4.9.2017

Omituisten lajittelijoiden kerho

Facebookissa kiersi joku hauska testi, jossa oli kaikenlaisia hassuja henkilökohtaisia kysymyksiä. Yksi niistä oli "Laitatko patterit sekajätteeseen?".

Jos sateenvarjo hajoaa, kahvan saa irti ja kankaan saa raksittua pois aika helposti ja
sitten runko sopiikin metallinkeräykseen!

Siis täh? En tietenkään. Kuka hullu nyt niin tekisi? Varsinkin kun nykyään niitä otetaan vastaan melkein jokaisessa marketissa, mutta myönnän, että tietämättömyyttäni olen jättänyt ne teippaamatta. Kaduttaa.

Suomessa on ihmisiä, joiden roskiskaapissa ei ole kahdeksan erikokoisen ämpärin tilataideteosta. Suurin osa ei ole kuullutkaan uusiomuovista. Jengi vetää safkan jämät vessanpöntöstä viemärirottien iloksi eivätkä näe kauneutta siinä, että yhteen tyhjään maitopurkkiin saa tungettua ainakin 8 täydellisesti litistettyä tölkkiä ilman, että alkuperäinen tölkki repeää. Muovien materiaalikoodeista ei synny kiihkeää ruokapöytäkeskustelua.

Ja sitten on tämä minun kerhoni.

Ilahdun kun voin mökilläkin laittaa paahtoleipäpussin omaan astiaansa, ser-piste muuttaa ruokakaupan viereen ja otan instaan kuvan kun taloyhtiön jätekatokseen saapuu vihdoin kartonkikeräys (se maksoi välit taloyhtiön hallituksen kanssa mutta viis siitä). Olen jopa harjaantunut tunnistamaan, jos sekajätepussi painaa liikaa tai siellä kilisee tai kalisee. Silloin pussi on avattava ja tarkistettava, missä on mennyt vikaan. Kävelyretkilläni poimin tien varsilta roskia roskiksiin. Joskus unohdun kävelemään ojan pohjalle.

Kyttään luonnollisesti myös roskisten sisältöä. Nostelen väärin lajiteltuja pakkauksia pois astioista toiseen. Erityisen paljon vitutti edellisen duunipaikan lounasruokalassa uuniperunan folio biojätteen seassa. Eijeijeij. Miten merkitsen tähän käytetyn ajan työajanseurantajärjestelmään?

Niinpä minua kyrsiikin syvästi kun kaikki toitottavat, että jätteiden lajittelu on helppoa. Eihän ole! Lainsäädäntö muuttuu koko ajan ja ohjeet vaihtelevat kaupungeittain, uutisointia saa seurata ihan tosissaan, jos haluaa suoriutua edes välttävästi. Jätetermitkin ovat sekavia. Opettelu vaatii tietynlaisen mielenlaadun ja ankaraa internetin surffausta.

Voiko yskänlääkepullon laittaa keräyslasiin?
Onko purkka seka- vai biojätettä?
Saako lasipullon kaulusrenkaan jättää paikoilleen?
Pitääkö vanhat kasetit laittaa muovinkeräykseen vai energiajakeeseen?
Millainen huuhtelu jogurttipurkille riittää?

Niin. Ei tämä ole mikään intuitiolla hoidettava homma. Haja-asutusalueella vaaditaan vielä viitseliäisyyttäkin, jos roskapusseja pitää lähteä autolla viemään sorttiasemalle.

Mutta teollinen kierrätysprosessi asettaa materiaalille laatuvaatimuksia: väärin lajiteltu jäte saattaa vaikeuttaa prosessia tai jopa pilata erän. Mikä neuvoksi?

Tässä kohtaa kympin lajittelijatyttö nostaa käden ylös. Miksi meitä puoliammattilaisia ei hyödynnetä enemmän? Tuotan aivan tiptop lajiteltua jätettä, jossa ei taatusti ole virheitä. Entäs jos täydellisestä muovikuutiosta maksettaisiin jotain, samalla tavalla kuin tölkeistä ja pulloista? Mitäs jos hoitaisin metallit ja tekstiilijätteenkin oikeisiin kasoihin? Väitän, että talvikaudella pääsisin helposti pienen alumiinikaivoksen lukemiin.

