17.4.2018

Mikä lähimatkailua vaivaa?


Käväisimme viikonloppuna Satun työmatkan innoittamana tyttöjen (2 aikuista ja 2 lasta) minilomalla Ruotsin puolivälissä eli Ahvenanmaalla (instasta löytyy lisää otoksia). Saari oli koko matkaseurueelle uusi kohde, vaikka saariston ystävänä olisi tietenkin pitänyt käydä täällä jo aikaisemmin. Paikkahan oli hieno kuin mikä, vaikka kevät oli vasta alussa, erityisesti Havsvidden räjäytti tajunnan. Kaikkialla kuitenkin vakuutettiin, että kesällä koko saari vasta herää kunnolla eloon, kun ravintolat, kahvilat ja majatalot aukeavat ja erilaisia turistiaktiviteetteja aletaan järjestää.

Kun istuimme junassa matkalla kotiin Snadi esitti hyvän kysymyksen: minne kaikkialle pääsee ilman lentokonetta? Piti oikein miettiä.

Tiedän laiva- ja junaliikenteestä paljon vähemmän kuin lentämisestä. Junalla pääsee Suomessa moneen paikkaan ja Pietariin (jonne en suostu lähtemään), ja ehkä joskus tulevaisuudessa Tallinnaan. Laivoilla taas pääsee ainakin Ruotsiin, Tallinnaan ja Saksaan. Mutta millaisia paikkoja olisi tavoitettavissa vaihtojen kautta? Ja miksi ihmeessä en ollut edes ajatellut Ahvenanmaata matkakohteena ennen tätä?

Ongelma on ehkä lähimatkailun mielikuvissa. Markkinointi ei tavoita minua, joten kaikki kiinnostavat kohteet löytyvät kavereiden suositusten perusteella. Upeasta (täyteen buukatusta) Havsviddenistä kuulin veneilijäystäviltäni. Ja siitä tulikin mieleeni seuraava ajatus.

Vaikka tiedän, että tuhannen kilometrin säteellä riittää nähtävää loppuelämäkseni, tiedän myös että muualla on paremmin. Eivät ne suomalaiset kaupunkikohteet vedä vertoja hyvin hoidettujen eurooppalaisten kohteiden tunnelmalle. Luontokohteet ehkä vetäisivät, mutta ei suomalainen matkailuyrittäjä panosta sujuvuuteen, estetiikkaan ja yksityiskohtiin. Hotellit ovat järjestään rumia, hyvän ruoan ystävälle ketjuhotelliaamiainen on kauhistus, upeita puistoja ja puutarhoja ei ole, iltaviiniä ei voi nauttia terassilla lämmittimen alla, kasvisruokaa tarjoilevaa ravintolaa saa hakemalla hakea, luontopolut ovat huonosti merkittyjä ja hoidettuja (tai 300 m pituisia), pyöräillä saa pölyisen maantien laidassa, kun autot paahtavat ohi sata lasissa. Mitään juomaa myyvää kioskia et matkalta löydä.

Lyhyesti: en usko matkailupalveluihin. Niitä ei ole tai ne eivät ole ajan tasalla. Olen kokenut matkailija ja turismista elävien kohteiden pilalle lellimä. Reissut ovat minulle ajanvietettä, ei ajan tappamista.

Tunnistatteko tämän ajatuksen?

Ymmärrän kyllä muna-kana -ongelman. Asumme niin pohjoisessa, että matkailubisnestä vaivaa lyhyt, kesäpainotteinen kausi (ellei ole hanki-ihminen). Tämän havaitsin, kun halusin lähteä kersojen kanssa syyslomalla Lappiin. Palveluissa tuli vastaan pelkkää eioota.

Mutta heittäisin pallon myös suomalaisille matkailuyrittäjille. Havsviddenissä oli nimittäin näin kauden ulkopuolellakin porukkaa kuin pipoa.

Tason nostoon ei välttämättä tarvita miljoonainvestointia vaan kekseliäisyyttä. Älkää tyytykö siihen, miten on aina tehty. Näillä leveyksillä on pakko keksiä jotain omaa. Pientä budjettia pitäisi jättää myös markkinointiin ja tutkimuksiin. Uskokaa pois, meitä, joita ei kiinnosta vetää asuntovaunukännejä, on muitakin kuin minä. Ja ottakaa ne hemmetin muovikukat pois pöydistä, pistäkää vaikka käpyjä tilalle.

Sama pallo varustamoille ja VR:lle. Raide- ja merimatkoissa olisi vielä paljon kehitettävää. Pitkän matkan aikana olisi kerrankin aikaa tehdä kaikkea sellaista mitä ei ikinä muuten ehdi tehdä enkä nyt viittaa nelosbissen kittaamiseen hytissä. Miksi laivalla/junassa ei ole leffateatteria? Kirjastoa? Lastenmuseota? Valokuvausopetusta? Taidenäyttelyitä? Superparkia? Hierontaa? Kunnon kuntosalia?Lupasin Snadille, että Ahvenanmaalle mennään uudestaan kesällä ja joku kotimaan junareissukin tehdään. Nyt pitäisi tietää, että minne.

