16.3.2018

Mitä väsymykselle voi tehdä?

Kaupallinen yhteistyö: Sana-Sol



Olen sitä lajia ihminen, joka menee lääkäriin vasta pää kainalossa, mutta päätin taannoin selvittää pari terveydellistä vaivaa ikuisen arpomisen sijaan. Tilaisuus tarjoutui, kun kävin loppusyksystä töihintulotarkastuksessa. Sain kerrankin sanottua ääneen, että onko tosiaan normaalia olla näin väsynyt ja kylmissään jatkuvasti, sillä ne vaikuttavat elämään yllättävän paljon. Olisi kiva istua toimistossa ilman takkia ja jaksaa tehdä jotain työpäivän jälkeen.

Koska olin joka tapauksessa menossa verikokeeseen, oli luontevaa tsekata samalla myös kilpirauhasen vajaatoiminta eli tyroksiinitasot, koska oireet viittasivat siihen. Hetken mielijohteesta pyysin tsekkaamaan myös d-vitamiinin.

Labratulokset paljastivat yllätyksen.

Tyroksiiniarvo ei ollut erityisen huono, hieman matala mutta ei huolestuttava, mutta d-vitamiini oli punaisella. Siitä lähti ajatus etsitä lisää syitä väsymyspalelukerhon krooniseen jäsenyyteeni. Niitä alkoi löytyä, kun lääkäri kysyi oikeita kysymyksiä. Iän, ruokavalion ja yksilöllisen fysiologian yhteisvaikutus määrää mitä ravintoaineita kropasta löytyy.

D-vitamiinitasoni oli siis alle viitearvojen, vaikka söin (melkein) joka päivä 50 mikrogramman lisäannosta. En voinut kuvitellakaan, ettei tuo määrä riittäisi. Lääkäri tuplasi annoksen ja kontrollikäynti vahvisti, että nyt tasot ovat nousseet normaaleiksi, mutta eivät edelleenkään ole mitenkään huimat, vaikka olin viikon aurinkolomalla.

Jos D-vitamiinin saa pitkään liian vähän, siitä seuraa kaikenlaista ikävää kuten luuston pehmenemistä ja murtumisherkkyyden lisääntymistä. Minullahan on murtunut tässä parin vuoden sisään varvas, kylkiluu ja sormi! Tätä täytyy siis seurata jatkossakin.

Kun jäin miettimään mikähän muu arvo on vinksallaan, otettiin käsittelyyn ruokavalio.

Syön omasta mielestäni suht tasapainoisesti, mutta olin kätevästi unohtanut, että olen kohta puolet elämästään vältellyt punaista lihaa ja viimeisen vuoden sisään jättänyt suuren osan maitotuotteista pois. Enkä tietenkään huomioinut tätä millään tavalla, enhän ole täysvegaani.

Varsinkin nyt, kun kasvissyönnistä on tullut jopa jonkinlainen trendi, pitäisi kaikille muistuttaa B12 vitamiinista (eli kobalamiinista). Tätä vitamiinia saa nimittäin vain eläinkunnasta peräisin olevista ruoka-aineista, parhaita lähteitä ovat maksa, munuaiset, liha, kananmuna, kala ja maitotuotteet. Sen vähäinen saanti voi aiheuttaa mm. muistihäiriöitä, lihasheikkoutta ja väsymystä ja uupumusta. Lisäksi iän myötä B12-vitamiinin imeytyminen elimistöön ruoasta huononee. Noh, ei kovin yllättäen, tämäkään arvo ei ollut huippulukemissa.

Kolmantena tarkistettiin rauta. Hemoglobiiniarvoni oli perusnaisen lukemaksi normaali, mutta minun lukemakseni heikko. Raskausajalla jo huomasin, että jo alle 130 tipahtanut arvo aiheutti hengästymistä.

