18.10.2017

Me too, tietenkin



Tämä me too -kampanja on herättänyt paljon huomiota, kansainvälisesti ja Suomessa. Kamala aihe mutta helvetin hyvä. En ole koskaan nähnyt näin avointa puhetta niistä tilanteista, jotka on koettu häirinnäksi tai ahdisteluksi. Tieto on lisääntynyt valtavasti.

Osallistuin kampanjaan itsekin, koska #metoo. Eniten epäasiallista käytöstä ja suoranaista ahdistelua tuli nuorempana. Noin 14 vuoden iästä muistan ensimmäiset hämmentävät läpät, joita en osannut laittaa kontekstiin. Parikymppisenä oli kaikenlaisen häirinnän kulta-aikaa.

Ei näistä asioista kotona puhuttu. Vanhemmat toki varoittelivat, että ei saa nousta vieraaseen autoon tai lähteä namusetien matkaan, mutta ei kukaan sanonut, että erityisesti työelämässä pitää olla varuillaan. Että älä mene miespuolisen johtajan huoneeseen tai asiakkaan kanssa samaan taksiin. Tai istu miehen viereen palaverissa. Onneksi olin fyysisesti vahva ja luonteeltani äkäinen.

Noh, enää ei ole pitkään aikaan tarvinnut painimalla puolustautua. Ikä kai suojelee.

Politiikassa sen sijaan tuli kaikenlaisia epäasiallisia yhteydenottoja. Parisen vuotta sitten tajusin, että ahdistelusta ei voi vaieta. Timo ei ole ottanut enää yhteyttä. Ehkä hän hämmästyi yhteydenottoani, ehkä hän etsi uuden uhrin. Kuka tietää.

Nyt mietin, että minä sanon omille tytöilleni. Mitä heidän pitäisi osata varoa?

En osaa vetää yhtäsuuruusviivoja minkään tietyn miestyypin ja ahdistelijan välille, sillä nämä eivät ole mikään homogeeninen sakki. Ylikorostunut oikeutuksen tunne tai narsismi eivät näy päällepäin. Olen ollut isoissa ja pienissä yrityksissä, nais- ja miesvaltaisissa työpaikoissa, mutta pahimpia ovat nähdäkseni voimakkaan hierarkiset ja konservatiiviset organisaatiot, joissa on selkeä nokkimajärjestys. Veikkaan että niissä työpaikoissa, joissa esiintyy työpaikkakiusaamista esiintyy myös häirintää.

Olen kertonut likoille jo itsemääräämisoikeudesta. Juttua kannattanee jatkaa siitä, miten pitää toimia, jos tällaiseen tilanteeseen joutuu. Pitää tunnistaa tilanne ja ymmärtää, että häirinnästä pitää kertoa eteenpäin ja ahdistelu on rangaistavaa. Siitä ei ole syytä vaieta, ja häpeällekin on aivan toinen osoite.

Se isoin juttu, mitä toivon tämän kampanjan myötä tapahtuvaksi, onkin oikeustajun kehittyminen. Että syyllinen on aina ja yksiselitteisesti ahdistelija.

23 kommenttia:

  1. Seuraa lievästi agressiivinen puolen yön purkaus.

    Että ketäkö opettaa varomaan ja välttämään? Miesoletettuja.
    Kaikkia. Vitun. Miehiä.
    Koska jokainen mies = potentiaalinen uhka. Oma isä ja potentiaaliset veljet lukuunottamatta. (Näistäkään ei voi aina olla varma, kaikenlaista kamalaa kun maailmassa tapahtuu.) Sori jätkät, tervetuloa naisten maailmaan.

    Tietenkin tämä pissii kympillä paitsi naisten, myös niiden asiallisesti käyttäytyvien miesten muroihin. Vaan minkäs teet kun näitä kyrpeleitä on maailma puolillaan?

    Iän lisäksi myös läski suojaa varmaan enimmiltä lääppimisiltä, varsinkin kun tissejä ei ole siunaantunut liikaa. Sanallisilta arvosteluilta ei suojaa kai mikään muu kuin ruumisarkku tai munat. Ehkä. Että vaikka kuinka eletään ehkä yhdessä maailman tasa-arvoisimmassa yhteiskunnassa, niin silti satunnaisesti ketuttaa olla nainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en jaa tota näkemystä, koska suurin osa miehistä osaa käyttäytyä eikä ole mitään järkeä opettaa pelkäämään miehiä. Toivottavasti tämä uudenlainen avoimuus nyt pahentaa sitä lääppijän stigmaa.

