8.7.2018

Mutsi, epätoivo ja pelastava quornburrito



Näin internetissä ruokakuvan. Kuvassa oli karjalanpiirakka, jonka päällä oli kinkkua, salamia ja sulanutta juustoa. Kuvateksti kertoi, että kyseessä oli koululaisen terveellinen välipala.

Olisin varmasti voinut syödä 80-luvulla tuollaisen välipalan, mutta enää en oikein pystynyt katsomaan koko kuvaa.

Törmään harvoin oman ruokakuplani rajoihin. Noinhan ihmiset tässä maassa syövät, lihan kulutus ei ole Luonnonvarakeskuksen mukaan vähentynyt juuri lainkaan. Lihan vähentäminen ja kasvisruoan lisääminen näkyy vain suurten kaupunkien nuorten naisten lautasilla ja minun kuplassani lapset syövät koulusta tullessaan kasviswrapeja, soijajogurttia ja smoothieita. Vanhemman ikäpolven miehet eivät ole kasvisruokabuumista kuulleetkaan. He syövät makkaraa, erilaisia leikkeleitä, jauhelihaa, pihvejä ja kebabia ihan joka päivä ja höröttävät sutkauksille, joiden mukaan kasviksia syövästä ihmisestä tulee itsekin kasvis.



Unohdan aina, että olen tehnyt aika ison muutoksen. Lapsuuteni ruokailutottumukset eivät ole kulkeneet mukanani ja olen opetellut vasta aikuisena syömään ja tekemään kasvisruokaa. On hirveästi porukkaa, jotka eivät ole tehneet asian eteen yhtään mitään. Mutta ei se välttämättä johdu siitä, etteivät he ole kiinnostuneita eläinten oikeuksista tai ilmastonmuutoksesta vaan siitä, että ei lähde. Vaikka olisi suht ennakkoluulotonkin, arkiruokalan pyörittäminen on kovaa hommaa. Kotikokkivastuussa on helppo pitäytyä siinä, minkä osaa.

Törmään osaamiseni rajoihin veganismissa. Olin yhtäaikaa tyytyväinen ja kauhuissani kun Skidin kesälistassa luki, että vietä viikko vegaanina. Syön mielelläni vegaaniannoksia ravintoloissa ja maitotuotteet olen saanut pois melkein kokonaan, mutta koko perheen vegaaniruokia on päänsisäisessä reseptikirjassani aika vähän. Haastetta tuo se, että yksi on allerginen pähkinöille ja melkein kaikille hedelmille, toinen kaalille ja pavuille ja 3/4 ei syö sieniä. Koita siinä sitten koostaa jotain muuta kuin tomaattikeittoa.

Jos asiaa katsoo ilmastomuutoksen näkökulmasta, olennaista on vähentäminen. Aina välillä kuulee naputusta siitä, että kasvisruokaa pitäisi osata laittaa ilman nyhtistä ja härkistä ja lisäksi puhua niistä niin että nimissä ei missään tapauksessa viitata lihaan. Nähdäkseni tämä vääntö on täysin toissijaista. Meitä kokkeja on moneen lähtöön ja minä ainakin innostun kaikista lihan korvikkeista, joita voin työntää niihin resepteihin, jotka marketissa takaraivosta löytyvät ja keittiössä mutkattomasti sujuvat.

Hemmotteluilta yksin kotona.

Asiaan. Tutustuin sieniproteiinista tehtyyn quorniin jo pari vuotta sitten kun kamppailulajeja harrastava vegaanityökaverini kertoi lähes elävänsä kyseisellä tuotteella. Hän ei antanut vaihtoehtoja kun lounasravintolassa oli eräänä päivänä listalla quorn-spydäriä. Itse pyttipannu oli aika mauton, mutta tuote jäi kiinnostelemaan. Tänä keväänä olen uhkaukseni mukaisesti laittanut ruokaa ja päässyt kokeilemaan tätä tuoteperhettä, erityisesti kun tuo viikkohaaste on jo aika lähellä.

Quornia löytyy kaikissa mahdollisissa muodoissa: on rouhetta, kuutiota, palleroa ja pötkylää. Ja olen nyt testannut pihviä burgeriin, kuutioita risottoon ja rouhetta siihen bologneseen sekä eilen burritoihin.

Menestys! Minä sanoin, että onpa hyvää. Mies sanoi, että tässä ei ole mitään sivumakua. Lapset eivät sanoneet mitään. Söivät vain.