Raudan vähäinen saanti vihjailee olemassaolostaan monin tavoin: on väsymystä, uupumusta, keskittymiskyvyn herpaantymista, urheilusta palautumisen hitautta ja hengästymistä, jollekin se aiheuttaa päänsärkyä. Olin pitänyt tätä lähinnä raskaanaolijoiden tai himosporttaajien ongelmana, mutta muitakin riskiryhmiä on. Kuten minä. Naisten lisäraudan tarve riippuu nimittäin kuukautisvuodon runsaudesta ja ruokavaliosta. Toisin sanoen naisten, jotka välttelevät punaista lihaa ja joilla on hyvin runsaat kuukautiset (jotka tulevat vielä useammin kuin ennen!), on syytä nauttia ajoittain rautavalmisteita.



Olen siis aloittanut uuden elämän purkkien kanssa. Deetä säännöllisesti, rautaa ja B12 silloin tällöin.

Sisäinen palelu (joka ei liity siihen, mitä on pukenut päälleen) on selvästi vähentynyt, vaikka edelleen on pakko nukkua villasukat jalassa. Tuntuu, että olen myös vähän vähemmän väsynyt. Toki valon lisääntymisellä ja unenlaadulla on merkityksensä, mutta ainakin tiedän, millä ei enää pitäisi olla. Ja se on mittaamisen pointti.

Suosittelen siis lämpimästi muutakin kuin kolesteroliseurantaa, erityisesti jos elämäntavoissa on tapahtunut muutoksia. Terveystarkastusten yhteydessä kannattaa avata suunsa ja ojentaa hoitajalle käsivarsi. Ei ole mitään järkeä popsia vitamiineja huvin vuoksi, simppelit verikokeet kertovat kyllä, millaisia korjausliikkeitä tarvitset. Pienillä muutoksilla voi olla iso merkitys.

17 kommenttia:

  1. Pakko huijata, että b12 lisää saa myös suusuihkeena, joka virkistää hetkellisesti hiukan kuin kahvi.

    VastaaPoista
  2. Mulla on kaikki lisävitamiinit/kivennäiset imeskeltävässä muodossa koska suoliston kautta ei mikään imeydy kunnolla johtuen keliakiasta. Tosin tämän asian keksimiseen meni tovi jos toinenkin ennenkuin ymmärsin mikä klikkaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hitto! Eikö keliaakikoilta ihan automaattisesti tsekata nämä vai siinä kelidiagnoosissako kesti? Tsekkaisin sen deenkin kyllä ihan kaikilta näillä leveyksillä asuvalta.

      Poista
    2. No tuota... kun itseasiassa ketään ei julkisessa terveydenhuollossa oikein kiinnostanut niin mulla ei ole "virallista diagnoosia". Jos sellaisen haluaisin pitäisi syödä viljoja normaalisti hyvän aikaa. Mutta kun mä olen kipeä jo yhdestä leivänmurusta monta päivää niin ei kiitos. Mun kokemuksen mukaan täällä ei tehdä mitään automaattisesti eikä pyytämättä. Nytkin sain puhua kuin Ruuneperi kun halusin että katsotaan paljonko varastorauta-arvot on. Heltisi se lähete lopultakin ja hyvä niin, löytyi syy miksi jalat menee hapoille kun vähänkin ripeämmin liikkuu. Jos olis kunnolla rahaa niin menisin heti oitis yksityiselle, ei tarvitsisi enää perustella jos haluaa tietoa omasta terveydentilastaan ja saisi tarvitsemansa hoidon.

      Poista
    3. Ikävä kuulla, jos diagnoosia on noin vaikea saada - saisikos jostain keliyhdistyksestä vetoapua?

      Poista
    4. Tämän vuoksi tulee hakeutua lääkäriin, jos epäilee itsellään keliakiaa, eikä aloittaa heti keliakiaruokavaliota. Gluteenia pitkään välttäneen ihmisen keliakiatesteissä ei merkkejä keliakiasta enää näy.

      Poista
  3. Hei vink! D-vitsku kandee valkata eri muotoisena kuin purutabettina sen imeytymisen vuoksi. Esim Lifen tuote on nestemäisessä kapselissa ja neitysoliiviöljyn kanssa jotta se oikeasti imeytyy.

