20.12.2017

Aikuiset ihmisetOlen männäviikolla miettinyt yhdistettyä some- ja uutistaukoa. Myötähäpeä on taas ollut liikaa läsnä yhteiskunnallista keskustelua seuratessa.

Tämä alkoholi nyt erityisesti. Yllätyin, että nelosbissen myyminen ruokakaupoissa oli osalle jengistä ilmeisen iso juttu. Kannanottojen määrä oli huima, kaikilla on mielipide ja se kerrottiin ilmeisen riehakkaissa tunnelmissa. Tyypit riemuitsivat "uhkailun, rajoitusten ja holhoamisen poistumisesta", koska "aikuisilla ihmisillä on oikeus elää vapaina". Ja siis korostan, että kyseessä ei ollut köyhyyden puolittuminen, diktatuurin kaatuminen tai palkkatasa-arvo vaan bisse ruokakaupassa.

Jännää.

Olen yleensä sillä puolella, jonka yhteiskunnallisia muutospyrkimyksiä vähätellään: olen kuullut miljoonaan kertaan, että emme tarvitse tasa-arvoista avioliittolakia, liikennemerkkejä ilman näkyvää sukupuolta, subjektiivista varhaiskasvatusta ja metsiensuojelua, koska tämä kaikki on naurettavaa piiperrystä ja vähäpätöistä napeilla pelaamista.

Ja paitsi että minulle tärkeät asiat ovat vähäpätöisiä, ne ovat myös kansantaloudellisesti kannattamattomia ja kalliita. Laadukasta varhaiskasvatusta ei vain ole varaa antaa kaikille ja mitä siitäkin tulisi, jos kaikki koulurakennukset pitäisi korjata. Pientä rajaa.

Mutta kun kyse on viinasta, kaikki on toisin. Kun nelosta saa Prismasta, on vapautta, kasapäin työpaikkoja ja sympaattisia pienyrittäjiä. Luonnollisesti myös kulttuurimme syttyy uuteen kukoistukseen. Mitään haittoja ei synny, tai jos syntyy niin sitä vartenhan tässä veroja maksellaan. Olemmehan aikuisia ihmisiä!Asiantuntijoiden mielestä helpotamme vain päihdeongelmien kukoistamista (kun keppanaa vahvempien juomien kulutus kasvaa). Vaikka meidän sukutarinaamme ei kuulu alkoholi, aika moneen kuuluu. Mutta vastassa on tietysti tämä aikuisen ihmisen vapaus. Silloin ymmärrettävästi Panimoliiton tuotto-odotukset kiinnostavat THL:n kukkahattusetien salaliittoa enemmän.

Nolottaa jotenkin ihan kauheasti, että mikä tahansa alkoholiin liittyvä muutos on suomalaisessa julkisessa keskustelussa niin iso asia. Se viimeistään näyttää, miten onneton suhde meillä viinaan on, edelleen. Alkoholia on saatava kaikkialta ja halvalla, koska se on aikuisen ihmisen perusoikeus, muista viis.

Minun näkökulmastani kyseessä on tietenkin täysin yhdentekevä muutos. Käytän alkoholia säännöllisesti. Mutta oikeasti: kaikkien hyväosaisten kannalta tuotteita, joita on saanut aina helposti, saa vain nyt vielä helpommin. Jipii?

Ilahtuisin ehkä enemmän siitä, että ruokakaupasta saisi viiniä. Mutta ei sekään minun elämääni hetkauttaisi mihinkään suuntaan. Ihan sama. Saan viinini ihan superhelposti Alkosta enkä ole kokenut sen rajoittavan elämääni millään tavalla. Samanlainen monopoli on monessa muussakin sivistysvaltioksi lukemassani maassa. Parasta olisi, jos ravintolassa lasi viiniä ei maksaisi saman verran kuin keskihintainen pullo Alkossa, mutta siihen ei taida Panimoliiton intressit riittää.

No, onhan se tietysti kiva, että pienetkin asiat jaksavat sykähdyttää ja usko aikuisen ihmisen itsekontrolliin on syvä. Samaan aikaan kuitenkin eduskuntaan soitettiin ambulanssi kun joku joi itsensä pikkujouluissa myrkytystilaan ja toinen kähmi kaatokännissä naiskollegaa. Vapauden esimerkkejä nekin.