      Poista
    2. Niin no tähän tässä tullaan, eihän se ole mitenkään järkevää eikä kannattavaa kertoa tytöille, että kaikki miehet voivat olla lääppijöitä/huutelijoita/ehdottelijoita/muita limanuljaskoja. Kun eivät kaikki miehet sellaisia ole ja elämä menisi aika mahdottomaksi. Mutta kun ei näitä em. tyyppejä tosiaan tunnista ennen kuin ollaan tilanteessa ja on liian myöhäistä. Ja ihan fiksukin kaveri voi muuttua parin tuopillisen jälkeen häirikkö-siaksi.

      Siksi tämä kamppanja tuleekin tosi tarpeeseen, koska häirintää ei voi käytännössä välttää niin kauan kuin maailmassa liikkuu yksikin mies, jonka mielestä on ok huudella tissien koosta tai käydä niihin käsiksi tai vastaavaa, you name it. Ja että todellakin ongelma on laaja, varmaan kai lähes kaikki naiset ovat siihen jossain vaiheessa, jossain muodossa törmänneet ja että ne on miehet, josta muutoksen pitää lähteä. Naisille tämä ehkä ja toivottavasti tuo apua siinä mielessä, että tiedostaa ettei todellakaan ole yksin kokemustensa kanssa ja että vaikka tilanteista kokee helposti häpeää, se ei ole uhrin vika. Että jos todella saataisiin sitä häpeätaakkaa siirrettyä naisilta syyllisille, niin sekin olisi jo kiva.

      t. se sama anonyymi, muttei keskiyöllä :)

      Poista
  2. Musta paras metoo-postaus, jonka oon aiheesta nähnyt, oli sellainen, jossa kirjoittaja itsekin tunnisti käyttäytyneensä välillä epäasiallisesti. Mäkin naisena olen käyttäytynyt epäasiallisesti. Olen esim. ruinannut kännissä seksiä vanhalta hoidolta enkä ole ymmärtänyt lopettaa käytöstäni vielä toiseenkaan kieltäytymiseen. Olen myös yksinäisyyttäni tullut toistuvasti iholle ja yrittänyt sillä tavalla taivutella toista seksiin.

    Uskon, että vastaavia epäasiallisuuksia löytyy useammaltakin naiselta ja siksi kyseessä oleva kampanja tuntuisi musta rehellisemmältä, jos myös näitä ääniä kuuluisi. Eihän suurin osa miehistäkään tee vastaavia asioita silkasta pahuudesta, joten peiliin katsominen auttaisi ymmärtämään myös toisen osapuolen käyttäytymistä. Voihan se olla, että onnistumme kitkemaan häirinnän pois keskittymällä vain toiseen sukupuoleen, mutta luulen, että todennäköisemmin onnistumme, jos huomioimme myös itsessämme olevat virheet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta se on whataboutismia. Nyt puhutaan laaja-alaisesti ensimmäistä kertaa naisten kokemasta ahdistuksesta, pelosta ja turvattomuudesta, joita ahdistelu kiistatta aiheuttaa. Kuinka moni mies pelkää jos nainen kertoo kahvipöydässä rasvaisen vitsin? Keskustelu siitä, mitä miehet pelkäävät, on tärkeä mutta kuuluu eri threadiin. Siitä mulla ei ole omakohtaista kokemusta.

      Poista
    2. Siinä tapauksessa näitä kampanjoita varmaan voitaisiin mainostaa lisämääritteellä "turpa kiinni, jos sulla on poikkeava mielipide" ;) Ei vaan, ymmärrän, että tässä halutaan tuoda uhrien kokemusta julki, mutta mielestäni tuo ylläehdotettu tapa ei todellakaan halventanut uhrien kokemusta vaan pikemminkin haastoi kaikkia miettimään omaa käytöstään. Vaikka miehet eivät suoranaisesti pelkäisikään, he voivat silti tuntea olonsa epämielyttävästi - aivan kuten häirinnän kohteeksi johtuneet naisetkin.

