15.10.2017

Siitä tuli hyvä

Arvaatteko, mitä tässä tapahtuu?

Yksi projekti näyttää nyt saapuvan hiljalleen maaliin. Nimittäin Kirja kaikille rohkeille, joita joskus jännittää. Lastenkirja, jossa on seitsemän tarinaa rohkeudesta. Ja kasvamisesta.

Se on aina jännä tunne, kun saa jotain valmiiksi. Olen nimittäin huono siinä, valmiiksi saamisessa. Minulla on sata rautaa tulessa, mutta jostain syystä ne tuppaavat tippumaan sinne masuuniin. Pitäisi ennemminkin valita yksi juttu, johon keskittyy ja jota edistää, mutta hitto kun on liikaa kaikenlaista kiinnostavaa. Olen surkea viimeistelijä, joten asiat tuppaavat jäämään puolitiehen.

Erityisen hyvin tämä pitää paikkansa pitkien, kärsivällisyyttä vaativien projektien kanssa. Kirjaa tehdään yleensä useampi kuukausi ja lopputulos on varsinkin alkuvaiheessa epäselvä. Pitäisi jaksaa odottaa palasten loksahtelemista kohdalleen.

Veikkaan, että tunnelma on sekä rasittavuudessaan että palkitsevuudessaan lähellä talonrakennusta. Käsikirjoitus on ollut työn alla jo yli vuoden päivät. Kuvittaja on painanut oman toimen ohella yötöitä taiton ja kuvituksen kanssa viime keväästä. Halusin ehdottomasti kuvittajan, joka osaa piirtää luontoa, ja hän halusi ehdottomasti kuvittaa tämän kirjan.


Mutta nyt tekstit on oikoluettu. Kaikki kuvat ovat valmiina. Vain kannesta käydään vielä vääntöä (jonka minä häviän).

Projekti lähti siitä, että halusin tehdä iltasatukirjan,
- jossa päähenkilön sukupuoli syntyisi kuulijan päässä,
- jossa sankaruutta olisi kaikenlaista,
- joka olisi vähän opettavainen mutta enemmän naurattavainen,
- jossa olisi kauniit kuvat,
- jossa olisi sopivasti jännitystä, mutta ei liikaa,
- josta tulisi hyvä mieli niin että olisi helppo nukahtaa.

Lisäksi halusin tehdä kirjan, jonka herkkäkin lapsi kokisi arvokkaana, henkilökohtaisena ja merkityksellisenä. Sellaisena, johon haluaisi palata.

Kun kersat sitten pyysivät taas mörököllitarinoita iltasaduksi, oli pakko tarkistaa: pyydättekö vain kohteliaisuudesta? Nuorempi ei ymmärtänyt kysymystä (hienotunteisuus ei ole hänen vahvin puolensa), mutta Skidi tajusi.

- Äiti, noi on oikeasti hyviä.
- Ei tarvitse hävetä?
- Ei.

Se on esiteiniltä, jota lähtökohtaisesti hävettää kaikki tekemiseni, lohduttavaa kuulla.

Siitä tuli hyvä. Huomenna lähden etsimään painotaloa. Nyt korkkaan ykkösoluen ja menen nukkumaan.

18 kommenttia:

 1. Ja minä ostan tuon kirjan heti, kun se on saatavilla! Tätä olisi tarvinnut jo monta kertaa tämän kasvattajan uran aikana eli hyvä, kun olet tarttunut toimeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä että sain aikaiseksi! :D On itse asiassa aika hassua, miten vähän lastenkirjoissa käsitellään isoksi kasvamista.

   Poista
 2. Minäkin ostan! Virallisesti tietysti siskonpojalle (joka on ehkä vielä vähän liian pieni, mutta kasvaahan se), täti saattaa lukaista sen itsekin ennen luovutusta...

  VastaaPoista
 3. Mahtavaa! Toivottavasti ehtii jouluksi, ostan välittömästi lahjaksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siihen tähtään että kuukauden päästä olisi jotain käsissä.

   Poista
 4. Vau, onneksi olkoon! Ehdottomasti hyvän kuuloinen kirja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ehkä tällainen kirja vielä lastenkirjamaailmaan mahtuu.

   Poista
 5. Mielenkiintoista! Minkä ikäisille lapsille suosittelet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, tämä on nyt sellaiselle itsenäistymisaskelia ottavalle suunnattu, sellaiselle, joka kulkee ensimmäistä kertaa kouluun, mene yökylään tai jää hetkeksi yksin kotiin. Sanoisin että 5-8 vuotiaille, lapsesta riippuen. Mutta kyllä tuo 10v tuli myös kuuntelemaan.

   Poista
 6. Onneksi olkoon! Varmaan mahtava tunne, kun oma kirjaprojekti alkaa olla valmis! Saanko udella, julkaisetko tämän itse omakustanteena, vai onko kirjalla joku toinen kustantaja? Käsittämätöntä, että olet saanut aikaan näin ison jutun kaiken muun työn ohella! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kustantajilta oli niin hirveän vaikea saada a) ripeää toimintaa ja b) konkreettista palautetta joten päätin vetää tämän ihan omalla rahalla läpi. Tuntui että en hirveästi tarvitse kustantajaa mihinkään (paitsi jakeluun) mutta katsotaan miten verkon kautta menee.

   Poista
 7. Hienoa, toivottavasti kirja ehtisi joulumarkkinoille. Minullakin on suvussa ja ystäväpiirissä tiedossa jo viisi pientä korvaparia, joille haluan kirjaasi lukea ja luettaa. Olin nyt jo aikuisen jälkikasvuni lapsuudessa laiska leikkimään, lukeminen oli meille se jokapäiväinen yhteinen juttu. Ääneen lukeminen jatkui iltaisin silloinkin kun poika jo osasi itsekin lukea. Samaa haluan nyt jatkaa suvun pienimpien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koitan saada pukattua jo marraskuun lopussa ulos ja tilattavaksi. Ääneen lukeminen onkin ihan parasta leikkiä! Ja tosiaan se lukutaitoinenkin tykkää kuunnella, sillä tuntuu olevan myös nukuttava vaikutus. ;)

   Poista
 8. Jee, hurjasti onnea! Täällä myös innokas ostaja :) Ja pari innokasta korvaparia kuuntelijaksi ;) Vanhempi on viisi ja nuorempi kohtalaisen pikkuvanha kohta neljä, että eiköhän tule kirjalle käyttöä <3

  VastaaPoista
 9. Vinkkaathan sitten (ja tietty vinkkaat) kun kirja on tilattavissa. Voisin 2-3 kummilapselle ratkoa joululahjaongelman tällä...

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...