15.5.2018

Ota äänikirjat haltuun!

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Blogimedia ja BookBeat



Uusi, viime kesänä alkanut harrastukseni kulttuurikävely on päässyt kevätkelien myötä jälleen vauhtiin. Olen kuluttanut lenkkitossuja kuunnellen äänikirjoina faktaa ja fiktiota vuoden mittaan takuulla satojen kilometrien verran. Ja olen niin fiiliksissä! Ulkoiluun on syntynyt ihan uutta imua, kun ei tarvitse viihtyä omien vitsiensä kanssa. On syy lähteä, vähän kuin se koira.

Enkä ole kuulokkeineni yksin liikenteessä. Todellisuuspakoa voi harrastaa niin juoksulenkillä, lasta nukuttaessakotisohvaterapiassa kuin vessaa pestessä. Äänikirjojen kuunteleminen on ihan tilastojenkin mukaan kasvanut vuodessa valtavasti, mikä hyödyttää myös kirjailijaa. Kuulin kustantajalta, että äänikirjojen käytön lisääntyminen pidentää kirjojen elinkaarta! Ja toden totta: eräskin tietokirja löytyy kuunteluversiona, vaikka sitä ei enää kirjana mistään saakaan.

Luonnollisesti esikoisromaanini ilmestyy syksyllä myös audiona, ja mahdollisesti myös Pikkiksen seikkailut saa pian ääneenluettuina.

Sekakäytän kaikkia sovelluksia, mutta aloitin Bookbeatilla ja käytän sitä edelleen eniten. Jos ette vielä olisi löytäneet äänikirjoja niin alla olisi viisi manööveriä, jotka ovat minun kuuntelukokemustani parantaneet, ja yksi ihan taloudellinen bonussyy aloittaa kuuntelu heti.




1. Valitse oikea tahti kulloiseenkin puuhaan

Kun tajusin säätää lukunopeutta, löysin uuden tahdn myös kävelemiseen. BookBeat-sovelluksen lukukäyttöliittymässä on namiska, josta voi säätää lukunopeutta ilman, että kertoja muuttuu pikkuoravaksi.

Nopeutus auttaa kuuntelemaan kirjoja, jotka ovat sisällöltään hidastempoisempia, kuten tietokirjoja. Jo 25% nopeammin soljuva teksti oli paljon paremmassa synkassa äkäisen kävelytahtini kanssa ja keskittymiseni ei herpaannu, mutta on myös ihmisiä, jotka tuuttavat menemään vielä nopeampaan tahtiin. Vain dekkareissa juoni pitää huolen siitä, että normaalinopeus riittää, mutta myös ikkunanpesun ja päiväunet voi ottaa rennompaan tahtiin.

2. Hanki kunnon kuulokkeet

Kuuntelukokemukseen kannattaa panostaa. Hyvät kuulokkeet eivät kohise tuulessa, kuulokkeiden käyttö on miellyttävää, korvan sisäosa ei rasitu ja kuulo ei vaurioidu huonolaatuisen äänentoiston takia. Bosen vastamelukuulokkeet ovat ihan ykköset sisätiloissa ja ulkona käytän pipon alle sopivia nappeja.

Huom. Tämä hankinta ei välttämättä ole mikään helppo missio: minulla on kapea pää ja nelivuotiaan korvat, joten melkein kaikki kuulokkeet ovat minulle liian isoja ja olenkin kironnut naisten huomioimista teknisten laitteiden osalta. Vasta erikoisliikkeestä löytyi ihminen, joka ymmärsi!





3. Ole ennakkoluuloton.

Kaikki kirjat eivät ole hyviä kuunneltavia. Väkisin kuunteleminen ei ole sen mukavampaa kuin väkisin lukeminenkaan, joten olen opetellut jättämään myös äänikirjoja kesken. BookBeatissa voit kokeilla, mikä itsellesi uppoaa, sillä maksat kuukausimaksua (16,90) sen sijaan, että ostaisit yhden kirjan kerrallaan. Hudit eivät haittaa!

4. Vuorottele äänikirjojen ja e-kirjojen kanssa

Jotkut kirjat ovat palvelussa sekä äänikirjoina että e-kirjoina. Jos siis jossain vaiheessa haluat vaihtaa lukemisesta kuuntelemiseen tai päinvastoin, se onnistuu! Lastenvahtina kannattaa ehkä ottaa e-kirja, mikäli kodin sisustus on kalliimmasta päästä.

5. Aloita helpoista

Jos et yhtään tiedä mistä aloittaa, käytä hakua: kategorioista löytyy kirjoja laidasta laitaan. Itse seuraan myös muutaman lukevan ystäväni suosituksia.

Tässä muutama tärppi, jotka olen jo kuunnellut tai korvamerkannut:




6. Testaa ilmaiseksi!

Lopuksi ehdotan, että testaat sovellusta ilmaiseksi kuukauden päivät! Ja anna toki muidenkin perheenjäsenten kuunnella. Olin erittäin iloinen siitä, että esiteini vaihtoi ainakin osittain tubesisällön äänikirjoihin.

Pääset aloittamaan ilmaisjakson klikkaamalla tätä linkkiä tai koodilla projectmama Bookbeatin sivulla.

Noin! Jään vielä odottamaan sitä, että voin valita kirjani eri lukijaäänien välillä. Ja että sovellukseen leivotaan sisään askelmittari.


9 kommenttia:

  1. Koodi ei toimi... "yllättävä virhe vertifioinnissa "

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Argh, kokeilitko linkin kautta? Tossa koodissa oli virhe, kokeile koodia projectmama?

      Poista
  2. Mäkää en saanut koodia toimimaan :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koodissa oli mun moka -_- mutta linkin kautta olisi pitänyt päästä suoraan, eikö onnistunut?

      Poista
    2. Linkin kautta pääsee siihen kohtaan, missä uusille asiakkaille tulee ilmainen kuukausi. Mulla kun on jo käyttäjätili Bookbeatilla, niin en pysty sitä hyödyntämään. Ja sitten tuo koodi on liian lyhyt, koska se vaatii 20 merkkiä...Eli ei mulla ainakaan onnistunut.

      Poista
    3. No nyt hiffaan: tää ilmaistestijakso on siis uusille, joille toi sovellus ei ole vielä tuttu!

      Poista
  3. "Jään vielä odottamaan sitä, että voin valita kirjani eri lukijaäänien välillä"
    - hmmm, mitenköhän tää toteutetaan käytännössä?

    Äänkirjojen saatavuus on nykyisellään sen verran vaatimaton juuri siksi, että ne lukee ihminen. Se vie aikaa.

    Jos seitsemän eri ihmistä lukisi saman kirjan jotta kuulija voisi valita mieleisensä, kustannukset kyllä karkaisivat, väitän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, näin tietysti on, mutta mä itse asiassa mietin atk-toteutusta. Tällä hetkellä kuka tahansa pystyy autotunettamaan itsestään laulajan ja videoista saadaan kasattua täysin aidonnäköisiä esiintymisiä. Takuulla on jo teknologia, jonka avulla voidaan ottaa käyttöön ihmisen ääni jonkun tunnin puheen perusteella ja ajaa se sitten sisällön läpi.

      Poista
  4. Voitko sponsoroidun postauksen yhteydessä kertoa myös muista palveluntarjoajista? Haluaisin nimittäin kopioida mahtavan liikuntaideasi mutta emmin, mikä palvelu olisi hyvä. Elisa Kirja on jo puhelimessa, mutta kertaostosten hinta hirvittää. Mitä muita eroja näillä on kuin ansaintalogiikka? Missä on paras valikoma?

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...