Ja entäs, jos meillä olisi kerho? Kerho, jossa olisi pääsykoe, etuuksia ja vaikutusvaltaa, nyökkäilisimme toisillemme siellä ojan pohjalla ja taloyhtiön kokouksissa, naksuttelisimme kieltä lounasruokalan astianpalautuslinjaston valintatehtävän äärellä, josta suoriutuu vain harva stiplaamatta. Meidät kutsuttaisiin seminaariin keskustelemaan aina kun EU antaa uuden, ihanan jätedirektiivin. Roska-Rotaryt, Biojäte-Bilderberg, Kierrätyskilta! Kuka messissä?

66 kommenttia:

  1. Ja se tunne kun näet keräyspaperiroskiksessa cd-levyjä etkä ylety niihin mitenkään... Argh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kääk! Ja jos on niin kireät housut että et pääse kiipeämäänkään sinne. O_o Näkisin että kerhomme etupaketissa olisi jonkinlainen psykologin vastaanotto tällaisia vastoinkäymisiä varten.

      Poista
  2. Hep! Just oli lehtikeräyslaatikko tungettu täyteen paksua pahvia. Saatana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oivoi, raskasta tällainen! Ikävää myös, jos ei kertakaikkiaan ehdi jäädä hoitamaan hommaa vaan pitää mennä palkkatyöhön. :(

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Hep, I'm in! Muovin kierrättäminen viimeistään on tehnyt musta ihan hullun. ;-) Työpaikallani näen punaista, kun banaanin kuoria on jatkuvasti energiajakeessa, k-ä-s-i-t-t-ä-m-ä-t-ö-n-t-ä tyhmyyttä!!

    Anni

    Ps. Pelastan maailmaa leipäpussi kerrallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. We are a crowd! Olen paljon miettinyt sitä insinööriä, joka keksi energiajakeen, että miltä hänestä tuntuu kun joku on laittanut ne nahkakengät sinne, eikä REFiä synny. :/

      Poista
  5. Muovin kierrätys, mikä nautinto ♡

    VastaaPoista
  6. Entäs uusien vaatteiden hintalappujen kiinnittämiseen käytetyt muoviset rinkulat? Niitä jään miettimään joka kerta, kun erottelen hintalappupahvit pahvinkeräykseen. Leipäpussien sulkijat? Siellähän on metallia sisällä. Myös ohje "kaikki mikä tulee postiluukusta, käy paperinkeräykseen. Ei,ei,ei. Eräiden lehtien mainoskirjeet pitää avata ja erotella pahvit, paperit ja muovi.
    Kun meidän lapsia pyytää viemään roskan roskikseen, jopa 2,5v kysyy: mihin näistä?
    Nim.Kierrätyskö muka helppoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muovinkeräys kyllä helpottaa moneen angstiin! Mutta tuo on jännä tuo postiluukkusääntö: joissain mainoskirjeissä on myös sisällä jotain kuulakärkikyniä tms. asiakasroinaa. Tuskin nyt niitä voi laittaa? Se on kyllä nerokas tapa saada lajittelijakerholainen avaamaan kuori. Grrr.

      Poista
  7. Mua sieppaa joka kerta kun joku heittää roskakatoksessa sekajätepussinsa vaan "johonkin niistä astioista". Se siis löytyy joko jostain niistä viidestä sekajätepöntöstä jotka on ensimmäisenä vastassa kun katokseen menee, tai sitten on ihan kävelty peremmälle että voidaan heivata säkki joko paperin-, kartongin- tai muovinkeräysastiaan. Olin jo mennä kolkuttelemaan tämän kierrätystaitoisen naapurin ovelle, kun kassista löytyi myös maksettu lasku, josta syyllisen nimi löytyi :D Kartonginkeräykseen voi myös jonkun naapurin mielestä tunkea kaiken, mikä on sullottu tyhjään jauhopussiin o_O Mun mutsi aikoinaan lopetti kierrättämisen kun turhautui siihen että ensin kasaa kierrätettävää materiaalia nurkat täyteen, sitten haja-asutusalueelta varta vasten lähti viemään niitä kaupalla oleviin kierrätysastioihin ja sitten ne astiat oli täynnä mikä mitäkin, ei kuitenkaan yleensä sitä mitä olisi toivottu. Ja kuulemma sekajätteeseen ne meni sitten kaikki kun väärää tavaraa väärässä laarissa oli riittävästi. Ei ole kierrätys helppoa ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua, onneks meidän taloyhtiössä on alkanut sujua ihan mallikkaasti. Mä muuten kippasin kerran pimeässä syysillassa metallit lasinkeräysastiaan kun ne olivat aivan samannäköiset!! Aargh, meinasi sormet amputouta kun kaivoin niitä veke sieltä.

