4.6.2018

Palvelusopimus uusiksi - kuinka paljon teillä passataan?Vuoden kiihkein festivaalikausi lähestyy, sillä molemmilla kersoilla on synttärit keskikesällä, neljän päivän sisällä toisistaan. Kun kysyin tyypeiltä, tiedättekö, mitä tämä vanheneminen tarkoittaa, Skidi totesi nyreänä, että varmaankin meidän palveluita taas leikataan.

Itse asiassa viittasin siihen, että molemmat ovat kouluikäisiä, mutta hyvä pointti! Mitä kouluikäisten palveluihin kuuluu?

Yksi mutsikollega pohti taannoin, tekevätkö kaikki muut vanhemmat lapsilleen aamu- ja iltapalaa valmiiksi, kun heillä ei tehdä. Moni kommentoi, että ei tee, erilaisista syistä. Meillä tehdään. Isompi osaisi jo itsekin, mutta muuten lapset istuvat valmiiseen pöytään. Tähän ehkä vaikuttaa tuo neljän vuoden ikäero: kun nuoremmalle vielä tehdään, vanhemmalle kannattaa tehdä samalla.

Tätä palvelusopimusta sietääkin tarkistaa (oletteko huomanneet että "tarkistukset" eivät koskaan tiedä mitään hyvää) säännöllisin väliajoin. Minulla on tapana jämähtää passaamaan täysin päteviä mukuloita.Toisaalta taas lasten omatoimisuusastekin vaihtelee. Nuorempi haki jo kaksivuotiaana pallin ja kiipesi jääkaappiin, kun halusi ruokaa, joten häntä on lähinnä pitänyt toppuutella kaikenlaisesta itsenäisyydestä. Ystävän lapsi vaati käydä nelivuotiaasta lähtien itse suihkussa ja toinen halusi kävellä itse kaikkialle. Kolmas taas nauttii passaamisesta täysin rinnoin, toivoo vielä viisivuotiaanakin, että joku syöttäisi ja ahtaa itsensä liian pieniin rattaisiin.

Jossain vaiheessa tulee tietenkin se hetki, jolloin niihin rattaisiin ei enää mahdu, mutta entäpä nämä harkinnanvaraiset toimenpiteet?

Joskus taannoin kouluun mennessä piti osata käyttää syödessä veistä ja kuoria perunat sekä solmia kengännauhat, mutta en muista mitään ohjeistusta tai listaa nähneeni. Olisiko tässä aihe, josta ei ole olemassa kovin selkeää virallista tai edes epävirallista koodistoa? Kun neuvola loppuu, "kotitaitojen" mittaaminen loppuu.

Skidi on todennut jo pari vuotta sitten että osaisi melkein laittaa Snadin nukkumaan. Pitää paikkansa.

Missä vaiheessa siis lopetetaan leivän voiteleminen ja maidon kaataminen? Kengännauhojen solmiminen? Yökylärepun pakkaaminen? Kynsien leikkaaminen? Satujen lukeminen? Harrastuksiin kuskaaminen? Nukuttaminen? Puhelinlaskun maksaminen?

Ja milloin järjestetään ne viimeiset synttärit? Tuttavaperheen äiti jaksoi kaikille kolmelle lapselleen täydet 18 vuotta.

Sopimuksessa on tietenkin joustovaraa. Vaikka kannustan kersoja *harkittuun* omatoimisuuteen, koululaisen elämässä on välillä kaikenlaista eikä aina jaksa olla reipas, vaikka olisi jo kuinka iso ja pätevä. Silloin saa palvelua yli oman tarpeen. Lisäksi meillä on Snadin kanssa vaateleikki: minä teen aamuisin hänen huoneensa lattialle päivävaatteista tyypin, jolla on aina lierihattu päässä ja helmet kaulassa. Siitä tulee molemmille hyvä mieli (ja saan valita järkevät vaatteet).

Olin hiton kärttyinen yöimettäjä, mutta passaaminen sujuu paremmin. Voileivän teko ja iltasadun lukeminen ovat minulle miellyttäviä tapoja olla vanhempi. Niiden asemaa ei sopparissa uhkaa koskaan mikään.


