2.11.2017

Ei, tasa-arvo ei ole edelleenkään lähtenyt käsistä

Kokki ei voi olla mutta keittäjä kyllä.

Jaha, internetissä ollaan taas vaihteeksi huolestuneita siitä, että "tasa-arvo on lähtenyt käsistä". Kun on tätä liikennemerkkiuudistusta ja, hyvänen aika, suomalaisesta sotaleffan filmatisoinnistakin on menty keskustelemaan. Että eikö ole isompia ongelmia ja mihin tämä kaikki hapatus nyt johtaa.

No katsotaanpa.

Maailman talousfoorumin mukaan tasa-arvokehitys on ensimmäistä kertaa pysähtynyt.

Kuusivuotiaat tytöt uskovat, että fiksuus on puhtaasti miehinen ominaisuus.

Elämäkertoja ilmestyy tänä syksynä 62. Niistä kuusi on naisten.

Me too -kampanjassa näkyi kivasti naisten kokeman ahdisteluongelman laajuus.

Myös suomalaiset työmarkkinat ovat edelleen aivan supersukupuolittuneet. Suomea eriytyneemmät työmarkkinat ovat vain Virossa, Slovakiassa ja Latviassa. Huippukokkikin on sitä mieltä, että naiset eivät voi edetä, koska kuka muka hakee kersat päiväkodista. Naisethan tosiaan hoitavat paitsi duuninsa myös 60-70 % kotitöistä, koska naisellisuus edellyttää paidansilitystä.

Että ei hätää! Oletettu yliläikkynyt tasa-arvokriisi, jossa olemme kaikki rintamalla nimettömiä ja sukupuolettomia muumeja, on peruttu. Ehkä myös siksi, että kukaan ei sitä halua.

Onneksi sentään otetaan edes niitä pieniä edistysaskeleita. Kuten nyt tämä liikennemerkistön uudistaminen, jossa mieshahmo korvataan ihan vain hahmolla. Tavallaan on jopa omituista ettei näin ole ollut aina, koska ihan saatanan samat liikennesäännöt koskevat kaikkia ihmisiä.

Mikä näissä pikkuviilauksissa muka on tasa-arvon näkökulmasta tärkeää? Se, että ne eivät ole pikkuviilauksia. Kieli, kuten sanavalinnat, ja kuvasto, kuten liikennemerkit, muokkaavat mielikuvia ja ajattelua, niin tyttöjen kuin poikien. Yhteiskunnassa vallitsee edelleen voimakas miesoletus. Mikä tarkoittaa sitä, että mies on se neutraali oletussukupuoli ja nainen hassu poikkeus, joka täytyy osoittaa nais-etuliitteellä. Jotkut nyrjäyttävät aivonsa sillä, että Lassie on tyttö, samoin Pupu Tupuna. Muumien mörkö on tyttö. Enid Blyton on nainen. Ja ketkä Puolen Hehtaarin metsästä ovat tyttöjä?Tasa-arvon sijaan on toki asioita, jotka ovat karanneet käsistä.

Yksi on median klikkiahneus. Tasa-arvosta on hyvä tehdä paska vitsi, koska sivulatausbisneksessä sillä saa display-mainosrahaa. Tasa-arvosta voi kirjoitella kaikenlaisia syvästi järkyttäviä otsikoita, joiden perusteella voidaan vetää johtopäätös, että nyt on yhteiskunta täysin pois raiteiltaan. Kliketiklik. Viis siitä, onko nyt sanottu sitä vai tätä vai ei mitään. Toimittajakaan ei vaatinut sotaleffaan rintamalle naisia, mutta siitä oli kiva pillastua.

Tasa-arvon karkaaminen käsistä ei siis vaikuta ihan valtavalta ongelmalta. Sillä välin larppaan naista enkä pidätä hengitystä.