66 kommenttia:

 1. pointti!

  Ja lisäksi vielä kotimaanmatkailu on kalliimpaa tai yhtä kallista kuin se sujuva, hyvintuotteistettu matkailukohde jossain maailmalla.

  Voisi pyöräillä, tai vaikka kävellä, jos matkan varrelta löytyisi luonnikkaasti majataloja ja lepopaikkoja. (jos olisi reitistöä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu näin. Musta me ei hyödynnetä juuri lainkaan sitä mitä meillä on vaikka muille jakaa: puhdasta luontoa, ilmaa ja vettä.

   Ja mä voin ihan hyvin maksaa Suomen matkailusta saman verran kuin halpalennoista Barcelonaan, koska kilpailutilanne on lentojen osalta täysin vääristynyt.

   Poista
 2. Meillä on sikäli erilainen tilanne, että kesäreissuilla me kuskaamme majaa perässämme. Aamiaisen taso ja yörauha riippuvat siis vain ja ainoastaan meistä. Samoin nähtävää olemme löytäneet kaikkialta, samoin koettavaa. Emme sunnittele reittejä etukäteen, mutta vaunun kanssa ei tarvitsekaan. Ehkä paikan päällä löytää paremmin kuin etukäteen kotoa käsin. Mutta kyllä, siinä olen samaa mieltä, että muovikukat joutais pois kaikkialta! :D Ja talvi on asia erikseen. Pimeästä ja kylmästä on hankala keksiä muuta kivaa kuin sisällä takkatulen ääressä pysymisen. Ja mökkitarjontaahan sentään on ympäri vuoden. Kun vain ottaisivat niistäkin ne muovikukat. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvihan on ihana, ja aika eksoottinenkin jo ihan Helsinkiläisillekin nykyään. Hiihtely, talvimetsässä kävely, nuotiokahvit, pulkkamäki, lumilinnat ja hiljaisuus! Mut tietty suomalaiset ajattelee, että "ihan tylsää kaikki", se kun on täällä se perusmieliala 😉

   Poista
  2. Mä olen aika varma että ruotsalaiset osais tehdä tuosta pimeydestäkin jotenkin siistiä. ;)

   Poista
 3. Amen! Ja on vielä se hankaluus, että monet kiinnostavat kohteet vaativat auton, busseilla ei pääse mihinkään. Paitsi täällä Itä-Suomessa oli ainakin joskus sellainen kävelyreitti majatalosta toiseen.
  Yleisesti ottaen suomalaisia palveluja leimaa laiskuus. Oltiin just pääsiäisenä hotellissa,joka oli aivan ihanalla paikalla järven rannalla, savusauna löytyi, saatiin ihanat löylyt ja luontorentoutusta. Mut palvelut oli ihan vasemmalla kädellä huitaistu, aamupalalta puuttui kaikki ihanuus, kaikki oli ihan retuperällä, esim. tapahtumainfot ja ilmapiiri yleisesti ottaen "EVVK".Ja muovikukat, voi luoja! Ja tuollaisesta paikasta sais kyllä tehtyä niin hienon, jos vaan yrittäis vähän suuremmalla kunnianhimolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jyrkkä kyllä. Mulle tulee aina mieleen kun törmään sellaiseen semipaskaan matkailupalveluun, että onko yrittäjä nyt varmasti intohimoduunissaan (ja näkyykö se esim siinä että hän itse käy aktiivisesti tutustumassa kilpailijoiden tarjontaan) vai pitäiskö tehdä jotain ihan muuta.

   Poista
 4. Yksi kohde, jonne itse haluaisin Suomessa kovasti lähteä: karhusafarille. Siis yöksi nukkumaan sellaiseen erämaamökkiin, jonka edustalla käy karhuja ruokailemassa. Nauttisin! Varsinkin jos mökissä joku viini- ja tapasiltapala :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa mitä, mä olen ollut! Se "mökki" oli sellainen hutera koppero, jossa oli perkeleesti hyttysiä ja tempuriin tottunut ruotoni ei rentoutunut minuutiksikaan. :D Ja sit piti olla hiljaa eikä mitään viiniä saanut juoda. Mut näin karhuja varmaan 10 kappaletta! Ja ehkä tää matkailugenre on kehittynyt!

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Ruotsista löytyy tällainen karhunkatselua tarjoava lyksusmökkiyrittäjä, mutta nimeä en muista. Etsi Naturen's Bästa sivuston kautta. Todellakin, Suomessa karhukojut ovat perinteisesti olleet kuvaajia varten, mutta ehkä jo vuonna 2018 kannattaisi katsoa, löytyisikö meiltäkin tällaista luksustuotetta. Tsekkaa siis Wild Taiga. Erä-Eero Lieksassa tarjoaa ahmankatselua tällaisesta hirsimökistä. Ps. Alkoholi ja karhut eivät sovi yhteen, turvallisuussyistä mutta myös siksi että kojuissa täytyy (onneksi) olla hiljaa.