      Poista
  8. Kyllä meille olisi luotava valtakunnallinen kattojärjestö :D Lajittelun seuraava aste onkin no waste -linja, joka sekin on elämäntehtävä. Itse tehdyn kuorintavoiteen ja hoitoaineen kokeilusta jää addiktio, eikä loppua näy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä kattojärjestöstä! Tää no waste kiinnostelee myös, mutta en näe miten se olisi käytännössä mahdollista. Mut ehkä sekin on alku, että yks kuorintavoide kestää viitisen vuotta ja hoitoainetta ei tarvita ollenkaan. :D

      Poista
    2. Joop, ei sitä tässä yhteiskunnassa pääse täysin roskattomaksi, mutta vähentämään pystyy. Kuorintavoide on siis ruokasooda ja jostainhan sekin pitää ostaa. Hoitoaineen tarvitsen ja se on etikka (+vesi) jota tarvitsee muutenkin, mutta jonka voi myös tehdä itse helposti. Menee kokeiluun jossain vaiheessa :D

      Poista
    3. Etikasta täytyykin tehdä joku ylistyspostaus, se on mun huuhteluainetta.

      Poista
  9. Tsekkaa HSY:n jäteopas, sieltä vastaus moneen pulmaan. �� https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/lajittelujakierratys/jateopas/Sivut/default.aspx

    VastaaPoista
  10. Ihmisten pitäisi hieman myös tuntea jätteiden hyödyntämisprosesseja niin voisi saada mielenrauhaa. Ei joku sateenvarjon muoviosa merkkaa yhtään mitään teräsmasuunissa (toimii korkeintaan pelkistinaineena) eikä banaanikuori energiajakeessa tai pahvinpala paperipulpperissa. Lasinkeräysjäte lajitellaan käsin jossain Balttiassa ja niin edelleen. Kyllä kaikki käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tätä komppaan. Olen varma siitä, että tieto siitä miten jäte käsitellään ja mitä ongelmia pieleen mennyt lajittelu aiheuttaa + hyödyntämisen ymmärtäminen lisäisi motivaatiota lajitteluun. Kaipaisin kovasti tätä itse, koska en vaan jaksa venyä niiden jätteiden osalta, jotka pitää kiikuttaa kauemmaksi (tilanpuute kotona + pitkä matka säiliöille ei ole hyvä yhdistelmä).

      Poista
    2. Missasit pointin täysin. Saahan sitä tuottaa niin huonolaatuista jätettä kuin haluaa, mutta meidän kiltamme jäsenet ovat paljon keskivertokuluttajan yläpuolella. Meidän osaamistamme ei vain hyödynnetä millään tavalla, vaikka voisi.
      Ps. Suomalainen keräyslasi käsitellään nykyään Englannissa Berrymanilla jossa lasista tehdään uusia pakkauksia. Kannattaa googlailla.

      Poista
    3. Ihan nyt sivuhuomiona, että kyllä sateenvarjon kangasosa kannattaa irrottaa, se on erittäin hyvää materiaalia uusiokäyttöön. Siitä saa mm. kasseja ja kerään omassa blogissani listaa jossa on lisää esimerkkejä . Metalliosallekin on useita eri uusiokäyttömahdollisuuksia.

      Poista
    4. Näin on. Ja vielä korostan, että etsin VIP-klubiin nyt tyyppejä, jotka sekä haluavat että osaavat. Innokkaita keltanokkia kyllä otetaan mutta ei sellaisia joita täytyy jotenkin motivoida.