10 kommenttia:

 1. Meillä on juuri herätty siihen, että lapsistakin voi olla oikeasti apua, kaksivuotiaasta vähemmän, mutta viisivuotiaasta jo tosi paljon. Isompi tekee jo itselleen kätevästi leivän ja kaataa maidon, käy itsenäisesti vessassa ja auttaa kotitöissä joskus vapaaehtoisesti, joskus lahjottuna. Toisaalta yritän välillä muistaa sopivasti passatakin, ettei esikoinen saisi samanlaista kiltin tytön syndroomaa kuin itse aikanani: tein tunnollisuuttani pikkuveljenkin hommia, hänellä kun rentona kuopuksena oli enemmän pokkaa luistaa... Omien sotkujen siivoamista yritetään opetella urakalla nyt ihan kaikki, ettei kerran viikoon tarvis tehdä semmosta hirveää puskutraktorisiivousta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jännä tunne kun tajuaa ensimmäisen kerran että hitto, näistähän on oiekasti apua! ;) Mutta tuo omien jälkien siivoaminen on kyllä kipupiste! Myös perheen aikuisille...

   Poista
 2. Meillä menee juurikin noin että syksyllä ekaluokkalainen edelleen sujuvasti passauttaa ja 2v haluaa kaataa itse maitonsa :D Meillä siis molemmat voitelevat itse leipänsä ja käyttävät haarukkaa ja veistä, pukevat itse jne. mutta kyllä minä varsinkin passaan silti. Nyt ollaan alettu hiljalleen opettelemaan astioiden korjaamista pöydästä ja likapyykkien sijoittamista. Meillä kun on myös neljän ihmisen pyykit joista kaksi urheilee aktiivisesti ja puolipidettyä rompetta on siellä täällä ja tuolla, on pakko vähän hillitä kaman seilaamista. Pikkuhiljaa. Isompi myös sitkeästi opettelee solmimaan kengännauhojaan (koska on kuulemma N O L O A kun äiti solmii nappisten nauhat kentänlaidalla), mutta ei oikein sormet meinaa vielä taipua.

  Kesän agendalla olisi lopettaa vihdoin vaippojen käyttö tässä huushollissa. 2v tosin on sitä mieltä ettei se ole millään muotoa tarpeen... mutta siinä on iso merkkipaalu myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntuu että kouluikäinen ymmärtää jo hyvin passattavana olemisen ihanuuden jos nyt on yhtään joutunut tekemään itsekin. ;) Tsemppiä vaippahommiin! Sitten alkaakin se onko pissahätä -kysely. ;)

   Poista
 3. Itse passaan koska pääsen helpommalla ;) Säännöllisesti kuitenkin laitan lapset itse tekemään että varmasti oppivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä se, nopeamminhan se menee kun itse tekee.

   Poista
 4. Hups! Koskeeko tämä aikuisiakin? Puoliso tekee mulle joka ilta voileivät. Hävettää!

  Tavallaan musta on kiva palvella ja tulla palvelluksi aina kulloisenkin energiatason mukaan - minä aamuihmisenä pyyhin perheenjäsenten suupieletkin aamuisin, mutta kello 18 jälkeen anelen palveluksia sohvannurkasta niin ala- kuin yli-ikäisiltäkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä aikuisia koske, nehän kyllä osaisivat halutessaan. :) Hei hyvä pointti tuosta palvelutason vaihtelusta: aamulla sitä ei ole meillä ollenkaan, koska kaikkien täytyy vain ehtiä kouluun ja töihin!

   Poista
 5. Meillä 8v ja 11v täyttävät lapset ja myös kesän lapsia, viikonloppuna yhteissynttärit �� teen kyllä leipiä ja jeesaan perunoissa, mutta tekevät myös itse. Meillä on 3 asiaa mitä odotetaan: vaatteet naulakkoon kun tullaan koulusta, astiat astianpesukoneeseen ja vaatteet illalla pyykkikoriin. Menestys ollut vaihtelevaa... nyt uusimpana väsymyksen myötä koko perheen varttisiivous iltaisin ennen iltapalaa. Koko porukka touhuaa sen 15min niin yhdellä ei mene tuntia. Toimii ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä oli suht samat sisällöt odotuksiin nähden kuin meilläkin (paitsi siivous, sitä ei tee kukaan)! Mutta jostain se lähtee. ;)

   Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...