23.1.2018

"Mihin kouluun mä meen?"

Aika vaikea kuvittaa näitä koulupostauksia. Ajattelin kuitenkin ottaa tämän lähikoivusta löytyvän pahkan.

Lapselle on vähän huono vastata, että nyt ei kyllä yhtään tiedä.

Snadin pitäisi aloittaa syksyllä oppivelvollisuutensa, mutta tunnelmat ovat olleet kaikkea muuta kuin juhlavat: heitimme koulutoiveemme lomakkeeseen arvalla, kaksi tuntia ennen kuin ilmoittautuminen sulkeutui.

Tilanne on absurdi. Koulun aloittamisen pitäisi olla hauskaa ja innostavaa, eikä seuraavan katastrofin odottelua. Asumme pääkaupunkiseudulla, tiheästi asutetussa taajamassa, taloudellisesti hyvinvoivassa kaupungissa. Vielä muutama vuosi sitten noin kilometrin säteellä kodistamme oli kolme koulua. Sen jälkeen kaksi suljettiin kiireellisesti homeongelmien takia, kolmanteen laitettiin pikaremontti ja ilmanpuhdistajat.

Ajattelin, että tämä tästä varmasti selviää. Että täytyyhän jonkun pitää lähikouluja tärkeänä ja tajuta, että päätös vaikuttaa koko huusholliin (erityisesti ala-asteikäisten kanssa) eikä sitä kukaan halua valita sokkona.

Breaking news: Mikään ei ole vuodessa edennyt mihinkään. Kaikki pallot ovat ilmassa.

a) Se koulu, missä Skidi on, on tällä hetkellä väistössä 11 kilometrin päässä, ja vuoden päästä ehkä jossain toimistorakennuksessa naapurikaupunginosassa, jonne kestää aikuiselta kävellä puolisen tuntia. Mitä lie ekaluokkalaiselta. Mitään deadlinea väistölle ei ole.

b) Se koulu, missä Snadin paras (vuotta vanhempi) kaveri on, sijaitsee työmatkojen kannalta täysin väärässä suunnassa ja ylitettävänä on horror-risteys. Se olisi ollut "hyvä" vaihtoehto, ellei sekin olisi kouluverkkkosuunnitelman mukaan lähdössä väistöön parin vuoden päästä.

c) Se koulu, missä naapurin tyttö on, on tällä hetkellä tuon edellisen koulun lukion tiloissa, mutta se lakkaa olemasta ja muuttaa kolmen kilometrin päähän Otaniemeen johonkin tuhannen oppilaan konseptikouluun.

Kukaan ei tiedä. Erilaisia huhuja lanseerataan säännöllisin väliajoin, mitään tietoa ei alkuperäisten rakennusten korjaamisesta ole ja väistötilojen väistötiloja etsitään hyvin väljällä seulalla. Lähdetään siitä, että vanhemmat kyllä kuljettavat.

Lasten kaverisuhteet, joita sattuneesta syystä aloin arvostaa aivan uudella tavalla, eivät tietenkään ole enää mikään tekijä. Eskarikaverit hakevat vähän sinne sun tänne, koska mitään järkevää "koulupolkua" ei ole.

Jännä nähdä, millaisella nopalla tällä kertaa paikka irtoaa.

Että näin. Mä en jaksa valittaa siitä, että kevyen liikenteen väyliä ei ikinä aurata, uimahallit ovat remontissa vuosikausia tai parkkipaikoista joutuu nykyään maksamaan. Kestän kyllä. Mutta on se nyt jumalauta kusisinta paskaa, että perusopetuksen tiloilla pelleillään tällä tavalla! Tämä saakelin oppivelvollisuus on vielä sellainen, jota ei juuri mitenkään voi järjestää itse edes rahalla, toisin kuin päivähoitoa.