      Poista
    5. SEEIIS! Suomalaista kierrätyslasia hyödynnetään ihan Suomessakin vaahtolasin (http://www.foamit.fi/) valmistukseen - on kuulemma välillä pitänyt tuoda ulkomailtakin kierrätyslasia, kun kotimainen ei ole riittänyt. Eli hopi hopi, muistakaa viedä lasipurkit ja purnukat oikeaan kierrätyslaatikkoon.

      Poista
    6. Kyllä meidän kerhossa kaikki lasit kierrättää, ei pelkoa!!

      Poista
  11. Tarkistatko siis naapureidenkin roskapussit..? Ihan avaat ja tsekkaat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis tämä kohta: "Olen jopa harjaantunut tunnistamaan, jos sekajätepussi painaa liikaa tai siellä kilisee tai kalisee. Silloin pussi on avattava ja tarkistettava, missä on mennyt vikaan." Vai tarkotitko omaa pussia..? :-)

      Poista
    2. Sen, jonka roudaan roskiin, eli oma. :D Voisin kyllä tehdä tätä naapureillekin, ääni on erittäin hyvä validointikeino.

      Poista
  12. Aikoinaan työskentelin paikassa jossa käytettiin kierrätyskartonkia. Firmassa oli "museo" johon oli kerätty keräyspahvin seasta löytyneitä tavaroita. Mieleenpainuvimpia olivat kuorma-auton akseli (joka oli kuulemma rikkonut aika hyvin laitteistoa joutuessaan pahvin seassa hihnalle) sekä pumpattava barbara. :D

    Mutta siperia opettaa ja jos jokin asia nukyään sujuu, se on pahvin ja paperin lajittelu kierrätykseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, tää ihmisen itselleen suoma oikeus dumpata mitä tahansa minne tahansa on kyllä vertaansa vailla. Hyvä kuulla, jos pahvin lajittelukin on pääsemässä hyvälle tasolle!

      Poista
  13. Ehdottomasti mukana :)

    Yritän aina vedota rahaan, kun keskustelen niiden kanssa, joilla ei vielä ole sisäistä motivaatiota lajitteluun. Muovijäteastian tyhjennys maksaa kolmanneksen vähemmän kuin sekajäteastian ja jokainen taloyhtiön käyttämä euro on kaikkien asukkaiden pussista pois. Jos ihminen tällä motivaatiolla suostuu kokeilemaan lajittelua, niin eihän se voi olla huomaamatta sitä hyvänolontunnetta, mikä roskien oikeisiin säiliöhin laittamisesta syntyy, eihän :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että jaksat keskustella ja raha toimii kyllä motivaattorina! Mä en ole ihan varma pääsekö rahamotivoituneet ikinä meidän kerhon tasolle, mutta mahdollisuus täytyy antaa. :D

      Poista
  14. Mä liityn siihen kerhoon välittömästi! Toimin taloyhtiömme roskispoliisina, ja siirtelen vääriä roskia oikeisiin laatikoihin. En tajua miksi joku mättää pahvia sekajätteen joukkoon, kun vieressä on ilmiselvä pahvinkeräyslaatikko. Hermot menee sellaisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paitsi jos se pahvinkeräyslaatikko on aina täynnä kun ihmiset ei litistä tölkkejään eikä laatikoitaan tai pakkaa niitä sisäkkäin...

      Poista
  15. Miksi Taloyhtiön hallituksen kanssa meni välit kun kartonkikeräys tuli? Miksi ne siitä hermostu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. -> Ei mahdu / ei tarvetta / ei pysty / ei kykene / tämä on jotain omituista ideologian pakkosyöttöä jne...