      Poista
    3. Ei kun ei. :) Ei ole kysymys mistään mielipiteiden kirjosta vaan asiassa pysymisestä. Kyllä naisten kokemasta ahdistelusta ja pelosta pitää voida puhua ilman että yritetään tuoda esiin että miehiäkin ahdiostellaan. ihan varmasti näin tapahtuu, mutta a) ei samassa mittakaavassa ja b) se ei aiheuta pekkoa liikkua kaupungilla. Ei tämä ole niin vaikeaa.

      Poista
  3. En mäkään kyllä naisena pelkää jos mies kertoo rasvaisen vitsin. Ei se aina niin vakavaa ole, mutta ymmärrän kyllä pelon, joka tulee ihan ilman provosointia tulleesta ahdistelusta jos on vaikka yksin liikkeellä ja mies lähtee seuraamaan tai ehdottelemaan uhkaavasti.

    Edellisen anon kommentin ymmärrän kyllä myös eli aina se ahdistelu ei tule ihan puun takaa vaan siihen on voinut olla itse hieman osallinen. Mulla on tällaisesta enemmän kokemusta eli on siis hieman tullut kannustettua tai yllytettyä vääränlaiseen huomioon itse. Ihan perusteetonta ahdistelua en onneksi ole muistaakseni kokenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jestas mikä kommentti. Provosointia? Millä ihmeen tavalla nainen voisi provosoida ja kannustaa häirintään? Alkoholinkäytöllä, pukeutumisella, meikkaamisella, ihan vain yhteiskunnassa esilläololla? Häirintä ja ahdistelu on aina ei-toivottua ja tällaiset asenteet ovat todella vaarallisia ja surullisia. Toivottavasti tämä kampanja laittaa ajattelua uusiksi.

      Poista
    2. Ei ole provosointia vaan mun mielestä tämä ei vain ole aina niin mustavalkoista. Mä tarkotin kannustuksella/yllytyksellä flirttailua, jota ei itse kuitenkaan halua viedä sen pidemmälle ja siitä mies voi saada väärän kuvan. Ei sekään oikeuta lääppimiselle, mutta on siinä silloin ollu itsessäkin vikaa.

      Poista
    3. Ah,tämä kampanja tulee niin tarpeeseen. Kerrataanpa vielä: Ei ole rikollista flirttailla. Sen sijaan on rikollista ahdistella. Flirttailu ei ole mikään suostumus (toivottavasti kaikki tietävät mikä suostumus tosiaan on) seksiin tai avoin kutsu lääppimään etkä ole syyllinen esimerkiksi raiskaukseen vaikka olet naimisissa raiskaajan kanssa. Tämä on ihan mustavalkoista.

      Poista
    4. Sovitaan sitten niin kerran eri mieltä tästä ei saa näköjään olla.

      Poista
    5. Ei tämä ole mikään mielipidekysymys. *facepalm*

      Poista
    6. Flirtti ja häirintä ovat eri asioita. Flirtti on hyväntahtoista ja usein molemminpuolista. Flirtti ei oikeuta eikä velvoita ketään yhtään mihinkään.
      Häirintä puolestaan on vallankäyttöä tai sellaisen yritys. Häirintä loukkaa, se voi olla fyysistä, mutta myös pelkästään sanallista.

      Poista
    7. Juuri näin, flirtistä ei kenenkään pitäisi ahdistua.

      Poista
    8. No aina ei mene ihan synkassa se, mitä kohde ja tekijä ajattelee. Kaikilla ei ole ne flirttitaidot ihan loppuun asti hioutuneita...

      Siksi jättäisin näissä MeToo-hommissa vähän tilaa myös väärinkäsityksille, toki käsi pyytämättä hanurilla tai muuten vaan kiekaistu 'kehu' ei ole koskaan väärinkäsitys, mutta hieman epämukavan puoelle valahtava kahdenvälinen juttelu voi olla. Ja jos vastapuoli sen osaa kerrasta lopettaa niin mielestäni tässä ei ole mitään syytä alkaa purkittamaan miesssikaa.

