9.10.2017

Sauli, haluan kertoa sinulle jotakin


Arvoisat Sauli ja Jenni, supersiistiä, että saatte presidentillisen kersan! Haluan toivottaa lämpimät onnittelut ja samalla oikaista yhden väärinkäsityksen, joka niukkasanaisesta tiedotteestanne silmääni pisti: "Perheenlisäys ei vaikuta presidentin työn hoitoon."

Sauli. En haluaisi nyt mitenkään besserwisseröidä, mutta katson aiheelliseksi tuoda julki tällaisen eriävän mielipiteen. Tuo on, kaikella kunnioituksella, ihan täyttä soopaa. Fake news.

Muutama muukin vanhempi (oletettavasti globaalisti) on sitä mieltä, että kyseistä linjausta kannattaa harkita uudestaan. Lisäksi nyt on 2010-luku pitkällä ja vanhemmuudessa aivan erilaiset paineet kuin silloin edellisellä kerralla. Trust me. Olen syntynyt 70-luvulla ja nähnyt molemmat versiot.

Näkemykseni on tämä: Vauva vaikuttaa kaikkeen. Ihan joka juuttaan asiaan. Koska vanhemmuus vaikuttaa kaikkeen. Sitä ei pääse pakoon edes Darth Vader.

Vaikka joku muu hoitaisikin sen perushärdellin, napatyngän, yöimetyksen ja bodyn napituksen, niin siellä mentaalipuolella tapahtuu se suurin myllerrys. Maailmassa on nyt tyyppi, jolle Sinä olet tärkeä. Tärkeämpi kuin se yksi hullu lännessä ja toinen idässä. Etkö muka lähtisi himaan YK:n yleiskokouksesta, jos Vauvelssonilla ei olisi kaikki kondiksessa? Pystyisitkö muka keskittymään täysillä ydinsulkusopimukseen, jos vaimo olisi ihan kanveesissa yövalvomisesta? Etkö vain whatsappaisikin heti takaisin, kun saisit puhelimeesi videon, jossa on iloista jokellusta?

On tietysti vanhempia, jotka eivät voi viettää lapsensa kanssa niin paljon aikaa kuin haluaisivat, mutta eivät he vanhemmuuden lämmintä läikähdystä pääse pakoon. Vanhemmuuteen pätee hyvin se yksi viisaus housuun laskemisesta.

Hyvät puolet: siinä ei ole mitään häpeämistä, että vauva vaikuttaa kaikkeen. Sen pitääkin vaikuttaa kaikkeen. Ei ole tarvetta esittää muuta.

Ja onneksi olet pressa! Voit omalla esimerkilläsi näyttää, miksi isyysvapaa kannattaa uudistaa. Voit myös näyttää maailmalle, että modernin ajan vanhemmuus on tärkeä juttu, joka antaa ja ottaa ja vaikuttaa väkisinkin johonkin, mutta ei ihan kaikkeen. Silleen me muut täällä yritetään hommat hoitaa: perhe ja duunit tiukassa umpisolmussa.

Eipä muuta kuin onnet ja tsempit ruuhkavuosiin! Jos on raskasta niin muista, että sinäkin olet vain kantoraketti.

Ps. Raskausviikkoseuranta löytyy täältä, jos tuntuu, että J kaipaa lisätietoa.

24 kommenttia:

 1. Minulla olisi aiheesta montakin asiaa mielessä. Osan jätän sanomatta. Osa ajatuksista liittyy suoraan siihen, että isäni on vuoden Salea nuorempia ja mitä suustani olisi päässyt, jos isäni olisi täräyttänyt tällaisen uutisen. Ekat sanat eivät olisi sisältäneet onnitteluja vaan jonkinlaisen shokkireaktion.

  Toivotan heille onnea perheenä.

  Ja sitten vielä muistutan, että vauva syntyy vasta vaalien jälkeen. Siihenkin minulla olisi monta ajatusta mielessäni, mutta jätänpä sanomatta täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan toi aika harvinainen kuvio monella tapaa, mutta mä en oikeastaan ota kantaa muuhun kuin siihen että se 70-kymppinen pressakin saa olla isä ilman selittelyjä että ei vaikuta työhön.

   Poista
 2. Minä mietin tästä, että presidentti omalla esimerkillään näyttää, että perhe voi ihan itse valita kuka lapsen hoitaaa. ;) Tuleeko Suomen ensimmäisestä naisesta kotiäiti? Vai meneekö lapsi jo alle vuoden ikäisenä hoitoon? Palkataanko yksityinen hoitaja? Mites se lapsen oikeus varhaiskasvatukseen (lue päiväkodin pöpöihin)?