      Poista
    2. Rahaakin siihen menee, meillä on hieno uudenaikainen molokki jaettavilla osastoilla mutta voi hyvänen aika mitä hintoja niistä väliseinistä ja kansista sun muista nyhdetään. MUTTA, sehän ei muuta mun periaatteita, joten kerhossa mukana :)

      Poista
  16. Onnistuin aikoinaan nostamaan oman mutsin verenpainetta sillä hirveällä nipottamisella niistä leipäpussien sulkijoista :D komeroon ei mahdu mitään kun kaikki hyllyt on varattu erinäisille kierrätysastioille. Taisin myös saada Skånen maaseudun sukulaisten silmissä hullun maineen kun olin silminnähden järkyttynyt siitä talojen ainoasta roskapussista johon meni sekajäte, biojäte, lasi, metallit ja patterit ja hehkulamput ja mitä vielä. Muumiruotsia puhuva suomalainen hokee vain että nejnejnejnejnej. Kerhoon kuuluminen voi vahingoittaa sosiaalisia suhteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, että ystäviä ei tässä hommassa tule ellei löydy kerholainen. Mutta musta tuntuu että kerhon jäsenet osaa priorisoida lajittelun ihmisten edelle. ^_^

      Poista
  17. Liityn! Liitynliitynliityn!

    Siitä ahdistuksesta, kun taloyhtiön biojäteastiassa oli säännöllisesti aivan bränikkä k-kaupan muovikassi täynnä milloin mitäkin, pääsi tietysti muuttamalla paritaloon, mutta siitä aukesi uusi ongelma. Biojätteen ainoa vaihtoehto oli biokompostori, ja jukoliste, että osaakin olla päätäraavituttavaa hommaa tämä kompostoiminen! Olen henkeen ja vereen liiton nainen kierrätysasioissa, mutta ai että kun olisi vaan biojäteastia eikä tuota pömpeliä, joka on koko ajan liian kuiva tai liian märkä ja josta kärpäsentoukat tursuaa ulos joka avauskerralla vaikka hoidan kompostoria parhaan taitoni ja kaikkien saamieni ohjeiden mukaan (että ihan perusneuvojen kanssa ei tarvi nyt tulla, jos joku siellä jo meinaa kommentoida että kastelet toukat vaan kuumalla vedellä niin!).

    Ja mies vihaa koko laitosta ("Vie tilaa! On ruma!") ja pitää ällöttävyysfaktoria henkilökohtaisena sodanjulistuksena multa sille.

    Eikä meillä edes ole mitään paikkaa mihin laittaa se epämulta, mitä sieltä tulee.

    Rant over.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurkkaa facesta Bokashi suomi -ryhmä. Ehdoton parannus kompostiin nähden: nopeampaa, ei haise, enemmän multaa ja oheistuotteena lannoitteeksi sopivaa nestettä. Suosittelen, tuohon kajahtaa helposti ❤��

      Poista
    2. Tämä bokashi oli uutta! Anoppi on superkompostoija, sen pitäisi pitää muutenkin blogia puutarhaduuneistaan niin menisi viisaus jakoon.

      Poista
    3. Luettelit juuri kaikki syyt miksi meillä ei kompostoida...

      Kun joku kehittäisi pienbiojätelaitoksen jotta sais tehtyä biokaasua omista biojätteistään.

      Poista
    4. Kyllä tässä kehitys saisi kehittyä! Erityisesti design-mielessä ei olle vielä ihan maalissa... -_-

      Poista
  18. Ja se kun naapurin rivariyhtiö vie kaiken puutarhajätteen kaupungin metsään tai sekäjätteeseen!!! En ole vielä keksinyt sivistynyttä keinoa huomauttaa heille asiasta kun riitelevät jo lumitöistäkin...

    -Sup

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekajäte palaa sairaan huonosti just tuollaisen takia. >_<

      Poista
  19. Mutta tiesittekö ettei biojätteeseen saa laittaa biojätepusseja? Kun ne ei ehdi maatua siinä prosessissa! Joten siellä linjastolla on joku jonne, joka työkseen nyppii sieltä pois niitä pusseja o_O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko tilanne siis edelleen tämä? Asiastahan nousi muutama vuosi sitten haloo ja ymmärtääkseni pussifirma sanoi kehittävänsä tuotteen sellaiseksi että se maatuisi nopeammin, mutta kieltämättä itsellekin jäi tavaksi ostaa paperipusseja. Pitäisi tarkistaa, missä mennään!