   Poista
 5. Suomessa aika monessa palvelussa/tuotteessa/palveluketjussa loistaa heikko kannattavuus :/

  Jonkin alueen matkailu koostuu niin monien tekijöiden summasta - tavoitettavuudesta alkaen. Yksittäinen toimija on alueensa varassa, mutta sitten toki kun niitä matkailijoita tulee, on näytön paikka.

  Opiskelin itse matkailua amk:ssa (ja valmistuin, mutta en koskaan mennyt alalle). Ihmettelin opinnoissa, miten haastavaa oli koskaan päästä edes opetuksen tasolla pureutumaan siihen, miten tärkeä asiakkaan KOKEMUS on. Matkailualan toimijalta ei riitä, että hän ”mielestään tarjoaa ihan hyvää palvelua”, asiakkaalle on merkitsevää koko palveluketju. Siinä on monta muutakin elementtiä kuin hymyily tai sen puute. Peruskohtelisuus on se oletusarvo ja lähtöpiste, siitä ei pitäisi edes joutua keskustelemaan.

  Mekään emme juuri matkaile Suomessa, johtuu myös siitä, että emme ylipäätään matkaile paljon. Olisi kiva, mutta €€€.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä "mielestään hyvän palvelun tarjoaminen" on tosi hyvä pointti! Ja tuo koko palveluketjun rakentaminen siitä markkinoinnista lähtien kaipaa sitä asiakaspalautetta tuekseen.

   Poista
 6. Mulla on monta kotimaan kohdetta, jonne haluaisin mennä (lapsuuden maisemiin Pohjois-Suomessa / Pohjois-Karjalassa)...vaan tiedän että moneen niistä mun on turha yrittää ees kuvitella reissua autottomana (pyörällä / julkisilla liikkuisin oikein sujuvasti, kun paikallistietymystäkin jonkin verran löytyy, siis tarkoittaen että osaan kaivaa "sinne pitäisi kulkea onnikkareitti paikan x kautta"). Vaan kun nykyään siellä kairalla on junayhteydet todella onnettomat (siis Ouluun pääsee sutkavasti, mutta katsokaapa huviksenne Kainuu/Pohjois-Karjala) ja pikkukaupungeista löytyvä julkinen liikennekin lakkaa monessa paikkaa kesäkaudeksi (ja ilman fillaria / julkisia ei lapsen kanssa kilometrikaupalla kuitenkaan jakseta). Mä en siis etsisi mitään mökkiä tiettömien teiden takana, vaan ihan kaupunkilomaa pienessä kaupungissa, missä voisin näyttää lapselle omia kasvunpaikkojani ja virkistää muistoja. Tähän mennessä olen vaan oikeasti kokenut tällaisen lomailun niin haastavaksi, että olen vuosi vuodelta lykännyt pohjoisen reissua....saa nähdä käykö näin tänä vuonna, kesän todo-listalla lukee "vie lapsi pohjoiseen", vaan varattuna on reissu Tukholmaan ja keski-Eurooppaan (paikalla pääseminen on sekä halvempaa että helpompaa...).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No justiin näin. Toivottavasti se reissu pohjoiseen järjestyy!

   Poista
 7. Ja se kesäkausi, kaikki menee kiinni viimeistään elokuun puolessa välissä. Sen jälkeen on turha yrittää edes sillä asuntovaunulla yrittää kiertää kun kaikkialla on ei-oota. Kesäravintolat/kahvilat/majoitukset KAIKKI menee kiinni. Vaikka on keskieurooppalaisten lomakausi käynnissä. Itsekin muutamana vuonna yritimme pitää kesälomaa vähän myöhempään ja saimme huomata ettei se oikein kotimaassa matkaillessa toimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin tämä. Heti, ķun koulut alkaa, loppuu tarjonta. Totesimme tämän lapsettomina siinä elokuun puolessavälissä Särkänniemessä käydessämme. Puisto oli auki, mutta ruokapaikat eivät. Sama Tahkolla, ei juuri palveluja enää elokuussa. Näistä on aikaa 6-8 vuotta, nykytilanteesta ei ole havaintoa.

   Joksu

   Poista
  2. Kyllä. Enkä oikein ymmärrä mistä tämä johtuu. Pitävätkö kaikki suomalaiset lomansa samaan aikaan? Eikö ulkomaisia matkailijoita saada Suomeen loppukesästä? Onko todella niin että kannattavuus romahtaa elokuussa?

   Poista
 8. Hyvän ruoan ja majoituksen ystäville voin suositella Vanajanlinnaa. Kävin just ekaa kertaa. Lapsiaktiviteeteista en tiedä, mutta uimaranta aikain löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan käyty Hämeenlinnassa siellä kylpylän puolella, mutta täytyypä ottaa Vanajanlinna kohteeksi!