      Poista
    9. Niin, jos hyväntahtoiseksi flirtiksi tarkoitettu kommunikointi alkaa ahdistaa toista osapuolta, flirttailijan pitää ymmärtää lopettaa ja miksei myös sanoa vaikkapa "anteeksi, ei ollut tarkoitus häiritä", ennen kuin lähtee etsimään sopivampaa juttuseuraa.

      Poista
  4. Aika on ongelmallista jos flirttailu tekisi uhrista osasyyllisen. Ihmiset nimittäin kokevat hirveän eri tavoin sen, mikä on flirttailua. Itse olen mielestäni usein vain ystävällinen, mutta useamman kerran sitä on luultu flirttailuksi. Sitä on tutkittukin että miehet kokevat naisten käytöksen useimmin flirttinä kuin toisinpäin. Kyllä se suostumus on se, millä raja vedetään. Ja se ei todellakin tarkoittaa ei.

    VastaaPoista
  5. Surullista ja kamalaa tässä on se että myös nuoret miehet tekee tätä... siis ahdistelua.

    Itse olen jo yli 50-kymppinen ja kaiken lisäksi miesvaltaisessa ammatissa työskentelen, joten osani olen saanut elämän aikana.Että ME TOO vaan täältäkin....
    Tosin täytyy sanoa että viime vuosina tilanne on jo hiukan paremmaksi muuttunut. Ääliöitä aina vaan silti tuntuu löytyvän.

    Mulla on kolme tytärtä 21, 18 ja 14 v ja varsinkin kahden vanhimman kanssa ollaan tästä juteltu paljon, että mikä ihme miehiä/poikia vaivaa kun huudellaan ja käydään käsiksi. Jotenkin voin ymmärtää (tai siis en oikeasti ymmärrä myöskään) "tuttujen kesken", mutta se että esim. julkisella paikalla käydään tuntemattoman tytön takapuoleen tai rintoihin kiinni, on ihan käsittämätöntä. Tai että huudellaan kadulla ohi kävelevälle.

    "Huvitti" tämän päivän Hesarissa juttu rakennusyhtiöistä ja siellä tapahtuvasta ahdistelusta jne. Normitapaushan on että jos on rakennustyömaa, niin siitä ohi käveleville naisille huudellaan kaikenlaista. Kysyin kerran veljeltäni, joka on rakennusalalla, että onko tämä joku raksamiesten koodi, että huudellaan naisille... meni ihan vaikeaksi ja sanoi että "kyllähän sitä näteille tytöille saa heittää jotain..." ARGHHH!

    Kuinka moni nainen huutelee ohi kulkeville miehille kommentteja heidän ulkonäöstään...turpiinsahan siinä saisi jos tälläistä alkaisi tekemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löytyyhän niitä, toivottavasti määrä on kuitenkin vähenemään päin. Tässä keskustelussa on tietysti se ongelma, että tämä tuskin tavoittaa niitä miehiä, joiden sietäisi itsetutkiskelua tehdä. Ratkaisuna olisi juuri kuvaamasi kaltainen puuttuminen eli noiden sukulaisten ja ystävien silmien avaaminen, jos tuntuu että keskustelu ei ole heitä tavoittanut.

      Poista
  6. Ahdistelun pääasialliset vaiheet osuivat kohdallani ikävuosiin 13 - 25. Koulussa oli yleisesti hyväksyttya, että tyttöjä saa kouria, mistä haluaa. Huudella sai, mitä huvitti. ATK-tunnilla miesopettaja sai kietoutua tytön ympärille, kun piti neuvoa tietokoneen käytössä...vähän isompana baarissa tyttöjä sai jälleen kouria, mistä haluaa, tottakai! Koin uhkaavan, viime vuosina otsikoissa olleita joukkoahdisteluita muistuttavan tilanteen keskellä päivää Marseillessa, Interraililla 21-vuotiaana...nyt 35-vuotiaana törmään asiattomuuksiin enää harvoin. Me too, ehdottomasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ja ilmeisesti kouluissa tämä ongelma edelleen kukoistaa, jos työelämä alkaakin ehkä siistiytyä diversiteettivaatimusten vuoksi.

      Poista
  7. Ja nyt voi allekirjoittaa vetoomuksen

    http://www.memyos.fi/

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...