31.1.2018

Kauramaito muutti kahvikuppiinPohdiskelin jo pari vuotta sitten elämää ilman maitotuotteita. Siitä alkoi testailuprosessi. Olen hitaasti mutta varmasti kokeillut erilaisia kasvimaitopohjaisia tuotteita, juomana, ruoanlaitossa, kahvissa ja jogurteissa – ja edistystä on tapahtunut! (Paitsi juustoissa, vegaaniversioista ei ole toistaiseksi löytynyt hyvää sanottavaa.)

En ollut moneen vuoteen käyttänyt lehmänmaitoa juuri mihinkään muuhun kuin kahviin, joten oli suht helppo päätös aloittaa kasvimaitotuotteiden testaaminen juuri juomista. Käytännön toteutus oli kuitenkin yllättävän vaikea! Olin hyvinkin tottunut juomaan kahvini tietyssä formaatissa ja hain pitkään oman maun mukaista tuotetta eri kasvimaidoista. Päädyin oikeastaan vasta viime kesänä kauraan. Riisi-, soija- ja mantelimaidot eivät oikein kahvin kanssa pelanneet yhteen, useista kokeiluista huolimatta. Makuasioita toki.

Pannari kauramaidosta oli ihan menestys!

Siispä havaintoja!

1. Kehitys on todella kehittynyt. Ne klimppiintyvät, ylimakeat, juoksettuvat, rehupaalille maistuvat laihat litkut ovat historiaa ja ihan syystä. Kasvimaitohylly on nykyään melkein yhtä iso kuin lehmänmaitotuotteidenkin valikoima. Tässä viimeisen vuoden aikana on tullut oikein kiire kokeilla kaikkia mahdollisia juomauutuuksia, erityisesti suomalaisia! Noora lupasi, että Kaslinkin kylmäkaapissa oleva luomukauramaito toimii kahvissa, mutta en ole vielä löytänyt marketista.

2. Suurin "ongelma" on pakkauskoko. iKaffea on tarjolla töissä, mutta litran purkki on valitettavasti liian iso kotikahvikäyttöön. Kauramaito säilyy vajaan viikon kuten lehmänmaitokin, mutta vedän vastahankaisten sekasyöjien kivirekeä eli olen ainoa, joka tuotetta käyttää. Nyt kuitenkin Plantilta on tulossa tänä keväänä puolen litran purkki, josta hävikkiruokafanaatikko kiittää.

3. Makuun kestää tottua. Joidenkin mielestä kauramaito on heti herkkua, mutta minulla meni vuosi ennen kuin makunystyrät lakkasivat huomauttamasta erosta (ja kunnes tajusin kohdan 4). Blandasin aluksi kahviin kauramaitoa ja lehmänmaitoa, jotta totuin hiljalleen makuun ja lakkasin yhdistämästä sen puuroon. Edelleen lehmänmaito on kokemuksena se tuttu perusversio, mutta kaura ei enää maistu omituiselle. Kersoilla on menossa hämäyskoulutus retkikaakaoiden kautta.

4. Kauramaidon vaalennusindeksi on erilainen. Kauramaito ei vaalenna kahvia yhtä tehokkaasti kuin lehmänmaito.  Ennen tätä havaintoa laitoin kuppiin liikaa kauramaitoa, jolloin kahvista tuli kylmää ja se myös (ei kovin yllättäen) maistui liikaa kauramaidolle. Jos siis olet tottunut lorottamaan kahvin aina mopsin väriseksi, sävy pitää säätää uudelleen.

5. Se vaahtoutuu. Kauramaidostakin saa vaahtoa, mutta se on kokemukseni mukaan yhtä yhdentekevän makuista kuin lehmänmaitovaahtokin. Mutta tämä siis tiedoksi niille, joille vaahdolla on joku elämyksellinen merkitys.

Mitähän sitä sitten testaisi? Jos aloitan nyt, valmista tulee jo 2020!

26 kommenttia:

 1. Kyllä iKaffe säilyy pitempään. Meillä sitä käytän vain mä ja juon vain aamukahvin eli saattaa se purkki lojua kohtuu kauan mutta vielä ei ole pahaksi asti mennyt kertaakaan.

