. Olen vienyt ulos vesiastioita kuten moni muukin, mutta lievitys on tietenkin hyvin paikallista. Yhtä ainutta mustikkaa ei ole tontilla näkynyt (paitsi sellaisia valmiiksi kuivattuja / paistuneita versioita) ja veikkaanpa, että sieniäkin on turha odotella. Ja sitten vielä jotkut urpot pistivät keltaiseksi kärventyneelle niitylle nuotion pystyyn. Nuotion!!!Ja sitten on vielä satunnaisen säävitutuksen ylittävä ongelma. Tänä kesänä ilmastohuoleni on noussut uudelle tasolle. Paljon puhutaan siitä, että ilmastonmuutoksen myötä talvet menevät pilalle, mutta ihan yhtä lailla myös kesät menettävät perinteiset piirteensä. Mitä jos meilläkin on jonain päivänä 40 astetta kuten Japanissa? Mitä jos maastopalot osuvat kaupunkeihin? Mitä jos kehnoja viljasatoja alkaa tulla harva se vuosi?

Upea kesä siis, mutta en toivo näitä lisää. Helteessä on parasta se, että se on luksusta, harvinaista herkkua, jota voi kaivata koko pitkän talven ja nauttia niistä muutamista mahtavista päivistä täysillä. Lopun aikaa haluan voida manata Suomen kesää.


12 kommenttia:

 1. Asiaa, Katja. En minäkään ymmärrä miten tasta pätsistä voi nauttia, ja suorastaan vituttaa kun joku kehottaa niin tekemään. Ja samalla muistuttaa pakkasista. En tykkää mistään hirmupakkasistakaan senpuoleen.
  Mutta niitä perinteisiä Suomen suvisäitä olen kaivannut tässä hikoillessa. Lämmintä sellaiset parikymmentä, joukossa toki pari hellepäivää, sekä ah niin ihanat kesäsateet, jonka jälkeen luonto ja asfaltti tuoksuvat niin kesältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, musta niissä peruskesissä on paljon hyviä puolia, mulle käy kaikki kunhan on valoa! Ne kehotukset nauttia lumesta on toki ihan yhtä perseestä, mutta ehkä tämä oli tarpeellinen muistutus että ilmastopakolaisuus ei ole pakkasen aiheuttamaa.

   Poista
 2. Aikansa kutakin!
  Tätä on kestänyt jo aivan liian kauan ja kun lämpö hipoo 30°, minunkin oloni käy tukalaksi.
  Pelottaa, että tästä tulee joka kesäinen ilmiö.
  2002 kesällä oli kyllä enemmän hellepäiviä, mutta mielestäni lämpö pysytteli inhimillisissä lukemissa.
  Mukavaa syksyn odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä, helteissä on eroja! Tämä kolmekymppiä on tosiaan jo minullekin vähän tukala. Tänä kesänä on konkretisoitunut se, että muutamalla asteella on iso ero! Siksi se kahden asteen ilmastonmuutostavoitekin on merkityksellinen vaikka tuntuu mitättömältä.

   Poista
 3. Yllättävää on ollut miten vähän Suomessa edes ymmärretään ilmastointien päälle: Olen 9.kuulla raskaana ja kun kotona ei laske lämpötila edes öisin alle 23C, päätin, että nyt jos koskaan rahalla saa onnea ja varasin yön hotellista, jonka huonetiedoissa luki ilmastointi. Onneksi soitin vielä respaan varmistaakseni että huone on varmasti viileä, kävi nimittäin ilmi että sitä ei voida taata koska heillä ei ole varsinaista ilmastointia vaan koneellinen ilmanvaihto. Joka on täysin eri asia! Tietysti sitten päätin vaihtaa hotellia ja vasta neljännessä johon soitin, pystyttiin lupaamaan viileä yö vaikka olisi mikä helle, vaikka kaikissa oli huonetiedoissa tuo maininta ilmastoinnnista. Mutta oli kyllä vaivan arvoista, ihanaa nukkua yksi yö 18C viileydessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua kanssa ärsyttää kun sekoitetaan ilmastointi ja koneellinen ilmanvaihto. Eto on kuin yöllä ja päivällä! Jos autossa on ilmasotinti tai pelkkä peruspuhallus, ero kyllä ymmärretään, mutta mikä sokeus iskee kun kyseessä on asuinrakennus?! :D

   Poista
  2. Tiedätkö, juuri ajattelin että luojan kiitos en ole viimeisilläni raskaana tässä keslissä. Voimia siis! Mutta hyvä pointti tuosta ilmanvaihdosta ja ilmastoinnista, tämä ei tosiaan ole itsestäänselvyys!

   Poista
 4. Kiitos ja ihanaa että otit esille tämän viimeisen kappaleen!! Häviävän pieni osa ihmisistä tuntuu muistavan että tämä ei todella ole ok, vaan nyt pitäisi jokaisen monta kertaa vuodessa lentävän, turhaa autoilevan, joka päivä lihaa syövän jne. ihmisen havahtua että hetkonen, mitäs tää helle nyt OIKEASTI tarkoittaa.

  Muussa tapauksessa hetken päästä on se +40, metsäpaloja, huonot sadot vuodesta toiseen, sinilevää kaikkialla koko ajan ja .. niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toivon, että ainakin jokunen hiffaa, ettei se ilmastonmuutos oikeasti tuo mitään hyvää, mutta vasta vitsaukset konkretiosivat sen. :/

   Poista
  2. Ilmastoahdistus kannattaa muuttaa toiminnaksi, se auttaa ahdistukseen ja samalla voi onnistua muuttamaan maailmaa edes ihan pikkuisen paremmaksi. Tässä yksi yhdistys, jonka toimintaan kannattaa tutustua ja tulla mukaan: http://ilmastovanhemmat.fi/kesalla-2018-se-alkoi/

   Poista
 5. Just näin! Suomessa ei pääse tätä pakoon mitenkään, kun edes julkisissa rakennuksissa ei ole ilmastointia... Onkohan joku muu syy, miksi kuumuus tuntuu täällä erilaiselta? Äidillä on kylässä eteläeurooppalaisia, jotka tullessaan naureskelivat, että ei tunnu 30 asttetta missään, mutta ovat nyt sitä mieltä, että täällä on erilaista.

  VastaaPoista
 6. Synnytin toisen lapsen heinäkuun lopussa. Ja kykkä, toukokuusta asti päivittelin (manasin) ajoitusta. Olipa melkoisen tukala viimeinen kolmannes, jonka kruunasi naistenklinikan osaston vielä kotoakin kuumempi koppero ja imetyshikoilut päälle. Kyllä nyt viileämpi keli on mannaa!

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...