18.7.2018

Kirsikka on salaliiton uhri


Kun pari vuotta sitten teimme piharemontin, hoitovastuulleni tuli matalana kasvava riippaomenapuu, pensasmustikkaa ja mustaa viinimarjaa. Ahomansikkaa kasvoi jo valmiiksi ja maanpeittokasvina se sai jatkaa. Viime metreillä puutarhuri huomautti, että pihan perällä olisi vielä tilaa yhdelle puulle. En ole suuri hedelmäfani, joten päätös oli helppo.

Valitsin hapankirsikan, jonka kanssa ystävystyminen vei pitkään. Sittemmin olen kunnostautunut myös kirsikkaliköörin teossa.

Kirsikka on nimittäin jonkun globaalin salaliiton uhri. Ihminen, joka duunasi ensimmäisen kirsikkamakuesanssin, ei ollut täysissä sielun ja ruumiin voimissa, sen verran pieleen aromisekoitus meni. Dr Pepper, sokeriliemessä uitetut pinkit cocktail-kirsikat ja muut "kirsikan" makuiset tunkkaiset ja karvaat makeishirvitykset eivät nimittäin maistu pätkääkään oikealle kirsikalle, jättivät vain lähinnä kroonisen kirsikkakammon.

Pääsin sinuiksi kirsikan kanssa vasta kolmekymppisenä, se tapahtui Schwarzwaldin kakun kautta. Kakussa oli paksu, hapan kermavaahto, välissä omatekoista kirsikkahilloa ja kirsikkalikööriä ja päällä tummia kirsikoita koristeena. Otin kolme kertaa lisää.

Oikeassa hapankirsikassa on hienostunut aromi ja miellyttävä kirpeys, jota esim. punaisessa viinimarjassa on hieman liikaa. Se pääsi saman tien TOP3 listalleni, jossa kärkisijaa pitävät mustikka ja vadelma.

Lisäksi kirsikalla on läjäpäin terveysvaikutuksia! Kun kuulin, että kirsikka voi parantaa unenlaatua ja joissain tutkimuksissa se on pienentänyt kolesteroliarvojen lisäksi jenkkakahvojakin, pomppasin välittömästi koneelta hakemaan puusta iltapalan. Paria kourallista enempää siitä ei tänä vuonna tullutkaan, mutta onneksi on tori.

Syökää marjoja ihmiset. Nyt ne ovat parhaimmillaan!


6 kommenttia:

 1. Word! On kirsikkaa ja "kirsikkaa".

  VastaaPoista
 2. Kirsikat on hyviä mutta nuo mainisemasi dr pepper ja cocktailkirsikat on maustettu karvasmantelilla joka on mulle kaikissa muodoissa inhokki. Myös amaretto liköörinä ja marsipaanina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karvasmanteli kisaa vahvasti sellerin kanssa karmeimpien makujen listalla. Miksi sitä tungetaan juuri kirsikkatuotteisiin?

   Poista
 3. Karvasmantelin maku tulee kirsikan kivestä, en usko, että sitä lisätään erikseen. Huomadin, kun olen tehnyt vuosia kirsikkalikööriä. Jos kirsikoista ei poista kiviä ja antaa liköörin tekeytyä pitkään (yli joulun) likööriin tulee aika voimakas karvasmantelin maku.

  VastaaPoista
 4. Meidän viime syksynä istutettu suklaakirsikka teki hämmentävän muhkean sadon, ja kirsikoista on päästy nauttimaan. Liputan myös kirsikoiden puolesta.
  Tosin on sanottava, että muistan teininä rakastaneeni myös dr Pepperiä... Pitäisi varmaan maistaa uudelleen. Ehkä sille on käynyt kuin metrilakulle, saarioisten roiskikselle ja Grease elokuvalle:hyvää vain muistoissa

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...