  Lehmänmaitokin säilyy, just sunnuntaina join anoppilassa (jossa ei myöskään muut käytä maitoa kahvissa kuin mä) 8 pvää yli päiväyksen olevaa avatusta purkista, no problem.
  Mitä lie geenimuunneltuja, vaikka luomu lukikin purkissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, musta siihen alkaa tulla viikossa sellainen vähän liian puuromainen tuoksu, joka sitten vaikuttaa makuunkin. Mulla on tuo kotikahvikäyttö tosi pientä, vedän aamusumpitkin aina duunissa, siksi arvostan tuota pientä pakkausta. <3

   Poista
 2. Valioltakin tulossa 0,5 l tölkki ihan näinä päivinä https://www.valio.fi/tuotteet/kasviperaiset-tuotteet/valio-oddlygood-kaurajuoma/?pakkaus=05l-tolkki

  Kiitos tapettilinkistä toisessa postauksessa! :)
  - Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kestä! :) Mun huomion kiinnitti tässä Valion kaurasarjan lanseerauksessa se, miten tärkeää niille oli myös sanoa että kyllä se lehmänmaito on edelleen päätuote. :D Ihan kuin olisivat väkisin joutuneet tuomaan markkinoille jotain kasviperäistä!

   Poista
 3. Pitäisi varmaan vinkata Juustoportille sisältö yhteistyöstä sun kanssa, koska hekin lanseerasivat just kauramaidon :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkö? Ei niiden saitilla ainakaan lue vielä mitään. O_o Mut hieno homma ja olen muutenkin laittanut tän firman mieleen edistyksellisenä, koska näillä on se ilmeisesti luomustandardiakin kovempi lehmänmaito. Pitäisi sitäkin tutkia lisää.

   Poista
 4. Wait no more! Kaslinkilla on kauramaidosta sellainen parin desin purkki uht-maitohyllyssä. -Asta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas, mutta sopiiko se siis kahviin? Positiivinen testimoniaali tuli vasta Kaslinkin kylmähyllytavarasta, joka ei ole UHT-käsitelty.

   Poista
  2. Ei sopinut. Testasin ja juoksettui... 😒

   Poista
 5. Mä katson kauhulla kauran "voittokulkua". Perheemme on kauravammainen (as in vanhemmilla vaan maha sekaisin, lapsella pahimmassa tapauksessa totaalityhjennys molemmista päistä kaurapuurolautasen jälkeen...ja se on sääli, kun kaurapuuro on ihan törkeän hyvää). Mutta siis tuntuu että ah niin ihanan terveellistä kauraa on joka paikassa. Leipäosastolla melkein mikä tahansa sekaleipä sisältää kauraa. Menepä puuro-mysli-muro-osastolle kaupassa ja siellä on kilometreittäin kauraa, kauraa sekoituksena ja lisää kauraa. Lapsemme syö päivittäin "kolmen viljan puuroa" ja onpa kiva kun hyvällä tuurilla kaupasta löytyy ruista ja ohraa luomuna, vehnähiutaleita saa metsästää kissojen ja koirien kanssa. Tai sit kun pitää löytää kauraton ja pähkinätön mysli, näitä oon löytynyt tasan yhden joka maistuu pahvilta (no okei, fiksu tekee itse, joka tapauksessa kun se rokkaa). Mutta joo-o, siis kauhua tää herättää siksi, että en ole havahtunut siihen kunnolla että kauramaitokin on nykyään kaikkialla. Ennen saattoi luottaa että vegaanisafka on ok lapselle jolla on muna- ja kaura-allergia. Nyt sit on käynyt jo monta kertaa niin, että vegaanisafka/leivonnainen sisältää, ah, no tottamaar kauramaitoa. Niisk, ja viimeinen tippa oli kun mun 70+ ikäinen mutsi oli siirtynyt kahvissa kauramaitoon (siis nyt mun pitää juoda mutsilassa kahvina mustana...tai no toki äiti lastaan muistaa yleensä hankkimalla kaappiin lehmänmaitoa, mutta se taas on ylipäänsä musta turhaa kun se ei sitä itse käytä). Mutta tosiaan, kauramaitokahvi on vissiin jo aika mainstream kun mummoikäisetkin sitä omaksuu :)

  Joo ja sori tää vuodatus. Oon sitä mieltä, että yleisesti ottaen on fiksua ja hyväksi korvata lehmänmaitoa kasvimaidoilla, mutta omassa kuplassa tää muutos on aiheuttanut vähän (tai enemmän) itkua ja hammastenkiristelyä. Mutta saapahan lapsi ainakin altistusta kun koitetaan sukkuloida kauramaassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, ymmärrän jos tämä buumi ei sitten puhuttele! O_o Meillä on ihan päinvastoin: yksi fodmap-vatsa kestää viljoista vain kauraa ja sitten mulla on kolesteroliarvot korkealla sukurasitteen takia, joten kauraa suositellaan vetämään ihan hulluna.