  "Se on yksityinen perheasia" Sauli, ole hyvä ja pidä tästä kiinni! Kerro eduskunnalle, että perhevapaat voisi uudistaa siten, että on olemassa vain vanhempainvapaa + hoitoraha joita ei korvamerkitä kellekään ja perheet päättäköön itse. Kun tällä hetkellä ei tunnu olevan yksityisasia sekään että peruskansalainen on monta vuotta kotona lasten kanssa.

  Jos pressaperhe saa valita omien mieltymystensä mukaan, että toinen, jolle ura on tärkeää ja mielekästä ei pidä vapaita ja toinen jolle kotihommat on mielekkäitä pitää vapaata, miksei muille sama ole ok? Kannattaako pressaperhe tasajakoa vai vapaata valintaa?

  "Ei vaikuta työn hoitoon." Niin ehkä maailmassa, jossa äiti hoiti kaiken. Vuorokaudessa on 24 tuntia, vaikka työ veisi siitä osan niin toivoakseni loppuajalla isä osallistuu vauvelsonin hoitoon ja elämään, vaikka olisikin pressa. Toivoakseni Sauli pääsee osallistumaan synnytykseen, ettei satu just työkiireitä siihen <3

  Hurjasti onnea koko perheelle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä toivon että Saulin esimerkistä paljon useampi mies uskaltaa ottaa isyyden vakavasti. <3

   Poista
 3. Musta olisi mielenkiintoista tietää miten tähän uutiseen olisi suhtauduttu, jos kyseessä olisi ollut naispresidentti. Olisko naispresidentti(ehdokkaan) mahdollista saada vauva uuden kauden kynnyksellä? Sauli olisi ilman vauvaakin aika varma läpimenijä seuraavalle kaudelle. Olisiko saman suosion omaavalla istuvalla naispresidentillä samat mahdollisuudet uudelle kaudelle, jos ilmoittaisi vauvan olevan tulossa ja suhtauduttaisiinko siihen ehdokkuuteen edelleen positiivisesti? Olen kamalan onnellinen siitä, että saavat vauvan, mutta en välttämättä halua pikkulapsiarkea elävää presidenttiä meille, vaikka Suomen pressa nyt ei onneksi ydinaselaukasimeen käsiksi pääsekään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti, mietin samaa tuosta naispresidentistä! Musta olis hienoa että myös presidentti voisi tässä maassa elää pikkulapsiarkea. :) Siinäpä maabrändiä kerrakseen!

   Poista
 4. Minä en taas ymmärrä miksi tätä vatvotaan, tämän kustannuksella kirjoitetaan muka nasevia juttuja ja ollaan yllättäen tähänkin asiaan tunkemassa omaa mielipidettä ja Ah, niitä neuvoja.

  Ja kyllä, tottahan vauvan tulo perheeseen kuin perheeseen vaikuttaa ihan kaikkeen. Se on sanomattakin selvää ja siksi kummastelenkin meidän äitien tahi vanhempien kommentteja asiasta. Tämähän se tunnetusti auttaa.

  Se, että asiaa puidaan presidenttiyden, vaalien ja niiden sujuvuuden tai lopputuloksen kanssa saa minut tuntemaan suoranaista hölmöyttä. Miten meidän peräänkuuluttama tasa-arvoisuus tuppaa tässä kohtaa unohtumaan täysin. Ihmisiä presidenttiparikin on. Onko oikein kaivella ja olla päsmärinä ohjeistamassa paria jonka matka vanhemmuuteen on selvästi ollut pitkä ja ymmärtääkseeni myös kivikkoinen. Mielestäni on suorastaan loukkaavaa Tässä kohtaa vetää presidentti kortti joka väliin joka ikisessä asiassa. Itse luotan täysin siihen että presidenttipari tietää itse kuinka toimivat. Oli kyse sitten perheenlisäyksestä, vaaleista tai vaikka työn hoitamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi yhteiskunnallisesti merkittäviin viesteihin (joka tämä mielestäni oli) ei saisi puuttua? Ei kai presidentti nyt ole mikään tabu? Jos ja kun kaikki tietävät että vauvan tulo ei ole mikään pikkujuttu, miksi väittää toista?