Uskomatonta kyllä, ainoa, mitä tässä voi tehdä, on allekirjoittaa kuntalaisaloite siitä, että olisi niitä terveitä lähikouluja täällä Espoossakin. Ja jos vielä sellaisen toiveen saa Espoon kaupungille esittää, niin koittakaa vähentää sitä fiilistä, että on jatkuvasti päähenkilönä Oikeusjutussa.


31 kommenttia:

  1. Aamen...meillä lapset kävi 13 vuotta sisäilamongelmista kärsivää koulua ja nuorimmainen kolme viimeistä vuotta väistökoulussa. Uusi koulu saatiin siinä vaiheessa kun nuorin siirtyi yläasteelle.

    Tajusin vasta viime keväänä että nuorimman tyttären iho-ongelmat luultavasti johtuivat tuosta sisäilmaongelmasta. Kun siirtyi yläasteelle kaikki atooppisen ihon ongelmat hävisivät kuin taikaiskusta.

    En voi toivottaa kuin voimia teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tuo nyt aivan syvältä ja poikittain. Olisiko liikaa vaadittu jo koulurakennuksessa ei menisi terveys!?!

      Olen jo asennoitunut niin ettei kumpikaan käy päivääkään mitään normaalia koulua ja sen kanssa voin elää, pääasia että eivät sairastu. Mutta kyllä se silti vituttaa että koko hemmetin ala-aste menee koulumatkojen kanssa puljaamiseen, joko bussissa istuen tai sitten 1,5 siirtymiin muilla keinoin.

      Poista
  2. Huomenia täältä maalta! Asutaan pojan kanssa vajaan viiden tuhannen ihmisen kunnassa Pohjanmaalla. Meillä on kolme kilometriä kahteen kouluun joten tässä keväällä saamme valita, kumpi parempi. Tuntuu käsittämättömältä, että teillä pääkaupungin naapurissa on välimatkat nuo ja koulut kuralla. Ei sillä, kyllä ne täälläkin ovat olleet ja ovat. Onneksi vain osa eikä joka rakennus.
    Äärettömästi poweria teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tsemppiä ja turvallista koulutietä myös teille!

      Poista
  3. Ja armaan kaupunkimme uusi bussiliikenne on panostanut kaiken metron liityntäliikenteeseen ja koululaiset on unohdettu kokonaan. Ennen 3,5 km matkaan meni yhdellä bussilla 8 min, nyt kahdella bussilla 45 min. ja tähän tulee vielä n. 1 km kävelyä, jossa ohitetaan tietyömaa ja rakennustyömaa. Molemmissa räjäytellään ja heille ei kuulu koululaisten hyysääminen ja turvallisuuden varmistaminen kun alakuolulaiset menevät ohi. Olen jo luovuttanut täysin Espoon suhteen, olemme vain veronmaksajia joiden kuuluu olla hiljaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä tietenkin! Ja nyt kun kaikki puhisevat työmatkaansa, kukaan ei edes muista että busseja käyttää aika moni muukin. O_o

      Poista
  4. Oletko kuullut huhuja, että Sepon koulukin olisi menossa väistötiloihin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässähän se lukee sivulla 26: file:///Users/kcjlahti/Downloads/Suomenkielisen%20opetuksen%20tilank%C3%A4ytt%C3%B6suunnitelma%202018-2027.pdf

      Tänään on viimeinen päivä antaa palautetta tästä hienosta esityksestä. Suosittelen.

      Poista
    2. Tuossa suunnitelmassa Sepon koulun korjauksen aika-arvioksi on kirjattu 2023-2025. Ja kun tietää näiden projektien etenemisvauhdin, en menisi lyömään vetoa, että remppa alkaa 2023. Eli ei varmaan ihan hetkeen Sepon koulu ole siirtymässä väistötiloihin.

      Poista
    3. Eikös tuolla ole jo ensi vuodelle merkintöjä Pohjiksen osalta (Seppo yhdistyy Pohjois-Tapiolan kanssa)? Musta toi näyttää siltä, että kolmen vuoden päästä alkaa joku remppa eli edessä voi olla tämän kaupungin osaamisella ihan mitä tahansa.