   Poista
 9. Aina kun mietin viikonlopun pikkukaupunkilomaa Suomessa, törmään siihen fiilikseen, että kaikki kaupat ja museot varmasti menisivät kiinni jo viimeistään klo 14 lauantaina. En oo siis ikinä tarkistanut tätä luuloa, mut vähäisellä kokemuksellakin se on riittävän vakuuttava mutu pitämään mut kotona. Keskieurooppalainen pikkukaupunki on varmaan riittävän söpö pelkästään päämäärättömään kuljeskeluun, mutta Alajärvi ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, joo ja nettisivuista ei ole hyötyä, koska ne on tehty 90-luvulla. :D Sama itse asiassa pätee ravintoloihin: kaikki kiinni sunnuntaisin. Helsingissä saa matkailija jo ruokaa kaikkina viikonpäivinä ja yöhön asti, mutta mitenkä on muissa kaupungeissa?

   Poista
 10. Heräsin vähän samoihin ajatuksiin vuosi sitten kun televisiosta tuli Maamme-ilmakuvaussarja. En tunne kotimaatani Suomea juuri lainkaan. Jos poistun kotoa jonnekin niin aina samoille tutuille paikkakunnille. Esimerkiksi Itä-Suomessa en ole käynyt koskaan. Joku tuttu oli käynyt rajan lähellä Kesälahdella ja kertoi haltioituneena kuinka vesi oli täysin kirkasta ja olo muutenkin kuin ulkomailla. Junamatkailuun liittyy mielessäni edelleen jotain "romanttista" (luin teininä Paul Theroux'n Suuren junamatkan) ja olisi aivan mahtavaa, jos Suomesta pääsisi muuallekin kuin Pietariin. (Esimerkiksi Tallinnan kautta Berliiniin.) Keski-Euroopan juna-asemilla on siistiä seistä tuijottamassa aikataulutauluja, missä vilkkuu kaikki kiinnostavat kaupungit - ja nimenomaan junamatkan päässä. Kotimaan matkailuun on jotenkin vaikea päästä sisälle, koska eksotiikkaa ei vaan näe eikä tunne. Loman pitää kuitenkin tuntua arkea paremmalta, jotta se olisi lomaa ja siitä viitsisi maksaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo arkea parempi on just se kokemus, mitä mä kaipaan. Ja pandat ei valitettavasti tuo sitä kimmoketta. Mä en halua pidättää hengitystä, koska hississä haisee paska, nukkua hetekan tasoisessa sängyssä, syödä suolatonta kökköpuuroa vaan *nautiskella*. Ja tähän Suomi-matkailuun liittyy aina pieni pelko siitä, että yrittäjä ei ole itse koskaan käynyt missään.

   Ja kyllä, mä olen vankka Tallinna-tunnelin kannattaja.

   Poista
 11. Höh. Nyt en tajuu :) Suomessa on hyvin hoidetut kansallispuistot, joihin ei ole pääsymaksuja, kuten joissain maissa on. On metsähallituksen ylläpitämiä ilmaisia autiotupia, joihin voi kuka tahansa majoittua. Vaellusreittien varrella on tulipaikkoja ja laavuja, joissa on valmiit polttopuut. Hiihtolatuja hoidetaan hyvin ja usein siellä ladun varressa on kota (tai useampikin), kaikkien vapaassa käytössä. On hyviä siistejä uimarantoja ja puhtaat vedet (järvissä ainakin). Ja kyllä mun kokemuksen mukaan myös ne vaellusreitit ja luontopolut pidetään hyvässä kunnossa ja niitä on monen mittaisia.

  Muovikukkiin ja huonoihin aamupaloihin olen törmännyt kaikkialla maailmassa - samoin rumiin hotelleihin. Toisaalta olen Suomessa nukkunut ihanassa rantamökissä ja söpössä aittamajoituksessa, muun muassa. Eikä tuo huono julkinen liikenne ole yksistään Suomen ongelma, kaikkialla Euroopassa tarvitsee kyllä vuokra-auton, jos yhtään syrjäisemmille seuduille haluaa.

  Kallista täällä toki on. Niin matkailu kuin eläminenkin.

  Lapissa muuten on kuumin sesonki juurikin syksyllä ruska-aikaan ja hiihtokaudella (talvesta kevääseen). Ennemminkin siellä on hiljaista kesäkaudella, silloin palvelutkin usein ovat rajoitetummat. Jos teille on syksyllä myyty ei-oota, olisko se voinut johtua siitä, että kaikki majoitukset esim. on jo varattu. Itselleni on ainakin käynyt joskus juuri niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansallispuistot ovat upeita, siitä olemme ihan samaa mieltä, mutta se on aina omatoimimatkailua ja edellyttää autoilua. Mä olen henkeen ja vereen palveluihminen. Euroopassa on järjestetään paljon aktiivisemmin kuljetuksia silloin kun ollaan matkalla syrjäseuduille. Ja sitten mä en ole mikään aittafani vaan vaadin yöpymiseen kunnon sängyn, joten siellä kansallispuiston läheisyydessä pitäiis olla joku majoitus.

   Tuo Lappi-kokemukseni liittyy syyslomaan: ruska oli ohi ja hiihtokausi vasta tulossa. Ei ollut tarjolla yhtikäs mitään aktiviteetteja.

   Kalleutta mä en kammoksu, mun mielestä matkustaminen saa maksaa.