   Poista
 5. Ja sitä paitti, Sale on meidän pressa. En mä halua että se alkaa selittää kuinka se on väsynyt ja hupsista saatettiin nyt joutua sotaan venäjän kanssa koska en saanut nukuttua viimeyönä. Ihan oikea lausunto ja toivon että pystyy siihen. Onneksi heillä on paljon auttavia käsipareja lähellä, ei TARVITSE pärjätä yksin kaikessa. Lapsi on iloinen odotettu tyyppi ja saa varmasti paljon rakkautta vaikka iskä onkin pressa alkuaikoina. Iskän kolmas muksu, siinä on ehtinyt jo tietyt alkuahdistukset kariutua ja äiti saa apua ja tukea järkevästi mieheltään joka jo on nähnyt muutenkin kaikenlaista. Jokainen risahdus ei enää järkytä = aikaa ja aivoja jää muuhunkin. Aivan loistava uutinen ja onnea tulokkaalle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kai se valita muitakaan yksityisasioita, jotka silti saattaa vaikuttaa töihin kuten. ;) Mä jäin kelaamaan myös, muuttuisiko asia jos kyseessä olisi naispresidentti?

   Poista
 6. Jos 69-vuotiaana saa vauvan, niin se on aivan se ja se sama onko lapsia jo ennestään. Sauli voi olla presidentti, mutta on silti ikä-ihminen, ihan niin kuin kuka tahansa muukin tuossa iässä oleva on. Symppis tyyppi ja kaikkea, mutta vauvaa en antaisi tuon ikäiselle edes tunniksi hoitoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamen. Liian vanha on liian vanha.

   Poista
  2. Tuossa iässä voi olla hyvin erilaisessa elämäntilanteessa ja kunnossa, asuvathan jotkut lapset isovanhemmillaan. En siis ihan suorilta kävisi dumaamaan.

   Poista
  3. Hui, ihan kylmäsi tuo kommentti että "ei antaisi edes tunniksi hoitoon". Meidän anoppi on kohta 80-vuotias ja yksi parhaista lastenhoitajista, joita tiedän.

   Tiedän monta kolmekymppistä, joille en veisi hoitoon edes lemmikkieläintä.

   Poista
 7. Minusta on ihan ok sanoa, että perheenlisäys ei vaikuta työn hoitoon. Samaa olen itsekin hokenut työhaastatteluissa, kun sitä on haluttu kysyä vaikka ei saisi. En todellakaan ala selittämään mitään siitä miten ajatuksissa onkin nyt pari tyyppiä, jotka ovat tärkeämpiä kuin mikään maailman työ. Tämä kaikki kuuluu työelämän diskurssiin, pidimme siitä tai ei. Minusta on aika kiva, että Sauli asian erikseen toi esiin, sen sijaan, että olisi automaattisesti olettanut kaikkien olettavan, että vaimo hoitaa lapsijutut....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä näkökulma! Musta tuon seikan korostaminen antaa sellaisen kuvan, että perheenlisäyksessä olisi jotain hävettävää ja kiusallista. Ja muotoilu kertoo että tottakai vaimo hoitaa kaiken lapseen liittyvän. Musta olis parempi jos ihan avoimesti myönnettäisi ettei elämä ole jaettavissa vapaa-aikaan ja työaikaan saumattomasti, sillä emme ole suorittavia robotteja. Yhtä lailla moni muukin asia vaikuttaa työhön mutta siitä ei tarvitse sanoa - vai miltä kuulostaisi "vanhempani ovat muistisairaita mutta se ei tule vaikuttamaan työhöni millään tavalla". Ei tuollaista voi luvata.

   Poista
 8. Kuinka sattuikin, että tämän uutisen tultua julki tein just seuraavaan kirjaani lukua seniori-iseistä, joita Islanissa piisaa. Täällä on senioripapoille oma yhdistyskin. Huumorillahan he sitä yhdistystään vetävät: yrittävät mm. vaikuttaa opiskeluaikojen lyhentämiseen, että ehtisivät lastensa lakkiaisiin ennen kuolemaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hauskalta ja positiiviselta! Onko joku erityinen syy miksi juuri Islannissa on paljon seniori-isiä? Ja siinä ei todellakaan ole mitään pahaa! Kukaanhan ei tiedä milloin täältä joutuu poistumaan, joten yksi typerimmistä kommenteista heittää jollekin vanhemmalle vanhemmalle on että "aattele minkä ikänen sä oot ku sun lapsi sitä ja tätä".. En kestä!

   Viisaat ihmiset voi lisääntyä iäkkäämpinäkin, tyhmille sitä iloa ei soisi nuorenakaan..