Hemmetti! Quorn on ratkaisu kaikkeen. No ei ehkä parisuhdeongelmiin, mutta muuhun kyllä. Laitan reseptejä heti kun kerkiän ja laittakaa tekin, jos löytyy!

Ps. Olen ihmetellyt tätä samaa asiaa tofun, oumpfin ja seitaninkin kanssa: miksi ihmeessä kaikki kasviperäiset proteiinilähteet nimetään täysin hämmentävästi. Olisi paljon helpompaa kertoa näistä ruokalöydöistä, jos nimeä ei tarvitsisi tavata kirjain kirjaimelta.

37 kommenttia:

  1. Quorn on kyllä oikein näppärä tuote ja kiva lisä kasvissyöjän ruokavalioon, mutta suurin osa tuotteista ei liene täysin vegaanisia, vaan niissä on käytetty munia ja/tai maitoa. Nopealla vilkaisulla valikoimasivustolle (https://www.quorn.fi/tuotteet) ainoastaan nuggetit ovat vegaanisia. Omaan kasvisruokavaliooni sisällytän näitä kyllä mieluusti silloin tällöin, mutta eivät siis soveltune tiukimman linjan vegaaneille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi perseensuti! Toisaalta tämä juuri näyttää, mihin tämä minun vegaanisuuteni kosahtaa: en lukenut tuoteselostetta. Ehkä siis madallamme rimaa ja pyrimme hyvin pitkälti vegaaniseen viikkoon. Sekin on jo ihan loistava saavutus.

      Poista
    2. Juuh, itse pyrin koko ajan enemmän vegaaniseen ruokavalioon, mutta aika usein helppous ja mukavuus vievät näiden melkein-vegaanisten tuotteiden luo :) Vaikka ei ehdi perehtyä tuoteselosteisiin, niin nykyään onneksi vegaanisuus selviää jo aika usein selkeästi paketin kyljestä (jopa tuotteista, jotka oletusarvoisestikin on vegaanisia). Sitten taas, jos lukee lakto-/ovo-vegetaarinen niin kuin näissä, niin ei ole vegaanista, mutta ”lievempään” kasvisruokavalioon sopivaa kylläkin :) Tsemppiä kokkailuihin!

      Poista
  2. Meillä Quornin hampurilaispihvit ovat aktiivisessa käytössä. En ole niiden löytämisen jälkeen kaivannut jauhelihapihviä hampurilaiisiini lainkaan. Laitan kyllä Quorn -pihvin päälle vahvempaa cheddaria, jonka kanssa maku on ihana (ja tietty muutkin perus-hampurilaistäytteet).
    Samaa mieltä Quornin tuotenimestä.

    Sanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä on tosi hyvä koostumus! Mulla pihvi vähän kärähti joten joudun testaamaan uudestaan. Maustatko sitä millään?

      Poista
    2. Niin on, eikä muiden makujen läpi tunkevaa tympeää sivumakua.
      Me ei olla maustettu pihviä lainkaan, vaan paistettu sellaisenaan siten, että cheddar siivutetaan pihvin päälle jo pannulla (kun toinen puoli on paistettu), niin että se sulaa sopivasti. Mun mielestä suolakurkusta, tomaatista, ketsupista ja majoneesista sekä romaine-salaatista on tullut riittävästi makua pihvin ja ceddarin kavereina. Mutta nyt kun kysyit, niin pihviin voisi sopia mausteeksi esim. Santa Marian Allround grilliöljy. Taidankin testata sitä seuraavalla kerralla.

      Sanna

      Poista
  3. Close enough kuulostaa hyvältä minustakin. Jos teidän perheelle maistuu sopparuoka, erilaiset linssikeitot on mahtavia vegaanisia sapuskoja. Samoin monet sosekeitot

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopat menee kyllä, linssikeitot ja kasvishernari käy kaikille!

      Poista
  4. Mun mies paistaa niitä kanafileen näköisiä quorneja ja pyörittelee ne lopuks itsetehdyssä tahmeassa teriyaki-kastikkeessa. Teriyaki-kanasta menee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio! Teriyaki on muuten ainoa soossi jonka kanssa syön myös tofua!

      Poista
  5. Mä teen makaronilaatikko aina quorn-rouheesta ja kerran mun kylässä ollut isäni ihmetteli, että syönkö mäkin samaa ruokaa.
    Kun on ollut kasvissyöjä yli 20 vuotta, ei enää muista, miltä liha maistuu, mutta tuossa ei tosiaan ole mitään tympeää sivumakua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee! Makrulaatikko on vielä kokeilematta (koska mä olen niiiiin kyllästynyt siihen) mutta tulee varmasti ihan loistava!