   Poista
 12. Kaipaisin perusteluja Pietariboikottiin. Kohtuullisen paljon kaupunkilomailleena vain Pietari on kaupunkina räjäyttänyt oman tajunnan. Eikä vähiten siksi että sinne junailee Helsingistä parissa tunnissa. Jotain niin eksoottista ja suurta niin lähellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on vaikea kysymys, ei vaan kertakaikkiaan kiinnosta ei maa eikä kulttuuri. Johtunee hyvin paljon myös yleisestä maakuvasta.

   Poista
  2. Tämä on niin tärkeä asia, että kommentoin ekaa kertaa ikinä sun blogiin, vaikka olen vuosia lukenut: Kokeile Pietaria. Se on huikea, ihan oma todellisuutensa. Toisaalta venäläinen, mutta ennen kaikkea omanlaisensa.

   Poista
  3. En koskaan unohda turistiristeilyä (muistaakseni Vikingin) Pietariin. Laivasta ulos astuttaessa odotti pitkä punainen matto ja puhallinorkesteri paukutti marssimusiikkia. Päiväretken lounas paljastui upeaksi kolmen ruokalajin ateriaksi, joka tarjoiltiin pienessä palatsissa, pyöreiden pöytien ääressä istuen ja HARPISTI soitti taustalla lounasmusiikkia. En ole ikinä kokenut vastaavaa enkä olisi ikinä osannut odottaa tätä tavalliselta päiväretkeltä.

   Poista
  4. Mulle joutuis maksamaan aika ison summan että lähtisin sinne. Tämä on suunnilleen samalla listalla kuin Pohjois-Korea.

   Poista
  5. Kävin St. Peter Linen Itämeren risteilyllä viime kesänä enkä enää ikinä lähde a) St. Peter Linella mihinkään b) Venäjälle. Suomalaisena matkailijana molemmat edellämainitut ovat vaan niin kaukana omista matkailutoiveista, että kerta riitti.

   Poista
 13. Kiinnostava teema! Jonkin sortin lähimatkailua on sekin että menee Ruotsiin.. Gotlanti on ihana. Sinne pääsee myös ilman lentokonetta.. Ja siellä on markkinointikin tätä päivää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on! Lähimatkailu on mulle nimenomaan paikkoja joihin ei tarvitse lentää. Mitä vinkkejä olisi Gotlantiin, siis muita kuin Visby?

   Poista
  2. Fårö. Lyhyt maantielauttamatka erottaa pääsaaresta. Julkisista en valitettavasti tiedä. Itse on menty autolla ja omat pyörät kulkeneet mukana. Vähän isommat lapset jaksavat pyöräillä ihailemaan hienoja raukkeja (mm. Gamla Hamn ja Langhammar), pienemmät kulkevat pyöräkärryssä. Rantalomailuun tai aaltojen ihailuun sopii Sudersandin hieno hiekkaranta. Ainakin muutama vuosi sitten löytyi sekä sympaattisia ravintoloita että kerrassaan herkullinen leipomo (se pakollinen kanelipulla nyt ainakin pitää saada). Ja onhan siellä myös Bergman keskus/museo. Suurin osa ravintoloista ja majapaikoista ei liene auki sesongin ulkopuolella - siitä miinus. Syysmyrskyt ovat tuolla epäilemättä melkoisen upeita!

   Poista
  3. Mielenkiintoinen postaus ja hyvin samaa mieltä kotimaan matkailun tasosta. Kommentti piti tulla jättämään, kun Gotlanti mainittiin; vahva suositus! Ja Visby toki myös nähtävä ja käveltävä läpi, mutta vahvin suositus saaren pohjoisosalle, aivan mieletön luonto! Siellä esim. Fabriken furillen saa hotellisuosituksen (yksi tunnelmallisimmista illallisista ikinä!). Toinen ok hotelli on Djupvik, jota voi suositella Visbyn eteläpuolelta.

   Poista
 14. Kerrankin en ole ihan samaa mieltä kaikesta, vaikka brändäystä ja tasonnostoa Suomen matkailu todellakin kaipaisi. Aamupala- ja hotellitaso sen sijaan on musta paikoitellen Suomessa ihan loistava. Ei ole esim. Kanarian tai New Yorkin hotelliaamupalat olleet lähellekkään samaa tasoa n. Samanhintaisissa hotelleissa. Täällä saa varmemmin hyvää, mitä monessa muussa maassa. Toki se auttaa, että tietää, missä täällä on hyvää ja missä ei. Mutta pääsääntöisesti hotellitarjonta on mun mielestä täällä ihan oivallinen. Se kaikki muu, ihanat Bed and Breakfast paikat, elämysmatkat aktiviteetit ja muut sitten kaipaakin kohennusta enemmän. Ja selkeämpää tiedotusta! Varmasti paljon helmiäkin täällä on, jos niistä vain tietäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutsa on hienoa jos joku on saanut tässä maassa hyvää palvelua ja kuulen itsekin mielelläni loistavista hotelleista - saa laittaa vinkkejä! Musta neljä tähteä Suomessa ja neljä tähteä ulkomailla kääntyy aina ulkkareiden voitoksi.