   Poista
 9. Mites kun presidentti ei ole tavanomaisessa työ- tai virkasuhteessa, hänellä ei ole oikeutta lomaan eikä vanhempainvapaaseen? Presidentin työnkuvaan kuuluu, että hän on koko ajan käytettävissä. Kai silloin on välttämätöntäkin tiedottaa ettei perheenlisäys vaikuta toimen hoitamiseen, mikäli mielii siinä jatkaa?

  VastaaPoista
 10. Onko tämä nyt jotain momspleinausta selostaa aikuiselle miehelle, kaksi lasta jo osittain yksin kasvattaneelle, että hei kyllä kuule vaikuttaa lapsi?

  Tasavallan presidentti ei ole mikään perusinssi, jonka työnantaja joustaisi samoin kuin korporaatio. Kansalaiset varmasti mielellään luottavat, että hommat hoituu ja olemme turvassa. Vaaleissakin kivempi tietää, kenelle valtaa on jakamassa - presidentille vai vanhempainvapaasijaiselle. Kannattaa lukea Niinistön kirja Viiden vuoden yksinäisyys. Selviää, ettei presidenttimme ole ensimmäistä kertaa hoitamassa vaativaa tehtävää samalla, kun kotona on ns. tilanne päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvä huomio, ettei Sauli ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä! (Salaa tykkään myös Momspleinaus -sanasta!).

   Mun oli hirveän vaikeaa käsittää, että miten ihmiset tarttui tähän "Ei vaikuta työn hoitoon". Mä toivon todella, että esim. aivokirurgien työn hoitamiseen ei vaikuta omat lapset. Tai bussikuskien. Tasavallan presidentin töihin kuuluu tiettyjä asioita ja työssä ollessaan hänen odotettaan ne hoitavan. Eri asia on sitten, että mihin väliin hän perhevapaat ymppää vai kulkeeko vaavero mukana silloin kun tarvis ja mahdollisuus on.

   Poista
 11. Moikka! Menee ihan täysin ohi tämän postauksen aiheen, mutta. Päädyin blogiisi googlen kautta, kun etsin pitkävarpaiselle sopivia kenkiä. Vanhan (vuodelta 2013) postauksen mukaan sulla on ainakin ollut samankaltaiset jalat kuin minulla. Osaisitko vinkata jotain tiettyä merkkiä tai kenkämallia, joka sopisi pitkävarpaiselle? Ongelmahan on, että päkiä osuu aina väärään kohtaan kenkää

  Tiina

  VastaaPoista
 12. Tilanteesta tekee poikkeuksellisen myös se, että presidenttien tavanoimainen aloitusikä ja perinteiset 'ikätoverin kanssa naimisissa'-kuviot ovat yleensä varmistaneet aika luontevasti sen, että vauvoja ei ole näkynyt. Siksi keskustelua on käyty (...tai oltu käymättä...) tähän asti vain isovanhemmuudesta ja sen mahdollisesta vaikutuksesta.

  Itse olisin mielelläni nähnyt tämän uutisen jälkseen Saulin vetäytyvän presidenttikisasta, kuusi vuotta on lapsen elämässä pitkä aika ja Sauli on jo lähtökohtaisesti poikkeuksellisen iäkäs isä. Koskaan ei voi tietää, kuinka paljon terveitä vuosia vielä on edessä ja elämän rajallisuuden realisoituessa omalla kohdalla harva miettii, että kunpa olisin tehnyt enemmän töitä. Saulin kaltaiselle ammattilaiselle kuitenkin varmasti löytyisi joustavampiakin tapoja päästä vaikuttamaan asioihin kuin istuvan presidentin virka.

  VastaaPoista
 13. Minä koin uutisen lukiessani jonkinlaisen pomppauksen sadunomaiseen maailmaan: "Ihanaa, nyt meilläkin on ikäänkuin kuninkaallinen perhe, vaikkei sinnepäinkään"... Sitten koin iloa seikasta, että lasta oli yritetty pitkään ja nyt se mahdollisesti on tulossa. Entäs sitten presidentti Sauli Niinistö virassaan ja tuoreena isänä? Minäkin toivoisin, että keskusteluja heräisi perheen ja työn yhdistämisestä ja myös esimerkiksi isäksi tulemisesta kypsällä iällä. Se näyttää olevan eräänlainen tabu meillä, tai vähintäänkin ihmetyksen aihe. Saulille ja Jennille toivon, että kaikki sujuisi hyvin :)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...