   Poista
 6. Musta kauramaito on ihan hyvää sellaisenaan, mutta lehmänmaito parasta kahvissa.... Ei vaan pysty, tulee niin se puuroefekti sieltä läpi ��. Toki uskon, että on tottumiskysymys, mutta kun kahvi on niin tärkeä nautinto päivässä, niin ei millään jaksaisi haaskata sitä hetkeä "opetteluun". Lisäksi nuo ravintoarvot oli jossain (muistaakseni hesarissa) vertailussa, jossa lehmän ja kasvimaidot mukana, siinä perinteisessä ammusta tulevassa maidossa paras. Siksi mietityttää luopua kokonaan. Toki kova rasva ja ilmastonmuutos. Ja kaikille lehmän maito ei sovi, joten ymmärrän niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ymmärrän! Kuten jo kirjoitin, mulla kesti totuttelu aika pitkään. Sitten vaan yks aamu huomasin että uusi normaali on syntynyt.

   Tää maito ja terveys -keskustelu riippuu tosi paljon siitä mitä terveydellä tarkoitetaan (hivenaineet, monipuolisin sisältö, rasva, painonhallinta) ja mikä maito on kyseessä. Millä tahansa maidolla on mun ruokailussa niin pieni osa että ravintoaineet on syytä saada muualta.

   Poista
 7. mä siirryin kauramaitoon kuopuksen imetysdieetin seurauksena. meni aikaa tottua pahvinmakuun, mutta sittemmin tavan maito maistuu aivan kamalan happamalle. ja kun olen eri merkkejä testaillut kahvin kanssa, niin mun mielestä rainbown kauramaito vetää vetää ehdottomasti pisteet himaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, imetysdieetit, nuo elämän rikastuttajat. ;) Tämä on jo toinen suositus tuon merkin kauramaidolle, joten pitänee yrittää löytää S-kauppaan.

   Poista
 8. Mä laitan vanhaksi menevät kauramaidon loput -yllätys yllätys - kaurapuuron nesteeksi. Esim 3 dl kauramaitoa ja loput vettä. Hyvää on.

  VastaaPoista
 9. Tänään maistoin ekaa kertaa plantin kahviin tarkoitettua kauramaitoa ja se oli täydellistä! Väri melko tumma, mutta maku selkeästi lähimpänä lehmänmaitoa. Aiemmin olen juonut oatlyn ikaffea, mutta se on melko rasvaisen oloinen ja kieltämättä aika kaurainen kokemus. Ja tosiaan ylijäämät puuroon! Kaurapuuro on ihanaa juurikin kauramaitoon tehtynä.

  VastaaPoista
 10. Mulla ei oo sen ihmeellisempää sanottavaa (kahvini juon mustana) kun että toi ohjenuora kahvin väristä aiheutti akuutin tukehtumisvaaran ja naurut päälle :DD

  "Jos siis olet tottunut lorottamaan kahvin aina mopsin väriseksi, sävy pitää säätää uudelleen."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on erään mopsinomistajaystäväni määrittely. <3 Kai sille värille joku muukin nimi on.

   Poista
 11. Ihana iKaffe! Itse reilu vuosi sitten kävin kokeilurumban läpi, kun jossain helsinkiläisessä pienessä kahvilassa maistoin sitä. Ihastelin kahvin makua, mutta en älynnyt silloin tarkistaa mitä lorottelin kahviin. Kävin kaikki harmaat ja siniset kauramaidot läpi. Kunnes viimeisenä kohtasin iKaffen. Kuin kermaa kahviin laittaisi! Käytän kauramaitoa runsaasti kuten lehmänmaitoakin, mutta ei haittaa. Hyvää on! Ja olen havainnut meidän pienen (alle 5000 asukasta) Varsinais-Suomalaisen kunnankin tykästyneen iKaffeen. On nimittäin tuote hyllystä usein loppu.

  Poletti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että löytyy! Tuo Oatly on todennut että ei pysty mitenkään vastaamaan tähän kauramaitobuumiin. :O

   Poista
 12. Saako tänne esittää aihetoiveen: kasvimaitojen vs lehmänmaidon ekologisuus?
  Kasvimaitoja perustellaan ekologisuudella, mutta onko tästä olemassa jonkinlaisia elinkaarilaskelmia? Näin insinöörinä vähän häiritsee, etten tiedä faktoja ja olisi mahtavaa, kun joku jaksaisi penkoa aihetta ja listata kylmät faktat!
  (tämä ei siis ole kannanotto kasvimaitoja vastaan, vaan ihan aidosti olen asiaa mietiskellyt.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki! Tuo laskentahan on ihan supermonimutkaista (tässä esimerkkinä case broilerisuikale http://www.socialmedicine.fi/sites/socialmedicine.fi/files/Ruokavalintojen%20ja%20-valioiden%20ymp%C3%A4rist%C3%B6vaikutukset.pdf) mutta olen siinä ymmärryksessä, että se lehmä häviää aina sata nolla. :/ Kasvimaidoista suurimmat päästöt on riisimaidolla.

   Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...