   Nuo kotimaan helmet olisi kyllä hyvä saada jollekin to do -listalle.

   Poista
  2. Voi olla, että neljä tähteä Suomessa on melko vaatimaton, mutta parin horror-ulkomaantyömatkan jälkeen olen jayjan kanssa samaa mieltä, että Suomessa perustasoon voi luottaa ihan eri tavalla kuin monessa muussa länsimaassa.

   Poista
 15. Suomessa on ihan hirmu kallista matkustaa koska hotellit ovat niin kalliita. Voisin ihan vain eksotiikan vuoksi mennä viikonlopuksi vaikka Mikkeliin jos yöpymiset eivät olisi niin kalliita. Ennemmin todellakin sitten suuntaan Tallinnaan koska panos/tuotos suhde on niin paljon parempi. Suomessa voi eräjormailla ja nukkua teltassa. Ja sitten on muuten vielä sekin että koiraahan ei saa viedä minnekään. Meinasi aikanaan jäädä Lapin reissu väliin koska syksyn ei-sesonkina Ylläs ei tarjoillut ensinkään mökkejä joihin olisi saanut ottaa hurtan mukaan. Yksi taho oli unohtanut kertoa koirattomuudesta ja sinne päästiin kun luvattiin imuroida mökki itse. Ja toki monesta kohteesta puuttuu keskitetty majoituksen varaussysteemi ja jos joku on niin sivusto on suoraan 90-luvulta. Ei oikein jaksa montaa iltaa viettää etsien eri mökkejä jossain Ylläksellä. Ja Ahvenanmaasta on se kokemus että niitä hiton lauttareittejä ei kans oo keskitetysti missään. Pitää tietää mikä laivayhtiö missäkin kulkee jotta voi etsiä aikataulut. Mä en oikein tahdo jaksaa tän tyyppistä säätöä. Että oishan sitä aika perustason tekemistä yllin kyllin jos matkailua halutaan kehittää Suomen rajojen sisäpuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, mulla on sellainen tuntuma että tää maa kärsii vähän siitä palvelukulttuurin nuoruudesta. Että mieluummin tehdään halvalla itsepalveluna kuin että ostettaisiin se osaaminen. Ja siksi tietty tarjontakin kehittyy vähän hitaasti.

   Mä olen miettinyt että oliskohan jollain MEKillä tai hotelliketjulla intoa lähteä sellaiseen Suomi tutuksi -systeemiin, jossa kymmenen kerran kortilla saisi majoittua tiettyyn edulliseen hintaan vuoden ajan eri puolilla Suomea. Väittäisin että olisi monella tavalla avartavaa sekä ostajalle että myyjälle. :)

   Poista
  2. Voi hyvin ollakin. Ehkä samasta syystä meiltä puuttuu kokonaan pienet hotellit joissa yöpyminen olisi sen alle 100 euroa. Vaikka aamupalasta tinkien.
   Näitähän on Keski-Eurooppa täynnä. Täällä pienet yksityiset majoituslaitokset ovat yleensä kalliimpia kuin ketjuhotellit.
   Toki, eipä entiset itäblokinkaan maat varsinaisesti palvelukulttuurin historialla pääse henkseleitään paukuttamaan. Silti näissä maissa moni homma toimii paremmin kuin meillä.

   Suomen haasteena toki myös välimatkat. Keski-Euroopassa on kiva vetää fillarilla kylästä toiseen mutta kun Suomessa niiden kylien välillä on aina vähintään 50 kilsaa metsää niin alkaa tietyllä tapaa puuduttaa tai ainakin se pyöräilykonsepti muuttuu erilaiseksi.

   Mulle tuli mieleen että joku "kotisivut kuntoon" tosi-tv ohjelma voisi olla tosi toimiva. Joku mediaseksikäs koodari kiertämään Suomea ja laittamaan palvelukokemusta internetissä paremmaksi.

   Poista
  3. MEK taitaa olla melko alasajettu organisaationa... ainakin se kovasti vaikutti siltä opiskeluvuosina, että se vain pienenee ja pienenee.

   Poista
 16. Mä kävin miehen kanssa syksyllä viikonloppulomalla Helsingissä ja se veti kyllä vertoja ulkomaanmatkailulle :D Ja meiltä on sentään vaan reilun tunnin ajomatka, ei vaan tule juuri koskaan käytyä. MUTTA. Mä en koskaan ulkomailla käydessä koe julkisilla matkustamista hankalana, päinvastoin esim. metrolla matkustaminen on yleensä superhelppoa. Sen sijaan Helsinki tuntuu jotenkin vaivalloiselta, mikä on ehkä vähän nurinkurista. Mä kaiken lisäksi tykkään omatoimimatkailusta mutta joku tossa Helsingissä kulkemisessa mättää. Varmaankin se, että koska ei olla sen kauempana kotoa niin ei jaksa nähdä sitä samaa vaivaa mitä ulkomailla on pakko tehdä. Sitä jotenkin kuvittelee että omassa kotimaassaan homman pitäisi olla hanskassa tosta noin vaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsinki on kyllä nykyään mahtava, ruokapuoli on aivan kilpailukykyinen esim. Köpiksen kanssa!

