11.1.2018

Oksennustaudin kuusi pyhää vaihetta


"Ryhmässä vatsatutia". Päiväkodin eteisessä silmiin osuva post-it lappu on kuin kuulisi, että Väyrynen osallistuu presidentinvaaleihin. Uuh. Mutta lohduttaudut, että ehkä se ei tule teille. Itse asiassa teillähän oli se juuri joulukuussa, joten eihän se nyt voi mitenkään tulla uudestaan.

Ja siitä se sitten lähtee.

1. Ensimmäinen aalto. Laattatautipöpöjen virallisessa käsikirjassa lukee, ettei se ole virus eikä mikään, joka ei aamuyöllä laita ihmistä paskomaan ja oksuamaan pitkin kämppää. Tässä kohtaa kiitän isoista lapsista, jotka jo ehtivät yleensä vessaan, mutta toki kuurausta riittää ja ominaistuoksu juuttuu nenääsi koko loppuyöksi.

2. "Työpäivä". Olet aivan finaalissa öisestä siivoamisesta ja pyykkäämisestä ja uskottelet itsellesi, että se ei ehkä tarttunutkaan. Kuulostelet vatsaasi ja syytät epämääräistä kurinaa nepalilaisesta ruoasta. Vai olisiko ehkä sittenkin vähän huono olo?

3. Toinen aalto. Todellakin on! Virukset ovat antaneet kunniasanansa, että armoa ei tunneta. Viimeistään matkalla kotiin tajuat, että olet seuraava. Seuraa pöntönhalauksen toinen aalto, jossa sairastuvat kaikki loputkin perheenjäsenet. Tähän vaiheeseen kuuluu se, että ensimmäisestä aallosta toipuvat lapset kaipaavat huomiotasi enemmän kuin koskaan. Onneksi on tv. Ja vessassa lattialämmitys.

4. JMP. Valkoiset haamut alkavat kysellä nopeiden hiilihydraattien perään. Otatte kivi-paperi-sakset siitä, kumpi marinoi itsensä käsidesissä ja horjuu markettiin ostamaan jaffaa, mustikkakeittoa ja paahtoleipää. Kun kassa näkee ostoksesi, hän ei ojenna kuittia vaan nojaa kevyesti taaksepäin.

5. Ihmisraunioiden päivä. Sinulla on omaa aikaa! Kenelläkään ei ole nälkä, joten kaupassakäynnistä, ruokailuista ja ruoanlaitosta säästyneen ajan voisit teoriassa käyttää vaikka mihin. Kämpässä lojuu eri vaiheissa olevia toipilaita, joilla on kuitenkin voimia valittaa, että ei ole mitään tekemistä. Sinun tekisi mieli karjua, että olisihan tekemistä, vaikka kuinka mutta et jaksa.

6. Uusi aamunkoitto. Ensimmäinen ruokailu, joka ei aiheuta kipuaaltoja, jee! Kasviksia ja proteiinia uskaltaa kokeilla jo ehkä ensi viikolla. Nesteet ovat poissa ja näläntunne ei vaivaa vielä pariin päivään, joten nyt kannattaa sujauttaa jalkaan ne farkut, jotka eivät ihan aina mahdu.

Ja siinäpä se. Ympyrä sulkeutuu. Muista ostaa lisää vessapaperia.

Ps. Koko perheen laattiksessa on valtavasti hyvä puolia - kannattaa tutustua!

10 kommenttia:

 1. Pääsiäinen 2013 nevö foget. Noro iski automatkalla isovanhemmille. Sen kuudensadan kilometrin puolessa välissä. Oli siinä ohi ajavilla ihmettelemistä kun alaston kaks vuotias seisoo lumihangessa ja autosta on kaikki luukut auki. Onneks oli niitä vaihtovaatteita mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jestas! Näitä nevö foget -reissuja välillä tulee mutta yleensä aloittajina ovat ipanat. O_O

   Poista
 2. Just vasta pari päivää sitten oli mun ykävuoro, mut tää nauratti jo nyt.

  nappi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän taudin hyvä puoli on se että kun olo alkaa kohentua, se tapahtuu nopeasti. Ja ero on niin merkittävä, että koko asialle nauraminen mahdollistuu hyvin pian. ;) Tsemppiä!

   Poista
 3. Eikö noi sokerilitkut paa mahan entistä pahemmin sekaisin? Vai kompensoiko leipä?

  Meille on laattapöpö tehnyt oharit: siitä ainokaisesta laatoitusurakasta on kohta 7 vuotta, muksut silloin 3 v ja 1 v.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi panisivat? Ei meille tule mitään vatsaongelmia sokerista (ei terveenä eikä sairaana), mutta makeutusaineista kylläkin. :D

   Poista
  2. Ei niitä nykyään suositella. Eivät imeydy, pahentavat ruikulia. Kantsii googletella ;)

   Poista
  3. Hmm, Ylen jutun mukaan:

   "Vatsataudissa kannattaa syödä ihan mitä vain, mikä maistuu. Tärkeintä on huolehtia nestetasapainosta, eli korvata poistuva nestemäärä juomalla riittävästi, Koivula sanoo.

   Hän arvelee monen suosivan keltaista limonadia lähinnä siksi, että se tuntuu heikkovointisen suussa sopivan hapokkaalta. Koivulan mukaan vaikkapa mehu ajaa kuitenkin täysin saman asian."

   Eli missä siis sanotaan että sokeri pahentaa? O_o

   Poista
 4. JMP??? ei ymmärrä..

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...