10.11.2017

Näin saat esiteinin huomion


Tämä esiteinin kanssa eläminen on kiistattomasti osoittanut, että isojen lasten vanhemmuudessa tarvitaan ihan uutta vaihdetta silmään. Hyvät uutiset ovat, että samalla kun pitää luopua kainalo-otteesta ja oho, katso mikä tuolla taivaalla lentää -hämäyksestä, painopistettä voi siirtää muihin keinoihin.

Esimerkiksi kiristämisestä tulee uusi valtti. Siinä missä taaperoa voi pitää otteessa joulupukkiläpällä, esiteini vain muljauttelee sille silmiään. Eikä kannata kiristää silläkään, että haet Koti- ja kouluyhdistysaktiiviksi ja alat pitää luokan pelisääntöiltoja, sillä nuorisolainen keksii hyvin nopeasti, jos sinulla ei missään nimessä ole aikaa sellaiseen. Tärkeintä onkin muistaa, että esität vain uskottavia, aitoja uhkauksia.

No, millaisilla lasautuksilla sitten saat esiteinin huomion? Parhaat ideat saa nuorisolaisen vapaa-ajan käyttöä tarkastelemalla. Tässä muutama idea, joita saa vapaasti kokeilla ja jalostaa.

1. "Laitat kunnon sukat tai alan tubettaa." Tässä lisäksi se hyvä puoli, että nuorisolainen repeää ensin täysin koko ajatukselle ennen kuin tajuaa, että voin oikeasti tehdä niin ja sen jälkeen vielä lähettää linkin koko koululle.

2. "Jos et nyt kuuntele, laitan sata kakkaemojia sulle Whatsappiin." Tämä toimii erityisen hyvin tilanteissa, jossa nuorisolainen istuu puhelin kädessä kuulematta, mitä hänelle yritetään sanoa. Kokemuksen mukaan noin 12 kakkaa ehtii mennä ennen kuin se hermostuu ja kysyy että mitä asiaa.

3. "Jos et siivoa huonettasi, jorailen ysärihittejä kun kaverit ovat meillä käymässä." Sosiaaliseen karmaan puuttuminen on aina tiukka paikka. Nuorisolaiselle kannattaakin tehdä selväksi, että oman vastuualueensa hoitamalla saa turvatakuut sille, että mutsi ei hytky pieruverkkareissa Sandstormia kun Emppu ja Tsumppu ovat kylässä.

4. "Jos näen sut vielä pakkasella ilman pipoa, ostan kolmiraitaverkkarit itselleni." Yksi pahimmista kiristyskeinoista on jonkun coolin jutun tahraaminen keski-ikäisyydellä. Fistbumpit loppuivat kuin seinään kun Stubb ja Sipilä tekivät nyrkkitervehdyksen budjettiriihen jälkeen. Tämä toki edellyttää, että tietää, mikä on mässyä ja oikein. Muuten päätyy vain olemaan ihan oma nolo itsensä, kuten eräskin isä, joka däbätessään läiskäytti itseään naamaan.

Nuorisolaisessa on myös se hyvä puoli, että kun olet uhkauksen kautta saanut hänen huomionsa, seuraa yleensä joku ratkaisukeskeinen ja järkevä dialogi, toisin kuin kolmivuotiaan kanssa, joka haluaa vain huutaa itsensä tainnoksiin. Joten, toivon että olet nukkunut muutaman vuoden hyvin, tarvitset kaikkia aivosolujasi. Tsemppiä!


12 kommenttia:

 1. Kakka emojeita whatssuppiin!! Täydellistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimi yllättävän hyvin, suosittelen! Mahdollisesti spämmäily toimii muillakin tavoin.

   Poista
 2. "Coolin jutun tahraaminen keski-ikäisyydellä" :D :D Just näin. Täällä lähennellään ajanjaksoa, jossa antamasi neuvot tulevat enemmän kuin tarpeeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo uncoolaamien saattaa joskus tulla myös vahingossa. O_o Mutta tervetuloa mukaan!

   Poista
 3. Mä niin tunnistan tuon sukkakohdan! Pitäisiköhän äitienkin alkaa käyttää varrettomia sukkia ja nilkkapituisia housuja keskellä talvea, että saataisiin teinien nilkat piiloon...? :D Olisko se sitten tarpeeksi noloa...? Däp-däp!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Jonain päivänä lähden vielä töihin mielenosoituksellisetsi puolialasti shortseissa ja napapaidassa ihan vain ilmeen takia.

   Poista
 4. Ihania, tuota kakkaemojia kokeilen ainakin nuorempaan esiteiniin. Täysteinin kanssa olen todennut että ystävällinen pyytäminen (vaikka viidettä kertaa) tehoaa parhaiten, näin säilyy keskusteluyhteys. Jos yhtään ääni on kohonnut tulee teiniltä täysilaidallinen takaisin ja soppa on valmis. Vaikka meidän teini onkin vastoin ennakko-oletuksia aika kiltti ja järkevä, hänen kohdallaan teini-ikä on ollut paljon helpompaa aikaa kuin uhmaikä ja toisin kuin uhmaikäiselle teinille voi puhua järkeä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, uhmisten kanssa neuvottelu on vähän sama kuin yrittäisi kolibakteerille selittää mustia aukkoja. Täysteineistä ei vielä kokemusta mutta olen valmiina!

   Poista
 5. Pakko kysyä, että minkä ikäinen esikoisesi olikaan, kun puhut hänestä jo esiteininä? Olen nimittäin huomannut, että nykyään monet tykkäävät puhua aika nuoristakin lapsista esiteineinä, vaikka ovat kai vielä ihan vaan lapsia. Yhteinäiskoulun opena ajattelen, että 8-9.luokkalaiset ovat selkeitä teinejä, 7.luokkalaiset omasta kehitystasostaan riippuen teinejä tai esiteinejä ja 5-6.luokkalaiset sitten esiteinejä, moni 5.luokkalainen menee kyllä ihan lapsestakin. Neloset ja pienemmät ovat kyllä ihan lapsia. Asiahan ei ole vakava, mutta surettaa, kun yhä nuorempiin ulotetaan teinien ja aikuisten juttuja. Käyttämämme kieli muuttaa maailmaa jne..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en näe lasta ja ikää toisilleen vastakkaisina: lapsihan se teinikin vielä on.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Ihan kielellisesti ajateltuna, teini on teenager eli henkilö, jonka ikä päättyy -teen. Eli 13-19 v. Teinit on hyvin laaja ikäryhmä, josta osa leikkii välitunnit läpeensä ja osa aloittelee yliopisto-opintoja. :D Kaikki esiteinit ovat lapsia, koska ovat alle 13-vuotiaita. :)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...