11 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus! Masentavaa tosiaan, että tälläiseen marginaaliseen muutokseen näyttää olevan energiaa niin monella ja niinkuin kirjoitit monet tärkeämmät asiat jäävät täysin illman huomiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Näin tämä tosiaan näyttäytyy. Tiesin jo etukäteen että tämä hallitus on arvojeni vastainen mutta että aivan täysin.

   Poista
 2. Samaa mieltä, kuulostaa ihan niinkuin se lonkeron ja nelosen saaminen olisi nyt ollut jotenkin kiven alla... Minusta tässä haiskahtaa salaliitto päättäjien taholta - kansa pidetään tyytyväisenä kun se saa helpommin väkevämpää juotavaa ja kas näin voidaan tehdä muita päätöksiä vähemmällä arvostelulla :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa ihmettelen kun olen onnistunut hankinnassa jo parikymmentä vuotta. Ei kai tässä sen kummempaa salaliittoa ole kuin isojen virvokevalmistajien toiveiden toteuttaminen, eli sama homma mitä sotessa tehdään yksityisten lääkärifirmojen kanssa.

   Poista
 3. JÄNNÄ JUTTU tämän käsittelyn ajoitus. Vei huomattavasti huomiota läpirunnottulta työttömyysturvan "aktiivimallilta", jossa työttömiä rangaistaan esim. siitä, että työllistymistä edistäviä palveluita ei riitä kaikille. Saati töitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä minäkin ihmettelin. Tuosta "aktiivimallista" koituu vielä onneksi niin kauhea poru, kun järjestelyn järjettömyys alkaa paljastua, että ehkä se näkyy seuraavissa vaaleissa. Toivottavasti saamme lukea juttuja henkilökohtaisista tragedioista, joissa (kokoomusta äänestäneet) työttömät yritysjohtajat passitetaan viherkentänhoitokursseille tai CV:tä viilaamaan jotta tukea ei leikattaisi. Okei, heillä on yleensä niin paljon rahaa tilillä ettei tarvi edes ilmoittautua työttömäksi, ja säästyvät tältä nöyryytykseltä. Mutta ajatuksella on kiva hekumoida.

   Poista
 4. No tässä jatketaan samaa linjaa kuin niin monessa muussakin päätöksenteossa, ei kuunella asiantuntijoita. Pitäisi miettiä isosti kansanterveyden ja esim. lastensuojelun kustannusten kannalta. Ja kyllä myös ihmisten kärsimys lisääntyy. Mutta kuka sitä nyt kaikenmaailman dosentteja ja tutkijoita kuuntelisi, kun panimoliitto lobbaa.. Itsekin olen aina saanut viinini sujuvasti alkosta ja oluesta tykkään enemmän kolmosen vahvuisena, koskaan en ole vielä jäänyt ilman alkoholia jos olen sitä halunnut. En vaan voi ymmärtää..

  VastaaPoista
 5. Kiitos tästä. Tää maa on vaan niin sekaisin ja pihalla.

  VastaaPoista
 6. Mulla on matkaa lähimpään ruokakauppaan noin kilometri ja Alkoon 25 km. Ja haen mieluummin sen tölkin tai joskus kaksi lonkeroa siitä läheltä kuin että lähden autolla matkan päähän ja sieltä takasin.

  VastaaPoista
 7. Itse asun paikassa jossa voi myös kossupullonsa ostaa samalla kuin maitolitran. Jännää ettei se ole kenellekään mikään ongelma.

  VastaaPoista
 8. Kotoa löytyy just tällä hetkellä 29 pulloa viiniä. 10 pulloa olutta. 3 erilaista vodkaa. 4 erilaista giniä. 3 bourbonia ja muuta sekalaista - yhteensä liki 10 litraa viinaa.

  Alkoholisti muuten vetää viinansa ostettiin se sit Alkosta tai maitokaupasta. Hurjimmat juo tuulilasinpesunestettä.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...