      Poista
  5. Mä tulkitsin tuota niin, että koulut yhdistyvät 2021, Pohjis peruskorjataan 2012-2023 ja sitten Sepon korjaus 2023-2025. Mutta totta, tuo voi tarkoittaa ihan mitä vain. Esim. miten tuo koulujen yhdistyminen käytännössä tulee näkymään.

    VastaaPoista
  6. Ihan hirveetä. Ei voi muuta sanoa kun että ei tätä tavallinen veronmaksaja voi ymmärtää että lapsia näin pompotellaan.
    :( Voimia ja tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Epäpätevää puuhastelua on tämä homma alusta loppuun. >.<

      Poista
  7. Koulujen perusinfran sijasta espolaisten rahoja syydetään mm. valaistujen latureittien rakentamiseen, vaikkei kunnon talvista ole mitään takeita. Ja uusiin tekojäihin, jotka kyllä sinänsä on tervetulleita lähiliikuntapaikkoja, mutta kun tärkeämpiäkin rakennuskohteita olisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei täällä ole rahasta pulaa. Ja nämähän voitaisiin kaikki toteuttaa yhtä aikaa jos se perkeleen Kokoomuksen lempilapsi eli investointikatto purettaisiin ja nostettaisiin veroprosenttia puolella prosenttiyksiköllä.

      Poista
  8. Toisaalta on kuitenkin mukavampaa että lapsi ei koskaan ehtinyt sinne homekouluun kuin että olisi käynyt sitä kuusi vuotta. Kurja tilanne toki teillä nytkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olisin kilahtanut aivan totaalisesti, jos kersojen terveys olisi mennyt.

      Poista
  9. Helsingissä sisäilmaongelmaisissa kouluissa taivaltanut nuori sai peruskoulun päättötodistuksen lisäksi astmadiagnoosiin. Lukioon jatkoi ja ensimmäisenä Wilmasta tuli tiedote sisäilmaongelmien korjaamisesta. Oireilevien lasten/nuorten osalta kehotettiin neuvottelemaan etätehtäviä ja lisäsuorituksia, jotta voisi minimoida koululla fyysisesti vietettävän ajan.

    Koulun ja oppilaitoksen on tarkoitus tukea lapsen ja nuoren tervettä kasvua ja oppimista, yhteisöllisyyttä, oman paikan löytämistä yhteiskunnassa ja torjua yksinäisyyttä ja syrjäytymistä.

    Haistakaa vittu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan uskomatonta. Nämä perusopetuksen ja kaupunkien strategiassa olevat korulauseet vaikuttavat suhteellisen irvokkailta todellisuuteen verrattuna.

      Poista
  10. On kyllä todella perseestä. Suomessa kyykytetään aina niitä ketä helpoiten voidaan. Pitäskö tossa tilanteessa kun jokatapauksessa kaikki vaihtoehdot on huonoja, niin mennä/pyrkiä samantien johonkin ns. erikoiskouluun? Espoossa on mielestäni joku international school, jossa olisi mahdollisuus opiskella kokonaan tai osittain englanniksi ekalta lähtien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. EIS:ssa opetuskieli on englanti ja lapsella täytyy olla x vuotta kokemusta englanninkielisestä hoidosta tai kotikieli englanti.

      Kielikylpyyn on myös pääsykokeet ja kielikylpyopetuksessa lasten täytyy ymmärtää sekä suomea että englantia todella hyvin, muuten ei pysy tahdissa mukana.

      T. Espoolaisen kielikylpyoppilaan äiti

      Poista
  11. Kuulostaa uskomattomalta paskalta. Voimia!