    Aurinkoa viikonloppuusi! :)

    Terkuin Anna-Maria K

    http://anna-mariak.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnostavaa, onko tuota imeytymistä tutkittu jossain?

      Poista
    2. Käsittääkseni tätä toitotetaan ihan virallisterveelliseltäkin puolelta, D-vitamiini kun on rasvaliukoinen. Mä syön purutabletteja ja mun D-vitamiinitasot on sadan huitteilla. Nimittäin sen purutabletinkin kanssa voi ottaa rasvaa, ei niiden samassa kapselissa tarvitse olla.

      Poista
  4. Matala D-vitamiinitaso voi olla myös jollain tapaa geneettistä (selvisi omasta geenitestistä). Eräs vegaanituttu aikoinaan tuhahteli että eihän ne siellä Intiassakaan juo maitoa. No ei juo, siellä paistaa aurinko vähän eri tavalla kuin täällä. Että tosiaan, kyllä se kannattaisi jokaisen mittauttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tämä tuli itselläkin mieleen, etenkin kun molemmat vanhempani ovat kuolleet alle seitsemänkymppisinä. Ajattelin broidille ehdottaa samaa mittausta. Mikä geenitesti sulta on otettu?

      Poista
    2. Suomalainen Evogenom. Kannattaa toki googlailla vaihtoehtoja. Jos kiinnostaa vaan tietty asia tai tietyt asiat niin ei kannata ihan hirveitä summia investoida, jotkut tahot tarjoavat ns. täsmätietoa ainakin sairauksista...

      Poista
  5. Joskus tajusin sen että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos jotain puuttuu niin toisen lisän ottaminen ei auta.

    Mulla oli vähän samantapasia oireita joku vuosi sitten ja lisäksi kilppariin alko kasvamaan patti eli struuma. Sitä tutkittiin mutta mitään hoitoa ei kuulemma ollut. Aloin sitten syömään Kelpaa eli merilevätabletteja jotta saan riittävästi jodia ja kas kummaa struuma alko pienentyä.
    D vitskua syön myös ympäri vuoden, koska se vaikuttaa mullakin tohon jaksamiseen. Muita vitskuja en ole nyt ottanut koska syön lihaa ja kalaa jne eli rautaa ha b12 vitskua saan luultavasti ihan riittävästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se menee. Toi jodi on kyllä yks kiinnostava tapaus nyt kun jengi on siirtynyt käyttämään erikoissuolaa, joihin sitä ei ole lisätty. Mä syön vielä kananmunaa enkä näillä näkymin edes yritä jättää sitä pois.

      Poista
    2. Tuo on totta, että vitamiineja ei pitäisi ihan ilman ajatusta ottaa. Vitamiinit toimivat aina pareina/vastapareina ja jonkin ylenmääräinen lisäys voi aiheuttaa toisen vajausta. Samoin imeytymiset vaikuttavat näissä, rautaa ei kalsiumin kanssa ja se onkin monelle varmaan se tutuin juttu. Samoin liiallinen sinkki estää raudan ja kuparin imeytymistä. Magnesiumkin taisi haitata. B12 ja foolihappo linkittyy anemiaan ja anemia ei olekaan aina raudanpuutteesta johtuva. Tämä on kyllä ihan oma alueensa ja siksi suosittelisin jokaista hieman perehtymään aiheeseen kun alkaa lisäilemään näitä "syömisiinsä". Koska jokainen varmaan haluaa, että niistä ostetuista vitamiineista on myös hyötyä :)

      Poista
  6. Heippa, otettiinko sinulta muita veriarvoja kuin hemoglobiini? Ferritiini kuvastaa rautavarastoja ja voivat olla todella alhaiset vaikka hemoglobiini olisi hyvä. Raudanpuutteen oireet ovat samanlaiset kuin kilpparin vajaatoiminnassa. Monilla helpottaa oireet kun ferritiini nousee (palelu, väsymys, palautuminen jne). Monet lääkärit ei valitettavasti tähän puutu (osaa/tiedä) ja alhaisilla arvoilla harvoin saa hoitoa.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...