      Poista
  6. Näissä valmiskasvistuotteissa suoraan sanottuna v*tuttaa se että hyvin isossa osassa on sitten vehnää. Joten se että löytäis gluteenittoman kasvisvalmisteen nirsolle lapselle, on ihan oma saagansa. Joten toisinaan tulee päädyttyä siihen että aikuisille tehdään joku kasvismättö ja lapsi saa nakkia. Kun ei viittis niitä 'pakko syödä lautanen tyhjäksi' traumoojaan aiheuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ei ihan vegaanista tartte olla, niin nämä raaka-ainequornit (rouhe, fileet ja kuutiot) on gluteenittomia, samoin härkis näyttäisi nykyään olevan (ainakin osa tuotteista). Quornin valmisruokatuotteissa vehnää on näköjään käytetty, mutta kannattaa tutkailla pakastealtaiden kasvisruokavalikoimaa, siellä oon bongaillut gluteenittomia tuotteita ehkä enemmän kuin kylmähyllystä.

      Poista
    2. Ymmärrän tämän nakkiongelman hyvin. Olisihan se helppoa jos näissä olisi lähtökohtaisesti joku selkeä linja.

      Poista
  7. Tällanenkin tieto löytyi: "Terveelliseksi ja korkealaatuiseksi kasvisvaihtoehdoksi markkinoitu Quorn ei kuitenkaan välttämättä sovi kaikille ihmisille. Fusarium Venenatum -punahomeesta käymismenetelmällä valmistettava Quorn voi nimittäin aiheuttaa yliherkille henkilöille muun muassa pahoinvointia, ripulia ja hengenahdistusta. Yhdysvaltalaistutkimusten mukaan osa ihmisistä on allergisia Quornille."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähänhän voisi jatkaa että on tutkittu ettei maito sovi kaikille vaan voi aiheuttaa ripulia / ummetusta. Tai että punainen liha lisää merkittävästi sydän- ja verisuonitautien sekä syöpien riskiä.

      On se kumma kun ei mikään käy kaikille mutta kasviperäisessä ravinnossa se mahdollinen sopimattomuus on suurempi synti.

      Poista
    2. Minä tulen quornista aivan helvetin kipeäksi. Oksennan, ripuloin, voin pahoin ja vatsaa vääntää. Puolison laktoosi-intoleranssi on kevyttä kamaa sen rinnalla.

      Takaan ja alleviivaan, että tuossa tavarassa on ihan syystä varoitus, eikä sillä ole mitään tekemistä sen kanssa että jotkut jutut olisi enemmän suurennuslasin alla.

      Poista
    3. ei liene uutinen että sienille voi olla allerginen, silloin kannattaa syödä jotain muuta. Ei kait siinä sen ihmeempää.

      Poista
    4. Ei toki, mutta ei kai sopimattomuudesta mainitseminenkaan väärin ole. Itse en ole allerginen sienille, mutta quornista saan todella rajut oireet.

      Poista
    5. Toki voi omista kokemuksistaan kertoa. Olen tietty iloinen että kukaan mun tuttavapiiristä ei ole saanut mitään muuta kuin vatsansa täyteen.

      Poista
  8. Quorn vaikuttaa kyllä hiukan liian teolliselta meikäläisen makuun. En esim. vaihtaisi riistalihaa quorniin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletan ettet ole kokeillut? Tuskin sä sitä riistaa joka päivä mätät. :)

      Poista
  9. Tätä voiskin kokeilla. Härkis ja nyhtökaura eivät uppoa jälkikasvuun 50. kerran jälkeenkään. En ihan edes ymmärrä miksei. Kasvisruokaohjeissa on pääsääntöisesti se ongelma että niihin tarvitaan raaka-aineita joita mulla ei ole valmiina kaapissa. Jotain maustekastikeasioita tms. Mä tykkään että voin vain korvata sen lihan kasvisasialla ja tehdä edelleen ruoan selkärangasta tulevalla reseptillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, se on riittävän helppoa. Härkis uppoaa paremmin kuin nyhtis, joka sopii mun mielestä "kuiviin" ruokiin.