      Poista
    2. "Biohajoavasta muovista valmistettuja biojätepusseja voi käyttää. Paperi on kuitenkin parempi materiaali, koska se maatuu huomattavasti biohajoavaa muovia nopeammin, kertoo HSY:n biojätteen toimintovastaava Christoph Gareis."

      Meillä pystyttiin vähentämään yksi sekajäteastia kun saatiin kartonkikeräysastia. Silkkaa säästöä joka kuukausi.

      Poista
  20. Onko kerhossa tukiryhmä syntiä tehneille?
    Sormistani lipsahti kerran "painovirheenä" bioastiaan muovipussi, jossa oli sisällä ainoastaan muovisia viilipurkkeja. En sitten lähtenyt ostamaan virveliä, jolla olisin saanut ongittua sen moolokin pohjalta. Olen yrittänyt lohduttautua sillä, että biolaitoksen kontrolleri ei turhaudu kun joskus löytää tällaisia sattumia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näkisin tämän olennaisena osana ryhmän toimintaa, erehdysten puimisen ja niistä eheytymisen!

      Poista
  21. Tuolla alkupään kommentissa vilahtikin jo mun ikuinen kierrätysdilemma: ne penteleen leipäpussin sulkijat. Muoviin vai metalliin? Minkälainen määrä niitä kertyykään vuodessa. Luultavasti olen seisoskellut useiden vuorokausien edestä roskisten edessä arpomassa, mihin laariin klipsun pudotan (lopputulos vaihtelee).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat sekajätettä. Mutta pussinsulkijoille pitäisi olla oma kierrätyslaatikko!

      Poista
  22. Vähän jäi kyllä ahdistamaan, kun et antanut vastauksia kysymyksiisi! Mitä jos joku sai nyt idean, että kasetit voi laittaa (pakkaus)muovinkeräykseen!! En tiedä miten saan unta ensi yönä.

    Mulla on vähän huono lajitteluomatunto. Meillä ei erotella pakkausmuovijätettä, koska koen sen kuljettamisen ilman autoa erilliseen keräyspisteeseen aika hankalaksi. VAIKKA keräyspiste sijaitsee päiväkotimatkan varrella. Mutta jotenkin se kynnys pyöräillä tuolla kylillä pari roskapussia pyöränsarvissa on liian korkea. Pakkausmuovin keräysastia taloyhtiön roskakatoksessa on siis vielä toteutumaton unelma!(Lasin ja metallin keräysastiat tulivat ehkä vuosi sitten, mikä on välillä ollut ainoa syyni elää.)

    nappi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerhossa tiedetään nämä asiat niin en ruvennut itsestäänselvyyksiä avaamaan. Mutta totta kyllä että tämän saattaa jokunen amatööri lukea ja vetää vääriä johtopäätöksiä. O_o

      Haha, mä pyöräilen kylillä pyörätangossa vaikka mitä jääkarhua pienempää, että pari muovipussia sinne tänne. :D Rohkeutta vaan!

      Poista
  23. voiko kierrätysmuoviin laittaa vanhat muovista tehdyt rännit? Siis kourut ja syöksytorvet? Siinä ois muutaman vuoden edestä kierrätettyä muovia eli hoitaisin leiviskäni tehokkaasti. Vähän sama juttu kun kerran pääsi metallinkierrätysastian luona paskanen nauru kun joku oli kerännyt himassaan kaikki jugurttipurkkien ja lääkepakkauksien foliot sinne. Mä paiskasin menemään 4-sylinterin autonmoottorin lohkon niin että meinasi pudota pöntöstä pohjakin kun niin tömähti paikkaansa. Siinä saa hetken syödä arlaa että saa metallia kasaan yhden moottorinlohkon verran :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsääntöisesti sinne saa laittaa vain tyhjiä muovipakkauksia joten kourut ei taida olla tervetulleita. Mutta tuo metallin kierrätys on kyllä kiinnostava juttu: jos jokaisen pitäisi oikeasti kerätä kaikki turha, rikkinäinen metalli niin paljonkohan sitä löytyisi?