   Poista
 17. Minulla olisi huikea täsmävinkki Suomen matkailuun: Lomakylä Järvisydän Rantasalmella. Sieltä on muovikukat kaukana ja koko matkailukonsempti on jotain niin ainutlaatuista että ei varmaan Suomesta muualta löydy. Paikassa on monta mieletöntä asiaa, mutta upeinta on viime vuonna auennut kallioon lohkottu kylpylä. Kannattaa käydä katsomassa sivut: http://www.jarvisydan.com/fi (Tämä ei ole maksettu mainos!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä! Vähänkö odotan innolla, kun pääsen kesällä rakkaan läheisen häihin Järvisydämeen <3

   Poista
  2. No tämä oli kyllä erikoisuus! :O Tyyli ei ihan mun askeettiseen makuun mutta pitänee käydä tutustumassa kun kerrankin on yritetty jotain JA lupaavat järjestää kuljetuksenkin. Peukku!

   Poista
 18. Toi Pilamin "kotisivut kuntoon" ois ihan mahtiprojekti! Oisinkohan mä tarpeeks mediaseksikäs?

  Monen yrityksen sivut on tosiaan pahasti ajasta jäljessä. Ja siksi luotankin siihen, että mulla riittää töitä jatkossakin.

  Teen markkinointia eräälle paikalliselle keskisuurelle matkailualan yritykselle sekä pienemmässä muodossa parille muulle toimijalle. Näiden kokemusten valossa (ja itsekin matkailualalla työskennelleenä) kaava on yleensä se, että toimistossa on yksi tyyppi, joka yrittää pitää kaikkia lankoja käsissään kun ei voida tai haluta budjetoida markkinointiin. Toinen tyyppi hoitaa sitten enemmän käytännön asioita, jos on voitu palkata toinen kokoaikainen työntekijä ylipäätään.

  Mutta suurin ongelma muodostuu siitä, että työntekijät ovat monessa paikassa osa-aikaisia ja kausiluontoisesti palkattuja, yleensä todella nuoria, joten työntekijöiden kokemus ja ammattitaito voi olla hyvin köykäistä. Toki sieltä nousee timantteja ja ympäri vuoden toiminnassa olevilla on usein henkilökuntakin vakinaisempaa.

  Mutta kehitettävää todella riittää niin palveluissa kuin markkinoinnissakin.

  Mulla muuten ollut samat vibat Pietariin. Luulen että johtuu perinteisestä asenteesta Venäjää kohtaan, jota en sitten taas muuten allekirjoita. Ehkä pitäisi rikkoa omat ennakkoluulot kun monet on kehuneet kaupunkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt kun siirryin free-konsultiksi niin tässähän voisi olla ihan saumaa! Ja toi verkkopresenssi on kyllä kipupiste vielä aika isoillekin toimijoille. O_o Tasonnosto on pakollinen jos tänne ulkomaista rahaa halutaan.

   Poista
 19. Tuli mieleen käynti Kaustisilla. Kokkolasta bussivuoro paikanpäälle. Majoitus jonkun kotona. Missä isäntä esitteli, kun tulet yöllä, laita sauna päälle ja rentoudu. Aamulla isäntä tarjoili graavaamaansa lohta ja muutenkin hyvää aamiaista. Heitti vielä autolla kilometrin matkan keskustaan ja esitteli siinä samalla paikkakuntaa. Saksalaispariskunta oli joka vuotinen vieras paikassa musiikkitapahtuman aikaan Kaustisilla. Hyvät bussiyhteydet tapahtuman aikaan oli myös järjestetty kuten ruokailut. Ja hei pääasiana ihana musiikki. Kaustinen oli muutakin kuin viulu ja haitari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon aika vähän musiikki-ihminen, mutta broidi on kyllä kehunut Kaustisen meininkiä että on oikeasti ihan kiinnostava tapahtuma tässä perus puistorock-kattauksessa.

   Poista
 20. Jou. Ei huono ajatussisältö. Itse asiassa monia asioita olisi löydettävissä, mutta markkinointi on aika vierasta monelle pienelle matkailuyrittäjälle. Ehkä jotain kiinnostavaa voit löytää Kylään.fi-sivustolta, mutta sielläkin on kohteita valitettavasti vielä melko vähän.