      Poista
  10. Vegaanituotteet-sivusto kannattaa tsekata vegaaniviikolla, jos ei ole jo tuttu! On mun mielestä korvaamaton apu kaupassa ja listaa suunnitellessa. Ja ootteko kokeillut seitania? Se on kanssa hyvä proteiinilähde ja aika mieto mutta maukas. Esimerkiksi Chocochilin colamarinoitu seitan on herkkua, ja nopea ja helppo tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Seitania olen syönyt itsekseni pitaleivissä mutta perheen kesken en juurikaan. En oikein tiedä miten sitä voisi käyttää. Kiitos siis tuosta reseptivinkistä!

      Poista
  11. Sitten on tämä uudehdo Sevan, jolla on ihania falafel-tuotteita ja hummuksia. Härkis on musta kyllä ihan loistotuote, nyhtökaura sen sijaan aivan kamala.

    Sillon tällön tulee vielä syötyä lihaa, mutta kun pienikin määrä painaa mahassa pari päivää, niin ei ole kiva fiilis. Kasvisruuista tulee täyteen, mutta olo ei ole raskas. Lihan kanssa, siis nimenomaan punaisen lihan, olo on raskas tosiaan sen parikin päivää. Ja näkyy heti painossa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kas, rakastan hummusta joten täytyy kokeilla! Tuon mahajumin muistan kyllä. Mä syön enää satunnaisesti broileria ja kalaa, punainen liha ei näin pitkän tauon jälkeen edes maistu miltään.

      Poista
  12. Härkiksen ja nyhtökauran kilohinnat ovat sellaiset, että kolmen teinin ja kahden aikuisen perheessä katse kääntyy marketissa aika vikkelään takaisin jauhelihahyllyn suuntaan. Ei sen puoleen, eivätpä nämä kotimaiset korvikkeet nuorisolle juuri maistukaan. Kasvisruoan osuutta yritän lisätä käyttämällä "tavallisia" juureksia, vihanneksia ja papuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Terveystuotteet ovat hinnalla pilattuja. Huvittavaa sikälikin kun kyse on halvoista raaka-aineista ja todellakin korvike-tuotteista.

      Poista
    2. Sitähän se tehotuotanto juuri tarkoittaa: mahdollisimman halpaa hintaa eläinten kustannuksella, liha on siis suhteettoman halpaa verrattuna kasvisprodeen. Meidän perheen ruokarahat suunnataan muualle.

      Poista
  13. Tuo nimeämisongelma... Ainakin Ranskassa on kielletty (!) kutsumasta kasviruokia ”eläinruokien nimillä” jolloin soijanakki ei voi olla nakki, kun nakki (muka) on aina lihaa. Että varmaan siksi pitää kehitellä noita uudissanoja...

    VastaaPoista
  14. Minun ideologiaan vegaanius ei sovi. Haluan syödä ystävieni kasvattamaa luomunautaa, koska A. Se on hyvää ja B. Haluan tukea ystäväperheeni toimeentuloa. Pelkkää nautaa meillä ei kylläkään syödä, tätä lihansyönnin ylistystä kirjoittaessani tajusin, että tänään tein itselleni mieliruokaa: Basilikapastaa. Keitetään pasta, pilkotaan kulhoon basilikaa, tomaattia, valkosipulia ja maun mukainen chilipaprika. Loraus oliiviöljyä, ripaus mustapippuria ja suolaa. Kansi kiinni niin pitkäksi aikaa kuin malttaa. Kuulostaa aika vegaanilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkullisen kuuloinen pasta! Mä olen huomannut kaipaavani
      proteiinilisää tunteakseni itseni kylläiseksi kun yritän pitää annoskoon pienenä.

      Poista
  15. Paras nirsojen lasten ruokavinkki pitkään aikaan tuli uusimmasta ostoksestani https://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512403684/kasvisruokaa-koko-perheelle/

    ja käytännössä resepti on: suolainen lettutaikina (eli siis sama kuin muutenkin mutta ei sokeria vaan laitan vähän mausteita) ja TÖLKKI LINSSEJÄ. Sauvasekoittimella sileäksi ja sitten hetken päästä ovat valmiit paistettavaksi. Ihan jäätävää että ne ei maistu valmiissa letuissa oikein mitenkään eikä kukaan arvaa mistä ne on tehty :D Aikaisemmin tein punaisista linsseistä mutta viimeksi löytyi jääkaapista avattu linssipurkki jotain tummia linssejä ja tein niistä ja poika oli kuulemma kehunut "sairaan hyväksi" kun olivat syöneet. tää on siitäkin kätevä sapuska että tein illalla taikinan valmiiksi jääkaappiin ja siitä olivat sitten paistelleet niitä kun tuli lounasaika.

    Suosittelen! :)

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...