      Poista
    2. Ei Pentti ei! Isot ja painavat metalliromut kuuluu viedä suoraan jäteasemalle. Ne voi rikkoa kierrätyspisteiden astiat ja vievät tilaa hernekeittopurkeilta.

      Poista
  24. Meillä on vain sekajäteastia. Jos pihalla olisi keräys kaikelle, toki lajittelisin, mutta omakotitaloon sellaisia ei kannata hankkia. Keräyspisteisiin vieminen tai ennen kaikkea kaiken säilöminen sitä ennen on liian työlästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonkun mielestä kyllä, mutta minusta kodissa säilytettävät jätteet ovat karseita. Jos lajittelu olisi omalla pihalla, ne voisi viedä heti. Biojätteestä HSY totesi, että omakotitaloon ei biojäteastiaa kannata ottaa. Tyhjennys saastuttaa enemmän kuin biojäte sekajätteen seassa. Lehdet sentään saa vietyä parin sadan metrin päähän. Aiemmin, kun asui taloyhtiössä, kierrätys oli helppoa.

      Poista
  25. Ihana aihe!
    Väsäsin kodinhoitohuoneeseen vanhasta hyllyköstä oman kierrätyspisteen. Hommasin samanlaiset mustat laatikot pakkausmuoville, metallille, lasille ja lehdille. Lisäksi vähän isompi laatikko pahville ja pikkulaatikot SERille ja pattereille.
    Eihän hyllykkö mikään kaunis ole, mutta tosi toimiva. Meiltä on kunnan kierrätyspisteille 8-15 km, eli kierrätettävät kulkeutuu
    esim.kauppareissuilla kunnan kierrätyspisteisiin.
    Meillä on takka ja puilla lämmitettävä kiuas, joten jonkin verran palavia roskia ja pahvia käytetään myös sytykkeinä.
    Mutta komposti puuttuu. En millään ole saanut itseäni motivoitua sitä hommaamaan saatika hoitamaan!
    Eli suurin omantunnonpistos tulee keittiöjätteestä, mikä menee sekajätteeseen :(

    Eli ilmeisesti edes selvä säästö ei ole tarpeeksi iso motivaattori mulle, koska sekajäteastian tyhjennysvälin voisi venyttää neljään viikkoon, jos olisi komposti.

    VastaaPoista
  26. Hyvä et jotkut on kiinnostuneita. Ja sitten, se big picture. Kotitalouden lajitteluhifistelyt on ihan kärpäsenkakka teollisuuden ja vaikkapa kaupanalan kierrätykseen verrattuna. Meilläkin siis kierrätetään ja lajitellaan, ehkäpä keskivertoa enemmänkin mutta sellainen hirvee ekohifistely ja muiden roskienlajittelun kyttääminen (vaikka kai tää oli sellainen parodia kirjoitus vähän..?)ja saarnaaminen on kyllä oikeasti aika turhaa.
    Järkevää on kierrättää mahdollisuuksien mukaan, se taas et vaikka autolla kuskataan muovijätettä johonkin kilometrien päähän vaikka omassa pihassa on poltettava jäte on jo tyhmää. Järki käteen ja vähemmän fanaattisella meiningillä saa laiskatkin mukaan paremmin;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Agreed! Heitän ihan mutulla, että jos päättäisin nyt olla loppuelämäni (n. 50 vuotta) kasvissyöjä tai jopa vegaani, pienenisi henkilökohtainen ekologinen jalanjälkeni niin paljon, ettei mun tarttis koskaan enää lajitella roskiani.

      MUTTA! Rakastan sekä jätteiden lajittelua että satiiria ja haluaisin ehdottomasti liittyä Roska-Rotareihin. <3

      Muovipakkauksien tyhjentäminen keräyspuristimeen on niin mukavaa eskapismia maailmantuskasta ja siitä saa ihan oikeasti Parempi Ihminen -fiiliksen.

      Poista
  27. Voi kunpa muovit vois kierrättää töissä sairaalassakin, ette usko millanen määrä sitä kertyy yhden työvuoron aikana kun kaikki on kertakäyttöistä ja pakataan steriilisti yksittäispakkauksiin. Siksi varmaan himokierrätän kotona, kun ekologisen jalanjäljen pilaa työ.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...