Ps. Tajusin juuri, että olen kirjoittanut shokeeraavan someraivolastenkirjan, jossa kuuntelija / lukija saa itse tehdä päässään herkän mutta seikkailunhaluisen päähenkilön sukupuolen. Törkeää! Miten meidän käy???!!!111

12 kommenttia:

 1. Ai hitto, kyllä kyllä. Mä olen pohtinut tätä aihetta niin paljon viime päivinä, että käämit ovat olleet koetuksella ja aivoissa rasahdellut. Itselleni aihe aiheuttaa edelleen niin vahvoja epätoivon fiiliksiä, että en ole voinut kuvitella siitä tässä vitutuspuuskassa kirjoittavani mitään. Mutta onneksi sä kirjoitit, kiitos. Tässä on ydinmehu helposti nautiskeltava annoksena. Jaoin Lähiksen Facessakin. Ehkä joku päivä oma tunnemylläkkäni on laantunut sen verran, että uskallan itsekin aiheesta kirjoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos jakamisesta! Tää aihe on sellainen josta provosoidun ihan nollasta sataan. Kirjoita ihmeessä, write drunk, edit sober. ;)

   Poista
 2. Tasa-arvon tavoittelu ei todellakaan ole mennyt yli, mutta uutisointi aiheesta kyllä on! :( Tosi surullista, että hyvät ja tärkeät jutut saadaan provosoivilla otsikoilla näyttämään kansan silmissä naurettavalta.. Heh, tekee mieli lukea nykyisin uutiset teksti-teeveestä, siellä sentään otsikot on neutraaleja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Sukupuolisensitiivisyyteen tähtäävällä toiminnalla on täysin ymmärrettävä ja konkreettinen tavoite (antaa kaikkien kukkien kukkia) mutta media lähtee poikkeuksetta vääntämään siitä jonkinlaista "meiltä kielletään ihmisyys"-paskaa. Sitten kun se yhdistyy jengin tietämättämyydestä johtuviin ennakkoluuloihin, lähdekritiikkin puutteeseen ja pelkän otsikon lukemiseen niin avot.

   Poista
 3. Muistan itse lapsena että ahdisti suunnattomasti kaiken sukupuolittaminen. Jos oli tyttöhahmo, niin hänellä ei ollut persoonaa, vaan oli "tyttö", eli rusetti päässä, pitkät ripset ja punaiset huulet. Poikahahmot sen sijaan edustivat eri persoonallisuustyyppejä, joista yksi sattoi olla sitten se hurmurityyppi. Tytöistä esillä ei koskaan ollut kukaan muu kuin se kaunotar-tyyppi.

  Muistan etten koskaan halunnut esim. pehmoleluista miettiä kumpaa sukupuolta edustivat, sillä ne olivat vain tyyppejä, persoonia, vapaita sukupuolen kahleista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin! Mua ahdisti myös tyttömuotti. En sopinut. Yllättäen en sopinut nais- enkä äitimuottiinkaan. Täällä ollaan. :D

   Poista
 4. Mun oli pakko itsekin kirjoittaa tästä. Tuntuu kuin naiset itse haluaisi nyt palata taaksepäin ajassa. Ja miksi blogi jakaa jo moneen kertaan epätodeksi osoitettua faktaa faktana?

  VastaaPoista
 5. Nyt vasta katoin ton videopätkän, hitto että olikin ärsyttävä! :-D Mutta noinhan se menee jenkkileffoissa, ja suomileffoissakin, jotka yhä enenevässä määrin apinoivat jenkkituotantoa. "Finnkino esittää Petteri Nieminen elokuva" ja sitten tulee näyttelijät: Timo Tomminen, Tommi Timonen, Jorma Mällinen, Aimo Lerssi ja viimeiseksi toinen pääosan esittäjä, elokuvan pakollinen panop.. eikun siis nainen, Paula Perälä.

  VastaaPoista
 6. Sanon nyt tähän vain: kiitos tästä tekstistä <3 Olen täysin samaa mieltä!
  -Sofia

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...