    Näin insinööristutkijana kyllä mietityttää, että miten tähän tilanteeseen on päädytty noin niin kuin rakennusteknisesti. Olen ymmärtänyt, että ainakin osasyynä sisäilmaongelmiin pidetään ilmanvaihdossa säästämistä iltaisin, viikonloppuisin ja loma-aikoina. Senkö takia juuri koulurakennukset usein homehtuvat, kun ilmanvaihto toimii monta kuukautta liian pienellä teholla? Luulisi, että tulisi huomattavasti edullisemmaksi lakata säästämästä ilmanvaihdon kustannuksissa kuin rakentaa uusi koulu joka 10. vuosi. Puhumattakaan terveys-, väistötila- ym. puljeerauksista aiheutuneista kustannuksista. Ja tietty vitutuksesta. Mut en toisaalta ole alan asiantuntija, joten saatan puhua puuta heinää. Toivottavasti jotain parannusta rakennusterveyteen on kuitenkin tulossa.

    VastaaPoista
  12. Se Otaniemeen siirtyminen on toki ihan pepusta, mutta eivät sentään joudu siihen tuhannen oppilaan konseptikouluun vaan Lämpömiehenkuja 2:n selvästi pienempään rakennukseen. Jättitaloon muuttaa kai kaksi lukiota...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. N. 660. Ei sekään ihan pieneksi ole suunniteltu.

      Poista
  13. Espoon taikamaali on vissiin loppunut, kun aiemmin riitti hyvin, että huonot tilat maalattiin. Yhden päiväkodin vessan katosta oli tullut vedet läpi yläkerrasta ja seinä oli sisältä umpihomeessa. Pinta maalattiin.

    Oma duunipaikka lähti kahdeksi vuodeksi evakkoon, sillä välin tilat olivat ensin vuoden tyhjillään, sen jälkeen keittiötilat rempattiin ja seinät maalattiin. Kukaan ei oikein pysy siellä duunissa, koska ei vaan terveys kestä.

    VastaaPoista
  14. On myös valitettavaa kuulla niistä remonteista ja uudiskohteista, jotka ovat ihan heti näissä samoissa ongelmissa. Myös suunnittelun ja rakentajan vastuu voisi olla joku, että uusi koulu ei ole vuoden sisällä rakentamisesta sellaisessa kunnossa, että puolet ihmisistä saa siellä oireita. Tuntuu kurjalta, että tämä toistuu sekä pienissä että suurissa kunnissa.

    VastaaPoista
  15. Kaikki sympatiani teille! Käsittämättömältä tuntuu, ettei tilanteeseen löydetä ratkaisua. Ymmärrän kyllä, että nämä koulupäätökset eivät ole ihan helppoja, mutta aikamoista venymistä vaaditaan niin perheiltä kuin koulujen henkilökunnaltakin. Opettajana en ole myöskään isojen yhtenäiskoulujen fani (vaikka taloudellis-hallinnollisesta näkökulmasta voivat tehokkaita ollakin). Suunta tuntuu olevan kohti niitä yhä useammin niin Espoossa kuin muuallakin. Tästä olisi niin paljon avauduttavaa! Suututtaa.

    VastaaPoista
  16. Pahintahan tässä tilanteessa on se, ettei voi edes äänestää jaloillaan ja muuttaa muualle kun homekouluja on ihan joka puolella.

    VastaaPoista
  17. Niin no, saahan lapsi olla kotikoulussa. Siihen on joku nettisivukin olemassa, missä materiaaleja tai voi etänä olla yhteydessä opettajaan. Kun vaan muistas mikä tämän palvelun nimi oli...

    Jostakin muuten pyörähti näyttö täyteen nenäliinamainosta ja joku välilehtikin aukesi, kun yritin kännykällä saada nimi ja url-kenttiä täytetyksi. Tietääkseni en ollut lähelläkään sivun ylälaitaa, missä mainosbanneri on. Varmaan joku mun oman kännykän ongelma eikä kuulu sulle varsinaisesti (ah, kuinka suomalainen ja naiselle tyypillinen ajattelutapa).

    VastaaPoista
  18. Onhan Espoossa yksityiskouluja, vielä ilmaisia. Munkin lapset ovat sellaiseen menossa. Tosin yksikään ei taida olla kovin lähellä Tapiolaa.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...