  VastaaPoista
 21. Asuttiin useita vuosia ulkomailla ja tultiin aina pariksi viikoksi Suomeen lomailemaan, useimmiten Elokuussa. On siis tullut tutustuttua Suomeen turistin silmin viimeisten viiden vuoden aikana. Tässä joitakin vinkkejä hyvistä turistikokemuksista Suomessa: Helsinki on IHANA (ravintolat, hotellit, tapahtumat, palveluhenkisyys), mutta sen ehkä tiedätkin kun asut pääkaupunkiseudulla. Naantali ja Porvoo ovat söpöjä pikkukaupunkilomakohteita, joista löytyy kivoja hotelleja ja tasokkaita ravintoloita. Porvoossa majoituttiin täällä http://onniporvoo.fi/en/, Naantalin hotellia en nyt muista. Nämä ei kyllä olleet tempur-sängyillä, mutta en ole kyllä sellaisiin ulkomaillakaan törmännyt ;) - hotellien sängyt ovat mulle poikkeuksetta liian pehmeitä ja tyynyt liian isoja. Hanko on myös söpö paikka. Mikkelistä löytyy ihana Tertin Kartano (http://www.tertinkartano.fi/), jossa on tasokas ravintola, jossa tarjolla lähiruokaa ja muutamia ihania huoneita majoitukseen. Mikkeliin, Hankoon ja Porvooseen pääsee julkisilla, me mentiin bussilla tai junalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porvoossa voisi tosiaan joskus käydä, sinne kun vielä menisi juna! Meillä on mökki Naantalissa joten siellä pyöritään usein, käydään kylpylässä ja safkaamassa. Tykkään tosi paljon siitä rannan alueen tunnelmasta.

   Poista
 22. Tulkaa Raaheen! Langin Kauppahuone tarjoaa erilaista yöpymisvaihtoehtoa..lisäksi voi meloa, pyöräillä fatbikella, risteillä saaristossa..ihmetellä maailman vanhinta sukelluspukua..ja lukuisia kesätapahtumiakin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siellä en ole ollutkaan! Millaisia luontokohteita Raahessa on?

   Poista
 23. Ehdotan kotimaankohteeksi Savonlinnaa ja Punkaharjua. Linna on hieno (ja tässä maassa harvinainen!), ylipäätään satama-alue oli ainakin tällaiselle sisämaahan tottuneelle miellyttävää vaihtelua. Punkaharjulle menee sympaattinen pikkujuna ja kohtuuhintaista majoitusta saa ainakin ihan radan kupeessa olevalta leirintäalueelta (ei tosin Tempuria). Siellä on uimarantoja, kaikenlaista kanoottivuokraa ynnä muuta, ja leirintäalueen yhteydessä vesiaktiviteeteista kiinnostuneille lapsille teemapuisto. Itse harju nyt ei ole Kangasalla käyneelle mikään aivan häkellyttävä kohde ;) mutta kyllä sielläkin silmä lepäsi. Luontoaihepiiriä täydentäisi metsämuseo Lusto, lähihistoriaa voi miettiä jos käy katsomassa palasen Salpalinjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Savonlinna on kyllä ihan symppis kaupunki ainakin kesällä. Suosittelen sitä saaressa metsän keskellä olevaa lettukahvilaa, nimeä en nyt ikävä kyllä muista. Siinä keskustan lähellä kuitenkin.

   Poista
  2. Mä oon ollut siellä kyllä, aika hiljainen oli jotenkin? Just tällaisille hienoille mestoille pitäis ehdottomasti tuotteistaa se tekeminen ihan toisella tavalla = kanoottivuokra ei riitä, pitää olla joku päräyttävä *norppakierros*, josta saa mahtavat kuvat. Ja mä oon just se, joka ei lähde leirintäalueelle, hostelliin tai mihinkään kälyiseen lomakylään mistään hinnasta vaan kunnon hotelliin. Ai että kun pääsis konsultoimaan näitä!

   Poista
 24. Mua on alkanut inhottaa kotimaassa liikkuessa vessojen ja ruokapaikkojen likaisuus :( Ulkomaista en tiedä mutta ilmeisesti täällä siivoojien palkkaaminen suhteessa kannattavuuteen on mahdottomuus. Se vessa kun pitäisi monessa kohteessa nuohota enemmänki ku kerran päivässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin samaa mieltä. Täällä ei panosteta siisteyteen varsinkaan vessoissa. Jotenkin luulen, että tehdään ihan vaan minimi monessakin kohteessa, kun ajatellaan sen riittävän.
   Ehkä suomalaiset eivät myöskään vaadi parempaa?

   Poista
  2. Jep, samaa mieltä tästä! En usko että kovinkaan moni jaksaa antaa palautetta jos paikka on likainne, jättää vaan seuraavalla kerralla menemättä. ABC-asemien kunniaksi on sanottava että monissa on kyllä miellyttävän siistit vessat.

   Poista
 25. https://auroraestate.fi/

  Pieni boutique-hotelli Lapissa Ylläsjärven rannalla. Tunnelmallinen miljöö, ihana henkilökunta ja loistava ruoka!!

  VastaaPoista
 26. Muutkin kaipaisivat lähiluksusta ja helppoja elämyksiä, ainakin tämän tutkimuksen mukaan: https://www.marmai.fi/uutiset/tutkimus-kotimaan-kaupunkiloma-ja-luontomatkailu-yhdessa-paketissa-kiinnostaa-nyt-suomalaisia/032ac7dc-20de-4e20-9cae-3059984a06fa Itsekin ihmettelen, että miksi niitä ei vaan ole tarjolla? Ois kiva kuulla jonkun matkoiluyrittäjän näkökulma, että mistä tämä kiikastaa.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...